Jom buat kulit Popia Basah secara homemade. Siapa tak suka makan popia basah kan? Sangat enak. Kulitnya agak berbeza dengan popia biasa. Jom kita lihat cara-cara pembuatannya menerusi resipi perkongsian dari blog jujuza.blogspot.my. Lebih berbaloi bila buat sendiri.
CARA BUAT KULIT POPIA BASAH & RESIPI SOS YANG SEDAP
CARA MEMASAK: 1. Satukan semua bahan dan masak sos menggunakan api kecil sehingga likat. Sejukkan dan boleh disapu pada popia.
BAHAN INTI:
Sengkuang | diparut halus
Lobak merah | diparut halus
Kacang goreng tumbuk secukupnya
Tauge jika suka – dicelur seketika
CARA-CARA:
1.Setelah sengkuang dan lobak merah diparut. Perah bagi mengeluarkan airnya. Begitu juga dengan tauge. Ia bertujuan bagi mengelakkan popia menjadi lembek dan terlalu basah.
Tak tahu nak buat apa dengan isi durian lebih? Jom kita buat cucur durian gebu yang harum semerbak dan cukup buat jiran sebelah tanya, “Masak apa tu?” Resipi ni bukan je senang, tapi hasilnya lembut di dalam, rangup di luar, dan bau dia… masya-Allah meresap ke hati! Sesuai sangat untuk minum petang atau bila tiba-tiba teringin benda manis lemak durian.
Cucur Durian Gebu
BAHAN-BAHAN:
2 cawan tepung gandum
2 sudu besar gula
200g isi durian
1 sudu kecil garam
Air suam secukupnya
Minyak untuk menggoreng
Cara penyediaan boleh tonton di video. Selamat mencuba!
Dapatkan lebih banyak resipi yang mudah, sedap & cepat masak di laman web RASA:
Kuih tradisional peria ni memang sedap dikunyah, lembut tapi liut sikit sebab ada tepung pulut. Kuih muih Melayu memang tak lekang penggunaan tepung pulut dan santan ni.. Intinya boleh menggunakan kacang merah, kacang hijau atau kelapa.
Jom semak resipi perkongsian Farisha Sofea yang membahasakan dirinya Mama Sofea ni.
KUIH PERIA ALA MAMA SOFEA BAHAN-BAHAN :
500gm tepung pulut
1 cawan tepung gandum
1 cawan santan segar
sedikit garam
air secukupnya
pewarna pilihan
inti pilihan ( inti kacang merah / kacang hijau / kelapa ) secukupnya
CARA MEMASAK :
1. Satukan bahan tepung di dalam mangkuk, kacau rata. 2. Masukkan santan yang dicampur sedikit garam . 3. Masukkan pula air sedikit demi sedikit sambil diuli hingga menjadi doh . 4. Bahagikan kepada beberapa bahagian dan letakkan pewarna pilihan . 5. Ambil sedikit doh dan masukkan inti ( farisha guna inti kacang merah ) 6. Untuk membuat corak , boleh menggunakan lidi / pisau plastik / pembalut buah . 7. Farisha gunakan menggunakan pembalut buah . 8. Letakkan kuih di tengah pembalut dan balut , tekan sedikit di kedua dua bahagian hujung kuih agar kuih terbentuk bujur . 9. Kemudian letakkan di atas baking paper,ulang sehingga habis . 10. Panaskan kukusan dan kukus selama 10 minit . siap
Kalau anda dan keluarga penggemar cucur sayur yang rangup, tidak keras bila sejuk dan tak berminyak bila digoreng. Anda boleh cuba resipi cucur sayur yang dikongsikan ini. Ia sangat mudah dan sesuai dijadikan menu untuk hidangan minum petang anda sekeluarga tak kala PKP ini, barulah tak bosan di rumah.
CUCUR SAYUR BAHAN-BAHAN:
200gm kubis | cincang halus
1/2 batang lobak merah |cincang halus
5 ulas bawang putih | kisar
150 gm tepung beras |ayak
1 1/2 sudu teh garam
1 biji telur atau 60 gm | pukul menggunakan garpu
2 batang daun bawang |cincang
175 ml atau 3/4 cawan air
CARA MEMASAK:
Masukkan hirisan kubis, lobak merah dan bawang putih ke dalam mangkuk besar dan kacau.
Kemudian masukkan tepung beras yang telah diayak. Diikuti garam dan daun bawang.
Campurkan air dan kacau perlahan sehingga tiada ketulan.Tambah pula telur yang dipukul dan kacau.
Letakkan adunan sayuran di dalam peti sejuk dan tinggalkan selama 20 minit.
Keluarkan dari peti sejuk dan biarkan adunan sayuran pada suhu bilik sebelum menggoreng.
Panaskan minyak dalam periuk di atas api sederhana sehingga panas.
Dengan menggunakan sudu sup, masukkan satu sudu adunan sayuran ke dalam minyak panas. Goreng dan pusingkan beberapa kali sehingga perang keemasan dan rangup.
Angkat dan letakkan di atas tisu untuk keringkan minyak.
Hidangkan bersama sos cili.
INFO: Anda boleh pelbagaikan isian sayur-sayuran ikut cita rasa.
Cinnamon roll memang sedap jadi hidangan waktu petang. Memang boleh buat sendiri tapi mengenangkan nak membuatnya kena uli doh bagai ramai yang lebih suka...