Cara buat kuih tepung bungkus, ikut resipi orang lama. Inti balut dengan tepung pulut. Tak dinafikan langkah membuatnya agak banyak. Namun hasilnya memang berbaloi, akan cukup rasa lemak manis masin dan gediknya.
Tapi hari ini ramai yang ambil jalan mudah menyediakannya. Antaranya inti tak lagi dibalut sebaliknya ditepek terus pada tepung lemak. Memang memudahkan tapi rasanya akan sedikit ‘lari’.
Bagaimanapun bagi yang mahu merasai kesedapan kuih tepung bungkus yang asli boleh gunakan resipi perkongsian Nor Al Fatihah Tihah untuk menyediakan kuih ini.
Buat kuih tepung bungkus, cara orang lama
Ads
Bahan inti kelapa
1 biji kelapa parut putih
1 cawan gula melaka
4 sudu besar gula pasir
1/4 sudu teh garam halus
1/2 cawan air
2 helai daun pandan (simpul)
2 sudu besar tepung gandum
Bahan tepung balut inti
2 cawan tepung pulut
1 cawan air
Bahan tepung lemak
5 cawan santan sederhana pekat (2 cwn santan pekat + 3 cwn air)
1 1/2 cawan tepung beras
1 sudu teh garam halus
Daun pisang secukupnya (dibasuh, dipotong dan dilayur atas api)
Cara buat kuih tepung bungkus
1. Sediakan inti kelapa terlebih dahulu. Satukan gula melaka, gula pasir, garam, air dan daun pandan. Masak di atas api hingga gula larut dan mendidih.
2. Masukkan kelapa dan kacau hingga rata. Masak hingga air agak kering.
3. Campurkan tepung gandum, kacau rata hingga tekstur inti sedikit kering tapi masih lembap. Sejukkan inti dan bentuk bulat sebesar guli.
4. Seterusnya buat bebola pulut. Gaul tepung pulut dengan air hingga menjadi doh lembut, sama macam adunan buah melaka.
5. Leperkan doh dan masukkan inti kelapa. Balut nipis dan gentel bulat.
Ads
6. Bagi membuat tepung lemak pula campur santan, garam dan tepung beras. Kacau hingga sebati, kemudian masak di atas api sederhana hingga pekat tetapi masih meleleh apabila diangkat dengan senduk.
7. Sudukan adunan tepung lemak di atas daun pisang, jangan terlalu tebal. Letakkan 2 biji bebola inti dan tutup dengan sedikit tepung lemak. Lipat dan balut kemas.
8. Panaskan pengukus dan kukus tepung bungkus selama 20 minit di atas api sederhana. Hidangkan panas-panas atau sejukkan dalam peti ais, sama sedap!
INFO: Satu adunan akan menghasilkan 36 biji tepung bungkus yang comel!
Bila sekali makan donut yang gebu dan lembut, buat kita terlagi lagi nak menikmatinya. Rahsia nak jadikan donut gebu membukit ialah pastikan yis betul-betul berbuih sebelum dicampur ke dalam adunan. Selain itu guna air suam untuk bancuh yis. Jangan guna air panas kerana ia akan menyebabkan yis mati. Selain donut yang ditabur gula diatasnya , untuk cetus kelainan boleh letakkan salted karamel . Memang sangat sedap dan cara buatnya juga mudah.
DONAT SALTED KARAMEL
Bahan-bahan :
2 sudu besar yis 4 sudu besar gula 1 sudu besar susu pekat 1 cawan air suam
Sebatikan semua . Biarkan yis mengembang .
4 cawan tepung gandum 1 sudu besar susu tepung 1 biji telur 1 sudu besar mentega 1/2 pelembut roti
Cara memasak:
1.Ramaskan semua sehingga menjadi seperti serbuk roti . 2.Tuang air yis tadi , gaul sehingga menjadi doh . 3.Perap doh, biarkan doh mengembang. 4.Tumbuk tumbuk doh , canai atau roundingkan doh . 5.Biarkan donat mengembang sebelum digoreng. 6.Sejukkan donat sebelum disalut dengan sos karamel .
