Terdapat banyak kuih muih Tradisional yang sedap di seluruh Malaysia. Pergilah ke setiap negeri dan cuba makanan tradisi di sana. Pasti anda akan rasai kenikmatannya. Ada juga kuih-kuih lama ni yang namanya pelik. Tetapi jangan risau, rasanya memang sedap dan sangat berbeza dengan manisan moden yang biasa kita makan. Jom tengok kuih apa yang unik ni. Nanti bolehlah puan-puan cuba.

 

1. KUIH BADAK BERENDAM

BAHAN-BAHAN:

  • Tepung pulut
  • Air kapur secukupnya
  • Sedikit pewarna hijau
  • Gula melaka – dipotong dadu kecil
  • Santan pekat secukupnya
  • Sedikit garam
  • Sedikit tepung beras

( Jumlah bahan-bahan diatas bergantung pada berapa banyak kuih yang anda ingin hasilkan.)

 

CARA MEMASAK:

1. Uli tepung pulut bersama air kapur dan pewarna hingga menjadi doh yang tak melekat.

2. Cubit doh dan leperkan. Letak inti gula melaka dan bulatkan seperti buah melaka. Susun dalam bekas.

3. Bancuh santan bersama sedikit tepung beras dan sedikit garam. Ia bertujuan menaikan lagi rasa lemak santan. Pastikan bancuhan tidak terlalu pekat dan tidak terlalu cair. Sedang-sedang elok sahaja.

4. Tuang bancuhan santan ke dalam bekas berisi bebola tadi. Kukus hingga masak anggaran 15 minit.

5. Angkat dan sedia untuk dinikmati.

6. Jika suka, anda juga boleh merebus bebola terlebih dahulu. Caranya, setelah bebola siap dibentuk, panaskan air dan masukkan bebola tadi. Masak hingga bebola timbul di permukaan air seperti menyediakan buah melaka.

7. Angkat dan masukkan ke dalam bekas. Tuang santan dan kukus seperti langkah no 4.

Selamat mencuba!

Kredit resipi & foto: Irhana Canella

 

2. BEKO PANDAN

BAHAN-BAHAN:

  • 1 cawan kelapa parut | putih sahaja dan kisar sedikit
  • 1/2cawan gula pasir
  • 1 biji telur
  • 1/2cawan air daun pandan
  • 1/2 sudu teh garam
  • Sedikit minyak masak

CARA MEMASAK:
1.  Pecahkan telur dalam mangkuk, kacau seketika dan ketepikan.

2. Campurkan kelapa yang telah dikisar sedikit bersama gula, tepung pulut dan garam dalam mangkuk adunan

3. Tuangkan air pandan dan telur, kacau rata hingga sebati. Ketepikan.

4. Panaskana ketuhar pada suhu 170C.

5. Sementara itu, sapukan acuan dengan minyak masak, kemudian panaskan dalam ketuhar.

6. Keluarkan, kemudian tuangkan adunan Kuih Beko dalam acuan hingga penuh dan bakar semula hingga masak.

7. Setelah masak, biarkan sejuk seketika sebelum sedia dihidangkan.

 

3. PUTERI MANDI

BAHAN DOH: 

  • 1 cawan tepung pulut
  • Pewarna makanan pilihan
  • Sedikit air

BAHAN KUAH:

  • 1/2 cawan Melaka
  • 1/2 cawan air
  • 1/2 biji kelapa parut
  • 2 helai daun pandan
  • Secubit garam

CARA MEMASAK:

  1.  Untuk menyediakan doh tepung pulut. Masukkan tepung pulut dalam mangkuk bersama sedikit garam.
  2.  Tambahkan air sedikit demi sedikit sambil digaul sehingga tepung tak melekat di tangan dan bekas.
  3.  Tambahkan pewarna merah jambu dan uli lagi sehingga warna itu sekata.
  4.  Bentukkan doh seperti guli dan tekan tengannya.
  5.  Panaskan air dalam periuk, setelah mendidih masukkan doh yang telah dibentuk.
  6.  Tunggu sehingga doh timbul, angkat dan masuakkan dalam bekas berisi air.
  7.  Sementara itu, di dalam periuk masukkan gula bersama air, biarkan mendidih hingga gula larut sepenuhnya.
  8.  Masukkan kelapa parut dan secubit garam, gaul rata.
  9.  Masukkan doh tepung pulut yang telah masak tadi.
  10.  Gaul rata. Tutup api dan hidangkan.

