![image](https://cdn.rasa.my/rasa/image-11.png)
Kuih yang di balut dengan kulit seakan lempeng nipis dan inti manis parutan kelapa campur gula Melaka.
KUIH KETAYAP
BAHAN-BAHAN KULIT:
- 2 cawan gandum
- 2 cawan air
- 1 cawan santan cair
- 1 biji telur (buang pusat)
- secubit garam
- 6@8 helai daun pandan
CARA MEMASAK:
- Kisar daun pandan dengan air kemudian tapis ambik airnya sahaja.
- Campur dengan bahan-bahan yang lain dan kacau sebati
- Tapis guna penapis kalau berketul.
- Guna kuali biasa yang kita selalu guna atau non stick pan.
- Kalau guna kuali biasa sapu minyak atas kuali, sapu minyak nipis sahaj boleh guna tisu dapur. Ambik adunan satu senduk tuang dan lenggangkan kuali untuk ratakan.
- Sapu minyak setiap kali nak lenggang.
- Tunggu sampai masak semua kulit ketayap.
- Bila sudah siap semua kulit baru boleh letak inti gulung.
BAHAN INTI:
- Sebiji kelapa parut (putih saja)
- 1 cawan gula merah
- 2 sudu besar gula putih
- Sedikit air
- 2 helai daun pandan
- 2 sudu tepung gandum
CARA MEMASAK:
- Masak gula merah, gula putih dgn air sampai hancur bersama daun pandan
- Selepas itu masukkan kelapa parut.
- Masak sampai kering. Bila sudah agak kering masukkan 2 sudu tepung gandum.
- Kacau lagi sampai kering dan berkilat (kalau suka lembab jangan masak kering sangat)
KREDIT RESEPI & GAMBAR:
ANDA MUNGKIN MENYUKAI RESIPI INI:
http://www.rasa.my/ulundu-vadai-garing-perang-di-luar-putih-lembut-di-dalam/
Download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI
Lempeng Kelapa Cicah Sambal Bilis, Menu Sarapan Gamit Kenangan
![Lempeng Kelapa Cicah Sambal Bilis, Menu Sarapan Gamit Kenangan](https://cdn.rasa.my/2023/05/Untitled-design-2023-05-08T112821.153.jpg)
Lempeng kelapa sesuai dijadikan sarapan. Kalau di kampung, inilah yang sering dijadikan hidangan pada pagi hari. Cicah pula dengan sambal bilis. Nikmat tak terkata.
Hidangan ini sesuai sangat digandingkan dengan secangkir kopi panas. Memang padu! Nak dapatkan cara untuk menghasilkan lempeng kelapa yang sedap? Jom ikuti perkongsian resipi daripada Salwani Ibrahim ini.
LEMPENG KELAPA SAMBAL BILIS
BAHAN-BAHAN:
½ biji kelapa parut (kalau dapat kelapa muda lagi sedap)
3 cawan tepung gandum (saya guna cap Ros)
2 biji telur
1 sudu kecil garam
3 sudu besar marjerin (yang dicairkan)
Air suam
CARA MEMASAK:
Gaulkan semua bahan hingga sebati.
Kandungan air suam agak-agak sahaja seperti bancuhan tepung pisang goreng.
Sendukkan aduanan dalam kuali non stick tanpa minyak. Ini kerana dalam adunan dah ada marjerin.
Masak kedua-dua bahagian hingga bertukar warna keperangan.
Siap. Enak dimakan dengan dengan sambal bilis.
Selamat mencuba.
Kredit: Salwani Ibrahim
[ Sertai Telegram Geng Rasa Share Resipi ]
Dapatkan lebih banyak resipi di laman web RASA:
Buat Acar Buah Homemade, Tak Perlu Tunggu Kenduri Kalau Teringin
Tonton lebih banyak video masakan mudah & sedap di Dailymotion @Rasa & Youtube @Majalah Rasa Official
Resipi Kuih Nagasari Yang Sedap Dan Pasti Menjadi Walaupun Pertama Kali Buat
![Resipi Kuih Nagasari Yang Sedap Dan Pasti Menjadi Walaupun Pertama Kali Buat](https://cdn.rasa.my/2022/06/460223.jpeg)
Kuih Nagasari ni kuih tradisional, dulu nenek admin suka buat kuih ni sebab sangat mudah cara penyediaannya, bahan pun murah je yang paling penting kena cari daun pisang. Ada juga resipi yang terus tuang dalam loyang, tapi admin lagi suka yang guna daun pisang barulah aroma kuihnya lagi wangi dan menyelerakan. Resipi yang dikongsikan oleh Zahrah Juli di Facebook ni memang menggunakan daun pisang memang cantiklah kejadiannya. Jom kita cuba!
