Rupanya tidak susah untuk hasilkan pes inti kacang merahsecara homemade. Hanya dengan kombinasi beberapa bahan, anda boleh hasilkan inti kacang merah yang sedap. Bolehlah gunakan untuk buat Pau, Roti Goreng, Roti Bun, Kuih Bom dan bermacam-macam lagi. Tak perlu dah beli inti kacang merah segera. Buat sendiri tentunya lebih sedap, jimat dan boleh kawal kemanisannya. Jadi bagi anda yang nak buat sendiri, resipi perkongsian saudari Marlia Lia ni boleh dicuba.
RESIPI PES INTI KACANG MERAH YANG MUDAH, SEDAP & TAHAN LAMA
1.Basuh dan bilas kacang merah yang sudah direndam semalaman. Guna kacang merah yang bulat kecil begini. Bukan kidney beans @ kacang merah yang kita buat ABC.
Guna kacang merah biji kecik ni bukan yang besar & lonjong yang biasa letak dalam ABC.
2.Rebus kacang merah hingga betul-betul empuk dan lembut bersama daun pandan.
3.Tambah air panas beberapa cawan lagi jika kacang masih belum empuk.
4.Apabila kacang sudah empuk, sejukkan seketika sebelum dikisar halus di dalam mesin pengisar.
Ads
5.Masak semula kacang yang dikisar tadi bersama gula, marjerin, shortening dan garam. Guna api sederhana dan kerapkan kacau supaya tidak hangus. Masak sehingga likat.
Gula nisang. Sesetengah orang panggil gula kerek. Sedap sebab kurang manis berbanding gula kabung berbentuk buluh tu dan gula ni rapuh je, Lebih senang larut dari gula pasir.
6.Sejukkan inti kacang merah sebelum disimpan dalam bekas bersesuaian.
Simpan dalam peti ais. Nak guna baru keluarkan.Dapat 3 bekas dan ceconet dalam mangkuk plastik tu sebab dah tak muat bekas.bila dalam suhu bilik, inti kacang merah akan jadi berkilat macam ni
INFO: Marjerin @ mentega digunakan untuk bagi rasa lemak. Boleh gantikan dengan minyak jagung atau minyak masak. Shortening pula fungsinya untuk jadikan inti kelihatan cantik berkilat.
Kuih muih tradisi memang enak untuk minum petang. Bulan puasa kuih ini menjadi rebutan ramai. Nak tahu cara membuat kuih pelita dikongsikan cara membuatnya. Gunakan daun pisang yg telah dilayur atas api,lebar 10cm X 24 cm dan dilipat dua.
TEPUNG PELITA
Bahan-bahan:
Sebelum itu panaskan periuk kukusan
Bahagian bawah (hijau)
1 cawan air pandan (5 helai daun pandan kisar dengan 1 cawan air)
3 1/2 air
1 cawan tepung beras
1 sudu kecil air kapur
Sedikit garam
1/2 cawan gula
Cara membuat:
1.Tapis air daun pandan dan campurkan semua bahan-bahan di atas.
2.Masak adunan sehingga keluar wap dan sedikit pekat dan terus tutup api.
3.Setengah atau 1 sudu kecil gula untuk diletakkan dalam bekas daun pisang.
4.Masukkan adunan hijau ke dalam bekas daun pisang yang telah diletakkan gula pasir tadi.
5.Hanya separuh dari bekas daun pisang dan kukus selama 7 minit sahaja.
Bahagian atas (putih)
1/2 cawan tepung beras
3 cawan santan pekat
1/2 sudu kecil sedikit garam
2 sudu kecil gula
Cara membuat:
1.Semua bahan-bahan di atas dicampur dan diaduk sekata dan masak sehingga keluar wap jangan terlalu pekat dan tutup api.
2.Setelah adunan hijau dikukus sudukan pula adunan putih ke atas adunan hijau dan kukus selama 7 minit.
Macam-macam versi sajian popia ni. Ada popia basah dan ada juga yang kering. Tapi versi popia sira sambal ni adalah antara popia yang cukup sedap dijadikan sajian sarapan dan petang, atau boleh aje dijadikan kudapan bila-bila aje.
Paling best dahlah intinya dari sayur dan udang geragau sedap, digaul pula dengan sambal.Jom cuba resipi yang dikongsikan Hazirah Zaihan ini. Dia mengikuti resipi asal dari Yatikitchen dengan anggaran agak-agak untuk bahan ramuannya.
POPIA SIRA SAMBAL
.
BAHAN-BAHAN :
Bahan utk inti:
Sengkuang (sagat)
Lobak merah (sagat)
Taugeh(kalau suka)
2 sudu Udang geragau
5 ulas bawang putih (kisar halus)
Bahan utk sambal:
5 ulas bawang putih (kisar halus)
5 sudu cili kisar
1 sudu biji bijan
Sos cili
5-7 sudu gula (ni sy agak2)
Bahan lain:
Kulit popia
Bawang goreng
CARA MEMASAK : Panaskan minyak tumis udang geragau sebentar lepas itu tumis sekali dgn bawang putih. Dah wangi boleh letak sengkuang dan lobak merah. Perasakan garam gula .Goreng sekejap bagi sekata ttp api. Tos kan bagi keluar minyak dan air.
.
Untuk sambal tumiskan bawang putih sampai wangi masukkan cili kisar .tumis sampai naik minyak masukkan sos cili dan serbuk perasa(jgn masukkan air).kacau rata masukkan gula.
Tumis sampai berbuih letak bijan kacau2. Tutup api biarkan sejuk.
Bila inti dah sejuk boleh la balut dengan kulit popia. Goreng dgn minyak banyak api sederhana.jgn terlalu kuat. Siap goreng Sejukkan sebentar
.
4. Akhir sekali bolehlah gaul popia dgn sambal sira tadi,tabur bawang goreng siap utk dihidangkan
Kredit:hazirah zaihan
ANDA SUKA MEMBELI BELAH SECARA ONLINE, INGIN MENCARI KEPERLUAN DAPUR DAN RUMAH, JOM LAYARI DI SINI.
Bebola donut adalah salah satu masakan yang sesuai dibuat untuk sarapan atau minum petang. Nak membuatnya pun senang, cuma kena pastinya tepungnya gebu dan lembut. Barulah sedap.
DONUT BALL CHEZZY LELEH
BAHAN-BAHAN
• 500 ml air suam
• 1 peket mauripan
• 1 sudu kecil garam
• 2 sudu kecil susu pekat manis
• 1 kg tepung gandum
• 1 sudu kecil baking powder
• 1 senduk marjerin
• 24 keping keju (dibelah dua)
• Minyak masak untuk menggoreng
• Gula aising
CARA MEMBUAT
1. Air, mauripan, garam dan susu pekat manis disatukan dalam jag. Biarkan sehingga berbuih.
2. Ayak tepung gandum bersama baking powder masukkan bancuhan di dalam jag tadi. Uli 10 minit. Kemudian masukkan marjerin. Uli lagi 10 minit.
3. Biarkan adunan selama 30 minit di tempat panas sehingga kembang.
4. Selepas adunan kembang, tumbuk adunan untuk keluarkan angin.
5. Kepal doh agak-agak saiz setengah genggam tangan. Kemudian masukkan keju.
6. Goreng dalam minyak masak yang banyak sehingga keperangan.
7. Selepas itu tabur gula aising.