Sedapnya dapat makan kuey teow theng panas-panas ni. Tambah pula, bila lengkap dengan lauk sampingan yang banyak.
Resipi kuey teow theng yang dikongsikan Azlia Shakiela ini, sesuai untuk hidangan 4 hingga 6 orang makan. Resipinya pun simple je.
KUEY TEOW THENG
BAHAN SUP:
1 biji sengkuang (saiz paling kecil, ini untuk maniskan sup) 1 inci halia | diketuk – beli online di sini 2 batang serai | diketuk – beli online di sini 2 sudu besar lada putih Ayam (ikut anda nak banyak mana, lepas rebus, nanti carik-carikkan) 2 kiub pati ayam – beli online di sini 3-5 ketul besar gula batu (untuk jernihkan & maniskan sup) Gula secukup rasa Garam secukup rasa
Semua bahan di atas rebus sekali bersama kuantiti air yang anda inginkan.
TIP:
*Untuk sup, rasa manis lebih dominan berbanding masin. Jadi, anda boleh adjust sendiri ya. *Tak perlu tambah ajinamoto sebab nanti boleh hilangkan manis sup tu. *Tak perlu letak sup bunjut atau daun sup sebab kuey teow theng lebih kepada sup chinese style. Takut nanti ada rasa rempah-rempah. Bahan-bahan kuey teow theng bertujuan panaskan badan, buang angin. *Kalau gula batu kecil, boleh letak sepeket sebab manisnya kurang sikit berbanding gula putih.
Kisar cili kering. Kemudian, masak cili kering atas api sampai masak. Masukkan 1 kiub ikan bilis. Letak gula dan garam ikut rasa.
TIP: Rasa manis lebih dominan.
CARA PES CILI HITAM:
Kisar 30-40 cili padi dan 2 ulas bawang putih. Masak bahan kisar atas api. Letak gula ikut rasa. Garam saya tak letak dah sebab saya nak rasa pedas manis tu lebih dominan.
TIP: Kalau rasa malas nak buat cili hitam, boleh ja potong cili hitam halus-halus tuang kicap. Cili merah kena ada.
Ads
CARA BUAT BAWANG PUTIH GORENG RANGUP:
1. Tumbuk bawang putih sejumlah yang anda nak makan. Tak perlu terlalu halus. Kalau ada chopper, lagi cantik kisarannya. 2. Goreng bawang putih dalam minyak yang banyak. Goreng sehingga kuning keemasan, kemudian angkat. 3. Ambil sedikit bawang putih goreng bersama sedikit minyak untuk ditabur atas sup. Nanti sup anda akan harum semerbak.
TIP: Harus sentiasa kacau ya supaya bawang goreng tak hangit. Kalau hangit, rasa pahit dan tak sedap.
BAHAN SAMPINGAN:
Tauge Fish ball Fish cake Isi ketam
CARA HIDANG:
Ads
1. Semua bahan sampingan ni saya celur ja dalam air yang telah mendidih atas api. Anda boleh juga goreng ikut citarasa masing-masing. 2. Letak daun bawang dan tomato sebagai hiasan. Selamat menjamu selera semua.
Nampak mudah nak buat pizza roti burger ni, amat sesuai untuk dijadikan bekal anak ke sekolah, bekal nak ke pejabat atau buat jamuan hari jadi. Boleh berjimat, mudah nak buat dan cepat disediakan. Boleh cuba untuk menu makan malam atau hujung minggu. Selamat mencuba!
