Rupanya tidak susah untuk hasilkan pes inti kacang merahsecara homemade. Hanya dengan kombinasi beberapa bahan, anda boleh hasilkan inti kacang merah yang sedap. Bolehlah gunakan untuk buat Pau, Roti Goreng, Roti Bun, Kuih Bom dan bermacam-macam lagi. Tak perlu dah beli inti kacang merah segera. Buat sendiri tentunya lebih sedap, jimat dan boleh kawal kemanisannya. Jadi bagi anda yang nak buat sendiri, resipi perkongsian saudari Marlia Lia ni boleh dicuba.
RESIPI PES INTI KACANG MERAH YANG MUDAH, SEDAP & TAHAN LAMA
1.Basuh dan bilas kacang merah yang sudah direndam semalaman. Guna kacang merah yang bulat kecil begini. Bukan kidney beans @ kacang merah yang kita buat ABC.
Guna kacang merah biji kecik ni bukan yang besar & lonjong yang biasa letak dalam ABC.
2.Rebus kacang merah hingga betul-betul empuk dan lembut bersama daun pandan.
3.Tambah air panas beberapa cawan lagi jika kacang masih belum empuk.
4.Apabila kacang sudah empuk, sejukkan seketika sebelum dikisar halus di dalam mesin pengisar.
5.Masak semula kacang yang dikisar tadi bersama gula, marjerin, shortening dan garam. Guna api sederhana dan kerapkan kacau supaya tidak hangus. Masak sehingga likat.
Gula nisang. Sesetengah orang panggil gula kerek. Sedap sebab kurang manis berbanding gula kabung berbentuk buluh tu dan gula ni rapuh je, Lebih senang larut dari gula pasir.
6.Sejukkan inti kacang merah sebelum disimpan dalam bekas bersesuaian.
Simpan dalam peti ais. Nak guna baru keluarkan.Dapat 3 bekas dan ceconet dalam mangkuk plastik tu sebab dah tak muat bekas.bila dalam suhu bilik, inti kacang merah akan jadi berkilat macam ni
INFO: Marjerin @ mentega digunakan untuk bagi rasa lemak. Boleh gantikan dengan minyak jagung atau minyak masak. Shortening pula fungsinya untuk jadikan inti kelihatan cantik berkilat.
Kata orang kalau nak makan puas kenalah buat sendiri, bukan sahaja puas makan tapi puas hati dan berbaloi. Lagi pun resipi dan cara membuatnya sangat mudah. Korang bolehlah cuba untuk tambah menu berbuka nanti, gerenti anak-anak suka menikmati apam yang gebu dan lemak manis ni. Resipi boleh follow je di sini.
APAM JAGUNG SUSU SAJI BAHAN-BAHAN:
1 cawan tepung gandung
1 sudu makan yis
4 sudu makan gula | tambah gula jika ingin lebih manis
3/4 cawab air
3 sudu makan susu saji perisa jagung.
CARA MEMBUAT:
Campurkan tepung, yis gula dan air, kacau sebati.
Kemudian tambahkan susu saji perisa jagung, kacau lagi hingga sebati.
Perap sampai kembang (15-20 minit), kemudian kacau semula.
Sapukan acuan dengan minyak, kemudian tuangkan adunan dalam acuan separuh acuan sahaja.
Biarkan kembang, sementara itu panaskan pengukus.
Setelah kembang semula, baru kukus.
Kukus 10-15 minit. Jika menggunakan loyang kukus hingga 40 minit.
Pasti ramai yang menyukai kuih tepung pelita. Kalau bulan puasa kuih inilah seringkali diburu orang ramai. Lemak manisnya memang buat ketagih nak makan. Kalau ada yang teringin membuatnya, dikongsi resipi mudah buatnya.Masuk dalam peti sejuk kemudian makan lagi sedap rasanya.
Tepung Pelita
Bahan-bahan:
Lapisan bawah
1 cawan tepung beras
1 cawan gula(nak manis lebihkan sikit)
1/2 cawan air pandan
3 cawan air
Sedikit pewarna hijau
Cara membuat:
1.Satukan semua bahan dan kacau tanpa henti dengan api sederhana,jangan bagi berketul dan pekat sikit kecilkan api terus kacau hingga berkilat dan nampak licin,panas panas tuang dalam bekas.
Kuih talam adalah sejenis kuih yang memang menjadi kegemaran ramai individu di tanah air kita. Cita rasa lemak manis ditambah dengan teksturnya yang lembut, amat enak dijadikan sajian ketika minum petang.
Jom kita lihat resipi untuk membuatnya. Mudah dan boleh dicuba.
KUIH TALAM GULA MELAKA
BAHAN A (Lapisan bawah)
3/4 cawan gula melaka
2 sudu besar gula
2 cawan air
1 1/4 cawan tepung gandum
BAHAN B (Lapisan atas)
1/4 cawan tepung gandum
2 cawan santan
1/2 sudu kecil garam
CARA MEMBUAT
1. Lapisan bawah. Panaskan kuali kemudian masukkan gula melaka, gula dan air. Masak sehingga cair. Kemudian sejukkan seketika.
2. Campurkan semua bahan tadi termasuk tepung gandum. Kisar dan kemudian tapis.
3. Tuang adunan BAHAN A anggaran 3/4 penuh ke dalam acuan. Kukus 15-20 minit.
4. Lapisan atas pula. Kisar semua BAHAN B. Tapis dahulu.
5. Masukkan BAHAN B yang dikisar hingga memenuhi acuan.
6. Kukus lagi 10-15 minit.
7. Sejukkan dan sedia dihidang.
Ayam goreng kari ini kalau diratah, makan panas-panas, memang tak cukup seketul. Boleh ketagih dibuatnya. Sedapnya berbeza dari ayam goreng biasa atau ayam goreng...