Waktu anak ada di rumah cuti sekolah minggu depan eloklah buat kerepek jejari ketam ini. Bila semua anak ada di rumah ini memang kena sediakan lebih makanan termasuk jajan.
Tapi takkan semuanya nak beli, mana yang mudah seperti kerepek jejari ketam ini bolehlah kita buat sendiri.
Caranya memang senang cuma perlu siat, gaul dan goreng. Siap! Jajan rangup ini ralit kita makan sambil bersantai depan TV.
Ads
Buat sendiri kerepek jejari ketam rangup
Bahan-bahan:
Jejari ketam/ crab stick
Serbuk kari
Daun kari
Kiub ayam
Cara membuat:
Siat jejari ketam, kuantiti ikut cita rasa.
2. Gaul dengan serbuk kari, daun kari dan kiub ayam. Untuk 1kg ketam boleh guna dua sudu besar serbuk kari.
Ads
3. Goreng api sederhana sampai garing. Guna minyak yang banyak ya.
Dah angkat, tunggu sejuk sebelum masuk dalam bekas kedap udara. Siap!
Roti John merupakan hidangan ringan yang menjadi kegemaran lebih-lebih lagi di bulan puasa. Bagi anda yang ingin cuba masak Roti John secara homemade, boleh cuba resipi ni. Mudah & memang terbaik!
ROTI JOHN HOMEMADE
BAHAN-BAHAN:
Roti sosej secukupnya
Bawang merah ( anggaran 1-2 biji) – potong dadu
1 ulas bawang putih – potong dadu
Rempah kari ( anggaran 1 sudu makan) – campur air
Daging cincang secukupnya
1-2 batang sosej – dipotong
Garam dan lada sulah secukup rasa
Telur
Daun bawang & daun sup secukupnya – dihiris
Sedikit mentega/marjerin
CARA MEMASAK:
1. Untuk menyediakan inti, tumis bawang merah dan bawang putih hingga wangi. Kemudian masukkan rempah kari yang sudah dibancuh dengan sedikit air. Tumis hingga rempah masak. Seterusnya masukkan daging cincang. Gaul hingga masak. Masukkan sosej diikuti garam serta lada sulah. Angkat.
2. Dalam bekas berlainan, pecahkan telur dan masukkan hirisan bawang dan daun sup. Pukul hingga sebati.
3. Untuk memasak Roti John, satukan bancuhan telur tadi bersama inti yang telah siap dimasak. Ketepikan.
4. Ambil roti dan belah tengah. Jangan sampai putus. Sapu marjerin kemudian tekap seketika atas kuali.
5. Dalam kuali yang sama, cairkan mentega / marjerin kemudian tuangkan inti.
6. Tekapkan roti diatasnya.
7. Bila inti dah masak, terbalikkan.
8. Paipkan sos cili, mayones dan letak sayur mengikut citarasa masing-masing.
9. Akhir sekali lipat roti, potong dan sedia untuk dinikmati.
Nak makan pisang goreng homemade? Ini cara bancuh tepung beras yang mudah dan dijamin menjadi. Petang-petang begini, memang sedap kalau makan pisang goreng atau cempedak goreng. Tepung salut rangup ditambah pula dengan pisang dan cempedak yang manis. Hmm…memang terbaik! Nak try? Guna tepung beras dan beberapa bahan mudah je. Boleh cuba resipi perkongsian saudari Suriati Abd Aziz ni. Memang terbaik!
CARA BANCUH TEPUNG UNTUK MASAK PISANG, CEMPEDAK GORENG & IKAN CELUP TEPUNG
BAHAN-BAHAN:
1 bungkus tepung beras cap gajah
5 sudu makan tepung ubi
2 biji telur – dipukul
2 sudu teh serbuk kunyit
3 sudu teh garam
2 sudu makan gula
Sedikit air kapur
Air secukupnya
CARA PENYEDIAAN:
1. Satukan semua bahan diatas dan tuang air sedikit demi sedikit sambal dibancuh.
2. Pastikan adunan tidak terlalu cair. Adunan terbaik adalah yang mempunyai tekstur sedikit pekat supaya pisang / cempedak mudah disalut tepung.
3. Panaskan minyak dengan banyak dan goreng hingga garing dan kekuningan.
Bagi peminat drama dan rancangan Korea, pasti biasa melihat menu Tteokbokki ni. Ia berupa sajian kek beras yang dimasak menggunakan sos pedas. Sangat popular di negara Kimchi. Di Malaysia, hidangan ini boleh dinikmati di restoran masakan Korea namun harganya agak mahal. Malah jika buat sendiri pun, bahan-bahannnya agak sukar didapati.
Istimewa bagi anda yang nak cuba menu ini, saudari Zurina Zulkefli ada kongsikan resipinya. Sangat mudah dan menggunakan bahan-bahan yang ada di Malaysia je. Jom cuba!
RESIPI KEK BERAS & TTEOKBOKKI HOMEMADE
BAHAN KEK BERAS:
1 cawan tepung pulut
3 sudu makan tepung gandum
Secubit garam
Sedikit minyak bijan
Air suam
CARA MEMBUAT:
1. Campurkan semua bahan dan masukkan air suam sedikit demi sedikit. Uli hingga jadi doh yang tidak melekat di tangan.
2. Uli doh memanjang dan potong kecil.
3. Sapukan minyak bijan pada pinggan. Letak potongan kek beras dan kukus selama 5 minit.
4. Setelah siap dikukus, rendam kek beras ke dalam air sejuk bagi mengekalkan kekenyalannya.
5. Ketepikan kek beras dan sedia untuk menyediakan sos Tteokbokki.
BAHAN KUAH TTEOKBOKKI:
3 ulas bawang putih – cincang
Sudu makan minyak masak
1 sudu makan pes cili giling
Sedikit air
1 sudu makan sos cili
1 sudu makan sos tomato
1 sudu makan sos tiram
Gula
1 sudu teh stok ayam (jika nak pedas, boleh masukkan sos pedas Korea)
Beberapa batang sosej – hiris
Telur rebus
CARA MEMASAK:
1. Panaskan minyak masak dan tumis bawang putih hingga wangi.
2. Masukkan pes cili giling, sedikit air, sos cili, sos tomato, sos tiram, gula dan stok ayam. Masukkan sos pedas Korea jika mahukan rasa Teokbokki yang pedas.
3. Kacau rata hingga sos likat dan mempunyai rasa pedas dan manis.
4. Kemudian masukkan Tteokbokki (kek beras) dan hirisan sosej ke dalam kuah. Masak selama beberapa minit.
5. Hidang Tteokbokki bersama telur rebus dan taburan biji bijan.
Kadang-kadang bila badan penat, mood nak masak tu ada, tapi malas sangat nak keluar beli barang. Jangan risau, dapur kita sebenarnya penuh dengan bahan ‘tersembunyi’ yang boleh jadi menu sedap.