Berperanan sebagai wartawan, penulis resipi, pengkritik makanan dan juga personaliti TV, nama Matt Preston sememangnya tidak asing lagi di Australia mahupun di peringkat antarabangsa. Beliau terkenal dan lebih dikenali sebagai juri di dalam program MasterChef Australia, Celebrity MasterChef, Junior MasterChef, MasterChef Australia Allstars dan Masterchef: The Professionals. Malah beliau turut muncul di dalam program MasterChef Italia, Masterchef Holland, Masterchef India, Masterchef Poland dan Masterchef NZ.
Selain itu, beliau turut menghasilkan artikel di kolum makanan yang muncul secara mingguan di dalam akhbar metro NewsCorp’s dengan jumlah gabungan lebih kurang 4 juta orang Australia setiap minggu serta merupakan seorang editor kanan kepada Delicious. dan Taste Magazine. Matt Preston juga telah mengeluarkan 5 buah buku masakan paling laris yang telah diterbitkan di Australia, Afrika Selatan, New Zealand, Belanda dan Portugal.
Apabila ditanya tentang cabaran sepanjang menjadi juri Masterchef Australia, Matt Preston mengakui bahawa ia bukan satu tugasan yang mudah lebih-lebih lagi apabila perlu mengkritik makanan negara luar dan menyampaikan kelemahan serta keistimewaan setiap hidangan yang dirasai kepada penonton. “Kami adalah program televisyen Australia, jadi kami akan memberi komen dari perspektif kami”, kata beliau.
Matt Preston juga akui kariernya itu sedikit sebanyak mempengaruhi tahap kesihatannya apabila beliau pernah mengalami masalah kandungan gula dalam darah yang tinggi 20 tahun yang lepas akibat tidak mengamalkan cara pemakanan yang baik dan mengambil hampir kesemua jenis makanan ringan tanpa memikirkan kesannya.
Gaya hidup Matt Preston berubah setelah isterinya, Emma telah mengarahkan beliau untuk menurunkan berat badan dan melarang dari mengambil semua makanan segera yang tinggi dengan lemak dan gula, termasuklah burger, fish and chips, pavlova dan biskut coklat Tim Tam yang dikatakan sebagai kelemahan setiap pengkritik makanan di sana. Tindakan itu dilakukan setelah Emma melihat ramai peminat Matt Preston memberikan komen dan menunjukkan kebimbangan terhadap berat badan beliau setiap kali muncul di kaca TV.
Walaupun perkara ini agak susah dan berat bagi seorang yang sering berhadapan dengan makanan, namun personaliti TV yang berumur 55 tahun ini tidak putus asa dan berjaya buktikan beliau mampu menurunkan berat badan. Malah, Matt Preston pernah kehilangan berat badan sebanyak 20kg pada tahun 2013 setelah mengamalkan gaya hidup dan cara pemakanan yang sihat.
Ads
Selain menjaga cara pemakanan, beliau juga aktif melakukan senaman dengan meluangkan masa berjalan, bermain tenis dan juga berenang. “Untuk kekal sihat, ia memerlukan dua perkara penting iaitu pengorbanan kerana banyak makanan kegemaran yang saya tinggalkan dan keduanya ialah senaman”, kata beliau.
Berkongsi tentang pengalaman mengembara di sekitar Asia Tenggara, beliau berasa sangat bertuah kerana dapat meneroka pelbagai perkara sepanjang pengembaraannya. “Saya sering mengembara ke Asia Tenggara dan dari sana lah saya mendapat idea bagaimana untuk menghasilkan hidangan Asia termasuklah sate, nasi ayam madu dan juga rendang”.
Siapa sangka Matt Preston juga meminati makanan Malaysia, termasuklah sambal petai, otak-otak dan sate. Katanya dia sangat menggemari rasa sambal yang terdapat di Malaysia dan apa yang membuatkannya bertambah enak apabila ia dicampurkan bersama petai.
Lebih membanggakan apabila beliau memberitahu ingin membawa inspirasi makanan Malaysia ke dalam masakannya. Tidak dapat dinafikan negara kita sememangnya terkenal dengan pelbagai jenis makanan yang menyelerakan jadi tidak mustahil buat Matt Preston untuk jatuh cinta dengan makanan yang ada disini.
Matt Preston bersama dua rakannya, Gary Mehigan dan George Calombaris sekali lagi menjadi pengacara dan juri dalam MasterChef Australia S10 yang telah dimenangi oleh Sashi Cheliah di peringkat final pada Julai lepas. Namun, peminat di Malaysia masih boleh menyaksikan program MasterChef Australia S10 di Lifetime Astro siaran 709 pada hari Isnin hingga Jumaat jam 8 malam.
