Hidangan bertelur sememangnya ringkas tetapi ia penuh dengan pelbagai rasa. Jika disajikan seperti paprik begini, ia memang enak dimakan bersama nasi putih panas.

 

BAHAN-BAHAN:

  • 5 biji telur rebus | buang kulit
  • 3 batang jagung kecil | hiris
  • ½ batang lobak merah | hiris
  • 1 biji cili merah | kisar
  • 1 ulas bawang putih | kisar
  • 2 sudu teh sos ikan
  • 1 sudu teh sos tiram
  • ½ biji capsicum hijau | hiris
  • 2 sudu makan sos cili
  • 1 sudu makan sos tomato
  • 3gm tepung jagung
  • 1 helai daun limau purut
  • Sedikit air
  • Minyak masak untuk menggoreng

 

CARA MEMASAK:

  1. Panaskan minyak di dalam kuali dan goreng telur yang telah direbus tadi hingga kekuningan. Angkat dan ketepikan.
  2. Tinggalkan sedikit minyak dan tumis bahan kisar dan daun limau purut hingga terbit bau. Masukkan bahan yang dihiris dan tumis hingga lembut.
  3. Masukkan sedikit air, diikuti tepung jagung, sos tomato, sos cili, sos ikan dan sos tiram. Biarkan kuah memekat.
  4. Masukkan telur yang telah digoreng tadi, gaul seketika.
  5. Angkat dan sedia dinikmati.