Pernah makan kek dari buah-buah tempatan. Kalau belum nah ini 3 resepi berasaskan nangka,labu dan keladi. Resepi ni diilhamkan oleh 2 chef berpengalaman dari Hotel Crystal Crown, Petaling Jaya, Selangor iaitu Chef. S.T Gana dan Chef Suriani Yup.
Lebih hebat lagi ada rempah ratus dalam ramuannya. Cuba jangan tak cuba.
1.KEK NANGKA MOUSSE REMPAH KAYU MANIS & JINTAN MANIS
BAHAN-BAHAN :
Bahan untuk ‘filling’ mouse :
335 ml susu segar
2 biji telur
117 gm gula halus
25 gm gelatin
335 gm krim putar
Bahan untuk puri nangka :
300 gm nangka yang telah direbus
100 gm gula aising
5 gm kulit kayu manis
Bahan untuk kek span vanilla :
Ads
125 ml air
500 gm tepung span vanilla
125 ml minyak masak
500 gm telur
* Kek ini terdiri dari 4 lapisan yang diselang seli, dimulai dengan span vanilla, mousse nangka dituruti span vanilla dan atas sekali mousse nangka.
CARA MEMASAK : Cara masak mousse :
1. Panaskan susu dalam periuk.
2.Di dalam mangkuk berlainan, pukul telur dan gula sehingga hancur.
3. Setelah itu masukkan susu yang telah dipanas ke dalam bekas telur dan gula tadi.
4. Kemudian masakkan sebentar di dalam periuk atas dapur.
5. Kemudian tuang ke dalam mangkuk yang bersi ais di bawahnya (waterbath)
6. Masukkan puri nangka dan gelatin yang telah dicairkan dan gaul hingga sebati.
7. Tuangkan di atas span vanilla, sejukkan dan ulangi proses sehingga habis
Cara masak puri nangka :
1. Masak nangka yang sudah direbus dan dilenyek di atas dapur bersama gula aising, jintan manis, bunga lawang dan serbuk kayu manis.
2. Tapiskan dan sejukkan.
3. Puri ini nanti akan dimasukkan dalam mousse
Cara masak span Vanilla :
1. Masukkan kesemua bahan kek kecuali minyak masak ke dalam mesin pengadun.
2. Putarkan hingga kembang
3. Kemudian masukkan minyak perlahan-lahan sehingga sebati.
4. Bakar pada suhu 180 darjah celcius, atas dan bawah selama 13- 15 minit. Bila sejuk letakkan span vanila, di lapisan bawah diselang seli dengan mousse nangka.
Saiz hidangan : 1 kg Masa memasak : 30 minit Jenis masakan : Pencuci Mulut Cara memasak : Masak atas api dan bakar Keistimewaan : Rasa nangka bersama kayu manis dan jintan cukup enak. Anggaran kos : RM 20
INFO CHEF : Jika anda penggemar mangga boleh sahaja menggantikan nangka. Resipi puri mangga sama seperti resipi nangka.
2.KEK LABU MOUSSE JINTAN PUTIH
BAHAN-BAHAN :
Bahan filling mousse :
335 gm susu
2 biji kuning telur
117 gm gula halus
25 gm gelatin
335 gm krim putar
Bahan puri labu :
300 gm labu yang telah direbus
100 gm gula aising
3 gam jintan putih /dikisar
5 gm bunga lawang /dikisar
5 gm serbuk kayu manis
Bahan kek span vanilla :
125 ml air
500 ml tepung span vanilla
125ml minyak masak
500 gm telur
*Kek ini mempunyai 4 lapis bermula dengan span vanilla dan diselang seli dengan mousse labu, span vanilla dan mousse labu
CARA MEMASAK : Cara masak puri labu :
1. Masak labu yang sudah direbus dan dilenyek di atas dapur bersama gula aising,jintan manis, bunga lawang dan serbuk kayu manis.
