Bulat kecil, bula besar, bulat semua… Kenapa comel sangat kejadiannya ni, terliur rasanyakan. Selalunya benda-benda yang bulat ni akan nampak comel di mata .. Jika berkunjung di Thailand, anda mesti akan melihat sejenis kuih berbentuk bulat-bulat ini, peluang seperti itu jangan sesekali dilepaskan kerana ia wajib cuba.
Kuih Bebola Keledek Manis memang sedap!. Teksturnya yang lembut dan sedikit kenyal. Jika anda melawat ke pasar malam di Cameron Highlands anda akan menjumpai cekodok ini. Rasanya yang sedap dimakan semasa panas-panas, memang terbaik! Pasti ramai yang tak sabar nak buat kan. Jom buat!
BEBOLA KELEDEK MANIS VIRAL
Ads
BAHAN-BAHAN:
1 1/2 cawan keledek oren – (rebus, lenyek baru sukat)
1/4 cawan gula pasir
1/2 cawan tepung pulut
3/4 cawan tepung beras
1 sdt baking powder
Secubit garam
Minyak untuk menggoreng
CARA-CARA:
Ads
Satukan kesemua bahan
Uli sehingga jadi doh
Bulat-bulatkan
Goreng sehingga masak dan kuning keemasan
Angkat dan hidangkan ketika panas. Siap!
* Jika suka kenyal lebihkan tepung pulut.
*Sesuai di hidangkan bersama kopi panas ketika sarapan pagi atau minum petang.
Biskut pelbagai rasa dan rupa yang menarik ni memang sedap dinikamati bila-bila masa pun. Ambil sebalang kunyah sambal menonton tv tau-tau licin aje balang tu. Yang pasti hiasan dan corak biskut tu boleh membangkit selera sesiapa jua.
Nah ni 12 aneka biskut@cookies dari Nor Shahidah Mohd Mahayadin, Yummilicios Cakes n Cookies sudi berkongsi 12 resipi biskut bersama RASA. Laku keras ni kalau buat jualan lagi pulak secara online.
1. CEREAL & SUNFLOWER SEED COOKIES
BAHAN-BAHAN :
Bahan hiasan :
CARA MEMASAK :
INFO CHEF : Anda boleh juga menggunakan kuaci atau biji labu
2. MELTING MOMENTS COOKIES
BAHAN-BAHAN :
Bahan hiasan:
Cornflakes hancur secukupnya untuk hiasan.
CARA MEMASAK :
INFO CHEF : Anda boleh juga memasukkan bahan campuran lain seperti biskut Marie hancur. Adunan ini sangat lembut.
3. PANDAN SNOW COOKIES
BAHAN-BAHAN :
Bahan hiasan:
CARA MEMASAK:
INFO CHEF: Gunakan kelapa parut yang dijual dalam tin.
4. TRIPLE M & M COOKIES
BAHAN-BAHAN :
Bahan hiasan :
CARA MEMASAK :
INFO CHEF : Susun biskut jarak jauh sedikit kerana ia akan mengembang. Dohnya agak lembut.
5. HAPPINESS SHIP COOKIES
BAHAN-BAHAN :
Bahan hiasan :
CARA MEMASAK :
INFO CHEF : Coklat M & M ini juga boleh dimasukkan dalam adunan jika suka, anggaran 30 gm
6. MILKY ALIEN COOKIES
BAHAN-BAHAN :
Bahan hiasan :
CARA MEMASAK :
INFO CHEF : Hanya dengan menggunakan empat bahan anda boleh membuat biskut alien yang sedap ini.
7. LEMON & CHERRY BUTTER COOKIES
BAHAN-BAHAN :
Bahan hiasan :
CARA MEMASAK :
1. Pukul mentega dengan gula hingga kembang.
2. Masukkan jus lemon dan telur, pukul rata
3. Masukkan tepung naik sendiri.
4. Masukkan garam halus dan baking soda
5. Akhir sekali masukkan kulit lemon, gaul dana adun hingga membentuk doh
6, Simpan adunan dalam peti sejuk dalam 10 minit.
