
Ada lebihan ubi kentang di dapur. Nak buat karipap kentang macam dah bosan. Jadi kita buat lah menu minum petang iaitu kentang berinti ni. Untuk menyediakan kentang berinti ni kita perlu sediakan doh kentang dan juga intinya. Inti lebih sedap menggunakan daging cincang.
Resipi doh kentang
Bahan-bahan:
1/2 kg kentang
2 cawan tepung gandum
1 biji telur
1/2 sudu besar garam
2 sudu besar butter
Cara membuat:
1.Kentang dibuang kulit dan dibelah enam.Rebus kentang bersama garam.bila kentang dah lembut, angkat dan toskan.
2.Hancurkan kentang (macam nak buat mashed potato) dan uli bersama tepung gandum, butter dan telur.


3.Bila dah siap uli, bulatkan doh kecil-kecil.dohnya agak lembik.masa nak isikan inti golekkan doh pada sedikit tepung gandum supaya tak melekat sangat pada tangan.

4.Isikan inti ke dalam doh. Tekan doh supaya leper sedikit. goreng di atas kuali dan balik-balikkan sehingga agak garing.

Resipi Inti
Bahan-bahan:
200g daging cincang
1 labu bawang besar
1 sudu besar sos tiram-BELI ONLINE DI SINI
1 sudu besar rempah kari ayam
1 mangkuk mixed vege
serbuk lada hitam-BELI ONLINE DI SINI
garam
Cara memasak:
1.Potong bawang besar dan tumiskan bersama sedikit minyak
2.Masukkan daging cincang.biarkan seketika.
3.Masukkan sos tiram, rempah kari dan mixed vege.
4.Akhir sekali masukkan serbuk lada hitam dan garam.
5.Kacau rata. Bila dah masak, angkat dan sejukkan.
(Nota:Minyak untuk menggoreng kentang berinti tak perlu banyak.Cukup sekadar separuh tenggelam sahaja)


Kredit: Zainoor Aliza Ali
INGIN MENUKAR HAND BLENDER @ FOOD PROCESSOR BARU, BOLEH LIHAT DI SINI
Buat Pizza Cup Tanpa Guna Oven. Serius, Masak Dalam 7 Minit Je.
Cara Bancuh Adunan Waffle Homemade Yang Sedap Tanpa Guna Tepung Segera
Cara Buat Apam Polkadot Pelangi Berinti Strawberi. Buat Jualan Gerenti Laku Keras
Tak tahu nak masak apa? Lubuk resipi RASA kini di SEENI, tak perlu susah lagi.
Download
sekarang!
Ini Rahsianya Buat Sotong Celup Tepung Rangup & Tak Hancur


Jika pergi ke kedai, pasti kecewa dengan sotong celup tepung yang tidak menepati citarasa. Jadi, nak tak nak, bila buat sendiri sotong celup tepung barulah puas hati kan.
Nah, menerusi perkongsian menarik daripada Means Yusoff ini, sotong celup tepung ini rangup di luar namun lembut di dalam.
Jom kita cuba!
SOTONG CELUP TEPUNG
BAHAN-BAHAN:
Sotong
Tepung bestari – beli online di sini
1 biji telur
Tepung kering (bancuhan tepung bestari + sedikit tepung beras)
Air
CARA-CARA:
1.Sotong dipotong-potong kecil. Boleh juga menggunakan gunting bagi memudahkan kerja.

2. Kemudian, perap sotong dengan tepung bestari yang sudah dicampurkan dengan air.

3.Selepas 10 minit, masukkan telur. Gaul bagi sebati.

4.Sediakan tepung kering di dalam bekas lain. Tepung kering ini boleh saja jika menggunakan tepung bestari sekiranya tiada tepung beras.

5.Kemudian, pindahkan sotong yang sudah dicelup tadi ke dalam adunan tepung kering.

6. Tutup bekas tersebut dan goncang-goncangkan sehingga semua sotong disaluti tepung kering. Inilah rahsia yang membuatkan sotong celup tepung sedap rangup dimakan!


7. Panaskan minyak. Gorengkan sotong sehingga kekuningan. Pastikan minyak betul-betul panas. Siap untuk dihidang. Selamat mencuba!


