Menu pencuci mulut berasaskan santan kali ni memang gerenti sedap. Dahlah ringkas bahannya, mudah pula membuatnya.Esok hujung minggu beli santan lebih sedikit. Boleh buat 5 ‘dessert’ Melayu tradisional yang menceriakan hari minggu anda sekeluarga. Jom ‘try’ ya…

1. ASAM GUMPAL

BAHAN-BAHAN :

  • 200 gm sagu biji
  • 100 gm kacang hijau
  • Garam dan gula nisan secukupnya
    *Gula nisan dibuat dari mayang kelapa dan dijual dalam pembalut berwarna warni

Bahan kuah :

  • 2 cawan santan
  • 2.5 sm halia /dimayang halus
  • Satu sudu teh halba
  • Garam dan gula secukup rasa

CARA MEMASAK :
1. Kacang hijau seeloknya direndam dahulu, baru direbus sampai empuk.
2. Masukkan garam dan gula nisan secukup rasa.
3. Masak sampai kering dan kemudian bulatkan kecil-kecil
4. Sagu biji yang ditoskan tadi, siramkan air panas. Jangan banyak sangat nanti lembik sagunya.
5. Gunakan plastik, ambil sagu itu kemudian kepalkan.
6. Selepas itu leperkan sedikan dan isi dengan inti kacang tadi.
7. Kepalkan dan bulatkan balik, jika tidak menggunakan plastik sagu akan melekat di tangan.
8. Susun dalam loyang dan kukus dalam 15 hingga 20 minit atau sehingga sagu masak.

Cara buah kuah :
1. Campurkan kesemua bahan ke dalam periuk,nyalakan api dan kacau jangan biar santan berketul.
2. Kemudian bila sudah mendidih masukkan sagu yang dikukus tadi
3. Boleh dimakan panas-panas atau sejuk

INFO CHEF : Inti asam gumpal biar dibuat manis sedikit baru lebih sedap.

Saiz hidangan : 20 biji
Masa memasak : 30 minit
Cara memasak : Kukus
Jenis masakan : Kuih-muih
Keistimewaan : Pencuci mulut lazat dimakan semasa kuih inisejuk atau panas.

2. BUBUR KACANG HIJAU DURIAN

BAHAN-BAHAN:

  • 2 cawan kacang hijau/ rendam dahulu sejam
  • Air secukupnya untuk merebus kacang hijau
  • 2 cawan santan pekat
  • 2 cawan santan cair
  • 1 ketul gula Melaka
  • ½ cawan gula pasir
  • 1 sudu makan minyak masak
  • 2 helai daun pandan /belah dan simpul
  • 1 sudu teh garam
  • Isi durian secukupnya

CARA MEMASAK :
1. Rebus kacang hijau bersama air, garam dan masukkan 1 sudu makan minyak masak (untuk cepat empuk).
2. Bila kacang telah empuk dan kembang, masukkan gula pasir
3. Masukkan gula Melaka yang diracik, kacau hingga gula larut dan sebati.
4. Masukkan isi durian, masukkan pula santan cair ke dalam periuk bersama daun pandan.
5. Masukkan santan pekat dan gaul sebati. Biarkan mendidih sebentar dan tutup api.
6. Setelah siap bolehlah dihidangkan

Saiz hidangan : 10 orang
Masa memasak : 15 minit
Cara memasak : Didih
Jenis masakan : Pencuci mulut
Keistimewaan : Bubur kacang hijau jadi makanan lepas buka istimewa terutamanya waktu moreh

INFO CHEF : Tambahan durian mengenakkan bubur kacang hijau. Mudah dan ringkas disediakan.

3. AGAR-AGAR SANTAN

BAHAN-BAHAN ;

  • 10-12 gram agar-agar
  • 1 cawan santan pekat
  • 1 cawan santan cair
  • 1 biji telur
  • 3 1/2 cawan air
  • 1 1/4 cawan gula (kurangkan sedikit jika tak suka manis)
  • 1/2 sudu kecil garam
  • 2-3 helai daun pandan

CARA MEMASAK:
1. Basuh agar-agar dan masukkan ke dalam periuk bersama air. Jika gunakan agar-agar serbuk, terus tuangkan sahaja.
2. Masak sehingga mendidih dan agar-agar larut. Masukkan gula, daun pandan, perasa pandan, garam dan santan cair. Masak sehingga sebati.
3. Pukul sedikit telur bersama santan. Tapiskan supaya tiada ketulan apabila masak nanti.
4. Tuang bancuhan santan dan telur ke dalam agar-agar dan kacau sehingga mendidih selama beberapa minit.
5. Tuang ke dalam acuan kecil dan sejukkan.

Saiz hidangan : 6 orang
Masa memasak : 10 minit
Cara memasak : Didih dan didinginkan dalam peti sejuk
Jenis masakan : Pencuci mulut
Keistimewaan : Rasa santan berlemak dan daun pandan beraroma wangi

INFO CHEF : Sedap dimakan sejuk. Jika mahukan warna, boleh sahaja meletakkkan pewarna hijau atau gunakan gula Melaka untuk warna perang untuk agar-agar santan gula Melaka

4. PENGAT DELIMA DENGAN BUAH-BUAHAN SUNNAH

BAHAN-BAHAN:

  • 1 biji delima /diambil isinya
  • 1 biji santan kelapa
  • 15 biji kurma /dibuang biji
  • 10 biji buah tin kering /dipotong
  • 20 biji gajus goreng @ bakar
  • 2 helai daun pandan/ disimpul dan diikat
  • Garam secukup rasa
  • Gula secukup rasa

1. Ambil periuk dan masak buah-buahan bersama santan, gula, daun pandan dan tambahkan garam dan gula secukup rasa.
2. Masak dengan api yang sederhana.
3. Apabila mendidih tutup api dan pengat sedia dihidangkan.

Saiz hidangan : 6 orang
Masa memasak : 15 minit
Cara memasak : Reneh.
Jenis masakan : Pencuci mulut
Keistimewaan : Ramuan makanan sunnah yang manis berlemak

INFO CHEF : Bahan ramuan buah delima, kurma, buah tin adalah amalan pemakanan sunnah yang lazat lagi menyihatkan. Inspirasi menu hebat yang direka chef hotel The Pearl.

5. PUDING SAGU GULA MELAKA

BAHAN-BAHAN :

  • 1 cawan sagu /dibilas air dan tos
  • 3 cawan air
  • Sedikit garam

Bahan gula Melaka:

  • 250 gm gula Melaka/ketulan besar (diracik halus)
  • 1 cawan air
  • 1 helai daun pandan /disimpul
  • 1 tin susu cair 
  • Secubit garam (jika suka)

CARA MEMASAK :
Cara masak sagu :
1. Masak dalam api perlahan dan sentiasa kacau hingga sagu kembang.
2. Toskan dan bilas untuk buang kanji dan kemudian sejukkan.
Cara masak gula Melaka :
1. Masak semua bahan dalam api perlahan sehingga gula melaka cair .
2. Reneh hingga pekat, sejukkan.
Cara penyediaan :
1. Sudukan sedikit sagu dalam mangkuk atau gelas.
2. Tuangkan susu perlahan-lahan
3. Tuangkan sedikit sirap gula Melaka sedikit atau ikut kemanisan yang anda suka.

Saiz hidangan : 4 mangkuk kecil
Masa memasak : 15 minit
Cara memasak : Reneh
Jenis masakan : Pencuci mulut
Keistimewaan : Sedap dimakan dingin, lemak manis.

INFO CHEF : Boleh gunakan santan gantikan susu. Masakkan santan sekejap dengan daun pandan dan sedikit garam.