Lengkong sirap atau agar agar sirap begini sangatlah sesuai sebagai hidangan pembuka mahu pencuci mulut sewaktu berbuka puasa.
Sejuk tekak dan terasa segar bila dimakan terutama ketika cuaca panas.
Selain boleh dimakan terus agar-agar merah ini lagi sedap dan berlemak rasanya bila dimakan bersama susu cair, susu penuh krim atau pun santan. Lebih terasa keenakannya.
Nak buat petang ini pun boleh, sebab cara membuatnya tersangatlah senang.
Ads
Lengkong sirap penyejuk tekak
Bahan bahan
10 gram serbuk agar agar
1/2 cawan gula
2 sdb sirap
5 cawan air
Susu cair atau susu penuh krim
Cara membuat
1. Campurkan ke semua bahan kecuali susu dalam periuk. Sukatan air lima cawan ini menjadikan lengkong ini lembut dan senang hancur. Jika mahu lengkong yang agak keras boleh kurangkan air kepada empat cawan.
2. Biarkan semua bahan mereneh lebih kurang 20 minit sampai serbuk agar-agar hancur. Kena selalu kacau ya.
3. Tutup api bila agar-agar larut sepenuhnya. Kemudian boleh terus tuang dalam Loyang.
4. Apabila agar-agar suam baru masukkam dalam peti sejuk.
Ads
5. Selepas lengkong sirap ini keras boleh dipotong mengikut cita rasa.
4. Kemudian, bubuh dalam bekas kegemaran. Tuangkan susu cair, atau susu penuh krim. Nak guna santan pun boleh. Tapi penggunaan susu cair lebih sedap, rasa lemak susu kena sangat dengan lengkong sirap yang manis.
Ads
5. Boleh hidangkan untuk berbuka puasa sebelum atau selepas akan nasi.
Sedap taktau nak habaq minum rasa lega tekak. Lemak-lemak manis dengan rasa buah pulak tu. Nikmatnya.
Bahan- bahan: 2 tin susu sejat 1 tin kecil Ice cream soda (Pemanis)
1 tin buah laici (Optional)
1 biji buah naga putih / merah
Nata de coco
Sumi pelbagai perisa
Buah-buahan sebenar
Ais
Cara membuat:
Campur semua bahan dalam 1 bekas kemudian kacau perlahan-lahan. Terpulang nak tambah air atau tak. Boleh simpan dalam peti sejuk dulu baru umphhhhhh.
Selamat mencu
Kredit: Noor Fatimah
INGIN MEMBELI HOME APPLIANCES, BOLEH LIHAT DI SINI.
Pisang bukan sahaja enak dimakan begitu sahaja malah boleh dipelbagaikan cara penyediaannya. Salah satu yang boleh anda cuba ialah Banofee Pie ini. Rasanya yang manis, berkrim dan penuh sensasi rasa pisang serta karamel. Sedap weh..Ada pula krim putar & parutan coklat. Fuhh..Anda memang perlu cuba.
BANOFEE PIE
BAHAN-BAHAN:
1 tin susu pekat manis | direbus selama 3 jam di dalam air mendidih
2 biji pisang ranum | dihiris
Hirisan coklat secukupnya
200gm krim putar
BAHAN KERAK:
200gm biskut digestive
50gm mentega
80gm gula
50gm serbuk badam
BAHAN KRIM:
2 biji kuning telur
45gm gula kastor
25gm tepung kastad | boleh ganti tepung jagung
50gm dairy heavy cream
200gm susu segar
CARA MEMASAK:
Bagi menghasilkan kerak, campurkan biskut, serbuk badam dan gula. Kisar halus.
Kemudian cairkan mentega dan gaul bersama bahan kisar tadi. Masukkan ke dalam loyang dan bakar selama 10 minit suhu 170⁰C. Sejukkan dalam peti sejuk.
Untuk krim pula, campurkan semua bahan dan masak di atas air kukusan sehingga kental dan sejukkan.
Pukul krim putar sehingga separa kental, masukkan krim yang dimasak tadi dan teruskan pukul sehingga kental.
Tuang susu pekat manis yang direbus ke atas kerak dan taburkan hirisan pisang.
Bagi anda yang tercari-cari resipi Brownies Coklat Chip kedut yang elok hasilnya, resipi yang dikongsi oleh saudari Farwin Amellia ini adalah antara yang boleh dicuba. Guna bahan yang ringkas tapi hasilnya memang sedap dan terbaik. Nak cuba? Jom lihat bahan-bahan yang diperlukan.
CARA BUAT BROWNIES KEDUT COKLAT CHIP YANG MUDAH & SEDAP
CARA MEMASAK:
1. Cairkan coklat kompaun bersama marjerin menggunakan teknik double boiler.
2. Dalam bekas berlainan, campurkan gula perang dan telur. Kacau 4-5 kali supaya bahan bergaul mesra sahaja.
3. Coklat yang dicairkan tadi, kacau dan semasa masih panas, tuang terus ke dalam adunan telur. Kacau sekali lagi hingga sebati sahaja.
4. Tambahkan tepung penaik. Kacau hingga sekata.
5. Alas loyang dengan baking paper. Jika tiada, boleh sapu loyang menggunakan marjerin sahaja. Ia bertujuan untuk mengelakkan brownies melekat pada loyang.
6. Tuang adunan brownies ke dalam loyang.
7. Letakkan topping ikut citarasa. Boleh tambah cip coklat, badam, walnut atau apa-apa sahaja yang digemari.
8. Panaskan ketuhar pada suhu 160C. Selepas 5 minit, turunkan suhu pada 150C.
9. Masukkan loyang berisi brownies dan bakar selama 45-50 minit pada suhu 150C menggunakan api atas bawah. Masa memasak mungkin berbeza ikut ketuhar masing-masing.