 

4.  SERABAI

BAHAN-BAHAN:

  • 2 cawan tepung beras
  • 1/2 cawan nasi + 2 cawan santan cair
  • 1/2 cawan air suam
  • 1 sudu kecil yis
  • 2 sudu besar gula
  • Sedikit garam

CARA MEMASAK:

  1. Campurkan air suam bersama yis dan biar sekejap dalam 5 minit
  2. Kisar nasi dengan air, garam, gula dan santan cair.
  3. Sudah kisar campurkan tepung beras bersama nasi yang dikisar. Kacau sebati.
  4. Kemudian masukkan yis. Kacau sebati dan peram dalam 1 atau 2 jam.
  5. Bakar macam biasa. Sapu sedikit minyak pada pan atau acuan. Bakar dalam 10 -15 minit ye. Boleh bakar guna kuali leper atau acuan elektrik. Lebih kurang macam hendak masak lempeng.

BAHAN KUAH:

  • 2 cawan santan pekat
  • 1/2 cawan air + 1 sudu besar tepung jagung
  • 2 helai daun pandan
  • 1 biji telur
  • Sedikit garam
  • 3 sudu besar gula
  • 2 keping gula melaka/nisan

CARA MEMASAK:

  1. Satukan tepung jagung dan air. Kacau rata.
  2. Kisarkan telur bersama santan. Kisar sekejap sahaja bagi sebati
  3. Sudah kisar masukkan semua bahan-bahan kedalam periuk. Bersama air tepung jagung tadi.
  4. Kemudian buka api dan masak macam biasa sampai gula serta gula melaka betul-betul larut.
  5. Masak dengan api perlahan. Jangan masak terlalu lama sebab santan boleh “pecah minyak”. Bila kuah mula pekat sudah kira masak.

INFO: Boleh masukkan isi durian pada kuah untuk tambah rasa durian.

Kredit resipi & foto: HasnieZa Nor

 

5. NEKBAT SIRA

BAHAN-BAHAN:

  • 500gm tepung beras
  • 10 biji telur
  • Sedikit pewarna oren

BAHAN SIRA:

  • 500ml air
  • 150gm gula pasir
  • 2 helai daun pandan
  • 6 kuntum bunga cengkih

CARA MEMASAK:

  1. Tepung beras digoreng sangai dengan api sederhana hingga kering. Ketepikan.
  2. Pukul telur hingga kembang dan berbuih, kemudian masukkan perwarna dan tepung beras yang telah disangai tadi. Kacau rata.
  3. Panaskan acuan di dalam ketuhar, setelah cukup panas keluarkan.
  4. Tuankan adunan ke dalam acuan dan bakar dengan api atas bawah padaa suhu 170C.
  5. Bakar hingga kekuningan atau garing.
  6. Setelah masak keluarkan dari ketuhar.
  7. Sementara itu sediakan bahan sira. Masak air dan gula hingga mendidih.
  8. Masukkan daun pandan dan cengkih.
  9. Setelah masak, tuangkan di atas kuih nekbat tadi.
  10. Kuih sedia dihidangkan.