KUIH NAGASARI
BAHAN-BAHAN:
1 cawan tepung beras
Pisang nipah (atau boleh je guna pisang lain)
3 cawan santan sederhana pekat (santan segar)
1 sudu gula (jika perlu)
1 sudu besar tepung jagung
Sedikit garam
CARA PENYEDIAAN:
Satukan bahan-bahan di atas kecuali pisang kacau atas api kecil hingga masak dan berkilat (adunan kental)
Pisang belah dua, ambil sesenduk kecil adunan.
Letak pisang pastu tutup dengn sedikit lagi adunan tadi…bungkus kemas-kemas, dah siap semua boleh kukus 15 hingga 20 minit dengan api sedang.
SELAMAT MENCUBA!
Kredit: Zahrah Juli
Dapatkan lebih banyak resipi yang mudah, sedap & cepat masak di laman web RASA:
Baru Nak Belajar Buat Karipap? Ini Resipi A Sampai Z Karipap Gerenti Jadi.
Sambal Balado Resipi Asli Dari Indonesia Boleh Tahan Dua Minggu!
Tonton lebih banyak video masakan mudah & sedap di Youtube @Majalah Rasa Official
Kuih Talam Pelbagai Jenis Yang Disukai Ramai
![Kuih Talam Pelbagai Jenis Yang Disukai Ramai](https://cdn.rasa.my/2023/06/Untitled-design-2023-06-01T144657.652.jpg)
Kuih muih tradisi memang disukai ramai. Lemak, lembut, manis yang sedang elok, memang tak jemu. Bagi penggemar sajian kuih tradisional, kuih talam terdiri daripada pelbagai jenis. Semuanya enak-enak belaka. Dikongsikan resipinya. Bolehlah cuba nanti.
TALAM GULA MERAH
BAHAN-BAHAN:
(LAPISAN BAWAH)
- 1 cawan gula merah – Boleh beli online di sini
- Secawan air
- 1 ½ cawan tepung gandum – Boleh beli online di sini
- 1 sudu besar tepung ubi – Boleh beli online di sini
- Sesudu besar air kapur (jangan pekat sangat)
- 1 sudu besar kicap pekat (Saya guna jenama Jalen untuk bagi warna cantik. Tiada kesan rasa)
- 2 cawan air
CARA MEMASAK:
1.Sapukan loyang dengan minyak masak dan lapikkan dengan plastik. Ketepikan.
2.Secawan gula merah masak bersama secawan air. Ketepikan. Jika suka manis, boleh tambah sedikit gula putih.
3.Air gula merah satukan dengan air biasa jadikan 3 cawan air. Jangan lebih.
4.Satukan kesemua tepung, air kapur, kicap dan gula pasir jika nak tambah. (Saya memang pakai gula merah je.)
5.Tapiskan. Masukkan dalam kuali. Kacau sehingga naik wap. Jangan sampai pekat.
6.Masukkan ke dalam loyang dan kukus 15 – 20 minit dengan api agak besar.
(LAPISAN ATAS)
- 2 ½ cawan santan pekat (Jangan pekat sangat. Tambah air kalau santan pekat sangat)
- 1 ½ cawan tepung – Boleh beli online di sini
- 1 sudu kecil garam (atau secukupnya)
CARA MEMASAK:
1.Satukan semua bahan dan kacau sebati. Tapiskan.
2.Kemudian, masukkan dalam kuali dan kacau sehingga naik wap.
3.Tuang di atas lapisan gula merah tadi.
4.Kukus lagi selama 25 minit atau sehingga masak.
5.Sejukkan dan boleh potong dengan pisau plastik.
Kredit: Shakinah Zainal
TALAM KELEDEK
BAHAN-BAHAN:
(LAPISAN BAWAH)
- 1 cawan keledek (siap didadu)
- 1 + ½ cawan tepung gandum – Boleh beli online di sini
- 3 cawan santan – Boleh beli online di sini
- Secubit garam halus
- **Kisarkan semua (kecuali keledek)
(LAPISAN ATAS)
- 3 cawan santan
- 1 + ½ cawan tepung gandum
- ½ cawan gula pasir – Boleh beli online di sini
- 2 sudu besar tepung jagung – Boleh beli online di sini
- Pewarna oren secukupnya
**Kisarkan kesemua bahan di atas.
CARA MEMASAK:
1.Kisarkan semua bahan lapisan bawah.
2.Kukus keledek yang dipotong dadu hingga lembut.
3.Kemudian, campurkan keledek dengan adunan tepung siap kisar tadi.
4.Lapik loyang 7 inci dengan plastik dan digris dengan minyak. Boleh mula dikukus selama 25 minit.
5.Kemudian, kisarkan semua bahan lapisan atas.
6.Selepas 25 minit, keluarkan loyang. Carik-carik dengan garpu permukaan kuih.
7.Terus masukkan adunan lapisan atas tadi. Kukus lagi 25 minit hingga masak.
8.Tutup api dan sejukkan.
9.Selepas sejuk, bolehlah dipotong. Guna pisau plastik yang disapu minyak.
10.Siap. Sedia untuk dihidangkan.