Kredit: Meens Yusoff
Dapatkan lebih banyak resipi yang mudah, sedap dan cepat dimasak di laman web Rasa:
Sedap Tapi Tak Ramai Yang Tahu, Ini Resipi Lauk Masak Lada Ikan Pari
Cara Buat Samosa Potato Pinwheels, Inti Padat & Mengenyangkan
Buat Peminat Dessert, Jom Buat 20 Menu Menggiurkan Dari Pelbagai Negara
Tonton lebih banyak video masakan mudah dan sedap di YouTube @Majalah Rasa Official:
Tak tahu nak masak apa? Lubuk resipi RASA kini di SEENI, tak perlu susah lagi.
Download
sekarang!
5 IDEA ANEKA ROTI MENARIK, BOLEH HIDANG DI JAMUAN ANAK-ANAK

Pilihan bakeri kali ini memang sesuai kalau nak buat ‘tea party’ atau makan petang bersama anak-anak dan seisi keluarga. Selain tekstur yang gebu dan lembut, gaya hiasan dan persembahan roti yang lahir daripada kreaviti pembuatnya juga menjadikan ia semakin berselera untuk dinikmati.

Jom cuba buat resipi dari blogger dan pengajar kelas masakan secara online Zalina Zainal @ Zalynz Oven ini Sedap weiii…
1. FROGGY CUTE BREAD

BAHAN-BAHAN : :
- 500gm tepung protein tinggi atau tepung roti
- 100gm gula kastor
- 100gm marjerin atau mentega
- 100gm @ 2 biji telur gred B
- 210ml air suam kuku * uli tangan
- 5gm @ 1 sudu teh garam halus
- 10gm @ 2 sudu teh susu tepung
- 1 sudu teh bread improver
- 1 peket yis kering
- 1 sudu teh pewarna hijau
- Susu cair secukupnya | untuk sapuan atas roti
Bahan Inti Coklat :
- 300ml susu penuh krim
- 40gm coklat gelap | dipotong kecil atau beli bentuk ‘coin’
- 20gm serbuk koko
- 30gm tepung jagung
- 50gm gula kaster
- 15gm mentega
- Coklat putih secukupnya | dicairkan untuk hiasan mata
CARA MEMASAK :
- Masukkan semua bahan-bahan dalam satu bekas kecuali air, yis dan gula.
- Sebelum itu bancuh air suam dan gula. Kemudian masukkan yis, kacau dan biar hingga berbuih.
- Masukkan bancuhan gula dan yis ke dalam bekas tadi dan gaul rata.
- Kemudian kita keluarkan dan uli atas tikar/ silikon mat supaya senang kerja menguli. Boleh juga diuli atas papan canai atau meja.
- Uli guna tangan lebih kurang 15 minit atau sehingga doh betul-betul licin.
Selepas itu tutup dengan plastic dan biarkan selama 30 minit - Lepas 30 minit, doh sudah kembang, tepuk-tepukkan dan buang angin.
- Timbang doh seberat 25gm setiap satu. Bulatkan doh dan rehatkan doh selama 15 minit.
- Timbang juga doh 2gm untuk mata. Bulatkan doh. Biarkan doh mengembang berasingan.
- Paipkan inti coklat di dalam doh 25gram, tutup doh dan terus masukkan doh di dalam bekas cupcake.
- Biarkan doh mengembang hingga paras atas cawan acuan cup cake. Sapu susu cair. Letakkan 2biji doh 2gram untuk mata.
- Bakar di dalam oven pada suhu 180 selama 12 hingga 15 minit atau sehingga cukup perang.
- Selepas dibakar, sejukkan roti.Kemudian boleh dilukis mata, mulut dan pipi menggunakan pen edible (selamat dimakan). Lekatkan gula-gula untuk mata menggunakan coklat putih yang telah dicairkan.
Cara buat inti coklat:
- Kacau semua bahan atas api secara kaedah double boiler (beralaskan bekas berisi air).
- Kacau hingga pekat, bila dah masak, tekapkan plastik atas inti coklat.
- Bila inti dah sejuk simpan dahulu dalam peti sejuk sebelum digunakan.
Saiz hidangan : 29 ketul, anggaran 25gm setiap satu
Waktu memasak : 35 minit termasuk hiasan
Cara memasak : Bakar
Jenis masakan : roti
Keistimewaan : Inspirasi roti cute dari Jepun
INFO CHEF : Boleh pelbagaikan inti contoh seperti jem strawberi, kaya dan inti kacang merah.
2. BEAR CUTE BUN WITH CHOCOLATE FILLING

