Kacang Pedas Bilis ni memang sedap kalau buat kudap-kuap sambil tonton tv. Nak cuba? Resipi perkongsian saudari Faizah Md Zain ni antara yang paling mudah dan dijamin menjadi. Jom lihat bahan-bahan yang diperlukan.

RESIPI KACANG PEDAS BILIS

BAHAN-BAHAN:

  • 1 kg kacang tanah
  • Ikan bilis ( beli dalam RM5)
  • 3 senduk lada mesin / cili kering kisar
  • 10 ulas bawang putih kisar
  • Minyak masak secukupnya
  • Gula dan garam secukup rasa
  • 2 sudu makan gula merah
  • 3 biji gula batu
  • 1/2 cawan air

CARA MEMASAK:
1. Goreng kacang tanah dengan minyak yang banyak guna api perlahan. Goreng hingga garing. Angkat dan toskan minyak.
2. Kemudian goreng ikan bilis yang telah dibersihkan hingga garing. Toskan juga.
3. Keluarkan minyak masak dan biarkan dalam 1 senduk sahaja dalam kuali.
4. Tumis bawang putih hingga kekuningan. Kemudian masukkan cili kisar, gula, garam, gula merah, gula batu dan air.
5. Masak guna api perlahan sampai semua bahan larut dan likat. Tambah perasa jika perlu.
6. Bila sambal sudah cukup rasa, padamkan api dan biar sambal sejuk.
7. Bila sambal betul-betul sejuk, masukkan kacang tanah dan bilis goreng tadi. Gaul hingga sekata.


8. Masukkan kacang pedas bilis ke dalam tapis untuk membuang lebihan minyak. Kemudian simpan dalam bekas bertutup.
9. Sedia untuk dinikmati.

Kredit resipi & foto: Faizah Md Zain