2. Tapiskan dan sejukkan
Cara masak mousse :
1. Panaskan susu
2. Di dalam mangkuk yang berlainan pukul telur dan gula hingga hancur
3. Setelah itu masukkan susu yang telah dipanaskan ke dalam bekas telur dan gula
4. Kemudian tuang ke dalam mangkuk yang berisi ais di bawahnya (waterbath).
5. Masukkan puri labu dan gelatin yang dicairkan dan gaul hingga sebati.
6. Tuangkan ke atas kek span.Sejukkan dan ulangi proses diselang seli dengan span vanilla hingga habis
Ads
Cara masak kek span vanilla:
1. Masukkan semua bahan di atas kecuali minyak masak ke dalam mesin pengadun.
2. Putar hingga kembang
3. Kemudian masukkan minyak perlahan-lahan sehingga sebati
4. Bakar pada suhu 180 darjah celcius selama 13- 15 minit
Saiz hidangan : Satu kg Masa memasak : 30 minit Jenis masakan : Pencuci Mulut Cara memasak : Panas atas api dan bakar Keistimewaan : Rasa lembut berkrim dan aroma rempah yang wangi Anggaran kos : RM 18
INFO CHEF: Kek mousse sedap dimakan apabila telah didinginkan dalam peti sejuk .
3.KEK KELADI SANTAN AROMA REMPAH RATUS
BAHAN-BAHAN :
Bahan span pandan :
125 ml air
500 gm tepung span vanilla
125 ml minyak masak
500 gm telur
15 gm perasa pandan
Bahan puri keladi :
450 gm keladi yang telah direbus
100 gm gula aising
5 gm jintan manis
5 gm bunga lawang
5 gm buah pelaga
5 gm serbuk kayu manis
Bahan inti kelapa manis :
Ads
2 cawan kelapa parut
150 gm gula melaka
1 cawan air
200 gm gula aising
*Inti kelapa manis 100 gm
* Kek ini terdiri daripada 4 lapisan. Lapis bawah span pandan diikuti dengan puri keladi, span pandan, puri keladi dan atas sekali puri keladi bersama kelapa manis.
CARA MEMASAK : Cara masak kek span pandan:
1. Masukkan kesemua bahan kecuali minyak masak ke dalam mesin pengadun.
2. Putar hingga kembang
3. Kemudian masukkan minyak perlahan-lahan sehingga sebati
4. Bakar pada suhu 180 darjah celcius selama 13-15 minit
Cara masak puri keladi :
1. Masak keladi yang sudah direbus dan dilenyek di atas dapur bersama gula aising, jintan manis, bunga lawang, buah pelaga, bunga cengkih dan serbuk kayu manis.
2. Tapis dan sejukkan. Puri keladi akan diletakkan atas span pandan secara berselang. Cara masak inti kelapa manis :
1. Masak air sehingga mendidih, masukkan gula dan kelapa parut.
2. Masak hingga kering dan pekat
3. Di dalam periuk yang berlainan, masukkan santan dan gula aising. Masak sebentar.
4. Masakkan inti kelapa manis, sapukan atas kek lapisan atas bersama puri keladi.
Saiz hidangan : Setengah kg Masa memasak : 40 minit Jenis masakan : Pencuci Mulut Cara memasak : Panas atas api dan bakar Keistimewaan : Enak dengan rasa keladi, dan manis dengan inti kelapa Anggaran kos : RM 18
INFO CHEF :Anda boleh juga menggunakan keledek menggantikan keladi.
RESIPI : CHEF S.T GANA & SURIANI YUP Terima kasih : Hotel Crystal Crown, PJ, Selangor
Tak tahu nak masak apa? Lubuk resipi RASA kini di SEENI, tak perlu susah lagi. Download seeNI sekarang!
Nyaman tekak jika dapat nikmati yang dapat sejukkan tekak seperti dadih. Rasanya lemak berkrim , laju jer menyuap. Mudah jer pun buat dadih kesukaan ramai. Hari ni jom kita buat dadih mangga, boleh makan lepas dinner nanti . Sambil tengok televisyen tak sedar habis satu bekas.
