Kacang badam atau ‘almond’ adalah kacang yang kaya dengan pelbagai nutrisi dan khasiat dan dipercayai bermanfaat untuk kesihatan mahupun kecantikan.
Badam mengandungi protein, serat, kalsium, magnesium, kalium, zinc, selenium, kuprum, phosphorus, biotin, riboflavin, niacin, besi, vitamin E serta antioksida lain yang tinggi.
Selalunya kacang badam dicampur dalam makanan untuk menambahkan lagi kelazatan seperti di dalam aiskrim , biskut, coklat, atau pun salad.
Menariknya,kacang badam adalah kacang yang tidak menimbulkan jerawat di muka yang menjadi mimpi ngeri bagi wanita.Sebenarnya anda tidak perlu takut mengambil badam kerana walaupun badam mengandungi kuantiti lemak yang tinggi, namun 90% dari lemak dalam badam adalah lemak tidak tepu. Malahan minyak badam yang kaya dengan vitamin E ini sering digunakan dalam produk kecantikan kulit.
Jom kita dapatkan khasiat badam dengan membuat biskut raya berasaskan badam. Resepi ni dari Nor Shahidah Mohd Mahayadin dari Yummilicios Cakes n Cookies yang sudi berkongsi resepi dengan RASA.
1.FLUFFY ALMOND COOKIES
BAHAN-BAHAN :
- 250 gm minyak sapi
- 175 gm mentega
- 200 gm oat | dikisar
- 615 gm tepung gandum | diayak
- 320 gm gula kastor
Bahan hiasan :
- Kuning telur dan badam
CARA MEMASAK :
1. Pukul minyak sapi, mentega dan gula hingga sebati.
2. Masukkan oat dan tepung gandum.
3.Bentukkan doh ikut bentuk kesukaan anda.
4. Sapukan kuning telur dan hiaskan kacang badam di atasnya.
5. Panaskan oven, bakar suhu pada suhu 170 darjah celcius hingga perang keemasan.
Saiz hidangan : 50 -60 keping
Waktu memasak: 17 minit
Cara Memasak : Bakar
Jenis masakan : Biskut
Keistimewaan: Ramuan oat yang sungguh sedap dan rangup
Anggaran kos: RM 15
INFO CHEF : Anda boleh juga memasukkan badam hancur ini ke dalam ramuan adunan untuk rasa lebih rangup.
2. ALMOND SHORTBREAD COOKIES
BAHAN-BAHAN :
- 200gm mentega
- 80gm gula aising
- 250gm tepung gandum | diayak
- 80gm badam kisar
Bahan hiasan :
- Coklat urai warna putih, secukupnya
CARA MEMASAK :
1. Pukul mentega dan gula aising icing hingga kembang.
2 .Masukkan badam kisar dan tepung gandum, gaul rata hingga membentuk doh.
3. Terap dengan acuan pemotong biskut ikut bentuk yang disukai.
4. Hiaskan dengn coklat urai putih.
5. Panaskan oven, bakar pada suhu 170 darjah celcius. Bakar hingga perang keemasan
Saiz hidangan : 40 keping
Waktu memasak: 15- 20 minit
Cara Memasak : Bakar
Jenis masakan : Biskut
Keistimewaan : Rasa badam yang berlemak
Anggaran kos : RM 14
INFO CHEF : Jika anda mahu rasa yang lebih rangup, badan jangan dikisar terlalu halus.
Download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI
10 Jenis Resipi Kek Yang Sedap & Mudah Dibuat!
Menu minum petang, kek, antara yang senang untuk disediakan. Pelbagai jenis kek yang boleh dibuat, antaranya kek coklat, kek pandan, kek nestum dan juga kek mango cheese.
Paling menarik, dalam koleksi 10 resipi kek ini, anda boleh cuba kek sarang semut yang sangat popular dan sedap!
KEK COKLAT MOIST
BAHAN-BAHAN:
1 cawan serbuk koko
1 cawan gula pasir
1 cawan minyak masak
1 cawan susu pekat
1 cawan susu cair
(semua bahan ni dimasak sekejap, jangan sampai menggelegak sekadar semua sebati. Tutup api, ketepikan)
4 biji telur gred A
*1 cawan tepung gandum
*1 sudu kecil soda bikarbonat
*1 sudu kecil baking powder
(ketiga bahan bertanda * diayak)
CARA-CARA:
1. Dah agak suam bahan yang dimasak tadi, masukkan ke dalam pengisar, masukkan 4 biji telur, kisar sekejap.
2. Kemudian masukkan tepung gandum yang diayak bersama baking powder dan soda bikarbonat, kisar sehingga semuanya sebati.
3. Panaskan pengukus terlebih dahulu. Loyang sapukan sedikit planta, kemudian masukkan adunan kek.
4. Bila air dah mendidih, letak loyang kek tadi. Kukus selama 45 minit dengan api sederhana.
*saya gandakan bahan, sebab tu kek nampak besar.
UNTUK TOPPING:
Sedikit serbuk koko + sedikit susu pekat manis + sedikit Planta. Masak sehingga cair. Sejukkan baru tuang atas kek.
Kredit resipi: Noriza Awang Hamat
KEK COKLAT MOIST LAPIS CHEESE
BAHAN A:
1 cawan minyak jagung
1 cawan susu pekat manis
1 cawan susu cair
1/2 cawan gula
2 sudu teh vanila
(Masak atas api sebentar dan sejukkan)
BAHAN B:
3 biji telur
BAHAN C:
1 cawan tepung gandum
1 sudu teh soda bikarbonat
1 sudu teh baking powder
1 cawan serbuk koko
(Ayak semua dalam mangkuk lain)
BAHAN UNTUK LAPISAN CHEESE
250g cream cheese
½ cawan susu cair
1/2 cawan gula
2 sudu makan tepung gandum
1 biji telur
1 penutup esen vanila
*Semua bahan dikisar sampai halus dan dibahagi kepada 2 bekas.
CARA-CARA:
1. Masukkan bahan B ke dalam bahan A yang telah sejuk. Pukul guna pemukul telur. Masukkan bahan C. Pukul lagi hingga bercampur dan tak berketul. Bahagi kepada 3 mangkuk.
2. Panaskan kukusan. Saya guna loyang 5x 5×3. Boleh guna loyang 9x9x3 supaya kek tak tinggi.
3. Sapu loyang dengan minyak baru lapik dengan kertas minyak. Boleh buat 5 lapis kalau suka (3 lapisan coklat, 2 lapisan cheese). Kukus ikut urutan iaitu coklat, cheese, coklat, cheese, coklat.
4. Kukus selama 20 minit. Tutup loyang guna aluminium foil supaya air tak menitik masuk. Dah masak baru, tuang bahan cheese krim, kukus selama 20 minit. Buat hingga habis. Untuk lapisan terakhir kukus selama 30 minit.
Kredit resipi: Dyzah Sulaiman
MINI CHEESE CAKE
BAHAN-BAHAN:
20 keping biskut marie atau biskut oreo pun boleh (saiz kecil, kalau saiz roti besar 10 ketul) | dikisar halus
5 sudu besar mentega | dicairkan
CARA-CARA:
1. Mentega yang dicairkan tuang ke dalam biskut marie (kalau guna unsalt butter lagi okay). Gaul rata.
2. Masuk 1 sudu besar ke dalam paper cupcake. Tekan-tekan biskut kisar tadi biar padat. Buat hingga habis. Ketepikan.
ADUNAN CHEESE:
250g cheese tatura atau jenama lain pun boleh
½ cawan gula
2 biji telur
Esen vanilla
½ cawan tepung gandum
1 sudu kecil jus lemon @ sunquick pun boleh (optional)
3 sudu makan yogurt asli
CARA-CARA:
1. Mix dahulu cheese selama 10 minit. Masukkan gula. Mix lagi.
2. Masukkan telur satu persatu dan juga esen vanilla. Mix lagi hingga sebati dalam 10 minit gitu.
3. Kemudian masukkan tepung gandum dan lemon jus atau sunquick pun boleh (tak nak letak pun boleh). Mix sebati.
4. Akhir sekali, masuk yogurt asli. Kaup balik hingga sebati. Isikan dalam bekas cupcake.
5. Panaskan ketuhar dengan suhu 160C dan bakar selama 20 minit. Sejukkan dahulu baru letak topping. Filing strawberry atau buah strawberry pun okay.