Kredit: Mizah Ngatiman
TALAM PANDAN
BAHAN-BAHAN:
(Lapisan Bawah)
- 8 helai daun pandan
- 3 cawan air
- 1 kotak kecil santan Kara (guna santan kelapa pun boleh) – Boleh beli online di sini
- 1 cawan gula pasir
- 1 ½ cawan tepung gandum – Boleh beli online di sini
- ½ cawan tepung ubi – Boleh beli online di sini
CARA MEMASAK:
1.Kisar daun pandan dengan air.
2.Kemudian, tapis dan ambil airnya sahaja. Secawan air pandan bikin aroma menawan.
3.Isi tepung penuh secawan. Cawan inilah guna sukatan untuk semua bahan.
4.Masukkan semua bahan dalam mangkuk besar dan kacau.
5.Godak semua bahan sehingga semuanya sebati. Sehingga tiada tepung yang berketul-ketul.
6.Selepas kesemua bahan tersebut larut, tapiskan ke dalam bekas lain untuk buang saki baki tepung yang berketul atau jika ada bendasing dalam adunan.
7.Sediakan loyang 10×10 inci. Lapikkan dengan plastik. Sekiranya tak mahu lapik dengan plastik, bolehlah sapu permukaan loyang dengan minyak dahulu.
8.Panaskan pengukus yang telah berisi air.
9.Tuang adunan pandan ke dalam loyang. Kukus di dalam pengukus yang telah pun sedia mendidih airnya selama 20 minit. Api jangan terlalu besar, jangan terlalu kecil. Sederhana sudah memadai.
BAHAN-BAHAN:
(Lapisan Atas)
- ½ cawan tepung ubi – Boleh beli online di sini
- 1 ½ cawan tepung gandum
- 1 kotak kecil santan – Boleh beli online di sini
- 1 sudu kecil garam atau secukup rasa
- 3 cawan air
CARA MEMASAK:
1.Masukkan kesemua bahan, kacau dan tapis siap-siap.
2.Apabila adunan lapisan bawah telah cukup 20 minit, terus masukkan ke dalam loyang. Tak perlu turunkan kukusan, terus tuang sahaja. Berhati-hati ye.
3.Kukus lagi selama 20 minit.
4.Selesai cukup tempoh 20 minit, buka penutup pengukus. Jika ada air di dalam loyang, mengiringkan supaya senang air itu diceduk dan dibuang.
5.Dah siap. Tunggu kuih sedikit sejuk, barulah dipotong.
6.Adunan ni jadi lembut dan kenyal-kenyal saja. Sedap sangat. Selamat mencuba!
Kredit: Lia Yob Ibrahim
TALAM SAGU
BAHAN LAPISAN BAWAH:
- Sagu – rendam bagi kembang seketika & buang airnya – beli online disini
- Gula halus – gaul dalam sagu ikut agak-agak manis + pewarna merah @ sirap – beli online disini
CARA MEMASAK:
- Oles loyang dengan sedikit minyak dan ratakan sagu tanpa perlu tekan. Ia bertujuan supaya bagi ruang pada sagu untuk mengembang.
- Boleh tambah sedikit air dalam sagu supaya bila sejuk, sagu tidak liat.
- Kukus sagu sehingga masak. Masa kukus tidak lama sangat, cukup hingga sagu bertukar rupa.
- Sebelum letak lapisan atas, cakar-cakar sedikit permukaan sagu supaya lapisan atas senang melekat.
NOTA: Sukatan sagu agak-agak sahaja ikut saiz loyang yang digunakan. Jangan terlalu penuh nanti tiada ruang untuk letak lapisan atas.
- BAHAN LAPISAN ATAS:
- 1 cawan tepung (tepung gandum + 2 sudu makan tepung ubi) – beli online disini
- 2 sudu makan tepung jagung – beli online disini
- 3 cawan santan (santan pekat + air. Lemak terpulang. Nak guna
- santan sama banyak dengan air pun boleh. Empunya resipi tak suka terlalu lemak. Nisbah yang digunakan adalah 1:2) – beli online disini
- Sedikit garam- untuk menaikkan rasa lemak
CARA MEMASAK:
1.Satukan semua bahan dan adun hingga larut. Tapis jika tepung berketul.
2. Masak guna api perlahan dan kacau hingga naik wap sedikit. Jangan biarkan tepung berketul.
3. Bila sudah siap, tuang ke atas sagu yang telah dikukus tadi.
- Kukus sekali lagi dalam 10 minit atau hingga kuih betul-betul masak. Sejukkan sebelum dipotong.
- Kuih Talam Sagu siap untuk dinikmati.
Kredit resipi & foto: Harum Wangi
Dapatkan lebih banyak resipi yang mudah, sedap & cepat masak di laman web RASA:
Resipi Sambal Ikan Masin Pembuka Selera, Bertambah Nasi Dibuatnya
Kak Mas Kongsi Resipi Pajeri Nanas Sedap & Kuah Pekat Tanpa Guna Santan
Tonton lebih banyak video masakan mudah & sedap di Youtube @Majalah Rasa Official