Ads
Ini adalah antara 2 resipi pencuci mulut yang dikongsikan Matt Preston. Tidak banyak bahan yang digiunakan, ia sangat lah mudah dan sedap! Jom kita cuba!
SOS BUTTERSCOTCH BERSAMA PISANG MENTEGA DAN AIS KRIM
Bahan-Bahan
Ads
110g gula perang
150g unsalted butter – dicincang
½ cawan 125ml whipping cream
4 pisang masak
½ jus lemon
8 sudu kecil aiskrim vanilla
½ cawan (75g) salted peanut – dicincang
Cara Penyediaan (Sos Butterscotch)
Letakkan 4 mangkuk pencuci mulut di dalam peti sejuk.
Letakkan gula dan 100g mentega dalam periuk di atas api sederhana dan masak, kacau, selama 2-3 minit sehingga gula larut.
Pukul dan tambahkan whipping cream perlahan-lahan, kemudian masak selama 1 minit lagi atau sehingga sebati.
Tambahkan 1tsp garam dan kacau. Letakkan ke tepi.
Cara Penyediaan (Pisang Mentega)
Cairkan 25g mentega dalam frypan di atas api sederhana sehingga berbuih.
Kopek 2 ulas buah pisang dan potong memanjang.
Tambahkan separuh dari jus lemon dan pisang yang telah dipotong ke dalam pan.
Masak selama 1-2 minit sehingga pisang menjadi lebut dan kekuningan, tetapi masih kekal bentuknya ya.
Kemudian letakkan ke tepi. Ulang step yang sama untuk baki 25g mentega, jus lemon dan buah pisang.
Cara Penyediaan
Keluarkan mangkuk daripada peti sejuk dan letakkan 2 scoop aiskrim di setiap mangkuk.
Tambahkan 1 ulas pisang yang telah dibelah dua ke dalam setiap mangkuk, kemudian curahkan dengan dengan sos butterscotch dan salted peanuts yang telah dicincang. Siap!
PUDING COKLAT MATT PRESTON
Bahan-Bahan
1 cawan (150g) tepung naik sendiri
1 cawan (220g) gula caster
1/2 cawan (50g) serbuk koko
60g unsalted butter – dicairkan & disejukkan
Susu 1/2 cawan (125ml)
½ tsp vanilla extract
1 telur
Aiskrim vanilla
Cara Penyediaan
Panaskan oven pada 160°C. Grease kan bekas untuk membakar nanti.
Ayakkan tepung, ½ cawan (110g) gula dan ¼ cawan (25g) koko ke dalam mangkuk dan kacau sebati. Buatkan lubang atau ruang di tengahnya.
Dalam mangkuk yang berasingan, pukul mentega yang telah dicarikan, susu, vanilla extract dan telur.
Tuangkan sedikit demi sedikit ke dalam lubang atau ruang tadi, kemudian kacau secara kaup balik hingga sebati.
Letakkan ke dalam bekas yang telah disediakan. Sebelum itu, campurkan baki 1/2cawan (110g) gula dan ¼ cawan (25g) koko dan taburkan ke atas puding tersebut.
Tuangkan 2 cawan (500ml) air mendidih ke atas puding.
Bakar selama 30-35 minit.
Seteleh siap dibakar, biarkan selama 10minit untuk disejukkan sedikit.
Taburkan puding tadi dengan lebihan koko dan hidangkan bersama aiskirm vanilla.
Tidak lama lagi, umat Islam akan mula menunaikan ibadah puasa. Maka bermulalah pesta biskut raya. Terdapat pelbagai jenis biskut raya ada dijual di pasaran namun yang dihasilkan sendiri tentunya lebih bermakna. Bagi anda yang tercari-cari idea untuk kuih raya, ini seleksi aneka resipi biskut raya mudah dan paling popular yang wajib ada tahun ni. Anda boleh dicuba. Nak buat niaga pun sesuai.
1. BISKUT SEMPERIT
BAHAN-BAHAN:
185gm gula
375gm mentega
60gm tepung kastad | diayak
60gm tepung jagung | diayak
375gm tepun gandum | diayak
1 sudu makan esen vanilla
1 biji kuning telur
Ceri merah secukupnya | dipotong kecil
CARA MEMASAK:
Pukul mentega bersama gula hingga sebati.
Kemudian masukkan kuning telur bersama esen vanilla. Teruskan memukul sehingga kembang.
Masukkan kesemua tepung yang telah diayak sedikit demi sedikit dan uli sehingga menjadi doh yang lembut dan tidak melekat di tangan.
Masukkan doh ke dalam acuan samprit dan terapkan diatas loyang pembakar yang telah disapu sedikit mentega. Hiaskan dengan ceri merah.
Bakar dalam ketuhar yang telah dipaskan pada suhu 150°C selama 10 minit.
Biarkan biskut sejuk seketika dan sedia untuk dinikmati.
