Musim durian sudah datang. Walaupun raja buah ini sekarang ini dikatakan mencecah harga kayangan, tapi masih harga yang mampu beli.
Jika ada buah durian di rumah yang tak habis dimakan, bolehlah buat menu wajik durian yang pekat sedap ini daripada Rozza Raha ini.
WAJIK DURIAN
BAHAN-BAHAN:
1 kilo beras pulut | basuh dan rendam semalaman – beli online di sini 1 kilo gula pasir – beli online di sini 1 kilo pati santan 500 gram gula merah –beli online di sini 500 gram gula melaka atau gula kabung – beli online di sini Durian (ikut suka nak masuk banyak mana) 4 helai daun pandan. 1 sudu kecil garam halus
Ads
CARA-CARA:
1.Panaskan kukusan. Alas daun pisang dalam pengukus. Tebukkan lubang-lubang pada daun pisang untuk mudahkan wap keluar.
2.Toskan beras pulut dan terus masukkan dalam pengukus tadi. Kukus dalam 20 minit. Jangan tambah air atau apa-apa. Pulut dah masak, ketepikan dulu.
3. Gula kabung dengan gula merah masak dengan sedikit air hingga hancur dan tapiskan.
4. Masukkan gula merah, gula pasir, santan dalam periuk atau kuali yang sesuai. Kacau. Kemudian, masukkan daun pandan dan durian. Kacau semua sebati. Jangan lupa masukkan garam halus.
Waktu cuaca panas ini paling nikmat bila dapat makan aiskrim. Kalau selalu aiskrim ini kita beli, boleh cuba pula menghasilkannya sendiri. Paling mudah untuk dibuat adalah aiskrim vanilla.
Bagi yang nak cuba boleh guna cara dan tip yang dikongsi oleh Nur Halim ini. Resipi aiskrim vanilla ini bukan saja sedap tapi teksturnya juga halus dan lembut macam aiskrim yang kita beli. Paling penting caranya mudah, guna blender saja.
Cara buat aiskrim vanilla homemade
Bahan-bahan:
1 tin susu cair
Setengah tin susu pekat (boleh kurangkan)
1 sudu besar ovalate
2 penutup esen vanilla (lebih sedap guna creamy vanilla)
1 sudu kecil tepung jagung
Cara membuat:
1. Masuk semua bahan dalam blender atau pengisar dan kisar
2. Kisar hingga likat (lebih kurang 5 minit). Nak tahu adunan sudah likat ambil sudu kaup sedikit dan curah. Jika adunan ‘bertali’ tandanya sudah likat.
3. Curah adunan dalam bekas dan masukkan dalam freezer. Bila sudah keras, boleh dimakan.
Tip
Sekiranya adunan aiskrim selepas kisar masih cair, tambah satu sudu ovalate. Kemudian tuang semula dalam adunan dalam blender. Kisar lagi hingga likat.
Jika ingin menghasilkan aiskrim coklat boleh guna susu coklat dan tambah emulco coklat.
Petang ni best kan kalau dapat makan kuih talam. Kalau biasa buat talam keladi jom kita ubah jadi talam keledek pulak.
Rasa keledek yang manis memang sedap bila dimasukkan dalam ramuan kuih talam. Jom kita masak kuih talam yang gerenti sedap ni.
TALAM KELEDEK (ASALNYA TALAM KELADI)
.
BAHAN-BAHAN :
Bahan : Lapisan Bawah (A) 220 gm tepung beras
40 gm tepung ubi
1 1/2 sudu teh garam
5 sudu besar gula pasir
300 ml santan pekat
700 ml air (B) 250 gm keledek (keladi) – (lebih sikit pun tak apa) – buang kulit, basuh, (basuh dengan air garam supaya tidak hitam), potong kiub dan kukus selama 5 minit – (kukus baru timbang)
CARA MEMASAK : 1. Bancuh semua bahan A hingga rata dan sebati.
2. Tapis ke dalam periuk. Masak sehingga naik wap dan masukkan bahan B .
3. Kacau sebentar dan tuang ke dalam loyang 10″ x 10′ x 3″.
4. Kukus selama 25 minit
Bahan : Lapisan Atas 150 – 180 gm tepung gandum (yatie guna 1 1/2 cawan)
250 gm gula halus
3 – 5 biji telur (yatie guna 3 biji)
250 ml santan
500 ml air
sedikit pewarna
.
CARA MEMASAK : 1. Bancuh semua bahan , tapis ke dalam periuk.
2. Masak sehingga naik wap. Tuang ke atas lapisan bawah.
3. Kukus selama 30 minit. (Lap 5 minit sekali)
Resepi : Chef Asma
Rujukan : Sinar Kehidupan Kredit khairiah khaizu
Ada sesiapa yang mengidam nak makan Vadai @ masalodeh petang ni? vadai ni sedap dimakan panas-panas.😋😋😁. Time goreng wangi harum semerbak bau rumah…😃 Boleh tiru resipi mak sy…
BAHAN-BAHAN: -kacang dal sy beli 1.50 -bawang 1biji potong dadu -jintan besar -cili kering potong kcik2 -daun kari
CARA MEMASAK: Rendam kacang dal 3 jam Kemudian kisar halus semuanye..tinggalkan segenggam jer yg tak kisar untuk di campur sekali dengan yang dikisar semasa kisar, air jgn bnyak sgt… Tos airnye kemudian bole la gaul sebati semua bahan2. Perasakan garam gule sikit n aji… Tunggu 1 jam boleh goreng… Siapp…🤗
Sambal ayam daun kari ini boleh masuk dalam senarai resipi sambal ayam kita yang sememangnya ada banyak versi.Tapi resipi yang ini rasanya tidak semata...