Ads

Kulit Ubi Kentang, Jangan Buang Boleh Jadi Kerepek Yang Enak

Kulit ubi kentang biasanya kita buang selepas dikupas, ataupun diletakkan pada tanaman untuk dijadikan baja.

Tapi rupanya kulit kentang ini masih boleh digunakan sebagai makanan. Mungkin ramai tak tahu ia sebenarnya boleh dijadikan kerepek rangup yang enak.

Bagi yang nak tahu rasa kerepek kulit kentang boleh gunakan resipi yang dikongsi Azz MyAg

Cara buat kerepek kulit kentang rangup

Bahan-bahan

Kulit ubi kentang
Garam
Tepung serba guna
Minyak masak

Kulit Ubi Kentang, Jangan Buang Boleh Jadi Kerepek Yang Enak

Cara membuat

1. Basuh dan sental ubi kental bersih-bersih. Kemudian kupas kulit dan asingkan.

Ads

2. Rendam kulit ubi kentang dengan air yang dimasukkan sedikit garam. Rendam selama 10 minit.

Kulit Ubi Kentang, Jangan Buang Boleh Jadi Kerepek Yang Enak

3. Air kulit kentang yang direndam akan jadi keruh, tos airnya. Rendam lagi sampai air bertukar jernih, tak perlu letak rendam untuk rendaman seterusnya. Selepas bersih, tos airnya.

4. Gaul kulit kentang ini dengan tepung serba guna. Perap dalam lima minit.

Ads

Kulit Ubi Kentang, Jangan Buang Boleh Jadi Kerepek Yang Enak

5. Panaskan minyak dalam kuali dan masukkan kulit kentang satu persatu supaya tak melekat. Goreng hingga garing, jangan sampai hangus.

Kulit Ubi Kentang, Jangan Buang Boleh Jadi Kerepek Yang Enak

Ads

6. Inilah hasilnya

Kulit Ubi Kentang, Jangan Buang Boleh Jadi Kerepek Yang Enak

 

Kredit resipi & foto: Azz MyAg

Baca: Kerepek Jejari Ketam, Jajan Buat Sendiri Untuk Anak. Siat, Gaul Dan Goreng, Senang Betul 

Dapatkan resipi, perkongsian dan info menarik. Free jer!
Dengan ini saya bersetuju dengan Terma Penggunaan dan Polisi Privasi

Tak tahu nak masak apa? Lubuk resipi RASA kini di SEENI, tak perlu susah lagi. Download sekarang!

KLIK DI SEENI
Ads

Menu Lain

Resipi Cili Jeruk Homemade Sedap & Rangup. Makan Dengan Apa Pun...

Resipi cili jeruk homemade yang sedap, rangup dan tahan lama. Mudah dibuat dan sesuai dimakan bersama nasi, mi goreng atau ikan goreng.