2. BISKUT MAKMUR
BAHAN-BAHAN:
160gm mentega
100gm minyak sapi
1 biji telur
80gm gula halus
400gm tepung naik sendiri
200gm gula ising | ditabur
BAHAN INTI:
150gm kacang tanah | digoreng tanpa minyak & dikisar halus
60gm gula halus
30gm mentega
CARA MEMASAK:
Untuk inti, campurkan kacang tanah bersama mentega dan gula halus. Gaul rata dan ketepikan.
Campur mentega bersama minyak sapi dan gaul hingga sebati.
Masukkan telur, tepung dan gula halus. Uli adunan tersebut sehingga rata.
Ambil satu sudu teh adunan dan masukkan inti. Bentukkan menjadi bentuk bujur dan susun di atas dulang pembakar.
Bakar dalam ketuhar pada suhu 170°C selama 20 minit atau sehingga masak.
Angkat biskut dan salutkan dengan gula ising secukupnya.
3. BISKUT TELUR REBUS
BAHAN-BAHAN:
500gm mentega
350gm gula halus
250gm tepung gandum |diayak
250gm tepung jagung | diayak
125gm tepung kastad | diayak
1 biji kuning telur
1 sudu teh serbuk penaik
1 sudu teh esen vanilla
Gula berwarna secukupnya | hiasan
CARA MEMASAK:
Pukul mentega bersama gula ising sehingga sebati. Masukkan esen vanilla dan kuning telur yang telah dilecek. Pukul hingga rata.
Masukkan kesemua tepung sedikit demi sedikit dan uli sehingga menjadi doh.
Canai doh tadi dan terap menggunakan acuan yang digemari. Susun di dalam loyang yang telah disapu mentega.
Sapukan telur di atas biskut dan susun hirisan badam dengan secukupnya.
Masukkan ke dalam ketuhar dan bakar pada suhu 180°C selama 15-20 minit.
Info Chef: Pastikan disapukan sedikit kuning telur di atas kuih sebelum dibakar.
4. ALMOND LONDON
BAHAN-BAHAN:
250gm mentega | dibiarkan pada suhu bilik
450gm tepung gandum
2 sudu teh emplex
220gm gula ising
2 biji kuning telur
1 sudu teh esen vanilla
150gm badam | dibakar seketika di dalam ketuhar
BAHAN SALUTAN:
450gm coklat masakan
1/2 sudu makan lemak sayuran
3 sudu makan badam cincang | dibakar seketika
Cawan kertas secukupnya
CARA MEMASAK:
Ayak tepung gandum bersama emplex. Ketepikan seketika.
Pukul mentega bersama gula ising sehingga sebati dan masukkan kuning telur bersama esen vanilla. Pukul lagi sehingga kembang.
Masukkan tepung yang telah diayak tadi sedikit demi sedikit. Kacau sebati.
Ambil sedikit doh dan salutkan nipis pada sebiji badam. Ulang langkah sehingga habis adunan.
Panaskan ketuhar pada suhu 170°C dan bakar biskut selama 20-25 minit.
Untuk menyalut, panaskan coklat menggunakan tenik double boiler. Kemudian masukkan lemak sayuran, Kacau hingga sebati.
Ambil biskut yang telah disejukkan tadi dan celupkan ke dalam coklat masakan. Kemudian masukkan ke dalam cawan kertas.
Sudukan sedikit coklat ke dalam cawan kertas tadi dan taburkan badam cincang dengan secukupnya. Biarkan coklat mengeras dan bolehlah dinikmati.
Info Chef: Coklat hendaklah dipotong kecil sebelum dicairkan. Selain teknik double-boil, boleh juga dicairkan menggunakan ketuhar gelombang mikro.
5. TAT NANAS TERATAI
BAHAN-BAHAN:
120gm mentega
120gm minyak sapi
450gm tepung gandum
1 biji telur gred B
Sedikit garam
CARA MEMASAK:
Pecahkan telur ke dalam mangkuk adunan diikuti mentega dan minyak sapi. Gaul hingga sebati menggunakan pemukul tangan.
Masukkan tepung sedikit demi sedikit dan gaul sehingga menjadi doh.
Terapkan adunan dan bentukkan tat mengikut kesesuaian dan citarasa anda.
Sudukan inti nanas ditengah-tengah biskut dengan secukupnya.
Panaskan ketuhar pada suhu 170°C – 180°C dan bakar selama 20-25 minit atau sehingga masak.
Info chef: Biskut ini amat mudah disediakan kerana tidak memerlukan bahan yang banyak. Lebih enak dimakan bersama jem nenas kerana ia memberikan rasa manis pada tat selain mempunyai tekstur yang rapuh apabila dikunyah.
6. BATANG BURUK
BAHAN-BAHAN:
300gm tepung gandum
150gm tepung beras
1/2 biji santan kelapa
100gm tepung kacang hijau
120gm gula ising
2 biji telur
Minyak untuk menggoreng secukupnya
CARA MEMASAK:
Panaskan santan sehingga mendidih. Tutup api dan sejukkan seketika.
Campurkan tepung kacang hijau bersama gula ising. Ketepikan.
Gaulkan tepung gandum dan tepung beras bersama santan yang telah dimasak. Masukkan telur dan uli hingga menjadi adunan yang sebati.
Canai nipis adunan tadi dan potong mengikut saiz 2cm x 3cm. Gulung dan biarkan bahagian tengahnya berlubang.
Potong kecil adunan yang digulung tadi dan goreng sehingga garing.
Angkat dan toskan minyak. Isikan bahagian tengah tadi dengan campuan tepung kacang hijau dan gula ising. Ulang sehingga adunan habis.
Sedia untuk dinikmati.
7. BISKUT AISKRIM
BAHAN-BAHAN:
130gm mentega
60gm gula ising
160gm tepung gandum
30gm tepung jagung
20gm tepung ubi
1/4 sudu teh serbuk penaik
20gm serbuk badam
Sedikit esen vanilla
1 biji kuning telur | untuk sapuan
Sedikit coklat masakan | dicairkan
Gula-gula manik | hiasan
CARA MEMASAK:
Pukul mentega bersama gula hingga kembang.
Kemudian campurkan kesemua tepung yang telah diayak bersama serbuk penaik dan juga serbuk badam. Gaul sehingga menjadi doh.
Canai doh dan terap menggunakan acuan berbentuk aiskrim.
Susun kepingan doh yang telah diterap tadi diatas loyang pembakar. Sapukan telur diatasnya dan bakar pada suhu 180°C selama 20 minit atau sehingga masak.
Sejukkan biskut seketika dan kemudian celup hujung biskut ke dalam coklat yang telah dicairkan.
Taburkan gula-gula manik berwarna dengan secukupnya. Sedia untuk dinikmati.
8. MAMA CAREY
BAHAN-BAHAN:
250gm mentega
125gm gula kastor
2 biji kuning telur
1 sudu teh esen vanilla
330gm tepung gandum | diayak
65gm tepung jagung | diayak
65gm susu tepung | diayak
BAHAN ISING:
1 biji putih telur
1 sudu makan tepung jagung
90gm gula ising
CARA MEMASAK:
Pukul mentega dan gula hingga sebati.
Masukkan kuning telur bersama esen vanilla. Pukul lagi sehingga kembang.
Masukkan tepung yang telah diayak sedikit demi sedikit dan uli sehingga menjadi doh yang lembut dan tidak lekat di tangan.
Masukkan doh ke dalam plastik kedap udara dan simpan di dalam peti sejuk selama 15 minit.
Keluarkan doh dan canaikan. Teraop doh menggunakan acuan pilihan anda.
Bakar di dalam ketuhar yang telah dipanaskan pada suhu 150°C selama 10 minit. Keluarkan dan biarkan sejuk,
Untuk menghasilkan isingnya, pukul putih telur sehingga kembang.
Kemudian masukkan gula ising dan tepung jagung. Pukul lagi menggunakan kelajuan maksimum sehingga adunan menjadi likat.
Masukkan bancuhan ke dalam beg piping dan paipkan diatas biskut tadi. Hiaskan mengikut kreativiti anda.
Masukkan kembali biskut ke dalam ketuhar dan bakar pada suhu 150°C selama 10 minit.
9. BISKUT CORNFLAKES
BAHAN-BAHAN:
125gm mentega
90gm gula kastor
1 biji telur
80gm kismis hitam
125gm tepung naik sendiri | diayak
375gm cornflakes | diramas kasar
CARA MEMASAK:
Pukul mentega bersama gula hingga rata.
Masukkan telur dan pukul lagi hingga kembang.
Dalam bekas berlainan, campurkan tepung dan kismis. Kemudian masukkan ke dalam adunan dan gaul rata.
Dengan menggunakan sudu the, ceduk adunan menjadi ketulan kecildan salutkan dengan cornflakes yang telah diramas kasar. Letakkan diatas dulang pembakar.
Panaskan ketuhar pada suhu 180°C dan bakar biskut selama 12-15 minit atau sehingga biskut menjadi kuning keemasan.
Biarkan sejuk seketika dan bolehlah disimpan di dalam bekas kedap udara.
10. BISKUT MAZOLA
BAHAN-BAHAN:
185gm tepung gandum | diayak
60gm tepung gandum | diayak
140gm gula halus
125gm kacang tumbuk
1 sudu teh esen vanilla
Minyak Mazola secukupnya
BAHAN HIASAN:
Kacang tumbuk kasar secukupnya
Kuning telur untuk sapuan
CARA MEMASAK:
Campurkan kesemua bahan kecuali minyak. Gaul sehingga sebati.
