Ringkas, berkhasiat serta tidak memerlukan kos yang mahal

BAHAN-BAHAN:

  • 1 keping tempe | potong empas segi 3X3 cm
  • 1 biji telur
  • 3 sudu makan tepung gandum
  • 1/2 biji bawang besar | dadu halus
  • 2 ulas bawang putih | cincang halus
  • 2 sudu makan Sos Cili Thai
  • 1 biji cili merah | cincang halus
  • 1 tangkai daun ketumbar | hiris halus
  • 1 biji limau nipis | ambil jusnya sahaja
  • Garam dan gula secukup rasa
  • Minyak masak secukupnya

CARA MEMASAK:

1. Panaskan minyak dalam kuali.

2. Sementara itu, celupkan tempe dalam telur yang telah dikacau bersama sedikit garam.

3. Kemudian gaulkan dalam bekas berisi tepung dan goreng hingga kekuningan.

4. Angkat dan ketepikan.

5. Keluarkan minyak, tinggalkan sedikit untuk menumis sos.

6. Tumiskan bawang merah dan putih hingga wangi. Masukkan Sos Cili Thai, cili air jus limau nipis, hirisan daun ketumbar, garam dan gula secukupnya.

7. Akhir sekali, tutup api dan masukkan tempe yang telah digoreng. Gaul rata dan angkata.

8. Sedia dihidangkan.