Diperbuat daripada beras pulut, kuih lopes memang enak bila dimakan bersama gula melaka yang sudah dicairkan. Boleh cuba buat sendiri di rumah, makan beramai-ramai bersama keluarga tercinta. Lebih puas hati bila buat sendiri. Jom kita cuba resipi kuih lopes yang dikongsi oleh Puan Sally Aqua.
RESIPI KUIH LOPES
BAHAN-BAHAN:
2 cawan beras pulut
2.5 cawan air
Pewarna hijau daun pandan
Satu sudu minyak masak
Sedikit garam
6 sudu gula merah
2 sudu gula putih
Kelapa parut untuk menggaul pulut
CARA PENYEDIAAN:
1. Masukkan beras pulut ke dalam periuk. Jika anda mahu gunakan beras pulut susu pun boleh. Tambahkan air dan letakkan pewarna hijau.
Ads
2. Kacau sebati dan masukkan daun pandan untuk bagi wangi.
3. Kemudian, masukkan minyak dan tanak bagi lembik sedikit.
4. Tanak sampai masak elok.
5. Kemudian, sediakan air gula. Masukkan gula merah dan gula putih ke dalam periuk.
6. Panaskan api dan masak sampai pekat.
7. Seterusnya, sediakan kelapa parut.
Ads
8. Bila pulut dah suam, letak dalam bekas atau Tupperware dan tekan pulut sehingga mampat.
9. Kemudian, ambil cawan plastik dan tekapkan ke atas pulut tersebut.
10. Angkat dan gaulkan bersama kelapa.
Ads
11. Siap! Bolehlah nikmati bersama air gula.
Anda sedang mencari ELECTRIC PRESSURE COOKER? Boleh klik DISINI.
Buat penggemar manisan, rugi jika anda tidak pernah merasa pudding brownies. Menariknya, resipi yang dikongsi oleh Fatin Damia ini tidak perlu menggunakan telur dan mentega. Sekali pandang, memang dah terasa kesedapannya dalam tekak. Jom kita cuba buat untuk ahli keluarga hujung minggu ini.
2 sudu besar serbuk koko ** (Kakak guna jenama Van’s Houten. Boleh ganti dengan Milo jika suka)
CARA PENYEDIAAN:
1. Kisar halus semua bahan kecuali bahan bahan yang bertanda **
2. Setelah itu, masak semua bahan di dalam periuk dan masukkan bahan bahan yang bertanda **.
3. Masak sampai semua bahan menjadi sedikit pekat. Setelah masak, tuang ke dalam bekas dan simpan puding ke dalam peti ais selama lebih kurang 4 jam ataupun semalaman sebelum dihidangkan.
Selamat mencuba!
Jika anda sedang mencari AIR FRYER yang berkualiti dengan harga yang berpatutan, boleh dapatkan DISINI.
Buah pisang bukan sahaja boleh dimakan begitu sahaja malah juga boleh menghasilkan pelbagai jenis resipi yang menarik dan enak. Jom kita cuba resipi-resipi ni! Boleh dihidangkan dan dinikmati bersama keluarga..
COKODOK PISANG
BAHAN-BAHAN
5 biji pisang bersaiz besar – jika kecil, boleh guna 8-10 biji. Empunya resipi guna pisang bunga.
2 sudu makan marjerin
5 sudu makan gula pasir
1 sudu teh soda bikarbonat – sukatan tidak terlalu membukit
1 sudu teh garam
2 cawan tepung gandum
CARA PENYEDIAAN:
Satukan semua bahan (kecuali tepung gandum) dan lenyek hingga sebati.
Bila dah sebati, masukkan tepung gandum. Gaul lagi hingga sekata bersama adunan pisang tadi.
Rehatkan adunan selama 10-15 minit.
Panaskan minyak dan jemputkan adunan tadi. Goreng guna api perlahan hingga garing dan masak.
Angkat dan sedia untuk dinikmati.
INFO:
Tujuan guna marjerin ialah untuk merangupkan tekstur luaran kulit cekodok bila digoreng nanti. Malah ia juga menghalang minyak dari terserap ke dalam isi.
Cekodok akan menjadi wangi tetapi masih mengekalkan rasa asli.
Jangan goreng cekodok dengan api besar kerana nanti akan hangit dan tidak masak di dalam.
Untuk hasil cekodok yang cantik, hanya jemputkan bancuhan ke dalam minyak. Nanti ia akan membulat dengan sendiri (jika bancuhan tu dibuat dengan baik)
Campurkan kelapa di dalam mangkuk adunan yang berisi pisang yang sudah dilenyek.
Gaul rata, kemudian tambahkan garam, gula kabung yang telah dihancurkan.
Kemudian masukkan tepung sedikit demi sedikit sehingga mendapat bancuhan yang diperlukan.
Panaskan kuali non-stick, letakkan daun pisang di atasnya dan tepekkan adunan lempeng pisang di atasnya dan panggang hingga masak.
Enak dihidangkan panas-panas.
BANANA FILLED FRENCH TOAST
BAHAN-BAHAN
Roti Bata
Nutella / Peanut Butter Lady’s Choice
3 biji telur
1/2 cawan susu kotak
1 sudu kecil esen vanilla
2 biji pisang (dihiris bulat)
Butter
CARA PENYEDIAAN
Masukkan telur, susu dan esen vanilla dalam mangkuk, kacau sebati. Ketepikan.
Potong roti bata lebih kurang 1 inci, buat poket ditengah. Sapu nutella dibahagian dalam poket, kedua belah. Kemudian, susun hirisan pisang didalam poket.
Celupkan roti ke dalam campuran telur dan goreng dalam kuali dengan sedikit butter. Biarkan masak kekuning-kuningan.
Sudah boleh dihidangkan (boleh ditabur dengan gula icing)
Memang wajib jika makan soto kena ada sambal kicap untuk menambah rasa keenakan soto. Sambal kicap nampak mudah tetapi kena betul bahan ramuannya untuk dapat rasa yang padu.
SAMBAL KICAP BIHUN SOTO
BAHAN-BAHAN:
3 ulas bawang besar dipotong kasar
1 labu bawang putih
15 tangkai cili hijau besar
33 tangkai cili merah
1 botol kicap pekat
1 sudu besar gula
1 sudu teh garam
Info: Jika ingin lagi pedas boleh tambahkan cili padi
CARA MEMASAK:
Semua bahan dipotong kasar-kasar
Panaskan sedikit minyak dan tumis bawang putih terlebih dahulu hingga naik bau.
Selepas itu baru masukkan bawang merah. Tumis hingga layu.
Kemudian masukkan semua cili. Goreng sampai semua layu. Selepas itu matikan api.
Bila semua bahan sudah sejuk. Baru masukkan dalam blender. Masukan satu sudu gula dan 1 sudu kecik garam.
Masukkan kicap dan kisar hingga halus. Jika tidak mahu terlalu pekat boleh tambahkan sedikit air.
Kuih cucur balak ini antara kuih yang asalnya dari negeri sebelah Utara. Cucur rangup yang dihidangkan bersama kuah kacang yang pekat dan manis memang sedap