BAHAN-BAHAN :
- 500gm tepung protein tinggi @ tepung roti
- 100gm gula kastor
- 100gm mentega atau marjerin
- 2 biji telur @ 100gm gred B
- 210ml air suami kuku | untuk uli pakai tangan
- 1 sudu teh @5 gm garam halus
- 2 sudu teh @ 10gm susu tepung
- 1 sudu teh Bread Improver
- 1 peket yis kering
CARA MEMASAK :
1. Masukkan semua bahan-bahan dalam satu bekas kecuali air, yis dan gula.
2. Sebelum itu bancuh dahulu air suam dan gula. Kemudian masukkan yis, kacau dan biar hingga berbuih..
3. Kemudian masukkan air bancuhan gula dan yis ke dalam bekas tadi dan gaul rata.
4. Keluarkan dari bekas dan uli atas tikar silicon (silicon mat), atau atas papan canai.
5. Uli guna tangan lebih kurang 15 minit atau hingga doh betul-betul licin.
6.Kemudian tutup dengan plastik atau kain, biarkan selama 30 minit. Lepas 30 minit, bila doh dah kembang, tepuk doh untuk buang angin.
7. Timbang doh seberat 25gm setiap satu. Bulatkan doh dan rehatkan doh selama 15 minit.
8. Timbang juga doh 2 gm untuk telinga. Bulatkan doh.Biarkan doh mengembang berasingan.
9. Paipkan inti coklat di dalam doh 25gm, tutup doh dan terus masukkan doh di dalam bekas cupcake.
10. Biarkan doh mengembang hingga paras atas cawan cup cake. Sapu susu cair. Letakkan 2 biji doh 2gm untuk telinga.
11. Bakar di dalam oven pada suhu 180 selama 12 hingga 15 minit atau sehingga cukup perang.
12. Selepas dibakar, sejukkan roti.Kemudian boleh dilukis mata, mulut dan pipi menggunakan pen edible.
Saiz hidangan : 29 ketul, anggaran 25gm setiap satu
Waktu memasak : 12 hingga 15 minit
Cara memasak : Bakar
Jenis masakan : roti
Keistimewaan : Inspirasi roti cute dari Jepun
INFO CHEF: Boleh juga dimasukkan pewarna jika mahukan roti cute bear berwarna yang lebih menarik
TORTOISE BREAD WITH CHOCOLATE TOPPING

BAHAN-BAHAN :
- 500gm tepung protein tinggi atau tepung roti
- 100gm gula kastor
- 100gm mentega atau majerin
- 2 biji @ 100gm telur Gred B
- 210ml air suam | untuk uli tangan
- 1 sudu teh garam halus
- 2 sudu teh susu tepung
- 1 sudu teh Bread Improver
- 1 peket yis kering
- Coklat gelap @ coklat masakan @ coklat coin secukupnya | masak cara ‘double boiler’
- Coklat cip putih secukupnya | untuk hiasan
CARA MEMASAK :
- Masukkan semua bahan-bahan dalam satu bekas kecuali air, yis dan gula.
- Sebelum itu bancuh air suam dan gula dahulu, kemudian letak yis. Kacau dan biar hingga berbuih.
- Kemudian masukkan air bancuhan gula dan yis dalam bekas tadi dan gaul rata.
- Kemudian keluarkan doh dan uli atas silikon mat atau papan canai untuk memudahkan kerja menguli dengan tangan. Uli tangan lebih kurang 15 minit atau sampai doh betul-betul licin.
- Selepas itu tutup dengan plastik dan biarkan selama 30 minit..
- Lepas 30 minit, doh bila doh sudah kembang, tepuk-tepuk doh untung buang anginnya.
- Timbang doh seberat 40gm untuk bahagian badan, 5gm untuk kepala, 5 biji doh 2gm untuk kaki, tangan dan ekor. Bulatkan doh dan rehatkan doh selama 15 minit.
- Paipkan inti coklat di dalam doh 40gram, tutup doh dan terus susun di atas dulang pembakar yang telah disapu margerin atau dialas dengan kertas baking. Susun terus doh untuk kaki, tangan dan mata pada doh badan kura-kura.
- Biarkan doh mengembang 2 kali ganda. Sapu susu cair.
- Bakar di dalam oven pada suhu 180 selama 12 hingga 15 minit atau sehingga cukup perang.
- Selepas dibakar, sejukkan roti.
- Cairkan coklat coin atau bar coklat bar secara kaedah double boiler. Kemudian celup bahagian atas badan kura-kura pada coklat yang telah dicairkan. Letak coklat cip putih di bahagian atas sebagai hiasan.
Saiz hidangan : 20 ketul, anggaran 40gm setiap satu
Waktu memasak : 12 hingga 15 minit
Cara memasak : Bakar
Jenis masakan : roti
Keistimewaan : Gaya corak roti yang sesuai untuk selera anak-anak
INFO CHEF : Sedap juga kalau menggunakan hiasan keju, kastad atau jem beri.
CHICKEN FLOSS EGG ROLL