7. Masukkan ke dalam piping beg, dan bentukkan serta hiaskan dengan buah ceri
8. Panaskan oven, bakar pada suhu 170 darjah celcius hingga perang keemasan.
INFO CHEF : Kaya dengan rasa lemon yang masam dan manis. Biskut ini tidak muak dimakan.
8. TANGY ORANGE BUTTER COOKIES
BAHAN-BAHAN :
Bahan hiasan :
CARA MEMASAK :
1. Pukul mentega dengan gula hingga kembang.
2. Masukkan jus oren dan telur dan pukul rata.
3. Masukkan tepung naik sendiri.
4. Masukkan garam halus dan baking soda
5. Akhir sekali masukkan parutan kulit oren
6. Simpan adunan dalam peti sejuk dalam 10 minit
7. Masukkan ke dalam piping beg, dan bentukkan serta hiaskan dengan kulit oren yang diparut
8. Panaskan oven, bakar pada suhu 170 darjah celcius hingga perang keemasan.
INFO CHEF : Boleh tambah pewarna oren untuk warna lebih menyerlah. Gunakan oren Sunkist atau jenama berkualiti untuk rasa lebih sedap.
9. ROSE VELVET COOKIES
BAHAN-BAHAN :
Bahan hiasan :
CARA MEMASAK :
1. Pukul mentega danshortening dengan gula hingga kembang.
2. Masukkan cuka makan,vanilla,pewarna merah serta, telur, pukul rata
3. Masukkan tepung gandum,serbuk penaik,garam,tepung jagung dan tepung koko
4. Masukkan garam halus dan baking soda, gaul rata.
5. Masukkan adunan kedalam piping beg dengan nozzle bunga
6, Hiaskan dengan manik
7. Panaskan oven, bakar pada suhu 170 darjah celcius bakar lebih kurang 15-20min.
INFO CHEF : Adunannya agak lembut, jadi ia lebih sesuai dibentukkan secara piping.
10. CAPPUCINO BUTTER COOKIES
BAHAN-BAHAN :
Bahan hiasan:
CARA MEMASAK :
1.Pukul mentega, gula aising hingga kembang.
2.Masukkan pes kopi,vanilla dan telur, pukul rata
3.Masukkan tepung naik sendiri,tepung jagung dan serbuk badam
4.Masukkan kedalam piping beg, dan paipkan seperti semperit.
5. Hiaskan dengan gula hati warna merah
6. Panaskan oven, bakar pada suhu 170 darjah celcius bakar sehingga perang keemasan.
INFO CHEF : Serbuk kopi dijadikan pes dengan mencampurkan dengan air secukupnya hingga menjadi pes.
11. COFFEE AND CEREAL COOKIES
BAHAN-BAHAN :
Bahan hiasan :
CARA MEMASAK :
INFO CHEF : Anda boleh memasukkan sedikit corn flakes untuk rasa yang lebih rangup
12. RAINBOW RING COOKIES
BAHAN-BAHAN:
Bahan hiasan:
CARA MEMASAK :
INFO CHEF : Anda boleh juga menggunakan jenis kacang yang lain seperti walnut dan pistachio.
RESEPI : NOR SHAHIDAH MOHD MAHAYADIN
Terima kasih : D’Kayangan , Seksyen 13, Shah Alam. Ig : shidamahayadin fb : Yummilicious cakes n cookies
Tak tahu nak masak apa? Lubuk resipi RASA kini di SEENI, tak perlu susah lagi.
Download
sekarang!
Walau beribu resipi kek yang viral, kek butter tetap menjadi pilihan ibu-ibu untuk dihidangkan pada seisi keluarga. Kali ini, kami akan berkongsi resipi Paddle Pop Butter Cake yang sedap, lembut dan gebu. Anak-anak pasti teruja melihat gabungan warna pada kek ini.
BAHAN-BAHAN:
CARA PENYEDIAAN:
1. Panaskan oven terlebih dahulu. Suhu 180c. (Saya guna suhu 160c).
2. Mix butter/marjerin dengan gula dan esen vanilla sampai putih. Anggaran 10 minit macamtulah. Guna high speed.
3. Perlahankan mixer. Masukkan telur sebiji demi sebiji. Mix lagi dengan kelajuan sederhana.
4. Masukkan tepung dan baking powder (yang telah diayak bersama terlebih dahulu) sedikit demi sedikit. Mix lagi sampai rata.
5. Bahagikan adunan kepada 3-4 bahagian untuk diwarnakan ikut pilihan. Untuk Paddle Pop Cake ini, gunakan sedikit warna sahaja. Ala-ala pastel.
6. Tuangkan adunan ke dalam loyang pembakar yang telah disapu butter/marjerin terlebih dahulu. Sebaiknya alas dengan baking paper juga.
7. Bakar selama 40 minit. (Saya bakar 60 minit sebab suhu saya 160c). Api atas bawah.
Selamat mencuba!
Jika anda sedang mencari FOOD STEAMER, boleh cari DISINI.
Jom cuba buat Puding Biskut Marieperkongsian saudari Hamidah HA ni. Manisan mudah ini sesuai dinikmati pada bila-bila. Andai anda bakal menerima kunjungan tetamu yang tiba-tiba nak datang ke rumah, Puding Biskut Marie ni antara yang sesuai dihidangkan. Nak buat pun hanya guna bahan-bahan yang ringkas sahaja. Makan sejuk-sejuk, hmmm…memang sedap! Jom lihat bahan-bahan yang diperlukan.
PUDING BISKUT MARIE
BAHAN-BAHAN:
CARA MEMASAK: 1. Kisar susu cair, susu pekat manis, teluru, esen vanilla dan tepung kastard. Ketepikan. 2. Kemudian bancuh serbuk koko dan milo bersama dengan sedikit air suam. Ketepikan. 3. Masak serbuk agar-agar dan air hingga larut dan mendidih. 4. Tambahkan mentega dan kacau hingga cair. 5. Masukkan bahan-bahan yang dikisar tadi. Kacau hingga sebti. Guna api yang perlahan kerana adunan akan menjadi pekat. Teruskan mengacau. 6. Seterusnya masukkan bancuhan serbuk koko & milo. Kacau hingga sebati dan tiada ketulan. 7. Teruskan memasak sehingga adunan berkilat dan ada meletup-letup kecil. Ini menandakan puding telah masak. Padamkan api. 8. Ambil loyang bersaiz 7×7 dan alas denga plastik. Lebihkan di bahagian kiri dan kanan supaya mudah nak mengeluarkan puding dari loyang nanti. 9. Masukkan sedikit adunan puding ( lapisan koko). Ratakan ke keseluruhan loyang. 10. Susun biskut Marie satu persatu diatas lapisan koko. Patahkan sedikit jika ada ruang kosong. 11. Tuangkan adunan koko selapis lagi dan susun biskut Marie seperti langlah pertama tadi.Ulang proses hingga habis. Lapisan atas mestilah lapisan koko. 12. Sejukkan puding dalam peti sejuk sekurang-kurangnya 4 jam sebelum dinikmati.
INFO CHEF: 1. Resepi ni kurang manis dan tak letak gula langsung. Kalau ada yang suka manis, boleh tambah lebih susu pekat atau gula. 2. Adunan puding ni cepat mengeras. Jangan risau, kalau ia mengeras, panaskan balik di atas api perlahan sebentar. Nanti adunan akan lembut kembali. 3. Loyang tak semestinya bentuk 4 segi. Loyang bulat pun boleh guna. Tupperware biasa yang lutsinar tu pun boleh guna juga. 4. Boleh tabur kacang tanah yang ditumbuk kasar atau Nestum di atas puding jika suka.