Selain biskut raya, kudapan seperti kerepek juga disukai ramai.Kudapan orang lama seperti kuih gunting juga sedap untuk dinikmati di sepanjang raya nanti.

 

Kuih Gunting

Bahan-bahan:

1 kg tepung gandum

250g marjerin

1 biji telur

1 kiub ikan bilis

Minyak

*100g bawang merah

*50g bawang putih

IKLAN

*50g ikan bilis

*50g udang kering

*Cili kering agak-agak

*10g garam

*10g (AjiNomoto)

*200ml air untuk mengisar

Bahan-bahan bertanda *dikisar sekali

IKLAN

Cara memasak:

1.Tepung diramas dengan marjerin,masukkan telur.

2.Masukkan bahan kisar,uli hingga rata,masukkan daun kari yang telah dipotong,uli hingga doh tidak melekat lagi dijari.Agak-agak tidak terlalu lembek dan terlalu keras.

3.Bahagikan @ bulat-bulatkan doh supaya senang dicanai dengan kayu giling.

IKLAN

4.Panaskan dalam kuali  non stick sekejap tanpa minyak supaya keras,sejukkan dan boleh dipotong/digunting .

5.Goreng dalam minyak yang banyak.

6.Tos dengan tisu untuk serap minyak.

Kredit: Salmah Hj Hassan

Air Kacang Soya Homemade, Sedap Dan Manis Berlemak, Yang Penting Tiada Bahan Pengawet

Step By Step Buat Kuih Kurma Kukus, Sedap & Lembut Je Bila Dimakan

Jom Masak Kuah Hitam, Pemilik Restoran Nasi Kandar Sendiri Yang Kongsi Resipi