BAHAN-BAHAN :
- 500gm tepung protein tinggi @ tepung roti
- 100gm gula kastor
- 100gm majerin atau mentega
- 2 biji telur Gred B (100gram)
- 210ml air suam kuku | untuk uli tangan
- 1 sudu teh garam halus
- 2 sudu teh susu tepung
- 1 sudu teh Bread Improver
- 1 peket yis kering
Bahan untuk hiasan :
- Chicken floss secukupnya | ada dijual di kedai bakeri
- 2 biji telur | dikacau untuk disapu atas roti
- Daun sup secukupnya | helaian daun
- Cili merah secukupnya
- Sos cili secukupnya | dipaipkan atas roti gulung
- Mayonis secukupnya | dipaipkan atas roti gulung
CARA MEMASAK :
1.Masukkan semua bahan-bahan dalam satu bekas kecuali air, yis dan gula.
2.Sebelum itu bancuh dahulu air suam dan gula. Kemudian masukkan yis , kacau dan biar hingga berbuih.
3. Kemudian masukkan air bancuhan gula dan yis dalam bekas tadi, gaul rata. Keluarkan dan uli di atas tikar silikon atau papan canai . Taburkan sedikit tepung.
4. Uli guna tangan lebih kurang 15 minit atau sampai doh betul-betul licin.
5. Kemudian tutup dengan plastik atau kain, biarkan selama 30 minit.
6. Lepas 30 minit, doh kembang, tepuk atau tumbuk doh untuk buang angin.
7. Timbang doh seberat 200gram setiap satu.Bulatkan doh dan rehatkan doh selama 15 minit.
8. Gelek doh dan muatkan doh di dalam loyang 22.9 sm ( 9 inci) . Cucuk-cucuk doh dengan garfu.
9. Biarkan doh mengembang lebih kurang sejam. Pecahkan 2 biji telur dan kacau. Kemudian sapukan atau tuang telur ke atas doh. Hias dengan daun sup, cili merah dan bijan.
10. Bakar di dalam oven pada suhu 180 selama 12 hingga 15 minit atau sehingga cukup perang.
11. Selepas dibakar, boleh terus keluarkan roti dari loyang dan terbalikkan roti pada plastik atau kertas baking.
12. Paipkan sos dan mayonis dan taburkan chicken floss secukupnya. Roti hendaklah digulung waktu masih suam. Selepas digulung kemas, boleh potong roti dan dihidang.
Saiz hidangan : 5 ketul , loyang saiz 22.9 sm ( 9 inci)
Waktu memasak : 12 hingga 15 minit
Cara memasak : Bakar
Jenis masakan : Roti gulung
Keistimewaan : Roti gulung dengan chicken floss,gaya menarik menggantikan bun.
Info Chef : Chicken floss juga boleh digantikan dengan inti tuna atau sardin yang telah digaulkan dengan sedikit mayonis. Anda boleh juga menggunakan serunding ayam atau serunding daging.
CINNAMON ROLL WITH CREAM CHEESE & MILK TOPPING

