Kuih Tepung Bungkus ni memang sedap dan disukai ramai. Kalau di bandar, agak susah nak jumpa peniaga yang jual kuih ni. Kalau ada, mungkin kurang kena dengan selera. Jadi kalau nak cuba buat sendiri kuih yang ada rasa ‘kampung‘, resipi perkongsian saudari Norfazleen Azliana ni antara yang terbaik. Mudah rupanya nak buat kuih ni. Jom lihat bahan-bahan yang diperlukan.
RESIPI KUIH TEPUNG BUNGKUS
BAHAN TEPUNG:
3 cawan santan pekat
Sedikit gara,
2 cawan tepung beras
CARA MEMASAK:
Ads
Masukkan santan dan garam ke dalam kuali. Kacau sebati tanpa api.
Masukkan tepung beras. Kacau sampai sebati dan tidak berketul.
Buka api sederhana dan masak bancuhan tepung dan santan tadi. Kacau hingga mendapat tekstur berketul sebegini.
Untuk membuat tepung bungkus, sudukan adunan tepung ke atas daun pisang. Lubangkan sedikit untuk letak inti. Sudukan inti kelapa secukupnya.
Bungkus dengan kemas dan sedia untuk dikukus selama 20 minit.
Ads
BAHAN INTI KELAPA:
1 biji kelapa – ambil bahagian putih sahaja
1 keping gula kerek / gula melaka/nisan/manisan
2 cawan air
3 sudu makan gula
Gula merah secukupnya – ikut citarasa. Tujuan untuk dapatkan warna inti yang cantik.
2 sudu teh tepung pulut
Daun pandan secukupnya
CARA MEMASAK:
Masak air bersama gula kerek, gula makan dan gula merah. Masukkan daun pandan dan kacau hingga gula larut.
Kemudian masukkan tepung. Masak lagi hingga inti kering.
Angkat dan sejukkan sebelum dimasukkan ke dalam adunan kuih.
INFO: Jika suka, inti boleh dibulatkan dan golekkan ke dalam tepung pulut sebelum dimasukkan ke dalam adunan kuih. Ia bertujuan untuk hasilkan kuih tepung bungkus yang cantik.
Pulut Inti, antara menu pulut tradisional yang masih kekal disukai ramai sehingga kehari ini. Anda yang menyukai pulut ini boleh cuba membuatnya kerana kebanyakan bahannya ada di dapur anda. Bagi yang baru nak mencuba, berikut dikongsikan resipinya. Memang tak menyesal anda cuba dan tak perlu keluar rumah hanya sekadar nak beli pulut initi.
PULUT INTI: BAHAN-BAHAN: INTI: 1/2 biji kelapa parut 3 keping gula melaka sedikit gula putih (ikut citarasa masing-masing) sedikit air 2 sudu besar tepung gandum 2 helai daun pandan disimpul secubit garam PULUT: 4 pot beras pulut | rendang 2-3 jam 3 pot santan daripada 1/2 biji kelapa garam secukup rasa 2 helai daun pandan disimpul
BAHAN LAIN:
Daun pisang
Daun pandan
CARA MEMASAK:
Untuk memasak pulut: Sediakan periuk pengukus. Bersihkan beras yang telah direndam terlebih dahulu, toskan.
Masukkan garam ke dalam santan kemudian tuang ke dalam bekas beras pulut dan masukkan daun pandan yang disimpul tadi.
Kukus pulut, selepas 10 minit, kacau pulut. Masak lagi 10 minit.
Setelah masak biarkan sejuk sebelum membungkus.
Sementara pulut sejuk sediakan inti kelapa: Satukan gula melaka, gula putih, daun pandan, secubit garam dan sedikit air.
Masak hingga gula larut. Masukkan kelapa, kacau sebati, kemudian masukkan tepung gandum dan kacau rata.
Masak hingga kering dan sentiasa dikacau hingga masak. Tutup api.
Sejukkan inti dahulu sebelum membungkus.
Untuk membungkus, layukan daun pisang terlebih dahulu. Potong daun pisang mengikut saiz yang sesuai.
Ambil sedikit pulut. Letak daun pandan, kemudian letak inti secukupnya.
Melalui laman facebook, Nur Iffah Abd Rashid berkongsi resipi apam lenggang. Menariknya resipi ini tak perlukan yis. Gantikan yis dengan baking soda. Rasanya lemak manis pasti anak-anak suka makan. Jom try buat apam lenggang homemade. Senang je resipinya.
APAM LENGGANG
BAHAN-BAHAN
1 1/2 cawan tepung beras
1 cawan tepung gandum
1 cawan air
7 sudu besar gula
Garam secukup rasa
1 sudu kecil baking soda
1 biji telur ayam
200 ml santan kotak
CARA MEMBUAT
1. Satukan semua bahan kecuali santan. Gaul sebati dan perap selama 30 minit.
2. Masukkan santan dan kacau lagi sehingga sebati.
3. Panaskan kuali non sticky. Letak sesenduk adunan. Lenggangkan apam dan biarkan masak. Angkat.
Ada macam-macam jenis rempeyek. Kali ni RASA nak tunjukkan resipi rempeyek mini. Bulat-bulat comel je. Rasanya sama sahaja cuma saiznya yang berbeza. Tapi sedap jugak makan rempeyek mini ni sebab macam jajan. Jom cuba!
REMPEYEK KACANG TANAH MINI
BAHAN-BAHAN
2 labu bawang putih
Segenggam udang kering
10 tangkai cili kering
Sedikit ketumbar
Sedikit jintan putih
Sedikit jintan manis
1 kg tepung gandum
200 gram tepung beras
1 bekas air
4 biji telur ayam
Garam dan gula secukup rasa
1 sudu besar kapur
Kacang tanah secukupnya
Minyak masak untuk menggoreng
CARA MEMBUAT
1. Kisar halus bawang putih, udang kering, cili kering, ketumbar, jintan putih dan jintan manis. Ketepikan.
2. Satukan tepung gandum dan tepung beras
3. Masukkan air sedikit demi sedikit. Kacau sehingga sebati.
4. Kemudian masukkan telur ayam.
5. Masukkan bahan-bahan kisar, garam, gula sedikit dan air kapur.
6. Kacau sehingga dapat bancuhan sederhana. Tidak cair sangat dan tidak pekat sangat.
7. Letakkan bancuhan pada acuan sudip bulat leper (masukkan kacang tanah) dan goreng dengan minyak panas. Api perlahan.
8. Goreng sampai garing, toskan, biarkan sejuk simpan dalam bekas kedap udara.
Cinnamon roll memang sedap jadi hidangan waktu petang. Memang boleh buat sendiri tapi mengenangkan nak membuatnya kena uli doh bagai ramai yang lebih suka...