RESIPI PIZZA ROTI BURGER Bahan-Bahan:
Roti burger rm4.50 (10biji belah 2)
Bahan sos:
Tomato puree (kecil) jenama Tesco rm2.80
Lobak merah 2btg potong dadu rm1.50
Bawang besar potong dadu
Bawang putih 3 ulas dadu
3 sudu sos cili
1 sudu kecil serbuk lada hitam
Daun sup 3btg hiris
Garam secukup rasa
Sosej ayamas sebungkos kecil potong nipis boleh letak byk2 rm3
Terasa nak makan yang simple dan mengenyangkan. Apa kata tukar selera makan kuey teow sup chinese style ni pula. Memang tidak muak makan walau berkali. Bahan-bahan membuat juga mudah. Tambah sedap bila dicampur dengan minyak bawang putih bersama cili potong. Memang membuka selera.
Kuey Teow Sup Ala Kopitiam
Bahan-bahan:
Isi ayam
Fishball
1 kiub ayam
Lada sulah
Kuey teow
Cara membuat sup:
Rebus isi ayam hingga mendidih.
Masukkan fishball.
Masukkan 1 kiub ayam dan lada sulah.
Keluarkan isi ayam dari kuah sup. Sejukkan dan carikkan isi ayam.Sambil tunggu sup masak,cuci kuey teow untuk buang lebihan minyak.Toskan.
Bahan cili kicap:
Cili
Kicap masin
Cara membuat:
1.Potong cili dan campurkan dengan kicap masin.
Bahan minyak bawang putih:
1 labu bawang putih
Minyak
Cara membuat:
1.Cincang satu labu bawang putih. Nak senang pakai chopper.
2.Masukkan minyak dalam kuali kecil, masukkan bawang putih. Hidupkan api, guna api kecil je. Kacau hingga bawang garing dan kekuningan kemudian tutup api. Jangan sampai bawang hangus nanti pahit.
Teringin nak masak kek eh tiba-tiba baru perasan oven rosak pulak . Maklumlah guna oven pun jarang-jarang, mahu tak ‘mogok’ oven tu. Jangan panik, pengukus kan ada.
Masak kek dengan pengukus memang ternyata perbezaannya. Selain dari tahan lama, kek kukus juga naiknya lebih padat dan lembab. Samada kek buah , pandan, coklat, brownies apa sahaja jenis kek ia boleh dimasak menggunakan teknik kukus.
Jom cuba ‘kehebatan’ kek kukus dari Norbaini Rahwi, penulis buku “Kek Mentega Dulu & Kini’ terbitan alaf 21 dengan koleksi resepi kek kukusnya.
1.KEK KUKUS PANDAN GULA MELAKA
Bahan-bahan : Bahan A :
4 biji kuning telur
2 biji putih telur
100 gm gula kastor
½ sudu kecil garam
Bahan B :
125 gm tepung gandum | diayak
25 gm tepung jagung | diayak
½ sudu teh serbuk penaik
Bahan C:
25 ml susu segar
25ml perahan air daun pandan
Bahan D :
35 ml minyak jagung/masak
Bahan untuk topping :
400gm whipping cream/fresh cream
20 gm gula aising
10 gm kelapa kering yang telah di gaul dengan pes pandan
Sedikit gula Melaka | telah dicairkan.
CARA MEMASAK : Kek : 1. Sediakan periuk kukus. Sediakan 2 loyang bersaiz 15 sm dan dialas dengan kertas. Tidak perlu di sapu mentega. 2. Pukul Bahan A hingga kembang 3. Masukkan Bahan B dan di selang selikan dengan Bahan C. Gaul hingga sebati 4 .Akhir sekali masukkan bahan D, di kacau hingga rata. 5. Bahagikan adunan kepada 2 bahagian. 6. Panaskan periuk kukus dan kukuskan kek selama 15 minit atau sehingga masak. 7. Setelah masak sejukkan kek. Setelah sejuk setiap kek di potong kepada 2 bahagian.
Buat topping : 1. Pukul whipping cream dan gula aising hingga kental. 2. Sapukan krim di setiap potongan dan ditaburkan kelapa kering dan disirakan gula Melaka. Lakukan sehingga bahagian atas. 3. Akhir sekali sapukan semua bahagian kek dan antara dua bahagian dengan krim dan hias mengikut citarasa masing-masing.