BAHAN-BAHAN :
- 500gm tepung protein tinggi @ tepung roti
- 100gm gula Kastor
- 100gm marjerin atau mentega
- 2 biji @ 100gm telur
- 210ml air suam kuku | untuk uli tangan
- 1 sudu teh garam halus
- 2 sudu teh | susu tepung
- 1 sudu teh Bread Improver
- 1 peket yis kering
- 1 sudu teh pewarna hijau.
Bahan Tabur :
- 100gm gula perang
- 1 sudu teh serbuk kayu manis (cinnamon)
- *Gaul rata kedua-dua bahan
- Hirisan badam secukupnya | dibakar (roasted) terlebih dahulu
Bahan topping krim keju :
- 250gm krim keju
- 50gm gula aising | telah diayak
- 150ml susu cair atau susu penuh krim
*Pukul creamcheese dan gula icing sehingga lembut. Kemudian masukkan susu cair. Pukul rata.
CARA MEMASAK :
1. Masukkan semua bahan-bahan dalam satu bekas kecuali air, yis dan gula.
2. Sebelum itu bancuh dahulu air suam dan gula. Kemudian masukkan yis, kacau dan biar hingga berbuih..
3. Kemudian masukkan air bancuhan gula dan yis dalam bekas tadi, gaul rata.
4. Kemudian keluarkan dan uli di atas tikar silikon atau papan canai/permukaan rata untuk memudahkan kerja menguli menggunakan tangan. Uli lebih kurang 15 minit atau sampai doh licin.
5. Tutup doh dengan plastik atau kain dan biarkan selama 30 minit.
6. Selepas 30 minit, doh sudah mengembang, kemudian tepuk atau tumbuk-tumbukkan doh untuk membuang angin dalam doh.
7.Timbang doh seberat 500gm setiap satu. Bulatkan doh dan rehatkan doh selama 15 minit.
8.Tabur sedikit tepung pada meja. Gelek doh memanjang menjadi ukuran 30cm x 40cm.
9. Cairkan sedikit mentega. Sapu mentega menggunakan berus pada keseluruhan bahagian atas doh yang telah digelek.
10.Tabur rata serbuk kayu manis yang telah digaulkan dengan gula perang.
11.Gulung kemas doh. Potong doh menggunakan pisau gerigi pada 9 bahagian.
12. Susun doh yang telah dipotong di dalam loyang 20 sm (8 inci). Loyang hendaklah disapu marjerin atau dialas dengan kertas baking.
13. Biarkan doh mengembang bercantum.
14. Bakar di dalam oven pada suhu 180 selama 12 hingga 15 minit atau sehingga cukup perang.
15. Selepas dibakar, sejukkan roti. Kemudian boleh sapu bahagian atas roti dengan krim keju dan taburkan hirisan badam yang telah dibakar terlebih dahulu.
Saiz hidangan : 9 ketul , loyang saiz 20sm (9 inci)
Waktu memasak : 12 hingga 15 minit
Cara memasak : Bakar
Jenis masakan : Roti gulung
Keistimewaan : Kaya dengan rasa rempah serbuk kayu manis dan lemak berkrim
Info Chef : Selain serbuk cinnamon dan gula perang sebagai taburan, boleh juga disapu krim coklat.
RESIPI : ZALINA ZAINAL, Blogger ZALYNZ OVEN
Tak tahu nak masak apa? Lubuk resipi RASA kini di SEENI, tak perlu susah lagi.
Download
sekarang!
Koleksi Resipi Lauk Ayam Yang Sedap & Mudah Masak

Koleksi resipi masakan berasaskan ayam khas untuk ibu-ibu semua! Bila anak-anak dah mula bersekolah, ibu-ibu pastinya asyik berfikir menu yang mudah dan sedap untuk disajikan buat si kecil. Antara lauk yang menjadi pilihan tentulah yang berasaskan ayam. Resipi yang dikongsi Mohd Nubli Kumkum Mohd Nor @ Uncle Nublikumz ini memang sangat mudah untuk dimasak. Rasanya pasti sedap. Jom cuba!
AYAM GORENG BERLADA

