Rasanya rakyat Malaysia ni rata-rata suka makan Tom Yam kan. Bukan sekadar makan, memasaknya pun ramai yang pandai.

Tapi bagi yang sibuk bekerja pasti nak beli aje kat warung dan restoran kedai siam. Tapi kalau buat sendiri lagi jimat, boleh adjust lagi ikut kesedapan yang disukai, nak pedas lebihkan cili kering. Yang pasti boleh dijadikan stok dan simpan dalam peti sejuk.

Jom tengok resipi perkongsian Cikgu Shaini nih

D.I.Y PES TOMYAM HOMEMADE LETOPSSS

BAHAN-BAHAN

  • 2 biji bawang besar
  • 4 biji cili merah
  • 10 biji cili kering
  • 2 inci lengkuas
  • 4 batang serai
  • 2 sudu udang kering
  • 6 helai daun limau purut
  • 2 inci belacan (dibakar) – beli online DI SINI
  • air asam jawa- beli online DI SINI
  • gula & garam

CARA MEMASAK :
1. Kisar kesemua bahan kecuali air asam jawa, garam dan gula bersama sedikit air.

IKLAN

2. Kemudian panaskan sedikit minyak. Tumis bahan kisar sehingga naik bau.

3. Masukkan air asam jawa, garam dan gula secukup rasa. Masak sehingga pecah minyak n menjadi pes.

4. Sejukkan dan simpan di dalam peti sejuk. Perencah boleh disimpan. Kalau nak guna boleh ambil.

Resepi : Cikgu Shaini

FB : KONGSI RESEPI MASAKAN DAN PETUA

IKLAN

 

INGIN  MENCARI PILIHAN KUALI MENARIK, JOM BELI ONLINE DI SINI

 

4 Cara Masakan Thai ‘Gerenti’ Sedap . Resipi Hebat Restoran Jemari.

IKLAN

ANDA JUGA MUNGKIN SUKA RESIPI INI JUGA :

DAN JUGA RESIPI RESIPI INI :

Bihun Goreng Tom Yam Ikut Aje Langkah ini, 15 Minit Dah Siap

Menu Popular! Cuba Rasa Tom Yam Goon, Sup Paling Mantap Dan Luar Biasa.

Tomyam Sayur Thai. Resipi Istimewa Yang Sangat Sedap.