Saiz hidangan: 1 loyang bulat 15 sm @ 6 inci Waktu memasak: 15- 20 minit Cara Memasak : Kukus Jenis masakan : Kek Keistimewaan :Rasa pandan yang mewah dengan krim, kelapa kering dan gula Melaka Anggaran kos: RM 15
INFO CHEF :Untuk kek yang gebu dan ringan bagi kek kukus, cara pembuatan yang digunakan adalah secara kek span. Jika dibuat secara method kek mentega (butter cake) kek akan padat dan kurang enak rasanya.
2.KEK KUKUS MARBLE ZEBRA
BAHAN-BAHAN : Bahan A:
8 biji kuning telur
2 biji putih telur
115 gm gula kastor
½ sudu makan ovalet
Bahan B:
130 gm tepung gandum }diayak sekali dengan serbuk penaik
½ sudu teh serbuk penaik
100gm minyak jagung/masak
25 ml susu segar
1 sudu teh esen vanila
1 sudu teh coklat emulco
½ sudu teh kopi emulco
CARA MEMASAK : 1. Sediakan periuk kukus. Sediakan loyang bersize 20 sm dan di alas dengan kertas. Tidak perlu disapu mentega. 2. Pukul Bahan A hingga kembang 3. Masukkan Bahan B dan di selang selikan dengan susu segar. Gaul hingga sebati 4. Masukkan minyak jagung,kacau hingga rata dan akhir sekali masukkan esen vanilla 5. Bahagikan adunan kepada 2 bahagian. 6. Satu bahagian dibiarkan pada warna asal dan bahagian lagi digaul bersama coklat dan kopi emulco. 7. Sendukkan berselang seli dengan satu senduk/1/2 cawan ke dalam loyang. 8. Panaskan periuk kukus dan kukuskan kek selama 20 minit atau sehingga masak. 9. Setelah masak sejukkan kek. Sedia untuk dihidang.
Saiz hidangan: 1loyang pembakar bulat 20 sm Waktu memasak: 20 minit Cara Memasak : Kukus Jenis masakan : Kek Keistimewaan : Rasanya tidak ubah seperti kek mentega marble, menariknya kek ini hanya dikukus dan tidak dibakar. Anggaran kos: RM 15
INFO CHEF: Jangan menyapu minyak atau mentega/marjerin di bawah dan di sekeliling loyang, ia akan menyebabkan kek mengecut.
CARA MEMASAK : Kek : 1. Sediakan periuk kukus. Sediakan 2 loyang bersaiz 20 sm dan di alas dengan kertas. Tidak perlu disapu mentega. 2. Pukul Bahan A hingga kembang 3. Masukkan Bahan B dan di selang selikan dengan coklat dan susu segar Gaul hingga sebati. 4. Akhir sekali masukkan minyak jagung, di kacau hingga rata. 5. Bahagikan adunan kepada 2 bahagian. 6. Panaskan periuk kukus dan kukuskan kek selama 15 minit atau sehingga masak. 7. Setelah masak sejukkan kek. Setelah sejuk setiap kek di potong kepada 2 keping. Topping : 1. Pukul whipping cream dan gula aising hingga kental. 2. Sapukan krim di setiap potongan. Lakukan sehingga bahagian atas. 3. Akhir sekali sapukan semua bahagian kek dan antara kepingan kek dengan krim dan hias mengikut citarasa masing-masing.
Saiz hidangan: 1loyang pembakar bulat 20 sm Waktu memasak: 20-25 minit Cara Memasak : Kukus Jenis masakan : Kek Keistimewaan : Kek coklat kukus dengan badam dan topping fresh cream dan Nutella, pasti menambat hati si kecil. Anggaran kos: RM 20
INFO CHEF :Kek kukus yang di buat dengan menggunakan minyak ke dalam ramuan akan menghasilkan tekstur yang lebih lembut.