Kredit resipi: Ieda Jahaya
KEK OREN
BAHAN-BAHAN:
3 biji telur gred A
2 cawan tepung kek
½ sudu kecil baking powder
¾ cawan gula pasir
1 biji oren (ambil airnya)
3 sudu besar sunquick (campurkan dengan perahan oren tadi, jadikan ½ cawan)
1 cawan minyak
Sedikit garam
1 penutup esen vanila
Pewarna kuning
CARA MENYEDIAKAN:
1. Pukul telur dengan gula sampai kembang putih.
2. Masukkan esen vanila, campuran oren sunquick dan garam, masukkan minyak. Pukul sebati.
3. Masukkan tepung sedikit demi sedikit. Pukul secara perlahan saja.
4. Bila dah sebati, tuangkan ke dalam loyang yang telah disapu sedikit planta dan dilapik kertas.
5. Bakar di dalam ketuhar dengan suhu 160C selama 1 jam, guna api atas bawah.
6. Saya guna loyang 8×8, jadi saya gandakan bahan untuk kek yang lebih besar.
Kredit resipi: Noriza Awang Hamat
KEK KELAPA PELANGI
BAHAN-BAHAN:
1 cawan marjerin
½ cawan gula kastor
3 biji telur
Esen ros
1 sudu susu pekat
1 ½ cawan tepung gandum
1 sudu kecil baking powder
1 sudu kecil soda bikarbonat
1 cawan kelapa kering
Pewarna merah/hijau/ kuning
CARA MEMASAK:
1. Putar marjerin dan gula kastor sehingga kembang.
2. Masukkan telur dan putar lagi.
3. Masukkan esen ros & susu pekat. Putar sekejap.
4. Ayak tepung, baking powder & soda bikarbonat.
5. Kaub balik adunan.
6. Masukkan kelapa kering yang sudah diwarnakan. Kaub balik adunan.
7. Masukkan dalam loyang yang telah digriskan dengan marjerin.
8. Bakar 170°C selama 60 minit (ikut ketuhar masing-masing). Siap.
Kredit resipi & gambar: Juju Minhad
KEK SARANG SEMUT
BAHAN-BAHAN:
1 cawan gula
1 cawan air panas
2 sudu marjerin atau mentega
4 biji telur (gred A atau B)
1 cawan susu pekat (kalau tak nak manis, boleh letak ¾ cawan saja)
Esen vanilla
1 cawan tepung gandum
2 sudu kecil soda bikarbonat
CARA-CARA:
1. Masak gula sehingga menjadi perang atau nampak seperti rupa hangus. Apabila gula sudah perang, masukkan air panas. Hati-hati ketika tuang air panas kerana boleh terjadi letupan kecil. Tuang sikit demi sedikit.
2. Kemudian, masukkan marjerin atau mentega. Biarkan larut semua. Ketepikan.
3. Di dalam bekas yang lain, masukkan telur, susu pekat, esen vanila. Kacau sehingga sebati. Boleh juga gunakan cara whisk.
4. Selepas itu, masukkan tepung dan soda bikarbonat. Kacau lagi hingga sebati.
5. Apabila sudah sebati adunan kek tadi, masukkan air gula perang tadi. Kacau-kacau bagi sekata.
6. Tapiskan adunan sebelum dimasukkan ke dalam loyang (loyang yang digunakan ini ialah saiz 5).
7. Kukus selama 45 minit. Pastikan air betul-betul mendidih dan kukus dengan menggunakan api besar.
SEDIKIT TIP UNTUK MEMASAK KEK SARANG SEMUT:
*Sapu minyak di bahagian bawah loyang sebelum masukkan adunan supaya senang untuk diterbalikkan.
*Untuk elakkan gula melekat ketika dipanaskan, masukkan 2 sudu air dan kacau sehingga gula betul-betul cair. Baru biarkan sampai jadi perang atau hangus. Guna api sederhana (tidak kecil dan tidak terlalu besar).
*Boleh gunakan gula perang untuk cepatkan proses membuat gula hangus.
*Masukkan bahan-bahan lain ketika air gula sedang mendidih.
* Jika guna kaedah bakar, panaskan oven 20 minit suhu 180°. Bakar guna api bawah 30 minit pertama atau kalau kek dah berbuih tinggi. Lepas itu, baru guna api atas bawah, fan on.
