
Siapa orang jati Johor? Katanya orang Johor wajib buat stok sambal kicap ini di rumah. Senang sangat rupanya untuk buat sambal kicap ini tidak perlu tahap professional. Sambal kicap Johor ini sebagai pencicah makan buah-buahan, tempe, sup dan sebagainya.
SAMBAL KICAP JOHOR
BAHAN-BAHAN:
- 15 biji cili padi
- 1 biji bawang putih
- 3 sudu gula
- Kicap (agar-agak banyak mana)
CARA MENYEDIAKAN:
- Terpulang pada kita samada cili dan bawang putih itu hendak digoreng dulu atau tidak dengan sedikit minyak.
- Kalau digoreng bahan-bahan itu harus ditos. Tumbuk lumat bahan-bahan tadi.
- Tuangkan kicap manis dan jika gunakan kicap masin seimbangkan rasa dengan gula.
Info: Bahan-bahan bleh dikisar tapi lebih sedap jika ditumbuk.
Kredit: lita maz
Resipi Petis Homemade Sedap & Mudah Untuk Sengkuas Calit.

Jom buat kuah petis homemade untuk Sengkuang Calit. Kalau dulu, sekeping harganya dalam RM0.50 tapi sekarang boleh mencecah RM2 sekeping. Agak mahal tapi tak apa, anda pun boleh buat sendiri sos ni secara homemade menggunakan resipi perkongsian saudari Lynda Yum Yum. Memang berbaloi cuba. Boleh makan banyak kali. Nak jadikan kuah rojak pun boleh.
RESIPI PETIS HOMEMADE
BAHAN-BAHAN:
- 1/2 botol kicap masin (anggaran 200ml)
- 6 sudu makan gula apong ATAU 250gm gula melaka
- Gula pasir secukupnya – jika perlu
- 1 inci belacan bakar – dihancurkan
- 6 sudu makan sos cili
- 5 sudu makan cili kisar / cili boh
- Bijan secukupnya – goreng tanpa minyak
- 5 sudu makan tepung ubi/tepung kanji – bancuh dengan sedikit air
CARA MEMASAK:
- Satukan semua bahan kecuali bijan dan tepung ubi. Masak guna api kecil hingga mendidih. Pastikan sos ada rasa masin, manis dan pedas secukupnya.
- Masukkan tepung ubi sedikit demi sedikit dan kacau sentiasa supaya tidak berketul.
- Masak sos hingga pekat dan akhir sekali masukkan bijan.
- Padam api dan biarkan sos sejuk seketika.
- Sedia untuk dibuat sengkuang calit atau dimakan bersama buah-buahan kegemaran yang lain.
- Jika suka, boleh juga masukkan kacang tumbuk.
Kredit resipi & foto: Lynda Yum Yum
Kuah Rojak Buah Colek Mangga, Resipi Mudah Memang Buat Terliur

Balik kampung, tengok pokok mangga depan rumah berbuah lebat. Sedap ni kalau buat colek mangga. Duduk pula atas pangkin, memang ralit mencicah.
Nak buat kuah rojak buah colek mangga ni mudah sahaja. Aini Najihah ada kongsikan resipinya. Jom kita buat. Boleh buat kenduri colek mangga ni.
KUAH ROJAK BUAH COLEK MANGGA
BAHAN-BAHAN:
3 sudu besar serbuk lada – Boleh beli online di sini
½ cawan kicap manis
½ cawan gula pasir
1 ketul kecil gula Melaka – Boleh beli online di sini
Sedikit belacan – Boleh beli online di sini
1 ½ cawan air
1 sudu besar tepung jagung (tiada dalam gambar) – Boleh beli online di sini
Kacang tanah (goreng atau sangai dulu)
CARA MEMASAK:
Masukkan bahan-bahan kering iaitu serbuk lada, gula pasir, gula melaka dan sedikit belacan dulu ke dalam periuk.
Kemudian, masukkan kicap manis.
Setelah itu, masukkan air.
Gaulkan semua bahan dulu sebelum letak di atas dapur. Setelah digaul, baru letak atas dapur dan kacau semuanya dalam api yang sederhana.
Apabila dah mula mendidih, masukkan tepung jagung yang telah dibancuh dengan air.
Kacau sehingga kuah memekat dan likat begitu (seperti di dalam gambar).
Tumbukkan kacang tanah, kasar-kasar sedikit. Taburkan ke atas kuah tadi.
Siap. Dah boleh kenduri mencolek mangga.
Bakinya boleh masukkan dalam bekas dan simpan di dalam peti sejuk. Bolehlah buat rojak buah pula selepas ini.
Kredit: Aini Najihah
[ Sertai Telegram Geng Rasa Share Resipi ]
Dapatkan lebih banyak resipi di laman web RASA:
Crab Rangoon Cicah Sos Creamy Hijau Ala Thai, Satu Memang Tak Cukup
Aiskrim Vanila Coklat, Rasa Premium Tapi Kos Buat Murah Betul!
Ikan Celup Tepung, Resipi Gerenti Rangup Dan Cantik Kerak Tepungnya
Tonton lebih banyak video masakan mudah & sedap di Dailymotion @Rasa & Youtube @Majalah Rasa Official
Sambal Telur Hancur Makan Gitu Sedap, Boleh Jadi Perencah Nasi Goreng

Sambal telur biasa tetapi boleh makan dengan pelbagai makanan seperti nasi putih, lempeng, roti dan sebagai perencah nasi goreng.
SAMBAL TELUR HANCUR SEMPOI
BAHAN-BAHAN:
- 4 Biji Telur ( boleh gunakan telur ayam kampung atau telur biasa)
- 1 sudu bawang goreng ( optional )
- 1/2 kiub ikan bilis ( boleh juga terus guna ikan bilis yg di goreng dahulu)
- Minyak untuk menumis.
- Garam & Gula Ikut Citarasa ya
BAHAN KISAR:
- 10 tangkai cili kering.
- (gunting & rendam air panas )
- 3 biji bawang merah. ( shallot )
- 3 ulas bawang putih.
BAHAN TUMIS:
- 3 labu bawang merah ( mayang kasar)
CARA MEMASAK:
- Panaskan sedikit minyak.
- Tumis bawang merah sampai jernih dan wangi.
- Masukkan bahan kisar dan tumis sampai terbit minyak(garing). Gunakan api sederhana.
- Sambal sudah garing boleh masukkan kiub ikan bilis.
- Perasakn dengan garam dan gula.
- Kecilkan api bila sambal sudah terbit minyak. Tumis dalam 4 minit lagi.
- Bila sambal garing, masukkan telur. Kacau telur perlahan dengan api sederhana.
- Sudah masak boleh taburkan dengan bawang goreng.
INFO:
- Boleh juga campur tomato, basil, asparagus, terung pipit, kentang dan sebagainya ( ikut kreativiti anda)
- Jika sambal ada lebihan, esok campak dalam kuali dengan nasi dan ikan bilis garing, Sudah jadi NASI GORENG SEMPOI.
KREDIT RESIPI & GAMBAR: Sue M Shauhki
ANDA MUNGKIN MENYUKAI RESIPI INI:
Semerbak Wangi Daun Kari Dengan Sambal Tumis Telur Goyang Perghhh! Cair Di Tengah Yang Menggoda