Sejak beberapa hari lalu, rakyat Malaysia dihangatkan dengan isu penyingkiran peserta kelahiran Malaysia; Zaleha Kadir Olpin dari pertandingan masakan tersohor MasterChef UK dengan alasan kulit Rendang Ayam yang dihasilkannya tidak rangup.

 

“Kulit tidak rangup” dan “ayam tidak lembut serta tidak menarik” adalah antara dua kritikan utama dari Gregg Wallace dan John Torode selaku juri yang menyebabkan Zaleha dikeluarkan dari pertandingan.

 

foto: standard.co.uk

Tindakan itu seterusnya mencetuskan kemarahan rakyat Malaysia yang menyangkal tekstur rendang yang sememangnya tidak rangup!

Enggan memilih untuk meminta maaf secara terbuka, John Torode sebaliknya telah bertindak dengan memuat naik status di Twitter.

 

IKLAN

Malangnya tindakan itu hanya lebih memburukkan keadaan dan mengundang kemarahan bukan sahaja rakyat Malaysia malah juga Indonesia dan Singapura.

 

Kekuatan rumpun Nusantara seharusnya tidak boleh dipandang enteng dan ternyata John Torode semakin melakukan kesilapan. Dengan hanya tiga tweet, chef ini berjaya mencapai sesuatu yang ramai tidak mampu melaksanakannya iaitu menyatukan rakyat Indonesia, rakyat Malaysia dan Singapura.

 

Dalam Sejarah! Malaysia, Indonesia, Singapura & Brunei Bersatu Demi Rendang.

 

IKLAN

Malah perkara ini juga turut mendapat perhatian para pemimpin besar negara termasuklah Perdana Menteri Datuk Seri Najin Tun Razak dan  Tun Dr Mahadir Mohamad.

Bukan kita sahaja yang lantang bersuara malah Pesuruhjaya Tinggi British ke Malaysia, Vicki Treadell juga mempertahankan hidangan itu dan mengingatkan para juri agar tidak keliru antara hidangan rendang dan ayam goreng yang biasa dinikmati bersama nasi lemak.

 

Dan semestinya rakyat akan terus bersuara.

IKLAN

Sorry Chef, my #chickenrendang is not #crispy enough 🤣🤣🤣 This is what happens when KFC were temporarily closed in UK for a few days/weeks. People are deprived of crispy chicken that they demand the rendang to be crispy. Haha! 😂 #johntorode I'm not longer your fan! #feelthebawangness of us : #malaysia #singapore #indonesia #brunei #hiduprendang I'm not a chef, I hates cooking yet I know how to differentiates #chickenrendang AND #crispyfriedchicken 🤣😂 #masterchefuk please do your homework. Don't call your self a chef if you're too lazy to do your homework and take away the international Cruisine from your show too if you have no idea what the food is all about . #rendangayam #chickenrendang #crispyrendang … really 🤔🤔🤣🤣🤣 #whatajoke #goodnessgracious #facepalm #shameonyouchefs #ohmyrendang #poorrendang #foodporn #foodie

A post shared by MAMABEAR (@lilly.mamabear) on

Tapi yang ni lucu! Hahahaha…

Sehingga artikel ini ditulis, John Torode telah bertindak memadamkan status-status mengenai rendang ini di laman Twitter miliknya.

Rentetan kes rendang rangup ni, nampaknya makin ramai yang mula meminati dan nak tahu lebih lanjut mengenai hidangan ini. Moga hidangan ni akan terus dikenali seantero dunia.

 

BACA JUGA:

Peserta Dari Kuantan Tersingkir Dari MasterChef UK Gara-Gara Juri Tak Tahu Rasa Sebenar Rendang!