Ni bukan lenggang sebarang lenggang, tapi melenggang nak masak apam di dapur, hehehe.Apam ni bahan-bahannya ringkas aje, tapi sebab nipisnya ala crepe memang ranguplah sikit.

Rasa santan berlemak perggh sedap makan dicicah sambal ikan bilis atau gulai. Jom kita cuba buat apam lenggang dari Sue Shu ni

APAM LENGGANG

BAHAN-BAHAN:

  • 1 1/2 cawan tepung beras
  • 1/2 cawan tepung gandum
  • 1 1/2 sudu yis
  • 5-6 sudu gula | Ikut kemanisan disukai
  • 1 cawan air
  • 1 cawan santan
  • 1 biji telur *tak letak pun tak apa

CARA MEMASAK :

1. Satukan semua bahan2 di atas kecuali santan.Gaul rata dan perap selama 1-2 jam.
2. Kemudian baru masukkan santan dan gaul lagi.
3. Panaskan kuali,.griskan sedikit minyak
4. Jika guna kuali non stick tak perlu gris minyak
5. Ambil satu senduk adunan dan lenggangkan adunan seperti membuat kuih ketayap (gerakkan kuali). Tutup adunan supaya masak rata

6. Masak dengan api yang perlahan, bila dah nampak kekuningan bolehlah digulung atau dilipat ikut kesukaan masing-masing.

**Sedap di makan panas2

Selamat mencuba..

Kredit resepi : Sue shu