Kredit resipi & foto: Syafawatie Yatiey
BUTTER CHOC RICE CAKE
BAHAN-BAHAN:
2 cawan tepung gandum
1 cawan gula (kalau nak kurangkan manis, kurangkan sikit ye gula dalam ¾ cawan je)
4 biji telur gred B
1 buku mentega (guna pure butter lagi sedap)
100mls susu segar/ full cream milk
3 sudu makan susu pekat manis
1 sudu kecil baking powder
1 sudu kecil butter oil/essence vanilla
Chocolate rice (kuantiti ikut suka
[Jangan Terlepas Resipi Menarik Di Channel Rasa]
CARA MENYEDIAKAN:
1. Mula-mula, putar telur dulu sampai kembang.
2. Kemudian, masukkan mentega dan juga gula. Mentega jangan terlalu keras atau terlalu lembik.
3. Putar lagi sampai adunan menjadi kembang dan berkilat cantik.
4. Masukkan butter oil dan susu pekat. Putar lagi.
5. Masukkan tepung sedikit demi sedikit. Pastikan tepung diayak terlebih dahulu.
6. Jangan lupa masukkan baking powder yang sudah diayak jugak. Putar sekejap.
7. Masukkan susu segar. Putar lagi bagi sebati. Kemudian, kaup di bahagian tepi supaya tiada aduanan yang tertinggal.
8. Masukkan choc rice. Ikut suka anda nak masukkan banyak mana. Tiada sukatan yang tepat. Kacau-kacau rata.
9. Tuang adunan ke dalam loyang yang sudah disapu mentega.
10. Bakar dalam ketuhar dengan suhu 160-170C selama 40 minit api atas bawah. Sedap dan senang.
Kredit resipi: Himawari Chan
MINI MANGO CHEESE CAKE
CRUST BISKUT:
1 paket biskut Marie | dikisar halus
1 cawan bijirin Nestum (optional, boleh abaikan jika tak suka)
150gm mentega | dicairkan
CREAM CHEESE:
500gm cream cheese | biarkan pada suhu bilik 1 jam @ hingga lembut
200ml dairy whipping cream
1 cawan gula kastor
1 ½ biji mangga susu | kisar dengan ½ cawan air masak
½ biji mangga susu | dipotong kiub
3 sudu besar gelatin halal
½ cawan air panas
PURI MANGGA:
1 biji mangga susu | dipotong dadu (untuk hiasan)
1 ½ biji mangga susu | dipotong kecil
½ cawan gula pasir
½ cawan air masak
3 sudu besar gelatin halal
½ cawan air panas
Pewarna kuning (optional)
CARA-CARA:
[Sertai Telegram Geng Rasa Share Resipi]
1. Crust biskut: kisar halus biskut marie dan campur bersama bijirin nestum.
2. Cairkan mentega. Campur ke dalam biskut dan bijirin Nestum tadi. Kacau rata.
3. Masukkan crust biskut ke dalam bekas mini dan tekan bagi padat sikit. Simpan di dalam peti ais selama 1-2 jam.
4. Cream cheese: Potong 1 biji mangga, kisar dengan air dan gula hingga halus. ½ biji lagi dipotong kiub. Saya guna mangga susu yang bersaiz sederhana besar ye.
5. Pukul cream cheese dan gula hingga kembang.
6. Di dalam bekas lain, pukul whipping cream hingga kental. Kemudian, campur ke dalam cream cheese tadi. Pukul lagi hingga kembang.
7. Sementara itu, larutkan gelatin dengan air panas. Biarkan seketika.
8. Masukkan mangga yang telah dikisar tadi dan gelatin. Pukul rata.
9. Campur mangga yang dipotong kiub. Kacau dengan senduk hingga sebati. Tuang adunan ke atas crust biskut. Sejukkan di dalam peti ais selama 3-4 jam hingga keras.
10. Puri mangga: Kisar 1 ½ biji mangga dengan gula dan air masak hingga halus. 1 biji lagi dipotong dadu untuk hiasan/topping.
11. Larutkan gelatin dengan air panas. Biarkan seketika. Kemudian, campur ke dalam puri mangga berserta pewarna kuning. Kacau sebati.