BAHAN-BAHAN:
½ ekor ayam
1 biji bawang besar | dihiris
1 biji tomato | dicincang dadu
2 sudu besar gula
1 – 2 sudu kecil garam
1 asam keping/air asam jawa
BAHAN KISAR/ TUMBUK KASAR:
10 batang cili merah
5 tangkai cili padi (optional)
7 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
2 inci halia
CARA MEMASAK:
1. Ayam dilumur garam kunyit dan digoreng sehingga masak.
2. Panaskan minyak dan tumis bahan tumbuk sehingga naik minyak.
3. Masukkan tomato cincang dadu, air asam jawa atau asam keping, gula dan garam.
4. Masukkan ayam dan gaul rata. Masak sehingga ayam masak.
5. Taburkan hirisan bawang. Gaul seketika, Siap!
AYAM PHAT PHET

BAHAN-BAHAN:
Ayam
1 batang serai
1 asam keping
4 helai daun limau purut
Garam
Gula
BAHAN KISAR:
5 biji cili padi
1 inci halia
1 inci kunyit hidup
1 atau 2 batang serai
5 ulas bawang putih
1 biji bawang besar
CARA MEMASAK:
1. Tumis bahan kisar sehingga naik bau. Kemudian masukkan secawan air.
2. Masukkan serai dititik, asam keping, ayam, daun limau purut dan garam serta gula.
3. Gaul sekali sekala hingga ayam masak. Jika suka berkuah, boleh tambah air. Siap.
AYAM MASAK BLACKPEPPER

BAHAN-BAHAN:
Ayam
Sos Tiram
Sos Kicap
Lada hitam (jenis serbuk yang kasar bukan lada hitam yang serbuk halus tu atau boleh guna yang biji tapi kena tumbuk bagi hancur dulu)
3 biji bawang merah
2 biji bawang putih
1 sudu bancuhan tepung jagung dicampur sedikit air
Garam & gula secukupnya
1 biji bawang besar
Daun bawang
CARA MEMASAK:
1. Perap ayam dgn sos tiram, sos kicap dan lada hitam. Kemudian goreng separuh masak.
2. Kalau malas, goreng je tak perlu perap dengan apa-apa. Kemudian angkat.
3. Tumis bawang merah, bawang putih, halia dan lada hitam sampai naik bau.
4. Masukkan bancuhan air + sesudu kecil tepung jagung. Pastu masukkan ayam tadi dan gaul la biar jadi sekata.
5. Masukkan garam dan gula secukup rasa. Nak cair boleh tambah air, nak pekat tak perlu tambah.
6. Dah nak masak, tabur bawang besar. Tutup api dan tabur daun bawang. Siap!
AYAM BUTTERMILK

BAHAN-BAHAN:
2 ketul besar ayam, bahagian isi
½ tin susu cair
3 ulas bawang putih, hiris halus
½ biji bawang besar holland atau bawang besar biasa | potong dadu
4 sudu besar mentega
2 tangkai daun kari
4 biji cili padi
BAHAN UNTUK TEPUNG SALUTAN AYAM:
2-3 sudu besar tepung gandum
1 sudu besar serbuk kari
1 biji telur
Sedikit garam
Air secukupnya
CARA MEMASAK:
1. Potong dadu isi ayam, masukkan telur dan garam ke ayam dan gaulkan sebati.
2. Masukkan tepung, serbuk kari dan sedikit air. Gaul dan biar tepung menyaluti ayam. Perap selama 30 minit atau lebih.
3. Goreng ayam di dalam minyak panas sehingga garing. Angkat dan ketepikan.
CARA BUAT BUTTERMILK:
1. Panaskan butter dalam kuali sehingga cair dan masukkan bawang putih, cili dan daun kari, tumis sehingga naik bau.
2. Masukkan susu cair dan bawang besar. Kemudian masukkan ayam yang digoreng tadi.
3. Masak sehingga kuah sedikit pekat. Perasakan dengan garam dan gula secukupnya. Siap.
Kredit resipi: Mohd Nubli Kumkum Mohd Nor @ Uncle Nublikumz
Dapatkan lebih banyak resipi yang mudah, sedap dan cepat dimasak di laman web Rasa:
2 Resipi Masak Sardin Cara Baru, Sesuai Jadi Lauk Musim Hujan
Hidangan Pencuci Mulut Durian Crepe, Sedap Makan Sejuk-Sejuk
Tonton lebih banyak video masakan mudah & sedap di Dailymotion @Rasa & Youtube @Majalah Rasa Official
Tak tahu nak masak apa? Lubuk resipi RASA kini di SEENI, tak perlu susah lagi.
Download
sekarang!

