Jom buat kuah petis homemade untuk Sengkuang Calit. Kalau dulu, sekeping harganya dalam RM0.50 tapi sekarang boleh mencecah RM2 sekeping. Agak mahal tapi tak apa, anda pun boleh buat sendiri sos ni secara homemade menggunakan resipi perkongsian saudari Lynda Yum Yum. Memang berbaloi cuba. Boleh makan banyak kali. Nak jadikan kuah rojak pun boleh.

RESIPI PETIS HOMEMADE

 

BAHAN-BAHAN:

  • 1/2 botol kicap masin (anggaran 200ml)
  • 6 sudu makan gula apong ATAU 250gm gula melaka
  • Gula pasir secukupnya – jika perlu
  • 1 inci belacan bakar – dihancurkan
  • 6 sudu makan sos cili
  • 5 sudu makan cili kisar / cili boh
  • Bijan secukupnya – goreng tanpa minyak
  • 5 sudu makan tepung ubi/tepung kanji – bancuh dengan sedikit air

CARA MEMASAK:

  1. Satukan semua bahan kecuali bijan dan tepung ubi. Masak guna api kecil hingga mendidih. Pastikan sos ada rasa masin, manis dan pedas secukupnya.
  2. Masukkan tepung ubi sedikit demi sedikit dan kacau sentiasa supaya tidak berketul.
  3. Masak sos hingga pekat dan akhir sekali masukkan bijan.
  4. Padam api dan biarkan sos sejuk seketika.
  5. Sedia untuk dibuat sengkuang calit atau dimakan bersama buah-buahan kegemaran yang lain.
  6. Jika suka, boleh juga masukkan kacang tumbuk.

 

Kredit resipi & foto: Lynda Yum Yum

 

Tak tahu nak masak apa? Lubuk resipi RASA kini di SEENI, tak perlu susah lagi.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI