Bagi peminat Kek Lumut Kukus, resipi perkongsian saudari Nor Hairiyah Hassim ni antara yang boleh dicuba. Nampak sedap kan? Menurut pemilik resipi, kek ini jika makin lama disimpan, makin sedap rasanya. Nak cuba? Jom lihat bahan-bahan yang diperlukan.

 

CARA BUAT KEK LUMUT KUKUS SEDAP, GEBU & LEMBUT

BAHAN-BAHAN:

  • 6 biji telur (gred A)
  • 250gm mentega tanpa garam ( unsulted butter – empunya resipi guna buttercup sahaja)
  • 1 tin susu pekat manis
  • 1 tin horlicks
  • 1 cawan kaya – bekas kecil
  • 1/2 tin nestum – kisar
  • 1 tin tepung gandum
  • 1 sudu teh esen vanilla
  • 3 sudu makan perisa pandan
  • Pewarna hijau secukupnya
    ( untuk sukatan tin, guna tin susu pekat manis)

CARA MEMASAK:

1. Pukul mentega hingga kembang. Kemudian masukkan telur satu persatu. Setiap sebiji telur dimasukkan, putar dalam 2 minit.
2. Masukkan esen vanilla, perisa pandan dan pewarna hijau. Putar lagi hingga sebati.
3. Seterusnya, masukkan susu pekat manis, horlicks, kaya dan nestum.
4. Tambahkan juga tepung gandum yang telah diayak. Gaul hingga semua bahan sebati.
5. Tuang adunan Kek Lumut ke dalam loyang atau bekas bersesuaian. Jangan tuang sampai penuh sebab kek ini akan naik walaupun ia tak guna bahan penaik.
6. Tutup kek menggunakan aluminium foil atau plastic wrap. Hentak sikit loyang bagi mengeluarkan gelembung udara.
7. Panaskan air dalam periuk kukusan, letak loyang dan kukus guna api sederhana selama 3-6 jam. ( empunya resipi kukus selama 3 ½ jam sahaja.
8. Sejukkan kek dan sedia untuk dinikmati.

Kredit resipi & foto: Nor Hairiyah Hassim