4.KEK KUKUS BUAH
BAHAN-BAHAN : Bahan A :
310 gm gula kastor
60 gm air panas
250 gm mentega
500 gm buah-buahan campur
1 sudu teh krim tartar
2 sudu teh baking soda
Bahan B:
350 gm tepung gandum | diayak
3 biji telur
1 sudu teh esen vanilla
1 sudu teh oren emulco
CARA MEMASAK : 1. Sediakan periuk kukusan. Sediakan loyang bersize 20 sm dan dialas dengan kertas. Tidak perlu di sapu mentega. 2 .Masak gula halus sehingga perang dan larut, kemudian masukkan air panas secara perlahan-lahan. Gaul rata. 3. Masukkan mentega dan gaul rata. 4. Kemudian masukkan buah-buahan campur dan renehkan sebentar sahaja bersama dengan krim tartar dan baking soda. Sejukkan. 5. Setelah sejuk masukkan Bahan B dan gaul rata. 6.Kemudian masukkan telur dan pukul sedikit telur sebelum di campurkan ke dalam adunan. 7. Akhir sekali masukkan esen vanilla dan coklat emulco, di kacau hingga rata. 8. Panaskan periuk kukus dan kukuskan kek selama 4 jam. 9. Setelah masak sejukkan kek. Sedia untuk di makan.
Saiz hidangan: 1loyang pembakar bulat 20 sm Waktu memasak: 4 jam Cara Memasak : Kukus Jenis masakan : Kek Keistimewaan : Kek kukus ini tidak terlalu manis dan boleh di sejuk bekukan. Anggaran kos: RM20
INFO CHEF : Seperti juga kek kukus yang lain, tutup bahagian atas loyang dengan aluminium foil agar air tidak menitis ke dalam adunan kek buah.
5.BROWNIES KUKUS KEJU
BAHAN-BAHAN:
Bahan A :
115 gm putih telur
110 gm gula kastor
1 sudu teh ovalet
Bahan B :
80gm tepung gandum | diayak
20gm serbuk koko | diayak
½ sudu teh serbuk penaik
50 gm coklat gelap compound/coklat masakan | di cairkan
70 ml minyak jagung/masak
½ sudu teh esen vanilla
4 keping keju cheddar
50 gm cip coklat
Sedikit parutan keju | untuk hiasan
CARA MEMASAK : 1. Sediakan periuk kukus 18 sm dan di alas dengan kertas. Tidak perlu di sapu mentega. 2. Pukul bahan A hingga kembang 3. Masukkan bahan B. Gaul hingga sebati 4. Kemudian masukkan coklat gelap dan gaul rata. 5. Akhir sekali masukkan bahan minyak jagung,keju cheddar dan coklat cip, kacau hingga rata. 6. Bahagikan adunan kepada 2 bahagian. 7. Panaskan periuk kukus dan kukuskan1 bahagian brownies selama 10 minit. Setelah masak keluarkan kek serta susunkan keju cheddar di atas permukaan brownies dan di taburkan cip coklat. Kemudian tuangkan baki 1 bahagian lagi di atas lapisan cheese, dikukus lagi selama 15 minit atau sehingga masak. 8. Setelah masak sejukkan brownies dan hiaskan dengan parutan keju. Sedia untuk di makan.
Saiz hidangan: 1loyang pembakar bulat 18 sm Waktu memasak: 30 minit Cara Memasak : Kukus Jenis masakan : Kek Keistimewaan : Brownies kukus rasanya lebih lembut dan enak dilapisi keju cheddar. Anggaran kos: RM 15
INFO CHEF : Segera keluarkan brownies dari loyang setelah 10 minit dikeluarkan dari pengukus supaya brownies tidak basah.
Resipi ikan siakap stim ini kena buat kalau tekak tengah rasa nak makan lauk berkuah masam-masam pedas yang segar.Kombinasi serai, halia, bawang putih dan...