Kemudian masukkan minyak Mazola sedikit demi sedikit sambil diuli sehingga menjadi dohyang boleh dikepal.
Ambil doh yang siap diuli tadi dan bentukkan menjadi bentuk bulat.
Letakkan doh diatas dulang pembakar dan sapukan kuning telur di bahagian atasnya. Taburkan juga kacang tumbuk dengan secukupnya.
Bakar biskut tadi selama 20 minit pada suhu 180°C.
Angkat dan sejukkan seketika sebelum disimpan di dalam bekas kedap udara.
Info chef: Untuk menyediakan kacang tumbuk, kacang tanah hendaklah digoreng tanpa minyak, dibuang kulit dan ditumbuk sehingga halus.
11. BISKUT SARANG SEMUT
BAHAN-BAHAN:
1 cawan mentega
1/2 cawan gula halus
2 biji kuning telur
Sedikit esen vanilla
1 sudu kecil pewarna kuning
1 sudu besar susu tepung
2 sudu besar tepung kastard
1 cawan tepung jagung
2 1/4 cawan tepung naik sendiri (@ tepung gandum + 1 sk baking powder diayak)
CARA MEMASAK: 1. Pukul metega dan gula hingga kembang dan gula hancur. 2. Masukkan telur dan esen vanilla. Pukul sekejap kemudian matikan mixer. 3. Masukkan pewarna kuning, susu tepung dan tepung kastard. Kacau rata. 4. Masukkan tepung jagung dan tepung naik sendiri sedikit demi sedikit sambil uli hingga jadi doh yang cantik dan tidak melekat di tangan. 5.Doh boleh terus diparut atau balut dengan plastik dan simpan dalam peti ais selama 20 minit sebelum diparut. 6.Masukkan parutan doh tadi ke dalam cawan kertas dan hias dengan coklat urai berwarna. 7.Panaskan ketuhar dan bakar biskut selama 20 minit pada suhu 160C. Kredit resipi & foto: Reen Khan Shariff
12. BISKUT NESTUM
BAHAN-BAHAN:
250gm mentega
100gm gula halus @ kastor
100gm tepung jagung
1 biji kuning telur gred A
1 sudu teh esen vanilla
1/2 sudu teh air sejuk dlm peti ais
Tepung gandum cap ros secukupnya – bergantung pada kondisi doh
CARA MEMASAK: 1. Pukul mentega, gula & air sejuk hingga sebati kemudian masukkan kuning telur dan esen vanilla. Pukul lagi hingga sebati @ nampak warna kuning keputihan. 2. Masukkan tepung jagung, nestum yang dah diramas sikit dan tepung rose. Tepung rose dimasukkan sedikit demi sedikit hingga doh yang boleh diuli dan tidak melekat di tangan. 3. Terap doh guna acuan kesukaan, sapu telur diatasnya dan tabur nestum. 4. Bakar dalam ketuhar pada suhu 160C selama 20-25 minit atau bergantung pada oven masing-masing. NOTA: Panaskan oven dulu degan suhu 170 selama 20 minit kemudian semasa membakar turunkan suhu pada 160C. Kredit resipi & foto: Hizar Harmiza Hashim
13. TAT NANAS KEJU
BAHAN KULIT:
150gm mentega tanpa garam
50gm marjerin
50gm gula aising
1/4 sudu teh garam
2 biji kuning telur
225gm tepung paling halus/superfine
35gm tepung jagung
25gm tepung susu
50gm keju cheddar-diparut halus
BAHAN UNTUK EGG WASH:(GAUL RATA)
2 biji kuning telur
1 sudu teh susu cair
BAHAN UNTUK TABUR:
50gm keju cheddar-disagat
BAHAN INTI NENAS:
450gm nanas – parut
125gm gula pasir
1/8 sudu teh garam
3 kuntum bunga cengkih
3cm kulit kayu manis
25gm keju cheddar-diparut
1 sudu teh jus lemon
CARA MEMASAK: 1. Inti: Masak nanas sampai air meresap. Masukkan gula pasir, garam, cengkih dan kayu manis. Masak lagi sambil dikacau hingga kering.Tambahkan keju parut dan jus lemon.Gaul rata. Dinginkan.Bentuk bulat-bulat kecil. 2. Kulit: Pukul mentega, marjerin, gula aising selama 30 saat. Masukkan kuning telur. Pukul rata. 3. Tambahkan tepung paling halus, tepung jagung dan tepung susu sambil digaul rata.Tambahkan keju parut.Gaul rata. 4. Ambil adunan kulit sebesar hujung ibu jari. Bulatkan, leperkan. Letak inti nanas.Bulatkan kembali. 5. Letakkan di atas loyang yang sudah digris dengan marjerin atau alas dengan baking paper. 6. Bakar tat pada suhu 150’C guna api bawah selama 25 minit sampai setengah masak. 7. Keluarkan tat dari oven. Biarkan suam. Oles dengan kuning telur dan tabur keju parut. 8. Bakar kembali tat pada suhu 150’C selama 20 minit sampai masak. Kredit resipi & foto: Noraziah Yazid Nor Cookies