1.Masak gula menggunakan api kecil sehingga menjadi perang . 2.Sentiasa kacau agar gula tidak hangit dan menjadi pahit . 3.Bila gula dah cair , masukkan mentega dan garam . 4.Kacau sebatikan sehingga kesemua mentega cair . 5.Masukkan susu segar . 6.Kacau sehingga gula karamel menjadi pekat . siap
Kredit: Jom Belajar Buat Kek
ADA YANG NAK MEMBELI KUALI NON STICK? BOLEH LIHAT DI SINI.
Sedapnya Kuih Lompang Labu Kuning ni. Sesuai sangat dihasilkan untuk hidangan minum petang. Biasanya labu ni kita jadikan cekodok, apam, kuih lapis atau dimasak bersama sayur. Rupanya boleh juga diadun dalam adunan lompang ni. Sangat mudah. Jom cuba resipi perkongsian Mak Frida @fridajoincoffee ni. Pasti puas hati.
RESIPI KUIH LOMPANG LABU KUNING
BAHAN-BAHAN:
250gm labu – kukus
125gm tepung beras
1 sudu makan tepung jagung
150gm gula
125ml air
Kelapa parut secukupnya
Garam secukupnya
CARA MEMASAK:
Kisar halus labu yang dikukus tadi hingga menjadi puri.
Satukan puri labu, tepung beras, tepung jagung dan gula pasir. Adun sebati sambil dimasukkan air. Pastikan sebati dan tidak berketul.
Ambil acuan lompang dan oleskan sedikit minyak. Panaskan juga periuk kukusan sehingga mendidih dan naik wap.
Tuang adunan lompang ke dalam acuan hingga penuh. Kukus selama 15 minit atau sehingga masak.
Keluarkan Kuih Lompang dari acuan dan letakkan kelapa parut yang telah digaul bersama sedikit garam dengan secukupnya.
Kuih Permata Zamrud merupakan sejenis kuih tradisional yang dihasilkan menggunakan tepung pulut yang diisi inti kelapa seakan Kuih Koci. Kuih ini memang sangat sedap dan mempunyai rasa lemak-lemak manis. Nak cuba buat untuk minum petang? Resipi perkongsian saudari Nana Sabrina Sarsan ni antara yang terbaik dan mudah untuk dicuba. Jom lihat bahan-bahan yang diperlukan.
BAHAN B (ADUNAN PUTIH): 2 cawan santan – empunya resipi guna Kara. Tambahkan sedikit air agar santan tidak terlalu pekat 1/2 cawan tepung beras – beli online disini 2 sudu makan tepung jagung – beli online disini 2 sudu makan tepung gandum – beli online disini Garam Daun pandan
BAHAN INTI: 1 cawan kelapa muda parut Gula merah secukupnya – beli online disini Sedikit air Daun pandan
CARA MEMASAK:
1. Satukan semua bahan A dan uli hingga sebati. Dohnya seakan doh buah melaka.
2. Untuk bahan B, satukan semua bahan dan tapis. Kemudian masukkan ke dalam kuali bersama daun pandan. Masak guna api perlahan hingga naik wap sahaja anggaran 5 minit.
3. Bagi membuat inti, cairkan gula merah dan air di dalam kuali bersama daun pandan. Kemudian masukkan kelapa. Gaul sebati hingga air kering. Sejukkan.
4. Sediakan acuan lompang dan sapu minyak.
5. Masukkan inti ke dalam doh. Kemudian bulatkan.
6. Masukkan doh ke dalam acuan lompang dan letak di tengah-tengah. Buat hingga habis adunan.
7. Tuang aduanan B ke dalam acuan.
8. Kukus Kuih Permata Zamrud selama 10 minit menggunakan api sederhana.
9. Bila masak, sejukkan dan sedia untuk dinikmati.
Petua isi ayam kembali segar memang perlu kita praktikkan terutama bila sudah menyimpan lauk ini di dalam freezer dalam jangka masa yang lamaWalau sewaktu...