Jom belajar buat sos Cheesy Wedges homemade! Anak-anak anda pasti ada yang suka makan kentang goreng yang ada sos berkeju ni kan? Kalau ke restoran ayam goreng tu, mesti wajib beli. Menerusi perkongsian saudara Are Peace, beliau tunjukkan cara-cara membuat sos cheesy wedges yang boleh masak secara homemade. Memang mudah & lebih jimat. Kalau cicah dengan makanan bergoreng yang lain pun sedap. Jom lihat bahan-bahan yang diperlukan.
RESIPI SOS CHEESY WEDGES HOMEMADE
Ads
BAHAN-BAHAN:
1 tin susu cair
1 sudu makan tepung gandum – bancuh dengan sedikit air
1 kiub pati ayam – boleh juga guna 1/2 kiub sahaja
4 sudu makan mentega
6 keping keju cheddar
1 sudu teh serbuk lada hitam
Sedikit pewarna kuning
Ads
CARA MEMASAK:
Ads
Cairkan mentega dan masukkan semua bahan-bahan diatas kecuali bancuhan tepung gandum.
Kacau dengan api sederhana sampai semua bahan larut dan sebati.
Masukkan bancuhan tepung gandum. Kacau hingga pekat.
Siap dan masukkan ke dalam bekas. Simpan dalam peti sejuk dan boleh tahan hingga 1 minggu.
Ingin resipi sambal belacan yang ringkas tapi rasa yang padu. Anda boleh jimat masa dengan buat sambal totok yang sangat mudah ini.
Tidak perlu lauk pauk sampingan yang meriah, cukup sekadar makan bersama nasi panas dan ikan goreng atau telur goreng. Buat lebih sebagai stok dan simpan dalam peti sejuk.
RESEPI SAMBAL TOTOK
BAHAN-BAHAN:
CARA MEMASAK
Info: Jika suka boleh tambah dengan bahan yang kita suka seperti petai, jering, tomato, belimbing buluh dan sebagainya.
Tak tahu nak masak apa? Lubuk resipi RASA kini di SEENI, tak perlu susah lagi.
Download
sekarang!
Tatkala syawal menjelma, ketupat atau lemang menjadi pilihan hidangan pembuka selera. Berlaukkan serunding, gabungan keduanya cukup sempurna melengkapkan menu hidangan istimewa lebaran ini.
Ni dia, RASA tampilkan lima resepi serunding enak buat membangkitkan selera seisi keluarga dan tetamu yang bertandang.
BAHAN-BAHAN
Bahan A :
Bahan B :
CARA MEMASAK:
Info chef: Ketuk daging yang telah direbus tadi hingga lembut bagi memudahkan proses menyiat daging.
BAHAN-BAHAN
Bahan A
Bahan B
CARA MEMASAK:
Info chef: Anda boleh menggunakan api yang perlahan ketika mereneh rendang. Semakin rendang di masak lama, semakin enak rasanya.
BAHAN-BAHAN
Bahan A
Bahan B
CARA MEMASAK:
Info chef: Serunding ikan sesuai juga dimakan bersama roti dan dijadikan inti kuih muih.
BAHAN-BAHAN:
Bahan A
Bahan B
CARA MEMBUAT:
Info Chef: Pilih ikan bilis yang berkualiti untuk menghasilkan serunding yang sedap.
BAHAN-BAHAN
Bahan A
Bahan B
CARA MEMASAK:
Info Chef: Pastikan serunding betul-betul kering supaya anda dapat menyimpannya untuk tempoh yang lama.
Kongsi resepi : Aroma Bonda
ANDA MUNGKIN JUGA SUKA RESIPI INI :
Tak tahu nak masak apa? Lubuk resipi RASA kini di SEENI, tak perlu susah lagi.
Download
sekarang!
Memasak tidaklah begitu sukar tetapi proses penyediaannya yang mengambil masa. Menerusi perkongsian oleh saudari Saloma Sal, beliau kongsikan cara-cara untuk menghasilkan pes-pes homemade yang pastinya memudahkan kerja-kerja memasak. Semuanya anda boleh hasilkan dan simpan dalam peti sejuk. Guna bila-bila masa yang anda inginkan.
KOLEKSI RESIPI PES HOMEMADE
1. PES IKAN BAKAR
BAHAN-BAHAN:
(jumlah bahan agak-agak ikut jumlah yang anda nak buat)
CARA MEMASAK:
1. Kisar cili kering, bawang besar, bawang merah, bawang putih, serai yang dihiris nipis, sedikit belacan dan kunyit hidup sehingga halus. 2. Panaskan kuali dan tumis bahan kisar tadi dengan sedikit minyak. 3. Masukkan gula secukupnya dan perahan air asam jawa. Masak sehingga pecah minyak. 4. Masukkan garam dan hirisan daun kunyit. Kacau sebati dan tutup api. 5. Sejukkan dan simpan dalam bekas bertutup.
2. PES SAMBAL IKAN/ AYAM
BAHAN-BAHAN:
(jumlah bahan agak-agak ikut jumlah yang anda nak buat)
CARA MEMASAK:
1. Kisar cili kering, bawang besar, bawang merah, bawang putih dan belacan hingga halus.
2. Panaskan minyak dalam kuali kemudian tumis hingga garing.
3. Masukkan gula melaka atau gula putih secukupnya.
4. Masukkan juga perahan air asam jawa.
5. Kacau semua bahan sambal tumis hingga pecah minyak.
6. Perasakan dengan garam serta perasa dengan secukupnya.
7. Padamkan api dan sejukkan sebelum disimpan dalam bekas bertutup.
3. PES NASI GORENG IKAN BILIS
BAHAN-BAHAN:
(jumlah bahan agak-agak ikut jumlah yang anda nak buat)
CARA MEMASAK:
1. Kisar ikan bilis, bawang merah, bawang putih dan cili padi.
2. Panaskan minyak masak dan tumis bahan kisar tadi menggunakan api sederhana sehingga naik minyak.
3. Seterusnya masukkan kiub ikan bilis. Kacau sebati sehingga pes kelihatan agak pekat @ kering.
4. Padamkan api dan sejukkan sebelum disimpan dalam bekas berpenutup.
5. Untuk memasak nasi goreng menggunakan pes ini, bolehlah dimasikkan bebola ikan, udang, sotong, isi ayam dan sayur-sayuran supaya rasa lebih enak.
4. PES MASAK LEMAK CILI API
BAHAN-BAHAN:
(jumlah bahan agak-agak ikut jumlah yang anda nak buat)
CARA MEMASAK:
1. Racik halus semua bahan kemudian dikisar dengan minyak masak. 2. Masak bahan kisar tadi dalam kuali sehingga naik minyak. 3. Sejukkan pes dan simpan dalam peti sejuk. 4. Untuk menggunanya, masukkan pes ke dalam periuk dan tambahkan santan serta garam. Masaklah seperti biasa.