14. CORNFLAKES MADU
BAHAN-BAHAN:
1 ketul buttercup
1 cawan gula perang
500gm cornflakes
10 sudu makan madu
CARA MEMASAK: 1. Cairkan buttercup dengan gula perang dalam kuali.Bila dah cair, tutup api. 2. Masukkan madu. Kacau hingga rata. 3. Masukkan cornflakes. Gaul hingga rata dan bersalut. Jika nak tambah buah-buahan kering atau hirisan badam pun boelh. Pastikan badam dibakar terlebih dahulu. 4. Sudukan campuran cornflakes tadi ke dalam cawan kertas. 5. Hias ikut kreativiti dan bakar dalam ketuhar pada suhu 150C selama 10 minit. 6. Sedia untuk dinikmati. Kredit resipi & foto: Norasiah Samsudin
15. CORNFLAKES COKLAT
BAHAN-BAHAN:
200gm bijirin cornflakes
150gm bubble rice
1 bar coklat masakan
CARA MEMASAK:
Sangai coco crunch dan ‘bubble rice’ secara berasingan. Biarkan seketika.
Panaskan coklat masakan menggunakan kaedah ‘double boiler’.
Masukkan semua bijiran di dalam coklat yang telah dicairkan dan gaulkan rata.
Sudukan ke dalam cawan kertas dan biarkan sehingga sejuk.
16. SEMPERIT SUSU
BAHAN-BAHAN:
250gm mentega
1/2 cawan susu pekat manis
Pewarna kesukaan secukupnya
2 sudu makan ( menggunung) tepung kastard
4 1/4 cawan tepung jagung
CARA MEMASAK: 1. Satukan semua bahan diatas dan kacau menggunakan senduk. 2. Kemudian masukkan tepung kastard. Kacau lagi hingga rata. 3. Seterusnya masukkan tepung jagung. Uli hingga sebati. Adunan mestilah agak lembut. Jika keras, tambah mentega secukupnya. 4. Terap adunan dan biarkan 20 minit sebelum dibakar pada suhu 180C selama 20-25 minit atau sehingga masak, Guna api atas dan bawah. Kredit resipi & foto: Mariana Zainal
17. TAT NANAS GULUNG
BAHAN-BAHAN:
1 cawan mentega
2 sudu makan minyak sapi
30gm gula icing
3 cawan tepung gandum – diayak. Jumlah boleh tambah kalau doh lembik
2 sudu makan tepung kastard
1/2 cawan tepung jagung
1 sudu sudu makan tepung ubi kayu
1 sudu teh essen vanila
1 biji kuning telur
Pewarna kuning lemon
HIASAN:
2 biji kuning telur
1 sudu makan susu manis
Pewarna kuning lemon
CARA MEMASAK: 1. Satukan mentega, gula aising, minyak sapi dan esen vanilla. Sebatikan. 2. Kemudian masukkan telur dan pewarna kuning. Kacau rata. 3. Masukkan tepung sedikit demi sedikit sambil diuli hingga menjadi doh. 4. Kemudian terap doh dengan acuan yang disukai. Biarkan doh selama 1 jam baru sapu kuning telur. 5. Bakar pada suhu 160-170C selama 20-25 minit. Masa mungkin berbeza bergantung pada ketuhar masing-masing. Kredit resipi & foto: JJ Pau Mawar
18. BISKUT BADAM SALJI
BAHAN A:
250gm mentega
150gm gula kastor
1 sudu teh esen vanilla
50gm sebuk badam
BAHAN B:
350gm tepung red rose
50gm tepung kastard
50gm tepung susu
40gm tepung jagung
Sedikit coklat masakan dan serbuk roti |untuk hiasan
CARA MEMASAK:
Pukul kesemua bahan A hingga berkrim dan gebu.
Masukkan bahan B dan kacau hingga menjadi doh.
Kemudian canai dan bentukkan adunan menjadi bulat.
Bakar pada suhu 150°c selama 30 minit.
Sejukkan biskut dan celupkan ke dalam coklat masakan yang telah di cairkan.
Akhir sekali, golekkan ke dalam serbuk roti dan biarkan sejuk.
19. ALMOND ROCHER
BAHAN-BAHAN:
250gm coklat susu compound
50gm pes kacang hazel
Badam jejari secukupnya |dipanggang
CARA MEMASAK:
Cairkan coklat dengan menggunakan kaedah double boiler.
