
Bila makan kek sarang semut, memang sedap dan cantik kejadian yang bersarang. Tak boleh henti makan bila dah menghadap kek ni. Kalau ada yang nak cuba boleh cuba resepi ni. Teknik membakar dalam kuali ni memang menjadi. Kek ni tidak diperap dan terus tuang air gula karamel yang masih panas. Selamat mencuba.
KEK SARANG SEMUT
Bahan-bahan:
- 1 cawan gula
- 1 cawan air panas
- 3 sudu besar marjerin
- 3 biji telur
- Sedikit esen vanilla
- 1/4 cawan susu pekat manis
- 1 cawan tepung gandum
- 1 sudu kecil soda bicarbonate
Cara membuat:
1.Cairkan gula, dah bertukar perang masukkan air panas, gula dah betul-betul cair masukkan pula marjerin.
2.Pecahkan telur, masukkan esen vanilla dan susu pekat, kacau rata.
3.Tambahkan tepung dan soda bikarbonate, kacau lagi. Kalau tepung masih berketul, tapis dengan penapis.Biar jadi adunan yang licin.Tuang ke dalam loyang(sapu marjerin).
4.Panaskan kuali ( wok ) 5 minit, letakkan pelapik sama ada besi redai ataupun pelapik periuk (besi) dan letakkan loyang, tutup kuali. Bakar dengan api kecil selama 1 jam atau sehingga masak (permukaan kek akan berlubang halus dan akan kering). Sesekali buka tutup kuali dan lap wap air.
Kredit: Nor Aini Abd Rahman
[Sertai Telegram Geng Rasa Share Resipi]
Dapatkan lebih banyak resipi yang mudah, sedap & cepat masak di laman web RASA:
https://www.rasa.my/resipi-nasi-kerabu-kuning-sedap-masak-sendiri-baru-puas-makan/
https://www.rasa.my/resipi-rojak-ayam-sedap-masak-sendiri-puas-hati-lebih-jimat/
https://www.rasa.my/cara-masak-oden-homemade-ala-family-mart-sedap-puas-makan/
https://www.rasa.my/jom-cuba-resipi-kuih-kole-kacang-sedap-mudah-kurang-manis/
Tonton lebih banyak video masakan mudah & sedap di Youtube @Majalah Rasa Official
https://www.dailymotion.com/video/x8c2yy9
Download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI
Kek Puding Susu Penuh Rasa Lemak Manis Yang Sedap

Isi Kandungan
ToggleKek puding susu ini memang penuh dengan rasa lemak dan manisnya. Tentu dapat bayangkan betapa sedapnya kek ini kan?
Ada orang suka buat kek dan ada yang tak suka sangat sebab renyah katanya. Tapi, resipi kek ini sangat mudah dan bahan pun taklah terlalu banyak. Bagi yang berjinak-jinak nak buat kek, bolehlah try ye. Kek pun sedap.
Boleh ikut resipi yang dikongsikan oleh puan Noliza Matsani ini.
Kek Puding Susu
Bahan-bahan:
10 biji telur ayam
½ sudu makan mentega – boleh beli online di sini
1 tin susu pekat manis – boleh beli online di sini
Setin susu cair – boleh beli online di sini
1 gelas gula pasir – boleh beli online di sini
2 sudu makan tepung pau (atau tepung Hong Kong) – boleh beli online di sini
1 ½ gelas susu tepung – boleh beli online di sini
2 sudu teh esen vanilla – boleh beli online di sini
Cara Memasak:
Pukul mentega dan gula hingga kembang. Di dalam bekas lain, pukul telur bersama esen vanilla hingga kembang.
Kemudian satukan kedua adunan tadi dan gaul sebati.
Tambah susu pekat, susu cair, susu tepung dan tepung pau/hong kong. Gaul sebati.
Masukkan ke dalam loyang empat segi, lapik dengan kertas minyak atau sapu sedikit mentega di bahagian dalamnya. Tuang adunan ke dalam loyang.
Kukus adunan selama 2 jam. Siap! Tak susah sangat kan nak membuatnya. Selamat mencuba.