Bahan-bahan : 1 pek serbuk dadih perasa mangga 1 tin susu cair – BELI ONLINE DI SINI Gula pasir secukup rasa Air Kosong – Jika ikut sukatan di pek 3000ml. Saya hanya gunakan 2700ml. Tak nak terlalu cair sebab akan letak topping.
Cara membuat : 1.Didihkan air. 2. Masukkan serbuk dadih. 3. Masukkan susu cair. 4. Masukkan gula. 5. Biarkan mendidih seketika.
6. Tuang ke dalam bekas. 7. Biarkan sehingga sejuk & beku.
8. Masukkan ke dalam peti sejuk.
Topping : 1. Potong buah mangga (potong dadu). 2. Taburkan atas permukaan dadih. 3. Siramkan sedikit susu cair / susu UHT. Kredit : Syafi Syaffiya
Jika di dapur anda ada pisang, keledek dan sagu tetapi tak tahu nak masak apa dengan bahan-bahan ni, anda boleh cuba aneka resipi manisan yang RASA kongsikan ni. Mudah, sedap dan membuka selera, Malah sesuai juga dinikmati pada bila-bila masa. Jangan lupa salin resipi manisan ni tau. Memang best!
1. PISANG BAKAR PENYET
BAHAN-BAHAN:
5 biji pisang nangka muda
Sedikit garam halus
Keju cheddar
Coklat rice secukupnya
BAHAN SOS:
175gm coklat masakan
100ml susu cair
50ml susu pekat
1/2 sudu makan mentega
CARA MEMASAK:
Mula-mula, sediakan sos coklat terlebih dahulu. Satukan semua bahan sos dan masak menggunakan teknik ‘double-boiler’.
Sepelah semua bahan sebati, angkat sos dan ketepikan seketika.
Kupas kulit pisang dan bakar hingga garing dan sedikit hangus.
Angkat dan lenyek perlahan-lahan hingga leper. Tabur sedikit garam halus.
Kemudian sapu sos coklat dengan secukupnya diikuti parutan keju cheddar serta coklat rice.
Enak dinikmati semasa masih panas.
Info chef: Lebih enak jiga menggunakan pisang nipah. Jangan guna pisang yang terlalu muda kerana rasa kelat dan kurang enak.
2. SAGU GULA MELAKA
BAHAN SAGU:
200gm biji sagu halus
3 liter air
Sedikit pewarna merah, dan hijau
BAHAN SANTAN:
100ml santan kotak
100ml air
1 sudu teh tepung beras
¼ sudu teh garam
BAHAN SIRAP GULA MELAKA:
150gm gula melaka
50 ml air
1 helai daun pandan
CARA MEMASAK:
Siram sagu dengan air kemudian toskan dan bahagi dua bahagian.
Bahagikan air kepada dua bahagian, didihkan air dalam periuk berasingan.
Satu warna hijau dan satu bahagian lagi warna merah.
Setelah mendidih, masukkan satu, kacau hingga pekat.
Tutup api, tuang dalam bekas dan sejukkan.
Lakukan cara yang sama untuk satu warna lagi.
Satukan semua bahan santan, masak hingga agak pekat. Ketepikan.
Satukan semua bahan sirap. Masak hingga mendidih. Angkat dan sejukkan.
Keluarkan sagu dari bekas, masukkan dalam kotak daun yang telah disediakan.
Hidangkan bersama santan dan sirap gula Melaka.
INFO CHEF: Resipi manisan mudah. Ia lebih sedap dihidangkan sejuk. Oleh itu simpan dalam peti sejuk sebelum dihidangkan.
3. THAI COCONUT PUDING
BAHAN LAPISAN BAWAH:
1 cawan tepung beras
3 cawan air
1/3 cawan nasi sejuk
1/2 cawan kelapa kering
1/2sudu teh garam
BAHAN LAPISAN ATAS:
1 cawan santan kotak
1/4 cawan gula pasir
1/4 sudu teh garam
BAHAN HIASAN:
Daun bawang | hiris halus
Bawang goreng
CARA MEMASAK:
Satukan semua lapisan bawah di dalam pengisar dan kisar sehingga halus. Ketepikan.
Satukan semua lapisan atas, ketepikan.
Gris acuan kuih cara dengan minyak masak. Panaskan sebentar.
Kacau lapisan bawah dan tuang satu senduk kecil adunan ke dalam acuan hingga penuh.
Biarkan seketika hingga bahagian bawah berlekuk.
Masukkan satu sudu kecil adunan atas. Tabur dengan hirisan bawang dan bawang goreng.
Kecilkan api dan masak sehingga bahagian tepi keperangan. Angkat menggunakan chopstick atau sudu.
INFO CHEF: Selain menggunakan acuan kuih cara atau tako, puding ini diisi dalam loyang dan dibakar macam kuih bakar biasa.
4. BEBOLA KELEDEK DENGAN BIJAN
BAHAN-BAHAN:
500gm keledek warna unggu
100gm kelapa parut | putih sahaja
50gm gula pasir
Tepung gandum secukupnya
Secubit garam
Bijan secukupnya
CARA MEMASAK:
Bersihkan keledek, kemudian kukus dengan kulitnya sekali hingga empuk. Angkat dan ketepikan.
Setelah sejuk, buang kulit, dan lenyek keledek hingga lembut.
Tambahkan dalam keledek kelapa parut, gula dan garam secukup rasa.
Gaul rata dan tambahkan tepung gandum sedikit demi sedikit sambil menguli hingga mendapat doh lembut.
Bulat-bulatkan doh dan golekkan di dalam bekas yang berisi bijan supaya keseluruhan permukaan bebola kentang.
Panaskan minyak dengan api sederhana, kemudian goreng bebola kentang hingga bijan bertukar wana keemasan.
Min cukup berkenan menengok pau tiga warna nih. Comel aje bentuk bunga rosnya. Namanya pun pau mawar. Boleh aje dijadikan kudapan bila tetamu datang berkunjung.
Jom kita semak resipi dari FB : Jalilah JJ
PAU MAWAR JJ
BAHAN-BAHAN :
500gm tepung pau
7gm double action baking powder
45gm shortening
7gm mauripan
3 sudu besar gula pasir
2 sudu besar susu pekat manis
1 sudu teh garam halus
10 oz @ 235 ml air
10gm cream super
Bahan inti :
(salah satu dari inti di bawah) Kaya Kaya pandan Kacang merah
CARA MEMASAK :
1. Ayak tepung pau dengan double action baking powder. 2. Kemudian gaulkan shortening dan tepung jadi serbuk roti 3. Satukan air, gula, susu dan larutkan. Biarkan berbuih, dalam 10 minit 4. Campurkan garam dan kacau hingga sebati. 5. Masukan air dalam tepung uli hingga jadi doh. Sapukan cream super pada doh. 6. Bahagi kepada 3 bahagian dan warnakan.
7. Uli doh hingga licin dan lembut dalam 1/2 jam kalau guna tangan dan jika menggunakan mixer dlm 10 minit @ pastikan doh sekata warnanya.
8. Timbang setiap doh 15 g dan inti kacang 9 g.
Peringatan: ***Jerang air kukusan dahulu sebelum membuat pau. Kalau nak pau kita wangi semasa jerang, kukusan itu dicampurkan dengan 10 helai daun pandan, baru dikukus Nanti mesti rasa pau yang dibuat lagi sedap dan wangi.
Cinnamon roll memang sedap jadi hidangan waktu petang. Memang boleh buat sendiri tapi mengenangkan nak membuatnya kena uli doh bagai ramai yang lebih suka...