Agar-Agar Santan Gula Melaka ni memang digemari ramai. Tak guna banyak bahan dan rasanya pun sedap. Nak sajikan di majlis keraian pun sesuai kerana rupanya yang menarik. Anda suka makan manisan ni dan nak cuba buat sendiri? Jom lihat bahan-bahan yang diperlukan.
AGAR-AGAR SANTAN GULA MELAKA
BAHAN-BAHAN:
30gm agar-agar bertali
2 mangkuk air
2 biji telur
1/2 kole / mug santan pekat
1 1/2 cawan gula melaka + sedikit gula putih
Daun pandan
Secubit garam
Loyang
CARA MEMASAK:
IKLAN
1. Rendam agar-agar tali dalam air basuhan beras sehingga kembang. Toskan airnya.
2. Masak gula melaka bersama air secukupnya, gula putih dan daun pandan. JAdikan 1 cawan air gula yang agak pekat. Ketepikan.
3. Rebus agar-agar bersama air mengikut sukatan. Tambah sedikit garam. Biasanya jika guna 1 mangkuk agar-agar, sukatan airnya adalah 2 mangkuk. Masak hingga larut.
4. Satukan telur dan santan ke dalam pengisar dan pukul hingga kembang. Kemudian tuang ke dalam periuk agar-agar bersama air gula melaka.
5. Masak dan kacau sehingga adunan betul-betul nampak macam berkepala ( santan dan telur dah mulai pekat.)
IKLAN
6. Padamkan api dan tuang ke dalam loyang.
7. Sejukkan agar-agar sebelum dimasukkan ke dalam peti sejuk.
8. Bila dah keras, boleh dipotong dan dinikmati.
IKLAN
TIP MEMASAK AGAR-AGAR:
Guna air basuhan beras untuk melembutkan agar-agar. Jika nak masak esok, malam dah boleh rendam.
Sejukkan loyang dalam peti sejuk terlebih dahulu sebelum dituang adunan agar-agar. Ia bertujuan supaya proses pembekuan agar-agar menjadi cepat.
Penggunaan gula terpulang mengikut citarasa. Lebih banyak gula melaka digunakan, lebih gelap warna agar-agar.
Sedapnya Putu Halba. Bila tiba musim tengkujuh, kuih ni antara kuih yang paling ditunggu-tunggu oleh penduduk Pantai Timur terutamanya di Kelantan. Maklumlah, buka selalu dapat menikmati kuih ini. Rupanya seakan Putu Piring namun mempunyai rasa yang berlainan. Memang sedap! Ia dihasilkan menggunakan ubi kayu segar yang diparut dan diadun bersama halba. Makan panas-panas, memang nikmati. Nak cuba buat kuih Putu Halba sedap secara homemade? Jom lihat resipi perkongsian saudari Noor Amirah.
RESIPI PUTU HALBA SEDAP
BAHAN-BAHAN:
2 kg ubi kayu
3 sudu makan halba – boleh kurangkan ikut citarasa
Gula melaka – cincang halus. Boleh digantikan dengan gula perang.
CARA MEMASAK: 1. Kupas kulit ubi kayu dan bersihkan. Pastikan keringkan air sebelum disagat. 2. Mesin atau sagat halus ubi kayu hingga habis. Paling mudah, guna mesin parut kelapa.
4. Masukkan ubi kayu yang diperah tadi ke dalam bekas dan masukkan halba. Gaul rata. Pastikan teksturnya berderai. 5. Untuk memasak, ambil acuan lompang dan masukkan sedikit parutan ubi kayu. 6. Kemudian masukkan gula melaka dan akhir sekali, masukkan sekali lagi parutan ubi kayu.
7. Masukkan ke dalam periuk kukusan dan kukus hingga masak. ( ubi kayu kelihatan kuning dan jernih, ia menunjukkan puti halba telah masak.)
8. Angkat dan hidangkan bersama kepala muda parut.
INFO: 2 kg ubi kayu akan dapat 60 biji putu halba.
Kali ini RASA ingin kongsikan resipi daripada Ruzanna Abd Rahman. Wanita ini membuat kuih Puteri Ayu yang cantik kejadiannya.
Kuih ini sesuai untuk dinikmati pada waktu pagi sebagai sarapan. Boleh juga dihidangkan sebagai juadah minum petang.
Kuih orang lama, namun tetap diminati hingga kini. Jom kita cuba!
KUIH PUTERI AYU
BAHAN-BAHAN
3 biji telur ayam
1 cawan gula
1 sudu kecil ovellete
100 ml santan
2 cawan tepung gandum
2 sudu kecil baking powder
1 sudu kecil emulco pandan
Sedikit pewarna hijau
CARA MEMBUAT
1. Satukan telur ayam, gula dan ovellete. Gunakan mixer dan kisar sehingga gebu serta ringan.
2. Masukkan santan. Kisar lagi sehingga ringan.
3. Masukkan tepung gandum dan baking powder. Kisar lagi.
4. Masukkan emulco pandan dan pewarna hijau. Kacau lagi.
5. Masukkan dalam acuan dan kukus selama 10 minit.
Cantik kejadian kuih ini.Sentiasa menjadi kegemaran ramai.
Sesuai disediakan sebagai sarapan pagi anak-anak dan suami.
BAHAN-BAHAN:
4 keping roti
1 tin tuna
1 biji bawang besar ] potong dadu
1 biji cili merah ]cincang halus
100gm tepung gandum
1/2 sudu teh garam
80ml air
Sedikit mayones
Minyak untuk menggoreng secukupnya
CARA MEMASAK:
Campurkan hirisan cili, bawang dan tuna tadi dalam satu mangkuk. Gaul sebati. Sapukan di atas roti. Letakkan sedikit mayones dan lapiskan dengan sekeping roti lagi.
Bancuh tepung gandum bersama sedikit garam dan air. Celup roti ke dalam bancuhan tepung.
Panaskan minyak di dalam kuali dan goreng hingga kekuningan.
Angkat dan tos.
Potong roti menjadi bentuk tiga segi dan sedia dinikmati.