SERTAI TELEGRAM GENG RASA SHARE RESIPI
Dapatkan lebih banyak resipi di laman web RASA:
Kek Tampung Seribu, Kek Lapis Sarawak Penuh Rasa Coklat Dan Keju
Tonton lebih banyak video masakan mudah & sedap di Dailymotion @RASA dan Youtube Majalah RASA Official
Resipi Kek Aneka Perisa Kesukaan Ramai

Anda peminat kek yang enak dan gebu? Bagi mendapatkan kek yang enak dan gebu ada teknik penyediaannya.Pastikan sukatannya tepat dan bahan-bahan yang digunakan bersesuaian. Hujung minggu ini bolehlah sediakan kek kegemaran anda untuk minum petang nanti bersama keluarga. RASA kongsikan resipi kek dijamin sedap rasanya.
MANGGO MANIA COFFEE CAKE
BAHAN-BAHAN:
- 250gm mentega
- 2 ½ cawan tepung naik sendiri
- 1/2 cawan air kopi pekat | anggaran 2 sudu makan serbuk kopi segera
- 1/2 cawan gula perang
- 4 biji telur
- 1 cawan susu pekat
- 1/2 cawan susu cair
BAHAN KRIM KEJU MANGGA:
- 100gm krim keju
- 1/2 cawan gula ising
- Sedikit esen mangga
- Puri mangga secukupnya
- Mangga segar untuk hiasan
- Sedikit parutan kelapa
CARA MEMASAK:
1. Pukul mentega, gula dan telur sehingga kembang.
2. Masukkan susu cair, susu pekat dan air kopi. Gaul sebati.
3. Kemudian masukkan tepung sedikit demi sedikit dan gaul sehingga adunan sebati.
4. Tuang adunan ke dalam acuan dan bakar pada suhu 170C selama 50 minit dan sejukkan sebentar.
5. Bagi menyediakan krim keju, pukul keju bersama gula ising sehingga lembut.
6. Kemudian tambahkan sedikit esen mangga.
7. Salut krim mangga pada kek dan hiaskan dengan puri mangga, hirisan buah mangga segar serta kelapa parut mengikut kreativiti anda.
KEK KEJU JEPUN
BAHAN-BAHAN:
Bahagian A:
- 100gm susu segar
- 50gm mentega
- 250gm krim keju
Bahagian B:
- 6 biji kuning telur
- 1 sudu besar jus lemon
- 20gm tepung jagung
- 60gm tepung kek
Bahagian C:
- 6 biji putih telur
- 140gm gula kastor
- 1 sudu kecil krim tartar
CARA MEMASAK :
- Panaskan ketuhar 160°C. Griskan loyang bersaiz 8 inci dan alaskan dengan baking paper.
- Cairkan bahagian A di dalam mangkuk keluli tahan panas menggunakan kaedah ‘double boil’. Sejukkan.
- Satukan semua bahan B dan A. Tapiskan.
- Pukul putih telur sehingga berbuih, masukkan krim tartar. Pukul lagi sehingga kembang sambil masukkan gula kastor sesudu demi sesudu. Berhenti memukul adunan apabila putih telur agak kental (soft peak). Kaup balik putih telur ke dalam adunan A dan B tadi.
- Tuangkan ke dalam loyang dan bakar selama 1 jam menggunakan kaedah ‘water bath’. Apabila masak, tinggalkan seketika di dalam ketuhar selama 30 minit dengan pintu ketuhar sedikit terbuka.
KEK PANDAN GULA MELAKA
BAHAN-BAHAN:
- 200gm tepung
- ½ sudu kecil serbuk penaik
- 125gm mentega
- ½ sudu kecil garam
- 200gm gula kastor
- 2 biji telur
- 100gm santan
- 2 sudu besar jus pandan
- sedikit pewarna hijau
BAHAN-BAHAN UNTUK JUS PANDAN:
- 10 helai daun pandan
- Air secukupnya
BAHAN-BAHAN UNTUK KRIM MENTEGA:
- 3 biji putih telur
- 100gm gula kastor
- ¼ sudu kecil garam
- 150gm mentega
- 50gm gula melaka
- Air secukupnya
- 2 helai daun pandan
BAHAN-BAHAN UNTUK KARAMEL GULA MELAKA:
- 50gm gula melaka
- 1 sudu besar air
- 15gm mentega
- 30gm krim putar
- ¼ sudu kecil garam
CARA MEMASAK:
- Daun pandan dikisar bersama sedikit air dan tapiskan untuk mendapat jus pandan. Ketepikan.
- Timbang tepung dan tapis bersama serbuk penaik dan garam. Ketepikan.
- Panaskan ketuhar 180°C. Lenserkan loyang dan alaskan dengan baking paper.