12. Tuang ke atas cream cheese dan tabur dengan mangga. Simpan di dalam peti ais selama 2 jam hingga set. Sedia dinikmati sejuk-sejuk dari peti ais.
Kredit resipi: Nor Al Fatihah
KEK PANDAN BERSANTAN
BAHAN-BAHAN:
5 biji telur gred A
2 cawan tepung gandum
1 cawan gula
200ml santan
2 sudu makan susu pekat
1 sudu serbuk penaik
1 sudu ovalette
Emulco pandan
Pewarna hijau
CARA MASAK:
1. Putar telur dan gula sehingga kembang.
2. Masukkan susu dan ovalette, putar lagi sehingga adunan kembang dan gebu.
3. Masukkan tepung gandum yang diayak bersama serbuk penaik. Masuk sedikit demi sedikit.
4. Masukkan santan, emulco pandan dan pewarna hijau. Kacau hingga sebati.
5. Letak adunan di dalam loyang 8×8 dan panaskan ketuhar dalam 5-10 minit.
6. Bakar pada suhu 160C selama 40 minit, bergantung pada ketuhar masing-masing.
Kredit resipi & foto: Siti Sarah Hamid via Loyang & Acuan
KEK NESTUM GEBU VIRAL
BAHAN-BAHAN:
200g marjerin (lebih kurang dalam secawan – tengok juga cawan yang diguna, nak tepat pakai timbang, saya pakai cawan minum kopi je)
150g gula perang (dalam 1 cawan lebih sikit)
Sedikit esen vanila
50g nestum original @ 2 peket (macam dalam gambar)
3 sudu besar susu pekat
160g tepung naik sendiri (dalam 1 ½ cawan)
5 biji telur
Kacang pecan @ ikut selera nak letak jenis kacang apa
CARA-CARA:
1. Putar marjerin dan gula perang hingga gebu dan kembang sebati.
2. Kemudian masukkan susu pekat. Putar lagi hingga sebati semuanya.
3. Masukkan telur satu persatu. Putar lagi.
4. Dah boleh perlahankan mixer. Masukkan tepung yang sudah diayak. Putar lagi.
5. Akhir sekali, baru masukkan nestum. Kacau lagi hingga sekata semuanya.
6. Alaskan loyang dengan baking paper. Tuang adunan dan tabur kacang pecan.
7. Bakar di dalam ketuhar dengan suhu 170C selama 45-55 minit, api atas bawah.
8. Bila dah masak, keluarkan dari ketuhar dan terbalikkan atas redai.
Kredit resipi: Lieyaa Homemade
Dapatkan lebih banyak resipi yang mudah, sedap dan cepat dimasak di laman web Rasa:
Kenali 6 Jenis Labu Berkhasiat & Cuba Resipi Berasaskan Labu
Ceriakan Anak-Anak Dengan Donut Susu Bentuk Bunga, Memang Comel!
Tonton lebih banyak video masakan mudah dan sedap Dailymotion @Rasa dan YouTube @Majalah Rasa Official:
Resipi Kek Keju Jepun Gerenti Jadi, Lembut Gebu Memang Sedap!
Penggemar Kek Keju Jepun kena cuba resipi yang satu ni. Dijamin menjadi walaupun pertama kali mencubanya.
Menurut saudari AiLa, sebelum ini beliau telah mencuba beberapa resipi Kek Keju Jepun. Dalam banyak-banyak yang dicuba, resipi yang ini adalah yang terbaik hasilnya. Elok rupanya. Paling pentig ada ketuhar dan mixer. Pasti puas hati bila menikmati kek yang dimasak sendiri ini.
Tak sabar nak cuba? Jom lihat bahan-bahan yang diperlukan serta cara memasaknya. Let’s cooking!
CARA MEMBUAT KEK KEJU JEPUN YANG SEDAP & GERENTI JADI
BAHAN A:
8 keping keju cheddar – boleh ganti 250gm cream (lebih sedp guna keju cheddar)
75gm mentega – beli online disini
200ml susu segar
BAHAN B:
4 biji telur gred A – asingkan putih dan kuningnya
½ sudu teh cream of tartar
75gm gula kastor
75gm tepung naik sendiri
Esen vanilla – beli online disini
BAHAN TOPPING (satukan & pukul sebati):
Krim keju
1 sudu jus lemon
Susu pekat manis secukupnya – beli online disini
CARA MEMASAK:
1.Untuk bahan A, panaskan susu mengguakan teknik double boiler.
