Ni bukan lenggang sebarang lenggang, tapi melenggang nak masak apam di dapur, hehehe.Apam ni bahan-bahannya ringkas aje, tapi sebab nipisnya ala crepe memang ranguplah sikit.
Rasa santan berlemak perggh sedap makan dicicah sambal ikan bilis atau gulai. Jom kita cuba buat apam lenggang dari Sue Shuk ni
APAM LENGGANG
.
BAHAN-BAHAN:
1 1/2 cawan tepung beras
1/2 cawan tepung gandum
1 1/2 sudu yis
5-6 sudu gula | Ikut kemanisan disukai
1 cawan air
1 cawan santan
1 biji telur *tak letak pun tak apa
CARA MEMASAK :
1. Satukan semua bahan2 di atas kecuali santan.Gaul rata dan perap selama 1-2 jam.
2. Kemudian baru masukkan santan dan gaul lagi. 3. Panaskan kuali,.griskan sedikit minyak
4. Jika guna kuali non stick tak perlu gris minyak
5. Ambil satu senduk adunan dan lenggangkan adunan seperti membuat kuih ketayap (gerakkan kuali). Tutup adunan supaya masak rata
.
.
6. Masak dengan api yang perlahan, bila dah nampak kekuningan bolehlah digulung atau dilipat ikut kesukaan masing-masing.
.
**Sedap di makan panas2
Selamat mencuba..
Kredit resepi : Sue shuk
Tak tahu nak masak apa? Lubuk resipi RASA kini di SEENI, tak perlu susah lagi. Download seeNI sekarang!
Kadang-kadang bila beli ayam, bahagian dada jarang dimasak kerana terlalu berisi. Oleh itu bagi nak elak dari membazir, ada menu sedap dan mudah yang boleh dihasilkan guna bahan ni. Sosej homemade! Ya…kalau dah diolah menjadi sosej, pasti ramai yang suka. Anak-anak pun boleh makan tanpa risau kerana ia tidak mengandungi pengawet berbahaya dan ada sayurbagi meningkatkan khasiatnya. Nampak menarik kan? Jom cuba resipi perkongsian saudari Rosmirah Yussofni. Memang terbaik!
RESIPI SOSEJ HOMEMADE SEDAP & MUDAH
BAHAN-BAHAN: 4 ketul dada ayam 1/2 batang lobak merah potong nipis (boleh masukkan sayur lain jika suka) 3 batang daun sup 1 ulas bawang besar – dihiris nipis – beli online disini 3 ulas bawang putih – beli online disini Sedikit garam 1 sudu stok ayam (boleh guna 1 ketul kiub ayam) – beli online disini Sebiji telur 3 sudu tepung jagung – beli online disini 1/2 sudu teh daun oregano – beli online disini Sedikit serbuk lada hitam – beli online disini
CARA MEMASAK: 1.Campurkan semua bahan dalam pengisar dan kisar sampai lumat.
2. Bahan yang telah siap dikisar. Kalau agak pekat sangat boleh tambah sedikit air untuk mudah dipaipkan dalam plastik.
3. Kaub balikkan adunan supaya sebati.
4. Masukkan bahan kisar ke dalam plastik atau piping bag. Masukkan separuh sahaja jangan penuh takut nanti akan terkeluar ikut belakang.
5. Gunting bahagian hujung plastik.
6. Picitkan ke dalam plastik aiskerim. Pastikan hujung lagi satu plastik aiskerim itu telah dipotong supaya tiada tekanan udara dan memudahkan adunan dimasukkan.
7. Ikat kedua-dua hujung plastik aiskrim dengan kemas.
8. Jika tidak suka guna plastik, boleh bungkus guna daun pisang atau aluminium foil.
9. Caranya mudah sahaja. Paipkan adunan memanjang ikut kesesuaian. Gulung adunan dan ikat bahagian hujung kanan kirim daun pisang atau aluminium foil.
10. Adunan yang telah siap dibungkus.
11. Masukkan gulungan sosej ke dalam pengukus dan kukus dalam15-20 minit.
12. Setelah siap boleh diangkat dan sejukkan sosej.
13. Buka pembalut sosej.
14. Panaskan minyak dan bolehlah digoreng.
15. Goreng dan balik-balikkan sampai kekuningan. Boleh juga dipanggang atau bakar dalam ketuhar.
16. Sosej yang telah siap digoreng.Jika lebih bolehlah simpan dalam bekas dan sejukbekukan.
Ikan patin tempoyak merupakan antara menu legend yang menjadi kegemaran ramai. Nak masak ikan patin tempoyak ini tidaklah susah. Cuma jika tersilap, menu ini akan berbau sedikit hanyir. Kali ini, kami kongsikan resipi ikan patin tempoyak versi Perak yang dikongsi oleh Mariana Zainal. Sedap & padu!
Ni resipi sedap German Cookies. Bahan asasnya 4 bahan aje iaitu tepung kentang dan mentega, gula aising dan tepung gandum. Kalau guna mentega bergaram, tak yah masuk garam
Yang penting guna kan mentega asli kaya berkrim, sertaus peratus mentega asli, baru 'kick' rasanya. Jom cunagi
GERMAN COOKIES
BAHAN-BAHAN :
250gm Pure Butter (Lurpak, SCS, Anchor, Golden Churn)
80gm Gula Icing
350gm Potato Starch (Tepung Kentang)
150gm Tepung Gandum
Secubit garam (abaikan kalau guna salted butter)
CARA MEMASAK:
-Putar mentega dengan gula aising hingga sebati
-Masukkan tepung sedikit demi sedikit hingga menjadi doh yang lembut. Rehat kan sekejap.
-Ambil sedikit adunan, makcik guna sudu sukatan 1/2 spoon utk bg biskut sama besar
-Kemudian bulat2kan dan susun atas dulang pembakar.
-Tekan garfu atas bebola tadi hingga sedikit leper dan membentuk corak. Buat hingga siap.
– Bakar dalam oven yang telah dipanaskan pada suhu 175C selama 10 minit (oven makcik kecik 45liter jer, oven besar mungkin 15 minit). Sejukkan atas jaringan sepenuhnya sebelum disimpan dalam bekas kedap udara….