Churros Ball Rangup Di Luar Lembut Berongga Di Dalam

Churros ball yang rangup di luar, lembut berongga. Cicah pula dengan sos coklat yang super yummy. Aduh. Sekali masuk mulut, tak boleh berhenti. Sosnya pekat likat dan manisnya sedang-sedang elok saja.

Boleh cuba resipi dikongsikan oleh puan Shima Bakar ini ye. Anak-anak gerenti suka.

Churros Ball Rangup Di Luar Lembut Berongga Di Dalam

Churros Ball Rangup Di Luar Lembut Berongga Di Dalam

Bahan Untuk Doh:

Tepung gandum – boleh beli online di sini

Mentega – boleh beli online di sini

2 biji telur

Garam – boleh beli online di sini

Gula – boleh beli online di sini

Air

Minyak masak (untuk menggoreng) – boleh beli online di sini

Bahan Sos Coklar Likat:
300gm susu cair – boleh beli online di sini

3 sudu besar gula – boleh beli online di sini

2 sudu besar serbuk koko – boleh beli online di sini
800gm milk choc Beryls (dark choc pun boleh) – boleh beli online di sini

2 sudu kecil tepung jagung – boleh beli online di sini

Cara Memasak:

Churros Ball Rangup Di Luar Lembut Berongga Di Dalam

Untuk membuat doh, satukan air, mentega, garam dan gula. Masak hingga mendidih.

Churros Ball Rangup Di Luar Lembut Berongga Di Dalam

Kecilkan api, masukkan tepung gandum. Gaul hingga sebati.

Churros Ball Rangup Di Luar Lembut Berongga Di Dalam

Apabila sudah sebati membentuk doh, padam api.

Pindahkan ke dalam mangkuk.

Churros Ball Rangup Di Luar Lembut Berongga Di Dalam

Masukkan telur. Mix hingga sebati. Boleh juga gaul dengan senduk jika larat.

Churros Ball Rangup Di Luar Lembut Berongga Di Dalam

Bila adunan dah sebati, pindahkan ke dalam bekas. Setelah itu masukkan ke dalam piping bag. Guna nozzle  9 FT.

Masukkan nozzle dalam satu lagi piping bag. 

Churros Ball Rangup Di Luar Lembut Berongga Di Dalam

Masukkan piping bag doh ke dalam piping bag nozzle. Jangan lupa potong dulu hujung piping bag yang ada doh tu.

Panaskan minyak, api sederhana. Paipkan doh sepanjang 1 inci. Kacau supaya doh masak sekata.

Churros Ball Rangup Di Luar Lembut Berongga Di Dalam

Doh yang cukup masak, warna kuning keemasan. Toskan dan Pindahkan ke dalam bekas beralas tisu. Ketepikan.

Churros Ball Rangup Di Luar Lembut Berongga Di Dalam

Untuk memasak sos coklat; Satukan susu cair, serbuk koko, tepung jagung dan gula. Nyalakan api sederhana dan masak hingga sebati dan pekat. Mesti setiasa kacau ya. Dah pekat. Masak hingga mula meletup-letup.

Churros Ball Rangup Di Luar Lembut Berongga Di Dalam

Masukkan chocolate coin. Kacau hingga coklat cair dan sebati. Padam api. Siap.

Seeloknya rehat sos hingga agak sejuk. Sos yang sejuk akan jadi lebih pekat dan melekat. Boleh juga buat sos awal, kemudian baru buat churros. Selamat mencuba.

SERTAI TELEGRAM GENG RASA SHARE RESIPI 

Dapatkan lebih banyak resipi di laman web RASA:

Bubur Candil Hidangan Pemanis Mulut Yang Sedap Dan Cantik Dipandang

Buat Agar-Agar Kering Ketika Musim Panas, Memang Cepat Keringnya

Bubur Jagung Lemak Manis, Makan Sejuk-Sejuk Memang Best

 

Tonton lebih banyak video masakan mudah & sedap di Dailymotion @RASA dan Youtube Majalah RASA Official

 

 

 

Tak tahu nak masak apa? Lubuk resipi RASA kini di SEENI, tak perlu susah lagi.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI