
Resipi ini adalah asas. Anda boleh mempelbagaikannnya dengan bahan-bahan lain untuk rasa yang lebih sedap.
BAHAN-BAHAN:
- 2 cawan tepung gandum
- 2 cawan air panas mendidih ( masukkan sedikit demi sedikit)
- 3 sudu makan gula
- 1/2 sudu teh garam halus
CARA MEMASAK:
1. Campurkan tepung gandum, gula dan garam dalam mangkuk. Gaul rata.
2. Masukkan air panas dan kacau menggunakan senduk sehingga sebati. Biarkan sejuk.
3. Bila adunan sudah sejuk, cubit adunan dan dan bulatkan. Ulang langkah hingga habis.
4. Panaskan minyak dan goreng cucur sehingga garing. Angkat dan toskan minyak.
5. Sedia untuk dinikmati.
Tonton cara-cara membuat Cucur Kembung:
Download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI
Resipi Kuih Tepung Kapur Sedap & Mudah Buat Untuk Minum Petang

Kuih Tepung Kapur adalah sejenis kuih tradisional yang popular dikalangan penduduk Pantai Timur. Memang sedap rasanya. Bagi anda yang teringin nak rasa atau dah lama tak makan kuih ni, Opah Mas Cotek ada kongsikan resipi dan cara-cara membuatnya. Cukup mudah dan senang dihasilkan sendiri di rumah. Jom lihat bahan-bahan yang diperlukan.
CARA BUAT KUIH TEPUNG KAPUR
BAHAN-BAHAN:
3 cawan tepung gandum (beli online disini)
1 cawan gula merah (beli online disini)
2 cawan air
3 sudu makan gula pasir @ jumlah secukupnya
1 sudu makan air kapur (beli online disini)
Daun pandan
Kelapa parut – gaul dengan sedikit garam
CARA MEMASAK:
1.Satukan gula merah, gula pasir, air dan dan pandan. Masak hingga larut kemudian sejukkan. Tapis.
2. Dalam bekas berlainan, satukan tepung gandum dan air kapur.
3. Tuang air gula merah yang telah disejukkan tadi sedikit demi sedikit. Sebatikan adunan sehingga tiada bintil tepung (Opah tapis supaya lebih mudah).
4. Sediakan loyang bersaiz 8 inci yang telah disapu sedikit minyak.
5. Tuang adunan kuih Tepung Kapur ke dalam loyang.
6. Kukus kuih selama 40 minit atau sehingga masak.
7. Sejukkan kuih terlebih dahulu kemudian barulah dipotong nipis.
8. Gaul kepingan kuih Tepung Kapur dangan kelapa parut yang telah digaul dengan garam.
9. Sedia untuk dihidangkan.
Kredit resipi & foto: Opah Mas Cotek
Dapatkan lebih banyak resipi yang mudah, sedap & cepat masak di laman web RASA:
Resipi Bengkang Ubi Pandan. Mudah, Sedap & Tak Guna Banyak Bahan
Tat Telur Homemade Lagi Sedap Dari Bakeri. Ini Cara Mudah Hanya Guna 6 Bahan.
Tonton lebih banyak video masakan mudah & sedap di Youtube @Majalah Rasa Official
Kuih Buah Melaka Labu, Cipta Kelainan Cita Rasa

Kali ini majalah RASA ingin tampilkan resipi kuih buah Melaka namun menggunakan labu. Pasti terbit cita rasa yang berbeza dengan buah Melaka yang biasa dimakan.
KUIH BUAH MELAKA LABU
BAHAN-BAHAN
1 cawan tepung pulut
1 cawan labu (kukus dan lenyekkan)
1/4 cawan air
Gula Melaka secukupnya (potong kecil-kecil)
1/2 cawan kelapa parut
1/2 sudu kecil garam
CARA MEMBUAT
1. Gaul tepung pulut dan labu lenyek. Hanya tambahkan air jika perlu.

2. Uli sehingga adunan sebati.

3. Bulat-bulatkan doh dan leperkan sedikit.
4. Letakkan gula Melaka yang telah dipotong. Bungkus kemas-kemas.

5. Didih air bersama daun pandan.
6. Selepas air mendidih, masukkan doh yang telah diisi gula Melaka tadi.
7. Jangan dikacau. Tunggu sahaja sehingga doh timbul.

8. Angkat dan toskan.
9. Gaul kelapa parut dengan sedikit garam.
10. Kemudian gaulkan kelapa parut tadi kepada buah Melaka.
Selamat mencuba!
Norazizah Ruslan ialah Penceramah Pemakanan Dan Gaya Hidup Sihat.
Sumber: Instagram Nora Ruslan
Tak Sangka Sedap Dodol Kukus, Senang Pulak Tu Membuatnya.

Dah lepas raya pun masih tak dapat rasa dodol, jangan susah hati, anda boleh buat sendiri dan jangan risau kena berpeluh mengacau dodol. Penyelesaiannya anda buat Dodol Kukus, ia lebih senang, cepat dimasak dan rasa pun sedap. Tak percaya anda boleh cuba resipi yang dikongsikan di bawah ini.
DODOL KUKUS
BAHAN-BAHAN
2 1/2 cawan tepung pulut hitam
1/2 cawan tepung pulut biasa
3/4 cawan gula pasir
1 1/2 cawan santan
Secubit garam
Daun pisang secukupnya | layurkan
Sedikit minyak
Bahan Tahi Minyak :
1 1/2 cawan santan pekat
Secubit garam garam halus
- Campurkan kedua bahan ni dan masak dengan api perlahan dan sentiasa kacau hingga menjadi tahi minyak dan berwarna kekuningan.
- Tutup api dan ketepikan.
CARA MEMASAK:
1. Sediakan mangkuk, adun semua bahan hingga rata.
2. Gunting bentuk bulat daun pisang lebih kurang 4-5cm kemudian sapu sedikit minyak.
3. Susun daun pisang dalam pengukus, kemudian tuangkan adunan tepung pulut di atasna.
4. Kukus selama 30 minit atau hingga masak dalam pengukus yang sudah sedia dipanaskan.
5. Ketika masih panas taburkan tahi minyak di atasnya.
6. Setelah sejuk, dodol sedia dihidangkan.
INFO: Jika sukar mendapat tepung pulut hitam, boleh gunakan tepung pulut biasa sahaja tapi anda kena campurkan gula merah atau gula Melaka dan kurangkan gula putih. Ikut citarasa kemanisannya.
Lagi resipi berkaitan:
https://www.rasa.my/teringin-makan-lepat-liat-utara-ini-cara-membuatnya/
https://www.rasa.my/cara-buat-pulut-lemak-serunding-yang-sedap-mudah/
https://www.rasa.my/kuih-lopes-kena-dengan-air-gula-melaka-comfirm-sedap/
https://www.rasa.my/sedapnya-puteri-mandi-ni-hanya-guna-tiga-bahan-je-nak-buatnya/
https://www.rasa.my/cara-mudah-buat-ketupat-palas-lemak-kelantan-yang-sedap/