Sarapan pagi nanti teringin nak makan kuih tradisi. Biasa makan lepat pisang, jadi kita tukar angin buat lepat jagung pula. Tak perlu susah-suah nak cari daun pisang untuk membungkus, boleh guna kulit jagung untuk rasa lebih sedap dan wangi.

Lepat jagung

2 tongkol jagung sagat
1 tongkol jagung dihiris
3 cawan santan
1 cawan tepung beras
1/2 cawan tepung gandum
1/2 cawan tepung jagung
1/2 cawan gula pasir
sedikit garam.
kulit jagung untuk membungkus lepat.

Cara memasak:
1. Semua bahan di atas dimasak sehingga pekat. Jangan sampai masak pulak.
2. Apabila sudah likat angkat dan bolehlah dibungkus.
3.Ambil 1 sudu makan, masukkan ke dalam kulit jagung lipat bagi kemas. Buat sehingga habis.
4.Panaskan pengukus. Kukus lepat dalam 20 minit.

IKLAN

Kredit : Noriza Awang Hamat

Jika anda sedang mencari FOOD STEAMER, boleh cari DISINI.