2. Koyakkan keju dan masukkan ke dalam susu.
3.Kacau sebati dan masukkan mentega hingga cair.
4. Untuk bahan B, pukul putih telur sampai kembang.
5.Masukkan cream of tartar dan gula kastor. Pukul lagi sampai kembang & bila telungkup adunan tidak jatuh.
6. Dalam bekas berasingan, pukul juga kuning telur. Letak sedikit esen vanila.
7.Masukkan bahan A ke dalam kuning telur. Pastikan ia ditapis.
8. Kacau guna senduk hingga sebati.
9. Bila adunan sudah sebati, masukkan tepung. Sebatikan.
10. Kemudian masukkan adunan putih telur tadi sedikit demi sedikit.
11. Kacau manja menggunakan senduk hingga sebati.
12. Tuang adunan ke dalam loyang bersaiz 8 inci yang telah dialas dengan kertas minyak dibawahnya. Nak letak kertas minyak di bahagian tepi loyang pun boleh tapi jangan oles acuan dengan minyak atau mentega.
13. Bakar kek guna kaedah water bath pada suhu 160C selama lebih kurang 1 jam. Namun masa mungkin berbeza mengikut oven masing-masing.
14. Bila kek telah sejuk, hiaskan dengan topping dan parutan keju cheddar.
15. Sedia untuk dinikmati.
Kredit resipi & foto: AiLa
Sertai Telegram Geng Rasa Share Resipi]
Dapatkan pelbagai resipi terkini yang mudah & enak di laman web RASA
Resipi Nasi Briyani Udang Mudah & Sedap Boleh Masak Sempena Deepavali
Tak Perlu Kisar Rempah, Resipi Kari Ayam Sedap Ni Memang Mudah
Tonton lebih banyak video masakan mudah & sedap di Dailymotion @Rasa & Youtube @Majalah Rasa Official
Nampak Sama Tapi Berbeza, Ketahui Cara & Fungsi Setiap Hiasan Kek Ini
Tahukah anda, sebenarnya setiap hiasan yang diletakkan di atas permukaan kek ialah berbeza? Malah namapun lain-lain walaupun rupanya seakan sama.
Fondant/sugar paste, royal icing, butter cream dan cream cheese icing mempunyai fungsi dan kaedah penyimpanan yang berbeza.
Jom kita semak ye.
FONDANT PASTE / SUGAR PASTE
Fondant ini digunakan untuk membentuk sesuatu corak dengan tangan atau pun pencetak.
BAHAN-BAHAN:
BAHAN A
15 gm gelatin powder yang halal
70 ml air
BAHAN B
1 kg gula icing | diayak – beli online di sini
1 biji putih telur
50 gm glucose (liquid) cecair yang sangat likat
15 gm tepung jagung – beli online di sini
CARA-CARA:
1. Campurkan bahan A ke dalam bekas yang tahan panas dan biarkan ia kembang selama lebih kurang 2 minit. Kemudian double boilkan bekas itu untur mencairkan gelatin tersebut.
2. Campurkan kesemua Bahan B dan campurkan Bahan A yang telah cair tadi. Pukul dengan mixer pada kelajuan sederhana hingga menjadi doh yang lembut.
3.Sapukan tangan dengan tepung jagung (bukan dari sukatan di atas) dan uli doh tersebut bagi mengelakkan ia melekit. Doh tersebut sudah sedia untuk dibentuk.
4.Sekiranya tidak mahu digunakan terus, simpanlah di dalam plastik supaya tidak terdedah pada udara yang boleh membuatkan ia keras.
*Jangan simpan di dalam peti sejuk. Ia tahan untuk jangka masa lebih kurang seminggu. Sekiranya doh menjadi keras sedikit, uli semula untuk melembutkan doh tersebut.
*Sekiranya kita hendak mewarnakan fondant tersebut, letaklah pewarna makanan yang dikehendaki dan ulilah fondant hinggalah warnanya sekata. Canai nipis dan cetaklah dengan corak yang dikehendaki untuk membentuk gubahan yang kita mahukan.