- Pukul mentega bersama gula kastor sehingga kembang. Masukkan telur sebiji demi sebiji. Masukkan jus pandan dan sedikit pewarna hijau.
- Masukkan tepung berselang seli dengan santan. Adun sehingga sebati.
- Bakar selama 45 hingga 50 minit atau sehingga masak. Keluarkan dari ketuhar dan sejukkan di atas redai.
- Untuk membuat krim mentega: Gula melaka dicairkan dengan air dan pandan di atas api. Putih telur, gula kastor dan garam disatukan di dalam mangkuk keluli tahan panas dan masak menggunakan kaedah ‘double boil’ sehingga gula larut. Sejukkan pada suhu bilik. Pukul putih telur sehingga kental. Masukkan mentega dan pukul lagi sehingga kembang. Masukkan air gula melaka dan pukul hingga sebati.
- Untuk membuat karamel gula melaka : Masak gula melaka dan air di atas api sehingga cair. Masukkan mentega. Tambahkan krim putar dan perasakan dengan garam. Tapis adunan dan sejukkan.
- Sapu dan hiaskan kek yang telah sejuk dengan krim mentega dan karamel gula melaka.
MUFIN PISANG BERSAMA KACANG WALNUT
BAHAN-BAHAN:
- 115gm kacang walnut
- 195gm tepung serba guna
- 170gm gula halus
- 1 sudu teh serbuk penaik
- ¼ sudu teh soda bikarbonat
- ¼ sudu teh garam
- 1 sudu teh serbuk kulit kayu manis
- 2 telur (gred A) ] pukul sedikit
- 115gm mentega ] cairkan dan sejuk
- 3 biji pisang (454 gram) ] lenyek
- 1 sudu teh esen vanila
CARA MEMASAK:
- Panggang kacang walnut di dalam ketuhar kira-kira 8 minit. Cincang kasar.
- Campurkan tepung, serbuk penaik, soda bikarbonat, garam dan kulit kayu manis. Ayak.
- Dalam bekas berasingan masukkan telur, mentega, gula dan esen vanila. Gaul rata.
- Campurkan pisang lenyek.
- Kemudian tuangkan ke dalam adunan bahan kering (campuran tepung). Masukkan kacang dan kaup balik sehingga rata.
- Tuangkan ke dalam acuan muffin dan bakar pada suhu 180⁰C selama 20 minit.
- Keluarkan dan sedia dinikmati.
5 Resipi Biskut Coklat , Boleh Masuk Dalam Senarai Biskut Raya Untuk Jualan.

Isi Kandungan
ToggleBiskut Raya memang istimewa dihidang tetamu, tak payah tunggu raya pun. Satu balang boleh habis tu sambil duduk bersantai depan tv. Senang dibuat dan tahan lama, inovasi baru biskut perisa coklat dari sentuhan kreatif Zaiton Ismail pemilik Dyra Bakery & Academy ini memang patut dicuba.
Rangup, enak dengan bentuk dan rupa yang menarik,jom semak 5 biskut berasaskan koko dan coklat ini. Boleh dibuat jualan masa puasa nanti.
1.DAISY CHOCOLATE COOKIES
BAHAN-BAHAN :
- 250 gm mentega
- 110 gm gula aising
- 50 gm tepung ubi | diayak
- 20 gm serbuk coklat | diayak
- 300 gm tepung jagung | diayak
- 50 gm tepung kastad | diayak
- 1 sudu teh perisa coklat
- 1 biji telur
Bahan hiasan :
Manik gula warna perak secukupnya
CARA MEMASAK :
1. Pukul mentega bersama gula aising hingga kembang.
2. Kemudian masukkan telur, pukul rata.
3. Kemudian masukkan semua jenis tepung, adunkan menjadi doh.
4. Kemudian masukkan doh dalam acuan berbentuk bunga dan tekan di atas dulang pembakar yang telah digriskan dengan mentega.
5. Susun manik sebiji di atasnya.
6. Panaskan oven dan bakar dalam suhu 170 darjah celsius selama 15 minit
INFO : Biskut ini mudah rapuh dan lembut berderai kerana penggunaan tepung jagung dan kastad.
2.CRANBERRIES CHOCOLATE CORN FLAKES COOKIES
BAHAN-BAHAN :
- 250 gm mentega
- 120 gm gula perang
- 1 biji telur
- 350 gm tepung gandum | diayak
- 30 gm serbuk coklat | diayak
- 10 gm serbuk penaik | diayak
- 50 gm corn flakes | diramas
- 30 gm cranberi | dipotong kecil
Bahan hiasan :
Coklat cair secukupnya sebagai hiasan
CARA MEMASAK :
1. Pukul mentega bersama gula perang hingga kembang.
2. Kemudian masukkan telur, pukul rata dan masukkan tepung gandum dan serbuk penaik..
3. Masukkan pula serbuk coklat .Diikuti dengan corn flakes dan cranberi, gaul rata dan adunkan menjadi doh lembut
4. Bulat-bulatkan dan sudukan di atas dulang pembakar.
5. Panaskan oven dan bakar dalam suhu 170 darjah celcius selama 18 minit atau perang keemasan.
6. Sejukkan kemudian boleh dilorekkan dengan coklat yang telah dicairkan dengan menggunakan beg piping.
INFO : Anda boleh juga menggunakan buah beri jenis lain seperti strawberi dan raspberi menggantikan cranberi jika suka.
3.DYRA RAISIN COOKIES
BAHAN-BAHAN :
- 200 gm mentega
- 100 gm gula perang
- 1biji telur
- 50 gm serbuk coklat | diayak
- 300 tepung gandum | diayak
- 1 sudu teh esen vanilla
- 100 gm kismis hitam campur kismis kuning
Bahan hiasan :
Coklat putih cair dan kismis kuning secukupnya
CARA MEMASAK :
1. Pukul mentega dan gula aising hingga kembang.
2. Kemudian masukkan telur dan esen vanilla.
3. Putar lagi dan masukkan tepung gandum.
4. Kemudian masukkan serbuk coklat diikuti dengan kismis.
5. Adun menjadi doh lembut
6. Bulatkan dan susun atas dulang pembakar.
7. Panaskan oven dengan suhu 170 darjah celcius hingga perang keemasan, selama 18 minit.
8. Apabila sejuk hiaskan dengan coklat putih dan kismis di atasnya.
INFO : Anda boleh menambah kacang walnut atau jenis kacang lain untuk rasa lebih rangup.
4. BROWNIES COOKIES
BAHAN- BAHAN :
- 200 gm mentega
- 300 gm tepung gandum | diayak
- 50 gm serbuk koko | diayak
- 100 gm perang
- 10 gm serbuk penaik | diayak
- 20 gm coklat cip
- 1biji telur
Bahan hiasan :
- Cip coklat secukupnya
- Coklat cair untuk dipaipkan atas biskut
CARA MEMASAK :
1. Cairkan mentega, kemudian masukkan gula perang dan telur.
2. Kemudian masukkan serbuk koko dan serbuk penaik, gaul rata.
3. Adunkan menjadi doh dan terap mengikut acuan yang disukai.
4. Hiaskan dengan cip coklat.
5. Panaskan oven dan bakar dalam suhu 180 darjah celcius selama 18 minit.
6. Sejukkan di atas redai, dan paipkan dengan coklat .
INFO : Jika mahukan rasa yang rangup bakar lama sedikit 18-20 minit, dan jika mahukan rasa ‘chewy’ pendekkan masa membakarnya kepada 15 minit
5. BUBBLE RICE COOKIES
BAHAN-BAHAN :
- 150 gm mentega
- 80 gm gula perang
- 1 biji telur saiz C
- 30 gm serbuk koko | diayak
- 30 gm coklat masakan | dicairkan150 gm tepung gandum | diayak
- 100 gm bubble rice @ bertih beras
Bahan hiasan :
- Coklat warna merah muda yang dicairkan untuk paip atas biskut
CARA MEMASAK :
1. Pukul mentega bersama gula perang.
2. Masukkan telur dan kemudian masukkan tepung gandum,
3. Kemudian masukkan coklat masakan yang telah dicairkan diikuti serbuk koko.
4. Kemudian masukkan berteh beras, adunkan menjadi doh.
5. Bulat-bulatkan dan susun dalam dulang
6. Panaskan oven dengan suhu 180 darjah celcius dan bakar selama 15- 17 minit
7. Setelah biskut sejuk paipkan dengan lorekan coklat.
INFO : Berteh beras dan koko memberi gandingan rasa yang cukup sedap dan pasti digemari tetamu.
Terima kasih :Dyra Bakery & Academy,15- 1 Jln Elektron E U16/E, Denai Alam, Shah Alam.
fb: nurdyracookies house, fb :Kzis Zis Zaiton Ismail