Masukkan badam yang telah dipanggang ke dalam coklat masakan. Kacau sebati.
Sudukan ke dalam kertas cawan dan biarkan sejuk.
Info Chef: Pastikan hirisan badam dipanggang terlebih dahulu hingga masak dan rangup kemudian barulah di tuangkan ke dalam coklat masakan.
20. BISKUT CHOC CHIPS CORNFLAKES
BAHAN A:
200gm mentega
50gm shortening
80gm gula aising
Secubit garam (Pukul semua bahan 2-3 minit)
BAHAN B:
175gm tepung naik sendiri
150gm tepung gandum
1/2 sudu teh baking soda
1/2 sudu teh serbuk koko
(Satukan semua bahan B) BAHAN C:
50gm cornflakes ( ramas kasar)
50gm almond nibs ( goreng tanpa minyak sekejap..pastu biarkan sejuk)
80gm coklat chips
CARA MEMASAK:
Masukkan bahan B ke dalam bahan A yang telah dipukul tadi.Gaul rata guna senduk.
Masukkan semua bahan C.Gaul rata. (adunan memang lembik).
Dengan menggunakan sudu plastik, sudukan adunan sebesar duit syiling 20sen ke dalam tray.
Hias dengan coklat chip dan almond flakes (badam hiris).
Bakar selama 20-25minit (hingga masak) pada suhu 180C menggunakan api atas dan bawah.
Asyik beli donut kat luar je, jom lah kita buat donut sendiri di rumah. Macam-macam jenis donut boleh kita buat, nak yang biasa ke, berinti coklat, kastard dan sebagainya, semuanya mengikut kreativiti sendiri dan pastinya lagi puas hati! Kali ni jom kita buat donut ala Big Apple yang gebu gebas!
DONAT COKLAT
BAHAN-BAHAN
4 cawan tepung kek
6 kuning telur
3 sudu makan gula pasir
3½ sudu makan mentega yang telah dilembutkan
1¾ oz yis
1 cawan air suam
1 cawan susu full cream panas
½ cawan yogurt biasa
½ sudu kecil garam
Minyak masak
Jem pilihan (boleh menggunakan Nutella!)
CARA PENYEDIAAN
Adunan 1 Sediakan mangkuk, masukkan tepung dan buatkan satu ruang kosong di tengahnya. Dalam ruang tersebut, masukkan yis hancur, 1/2 sudu besar gula, dan separuh cawan daripada susu panas. Tutup dengan sedikit tepung dan mula mengaulkannya sehingga menghasilkan doh tebal berkrim. Tutup mangkuk dan biarkan ia sejuk selama 20 minit sehingga doh mengembang.
Adunan 2 Dalam mangkuk yang berasingan, masukkan susu yang selebihnya dan kacau bersama mentega dan yogurt.
Adunan 3 Dalam mangkuk lain, pukul kuning telur bersama baki gula yang ada.
Campurkan Adunan 1, Adunan 2 dan Adunan 3 sekaligus, uli sehingga menjadi doh yang licin dan elastik. Tutup dan biarkan ia pada suhu bilik selama 1 jam atau sehingga ia menjadi dua kali ganda saiznya.
Pada permukaan yang ditabur tepung, keluarkan doh dari mangkuk, uli doh tersebut sehingga tebal doh tersebut dalam anggaran 1 cm.
Gunakan gelas atau pemotong biskut berbentuk bulat untuk memotong bulatan doh dan letakkan di atas l bekas yang ditabur tepung. Tutup dengan kain, dan biarkan sejuk selama 40 minit lagi.
Panaskan minyak di dalam kuali supaya donat boleh terapung bebas dan tidak menyentuh bahagian dasar. Masukkan sebahagian kecil doh dan jika ia bertukar menjadi perang dengan cepat, bermakna sudah boleh diangkat.
Goreng donat sehingga perang keemasan di kedua-dua belah bahagian. Pindahkan ke atas kertas tisu. Beg pastri dipasang dengan tip panjang pada hujungnya, diisi dengan jem dan cucukkan jem ke dalam donat. Taburkan dengan gula tepung dan sedia dihidang!
Masukkan yis dan gula ke dalam air suam, kacau sedikit bagi gula larut dan biarkan hingga berbuih.
Masukkan tepung ke dalam bekas besar, buat lubang ditengahnya, campurkan semua bahan dan uli hingga sebati dan tidak melekat di mangkuk adunan tu.
Tutup atau simpan doh/adunan dalam mangkuk dan tutup dengan kain lembab dan simpan dalam oven yang tertutup rapat (INGAT oven tu jangan on api, cuma nak bagi cepat naik sahaja). Biar sampai naik 2 kali ganda.
Tabur tepung atas papan canai, canai doh tadi setebal 1/2 inci.
Terap menggunakan acuan donat. Susun dalam loyang, jarakkan dan tutup dengan kain lembab, biarkan hingga kembang sekali lagi.
Goreng dalam minyak yang telah dipanaskan. Pastikan minyak tu betul- betul panas, jika tak nanti donat jadi tak cantik dan serap banyak minyak.
Angkat dan letakkan di atas kitchen paper supaya serap minyak berlebihan.
Info: Kalau nak buat frozen, goreng separuh masak je (agak2 dah nampak kuning sikit/light golden, terus angkat dari kuali). Sejukkan, simpan dalam bekas dan masuk dalam peti sejuk. Kalau nak guna keluarkan biar hilang sejuk, kemudian boleh digoreng.
BAHAN GLAZE
1/3 cwn butter
2 cwn powder sugar
1 1/2 sudu kecil vanilla
5 cmb susu segar suam (tambah jika perlu)
CARA PENYEDIAAN
Cairkan butter dalam microwave, masukkan powder sugar dan esen vanilla.
Kacau sedikit, campur beberapa sudu susu segar suam sampai glaze jadi “nipis” (tidak terlalu pekat dan tidak terlalu cair sangat, ikut suka, kalau nak buat glaze berwarna-warni dan berperisa boleh gantikan esen vanila tu dengan pelbagai esen seperti esen lemon+1-2 drops pewarna kuning, strawberry esen+ 1-2 drops pewarna merah, respbery esen+1-2 drops pewarna ungu).
Celupkan 1 permukaan donat-donat tadi semasa masih panas, susun atas cooling rack bagi lebihan gula menitis, boleh juga tabur chocolate rice, kekacang atau lorekkan/paipkan dgn warna yang berlainan supaya nampak belang- belang di atasnya. Bila dah sejuk lebih kurang 5 minit, donat sedia untuk dimakan.
Cairkan coklat masakan dengan kaedah double boil. Jika rasa coklat pekat sangat, tambah sedikit whipping cream hingga mendapat kepekatan yang disukai.(jangan cair sangat ya).
Celupkan donat yang telah sejuk tadi. Hiaskan dengan coklat urai/coklat chips dan taburan kacang yang disukai.
Feeling dapat membuat roti sendiri ni lain. Puas bila dilihat hasilnya menjadi gebu. Membuatnya juga kena ada minat dan dibuat dengan sabar. Hari ni kita meroti wool bread dan membakarnya atas dapur gas. Bahan yang digunakan pun simple saja.
WOOL BREAD Bahan-bahan: 110ml susu segar/cair suam 3 sudu besar gula 1 sudu kecil yis-BELI ONLINE DI SINI 2 cawan tepung gandum-BELI ONLINE DI SINI 1 biji telur 2 sudu besar butter #zida2004 Filling/ inti pilihan – Saya letak coklat cip saja
Bahan sapuan: 1 biji kuning telur 1 sudu besar susu segar/cair
Cara memasak: 1.Campurkan susu suam, gula dan yis. Kacau sebati. Biarkan selama lima minit. 2.Satukan tepung dan telur, gaul sebati. Masukkan butter, gaul lagi. 3.Kemudian masukkan yis yang telah kembang tadi. Gaul dan uli selama lima minit hingga menjadi doh yang lembut dan tidak melekat di tangan. 4.Bulatkan doh. Sapukan sedikit minyak di atas doh. Tutup permukaan bekas. Rehatkan selama 1 jam. 5.Uli sebentar untuk membuang angin pada doh. Bentukkan membujur dan potong/ bahagikan kepada lima bahagian. 6.Ambil satu bahagian, canai bentuk bujur. Hiris secara memanjang dan halus dan sekata (seperti memotong mi) 3/4 doh membawa ke hujung doh.
7.Letakkan inti di hujung bahagian doh yang tidak dihiris. Gulungkan dengan kemas hingga ke hujung doh yang telah dihiris. 8.Ulang langkah yang sama dengan baki empat doh yang tinggal. 9.Sapukan sedikit minyak pada loyang. Susun doh yang digulung tadi ke dalam loyang secara membulat hingga penuh tepian loyang. 10.Campurkan kuning telur dengan susu. Kacau sebati. Sapukan ke atas doh roti. 11.Panaskan periuk di atas dapur gas selama lima hingga tujuh minit. Masukkan loyang doh roti. Bakar dengan api paling perlahan selama 30 minit. Jika bakar dengan oven, bakar dengan suhu 180°C selama 25-30 minit mengikut oven masing-masing. Siap untuk dihidang.
Ketahui khasiat air barli yang luar biasa untuk kesihatan dari bantu penyembuhan luka, turunkan berat badan, hingga sejukkan badan secara semula jadi. Rugi kalau tak minum air barli setiap hari!