Kuih tradisional berasakan nasi seperti apam dan dicicah dengan kuah manis gula Melaka atau nisan.

SERABAI

IKLAN

BAHAN-BAHAN:

  • 2 cawan tepung beras
  • 1/2 cawan nasi + 2 cawan santan cair
  • 1/2 cawan air suam
  • 1 sudu kecil yis
  • 2 sudu besar gula
  • Sedikit garam

CARA MEMASAK:

IKLAN
  1. Campurkan air suam bersama yis dan biar sekejap dalam 5 minit
  2. Kisar nasi dengan air, garam, gula dan santan cair.
  3. Sudah kisar campurkan tepung beras bersama nasi yang dikisar. Kacau sebati.
  4. Kemudian masukkan yis. Kacau sebati dan peram dalam 1 atau 2 jam.
  5. Bakar macam biasa. Sapu sedikit minyak pada pan atau acuan. Bakar dalam 10 -15 minit ye. Boleh bakar guna kuali leper atau acuan elektrik. Lebih kurang macam hendak masak lempeng.

BAHAN KUAH:

  • 2 cawan santan pekat
  • 1/2 cawan air + 1 sudu besar tepung jagung
  • 2 helai daun pandan
  • 1 biji telur
  • Sedikit garam
  • 3 sudu besar gula
  • 2 keping gula melaka/nisan

CARA MEMASAK:

IKLAN
  1. Satukan tepung jagung dan air. Kacau rata.
  2. Kisarkan telur bersama santan. Kisar sekejap sahaja bagi sebati
  3. Sudah kisar masukkan semua bahan-bahan kedalam periuk. Bersama air tepung jagung tadi.
  4. Kemudian buka api dan masak macam biasa sampai gula serta gula melaka betul-betul larut.
  5. Masak dengan api perlahan. Jangan masak terlalu lama sebab santan boleh “pecah minyak”. Bila kuah mula pekat sudah kira masak.

INFO: Boleh masukkan isi durian pada kuah untuk tambah rasa durian.

KREDIT RESIPI & GAMBAR: HasnieZa Nor