 

6. KUIH ULAT BULU

BAHAN-BAHAN:

  • 1cawan tepung pulut
  • 1 cawan tepung pulut hitam
  • 3/4 cawan air
  • 1 sudu teh air kapur
  • 2 cawan kelapa parut | putih sahaja dan campur dengan sedikit garam galus

BAHAN INTI:

  • 1/2cawan kacang hikau
  • Sedikit gula Melaka
  • 1 sudu makan gula pasir
  • 1 helai daun pandan
  • 1/2 kelapa parut
  • Garam secukup rasa

CARA MEMASAK:

  1. Untuk menyediakan inti, rebus kacay hijau bersama daun pandan hingga empuk.
  2. Apabila kacang lembut dan air kering masukkan santan, gula Melaka , gula pasir dan sedikit garam.
  3. Kacau rata hingga garing.
  4. Tutup api dan biarkan sejuk.
  5. Campurkan kedua-dua jenis tepung pulut bersama dan gaul rata.
  6. Kemudian tambahkan air dan air kapur, terus adun sebati seperti adunan buah Melaka.
  7. Bulat-bulatkan, kemudian masukkan inti di tengah dan bentuk adunan panjang.
  8. Buat sampai habus.
  9. Didihkan air kemudian, rebus adunan.
  10. Bila sudah timbul angkat menggunakan penapis dan letakkan di dalama bekas berisi kepala parut.
  11. Golek-golekkan dan masukkan dalam piring hidangan.
  12. Sedia dihidangkan.

 

7. TAHI ITIK

BAHAN-BAHAN:

  • 10 biji putih telur
  • 500ml santan
  • 400gm gula pasir
  •  100gm tepung pulut
  • 150gm tepung beras
  •  1 helai daun pandan |carik-carik dan simpul

CARA MEMASAK:

  1. Campurkan semua bahan kecuali daun pandan dalam mangkuk. Kacau sebati.
  2. Masukkan dalam periuk bersama daun pandan dan masak atas api sehingga masak.
  3. Kemudian sejukkan
  4. Setelah sejuk boleh bentukkannya mengikut cita rasa.

 

8. BELEBAT UBI STELO

BAHAN-BAHAN:

  • 160gm tepung beras
  • 200gm gula
  • 125gm ubi stelo ungu | potong kiub kecil
  • 125 gm ubi stelo oren | potong kiub kecil
  • 3 biji pisang emas masak di lecek kasar
  • 800ml santan
  • 1sudu teh garam halus
  • Daun pisang secukupnya |layur dahulu

CARA MEMASAK:

1. Rebus ubi stelo sekejap, kemudian tos airnya dan ketepikan.

2. Campurkan air, santan, tepung beras, garam dan gula.

3.Tapis dalam periuk dan masak adunan yg ditapis hingga pekat.

4. Campur ubi dan pisang.

5.Ambil sesudu besar adunan, letakkan di atas daun pisang dan bungkuskannya.

6.  Kukus adunan selama 10-15 minit sehingga masak.

 

9. KUIH JONGKONG VERSI JOHOR

BAHAN A:

  • 150gm tepung beras cap teratai
  • 70gm tepung ubi kayu
  • 600ml santan cair
  • 3 sudu makan gula pasir
  • 1/2 sudu teh garam

BAHAN B (INTI):

2 ketul gula melaka dihiris dadu

BAHAN C (KUAH ):

  • 100 ml santan
  • 3sudu makan tepung gandum

BAHAN LAIN:

  • Daun pisang secukupnya (dibersihkan dahulu)
  • Lidi kecil secukupnya
  • Air untuk mengukus secukupnya

CARA MEMASAK:

  1. Untuk memasak adunan tepung; Satukan dan masak semua bahan A di atas api sehingga likat. Kacau sentiasa. Tutup api dan biarkan sejuk. Ketepikan.
  2. Untuk kuah santan; satukan semua bahan C dan masak di atas api dan kacau perlahan. Angkat dan ketepikan.
  3. Untuk membungkus jongkong, daun pisang dipotong  saiz 20 x25cm persegi atau mengikut saiz yang dikehendaki. Layurkan sedikit terlebih dahulu. Letakkan adunan tepung yang telah dimasak di atas daun pisang, leperkan sedikit dan masukkan ketulan gula Melaka sebagai inti di dalamnya.
  4. Tutup dengan adunan kuah santan dan bungkus seperti membungkus tapai. Mula-mula, lipat dua dahulu dan kelepetkan bahagian kiri kanan. Kemaskan dengan lidi. Lebihan daun boleh dipotong untuk nampak lebih kemas.
  5. Ulangi langkah hingga selesai.
  6. Panaskan air kukusan hingga mendidih dan kukus selama 25-30 minit.
  7. Angkat dan sedia dinikmati.

