Mewah dengan rasa coklat, cheese indulgence pail menu trending dan viral buat masa ni.
Buat sendiri lagi puas makan. Ikut langkah ini pasti menjadi.
Cheese Indulgence Pail
Bahan-bahan kek:
6 biji telur
1 cawan gula
1 sudu besar ovalate
1 sudu besar esen vanila
2 sudu besar emulco coklat
2 cawan tepung gandum ayak dengan + 1 sudu kecil baking powder + 1 sudu besar soda bikarbonat
1 cawan serbuk koko
Cara membuat:
1.Masukkan dalam mangkuk.
2.Semua bahan kecuali tepung gandum.
3.Mix sampai gebu masukkan tepung
4.Masukkan 1/2 cawan air panas
5.Mix sebati mati kan mixer dan masuk kan 1 cawan minyak masak
6.Mix sebati
7.Isi separuh bekas dan kukus 20 minit.Kek belah 3.
Topping
500g cheese
1/2 tin susu pekat
1/2 cawan susu full cream
1/2 cawan whipping dairy
Blender sebati
Bahagi dua bahagian
Satu bekas untuk cheese coklat
Masuk 2 sudu besar nutella + 1sudu kecil emulco coklat, kacau
Cara membuat:
1.Letak kek tepi baldi, lorek nutella masuk cream coklat.
2.Letak kek dan cream putih.
3.Ulang sampai habis.
4.Last permukaan tuang nutella yang dah dicampur minyak sikit bagi cair.
Ads
5.Bekukan siap untuk di jual
Kredit: Azlina Ina Fans
Dapatkan lebih banyak resipi yang mudah, sedap & cepat masak di laman web RASA:
Memang pelik rasanya kalau tiada Biskut Semperit Kelapa di dalam balang kuih. Antara biskut yang wajib ada di atas meja! Yang best makan biskut ini kerana ia mencair di dalam mulut. Baunya juga harum dek penggunaan mentega dan juga kelapa. Semestinya biskut ini menggunakan Anchor Unsalted Butter, 100% mentega tulen New Zealand yang diperbuat daripada susu berkualiti tinggi. Memang puas hati kalau dapat buat biskut ni. Jom cuba nanti.
SEMPERIT KELAPA
Bahan-bahan:
250gram Anchor Unsalted Butter
200gram tepung jagung
140 tepung kastard
50gram tepung gandum
100gram kelapa kering
100 gula aising
1 biji kuning telur
1 sudu teh esen vanilla
Hirisan ceri – pilihan
Cara Memasak:
Di dalam mangkuk; satukan Anchor Unsalted Butter, gula kastor dan esen vanilla. Pukul hingga lembut dan sebati.
Masukkan kuning telur dan kacau lagi hingga sebati.
Masukkan tepung jagung, tepung kastard & kelapa kering. Kaup balikkan sebati hingga jadi doh yang lembut.
Masukkan doh dalam acuan semperit kemudian terap ke atas dulang pembakar yang telah dialas dengan kertas parchment. Jika suka boleh hias dengan potongan ceri.
Bakar dalam ketuhar yang telah dipanaskan pada suhu 170-180C selama 15-18 minit atau hingga biskut masak. Sejukkan.
Suka jagung, ini ada dua menu jagung yang sedap. Selain direbus atau dibuat bubur jagung juga sedap dijadikan kuih seperti muffin dan bingka. Kedua-dua menu ni sesuai untuk hidangan sarapan atau sebagai buah tangan bila berkunjung ke rumah rakan. Jika suka boleh je cuba kerana resipinya turut disediakan di sini ye.
MUFFIN JAGUNG KUKUS
.
BAHAN-BAHAN:
BAHAN A:
2 cawan tepung gandum
1 sudu teh baking powder
1 sudu teh soda bikarbonat
1 sudu teh garam
BAHAN B:
1 cawan jagung krim dalam tin
1 cawan minyak masak
1 cawan gula pasir
1 biji telur
CARA MEMASAK: 1. Ayak bahan A dan gaul dengan secubit garam. 2. Masukkan bahan B dan kacau sebati. 3. Panaskan pengukus, sambil itu masukkan adunan dalam acuan kertas. 4. Letakkan cawana kertas dalam acuan muffin. 5. Kukus lebih kurang 20-15 minit dengan api sederhana. 6. Setelah masak, tutup api dan angkat muffin. 7. Setelah sejuk, muffin sedia dihidangkan.
BINGKA JAGUNG
.
BAHAN-BAHAN:
1 cawan gula
1 3/4 cawan tepung gandum
1/4 cawan tepung kastard
1 cawan santan pekat
2 cawan air
2 sudu besar mentega
4 biji telur
Secubit garam
1 tin jagung krim manis
Biijan untuk hiasan
Sedikit pewarna kuning
CARA MEMASAK: 1. Satukan kesemua bahan kecuali jagung krim dan bijan. Kisar sampai sebati. 2. Tuangkan adunan dalam mangkuk besar dan masukkan jagung krim. Gaul sebati. 3. Tuangkan dalam periuk dan panaskan atas dapur dengan api perlahan. 4. Sentiasa kacau hingga timbul wap dan sedikit kental. Tutup api. 5. Sapikan mentega dalam loyang pembakar, tuangkan aduanan tadi di dalamnya. 6. Taburkan bijan dan bakar pada suhu 180 C selama 45 minit hingga 1 jam. 7. Setelah masak, guna api atas selama lima minit. Kemudian tutup ketuhar. 8. Biarkan sejuk baru potong dan sedia dihidangkan.
ANDA SEDANG MENCARI PERKAKAS DAPUR ELEKTRIK YANG BARU, NI ADA PERIUK NASI ELEKTRIK YANG BARU DENGAN PELBAGAI FUNGSI UNTUK MEMUDAHKAN KERJA ANDA. JOM KLIK DI SINI
Kek Batik adalah antara manisan yang paling mudah nak dihasilkan. Menggunakan bahan-bahan yang ringkas malah ia juga tidak memerlukan ketuhar. Cukup sekadar ada kuali dan loyang. Nak cuba buat Kek Batik yang sedap untuk keluarga? Aneka resipi dibawah ini boleh anda cuba. Pasti puas hati.
1. KEK BATIK BISKUT MARIE
BAHAN-BAHAN:
200gm serbuk milo
250gm mentega
3 sudu makan serbuk koko
1 tin susu pekat manis
Sepeket besar biskut Marie | patahkan empat
CARA MEMASAK:
Lapik loyang dengan patchment paper supaya mudah untuk keluarkan kek setelah masak.
Cairkan mentega dalam periuk dengan api sederhana, masukkan susu dan serbuk milo.
Setelah sebati masukkan pula serbuk koko dan gaul sebati.
Akhir sekali masukkan biskut marie dan gaulkan.
Tuangkan semuanya ke dalam loyang dan tekan supaya mampat.
Simpan dalam peti sejuk selama 4/5 jam sebelum dihidangkan.
2. KEK BATIK MARIE TOPPING CHOC GANACHE
BAHAN A:
2 bungkus biskut Marie (300g)
250gm buttercup
1 tin susu pekat manis
1 cawan air masak
6 sudu makan serbuk koko
14 sudu makan milo
2 biji telur
BAHAN TOPPING:
1 cawan Whipping cream Anchor UHT
100gm Choc compound
100gm dark chocolate
1 sudu makan mentega
CARA MEMASAK:
Cairkan buttercup hingga separa cair. Tutup api.
Masukkan milo, serbuk koko dan telur. Kemudian kacau sampai sebati.
Buka kembali api dan masukkan susu pekat dna air secara berselang seli. Maska hingga dunan likat. Padamkan api.
Masukkan biskut marie dan kaup balikkan hingga rata.
Tuang biskut marie dalam loyang saiz 10 inci. Pastikan loyang dilapik dengan plastik dan lebihkan kiri dan kanan supaya senang ditarik keluar.
Tekan adunan biskut marie hingga rata. Sejukkan,
Untuk membuat topping, panaskan whipping cream menggunakan kaedah double-boiler. Kacau hingga suam.
Kemudian masukkan coklat. Kacau hingga sekata dan coklat cair.
Seterusnya masukkan mentega dan kacau lagi. Padam api dan angkat. Sejukkan selama 30 minit.
Tuang adunan coklat ke atas kek batik tadi. Simpan dalam peti sejuk sekurang-kurangnya 6 jam sebelum dipotong.
1. Panaskan kuali,dengan api sederhana. Cairkan buttercup dan masukkan susu pekat. 2. Seterusnya masukkan milo, serbuk koko dan air. Kacau sebati. 3. Masukkan biskut marie dan kacau sebati anggaran dalam 5-7minit. 4. Lapik plastik dalam loyang untuk memudahkan kek batik dikeluarkan nanti. 5. Masukkan kek batik yang siap dimasak tadi ke dalam loyang dan padatkan. 6. Simpan dalam peti sejuk selama 1 jam sebelum dikeluarkan dan dipotong.
Cairkan buttercup dan masukkan susu pekat coklat. Kacau sebati.
Masukkan biskut. Kacau dengan cepat sehingga sebati. Padamkan api.
Masukkan biskut ke dalam bekas dan tekan hingga padat. Kemudian simpan dalam peti sejuk supaya mengeras. Jika suka kek abtik lembut, tak perlu simpan dalam peti sejuk.