Rasa kini berada di dalam aplikasi   
Rasa kini berada di dalam aplikasi   
Home Makan Daging Kandar

Daging Kandar

0
Daging Kandar

Bahan-bahan :

5193918{-}1kg daging batang pinang - hiris kecil dan nipis| 5232010{-} 15 ulas bawang merah - hiris| 5275685{-} 3/4 cawan puri tomato| 5295760{-} 1 cawan kicap pekat | 5338297{-} 2 sudu makan kerisik| 5367591{-} 2 tangkai daun kari - lurutkan dari tangkai| 5402487{-} 2 sudu makan air asam Jawa| 5445668{-} Garam dan gula secukup rasa| 5484666{-} 5 sudu makan minyak masak| 8548415{-}BAHAN REMPAH RATUS: 3 kuntum bunga lawang| 8604164{-} BAHAN REMPAH RATUS: 1 batang kulit kayu manis| 8655908{-} BAHAN REMPAH RATUS: 6 biji buah pelaga| 8717020{-} BAHAN REMPAH RATUS: 6 kuntum bunga cengkih| 876932{-} BAHAN REMPAH RATUS: 1 sudu makan jintan putih| 8795780{-} BAHAN REMPAH RATUS: 1 sudu makan jintan manis| 1831892{-}BAHAN KISAR: 10 tangkai cili kering| 189169{-} BAHAN KISAR: 2 biji bawang besar| 1954204{-} BAHAN KISAR: 6 ulas bawang putih| 2004145{-} BAHAN KISAR: 3cm halia muda|

Cara Memasak :

[start_directions]

IKLAN
  1. Rendam bahan rempah ratus hingga kembang, kemudian kisar hingga halus. Ketepikan.
  2. Panaskan minyak dalam kuali,tumiskan bawang merah yang telah dihiris bersama daun kari hingga wangi.
  3. Kemudian masukkan bahan kisar dan rempah ratus yang dikisar tadi. Sentiasa kacau.
  4. Setelah pecah minyak dan agak garing masukkan daging, kacau hingga daging kecut dan airnya keluar.
  5. Renehkan hingga air daging kering.
  6. Masukkan kicap, sos tomato , air asam Jawa dan kerisik. Kacau lagi.
  7. Perasakan dengan garam dan gula secukupnya.
  8. Setelah daging kering dan cukup rasa, tutup api.
  9. Daging sedia dihidangkan.[end_directions]

 

IKLAN
IKLAN