 

10. KUIH BADAK KUBANG

BAHAN-BAHAN:

  • 2 cawan tepung pulut putih
  • 2 cawan tepung pulut hitam
  • Gula Melaka | potong dadu kecil
  • Sedikit air
  • Daun pisang secukupnya

BAHAN KUAH PUTIH:

  • 1 cawan tepung beras
  • 4 cawan santan
  • Sedikit garam

CARA MEMASAK:
1. Campurkan tepung kedua-dua jenis tepung pulut dan  campurkan dengan sedikit air.

2. Adun menjadi doh seperti kuih Melaka.

3. Bulat-bulatkan dan letakkan gula Melaka di tengahnya.

4. Susun dalam loyang yang di alas dengan daun pisang yang telah disapu minyak masak.

5. Kukus lebih kurang 10 minit.

6. Keluarkan dan tuangkan bahan kuah putih yang sudah dicampur dan dikacau rata

7. Kukus lagi selama 10 minit. Angkat dan sejukkan seketika sebelum sedia dihidangkan.

 

 11. KUIH TELIPOK

BAHAN-BAHAN:

BUNGA TELIPUK:

  • 300gm tepung pulut
  • Air secukupnya
  • Sedikit minyak
  • Daun pisang

BAHAN KUAH HIJAU:

  • 50 gm tepung gandum
  • 10 sudu makan gula pasir
  • 750ml santan
  • 8 helai daun pandan
  • Sedikit pewarna hijau
  • Sedikit garam

CARA MEMASAK:

  1. Untuk bunga telipok putih: Bancuh tepung dengan air sehingga bancuhan tidak lekat ditangan.
  2. Kemudian bentuk bulat dan empat segi bunga telipot dan lubang di tengah.
  3. Susun dalam loyang beralaskan daun pisang
  4. Untuk kuah hijau, satukan semua bahan dan kacau rata.
  5. Kemudian tapiskannya.
  6. Tuangkan dalam loyang yang disusun dengan tepung pulut yang dibentuk seperti bunga telipok.
  7. Kukus lebih kurang 20 minit.
  8. Setelah masak, angkat dan sedia dihidangkan panas-panas atau sejuk.

 

12. KOLEH KACANG TAHI MINYAK

BAHAN – BAHAN:
  • 500gm tepung kacang hijau
  • 500ml santan pekat
  • 1.5 liter air
  • Secubit garam
BAHAN AIR GULA:
  • 350gm gula merah
  • 150gm gula pasir
  • 400ml air
BAHAN TAHI MINYAK:
  •  500ml santan pekat
CARA MEMASAK:
1. Untuk bahan air gula, didihkan dengan api sederhana sehingga menjadi pekat. Tapis.
2. Kemudian masukkan santan pekat, air dan garam. Masak lagi sehingga mendidih. Tutup api dan sejukkan.
3. Apabila adunan sudah sejuk atau suam-suam kuku, masukkan tepung kacang hijau sedikit demi sedikit dan kacau sebati.
4. Setelah itu didihkan semula adunan dan masak perlahan-lahan sehingga menjadi pekat.
5. Sudu adunan ke dalam loyang dan sejukkan.
6. Untuk tahi minyak, didihkan santan di atas api perlahan sehingga mengeluarkan minyak kelapa.
7. Akhir sekali, taburkan tahi minyak pada koleh yang telah dipotong. Sedia dinikmati.