*Bagi mencantumkan kepingan kepingan fondant ini, kita kena gunakan royal icing supaya kepingan-kepingan tersebut boleh melekat. Fondant yang dibentuk dengan pelbagai bentuk bunga/corak, boleh disimpan lama lebih kurang setahun. Tidak perlu simpan dalam peti sejuk.
ROYAL ICING
Kita gunakan royal icing untuk piping. Selepas piping, jika dibiarkan dalam 1 jam, dia akan jadi keras. Oleh itu ia tidak tahan disimpan lama. Bancuh royal icing ini ketika hendak menggunakannya sahaja.
BAHAN-BAHAN:
BAHAN A
280-300gm gula icing | diayak
BAHAN B
1 biji putih telur
1 sudu teh jus lemon
CARA-CARA:
1. Campurkan bahan B dan pukul dengan mixer pada kelajuan sederhana lebih kurang 2 minit.
2. Tambahkan Bahan A sedikit demi sedikit dan pukul dengan mixer hingga adunan nampak cantik. Kepekatan icing ini bergantung pada jenis nozzle yang kita hendak gunakan.
3. Sekiranya kita menggunakan nozzle yang halus, cairkanlah sedikit icing tersebut dengan mengurangkan jumlah gula icing yang digunakan.
4. Jika hendak pekat, lebihkan gula icing. Doh tersebut sedia untuk digunakan. Terpulanglah untuk membahagikan mengikut warna yang dikehendaki
CARA MEWARNAKAN:
Tambah setitik dua warna dikehendaki dan kacau dengan sudu atau spatula hingga warna menjadi sekata. Jangan dedahkan royal icing pada udara jika tidak digunakan. Nanti ia menjadi keras.
BUTTER CREAM
(1) BAHAN-BAHAN:
200gm mentega – beli online di sini
150gm gula icing
1/2 sudu teh esen vanilla
CARA-CARA:
1. Campurkan kesemua bahan dan pukul dengan mixer hingga adunan kembang dan gebu. Adunan ini siap sedia untuk digunakan.
2. Adunan ini boleh disimpan dalam peti sejuk jika tidak digunakan tetapi hendaklah disimpan dalam bekas yang bertutup.
BUTTER CREAM
(2) BAHAN-BAHAN:
600gm mentega
400gm krimwell
500 gm syrup
CARA MEMBUAT SYRUP:
1 kg gula pasir
600ml air
2 slice lemon (tidak perlu diperah)
*Campurkan gula, air dan lemon dan masakkan hingga mendidih. Biarkan sejuk dan sukatlah untuk 500gm syrup.
CARA MEMBUAT BUTTER CREAM:
Pukul mentega dan krimwell hingga kembang. Masukkan syrup sedikit demi sedikit dan terus pukul hingga kembang dan gebu.
*Krimwell dan shortening nampak serupa, tapi berbeza dalam kegunaannya. Krimwell juga dikenali sebagai cream mixture, rasanya seakan-akan marjerin (masin) tetapi berwarna putih krim berbanding marjerin yang berwarna kuning.
CREAM CHEESE ICING
BAHAN-BAHAN:
200gm cheese cream
100gm mentega
80 gm icing sugar
1/2 sudu makan jus lemon
CARA-CARA:
Campurkan kesemua bahan dan pukul hingga kembang dan gebu. Siap sedia untuk digunakan.
CHOCOLATE PIPING
Kalau hendak gunakan coklat untuk menghias kek dengan cara piping, bolehlah gunakan resepi ini. Coklat ini tahan disimpan sebulan di luar peti ais.
BAHAN-BAHAN:
200gm cooking chocolate
60 gm cooking oil
CARA-CARA:
Cairkan chocolate dengan cara double boil. Selepas coklat cair, campurkan minyak dan kacau hingga sebati. Simpan dalam bekas bertutup. Coklat ini akan menjadi likat tetapi dia tidak akan menjadi beku.
Dapatkan lebih banyak resipi yang mudah, sedap dan cepat dimasak di laman web Rasa:
Topping Penuh Bahagian Atas, Lengkap Rasa Masam Manis Fruit Pastry Cake
Kurma Banyak Lagi Di Rumah? Boleh Buat Kek Kurma, Barulah Tak Membazir
Tonton lebih banyak video masakan mudah dan sedap di YouTube @Majalah Rasa Official: