Garlic Butter Spread ni jika di pasaraya, sebotol kecil harganya boleh tahan mahal. Berbelas ringgit. Kalau nak tahu, anda boleh je buat sendiri di rumah guna bahan-bahan yang sangat ringkas. Malah kosnya berkali-kali ganda lebih murah tau. Nak cuba? Cikgu Afy Al Habibi ada kongsikan resipinya. Selamat mencuba!
CARA BUAT GARLIC BUTTER SPREAD
BAHAN-BAHAN:
2 labu bawang putih – cincang halus (beli online DISINI)
Marjerin (sapuan ini tidak rasa masin. Jika mahu masin, tambahkan sedikit garam bukit)
CARA MEMASAK:
1. Panaskan 1 sudu makan merjerin guna api perlahan. Masukkan bawang putih cincang.
2. Setelah bawang telah naik bau dan sedikit garing, masukkan 2 sudu makan mixed herbs. Kacau rata. Bila mixed herbs tadi naik bau, padamkan api. Biarkan sejuk.
3. Dalam mangkuk lain, masukkan 9 sudu makan marjerin. Tambahkan tumisan bawang putih dan herba tadi. Gaul rata.
4. Simpan garlic spread butter dalam bekas kedap udara.
Ads
5. Untuk menikmati garlic spread ni, sapu tipis pada roti sebelum dibakar.
6. Bakar atas non-stick pan. Lebih garing roti, lebih sedap rasanya.
7. Selain disapu pada roti, anda juga boleh menggunakan sapuan ini untuk menyediakan apa-apa sajian kegemaran anda.
Sebaik kita melayari Instagram wanita ayu IG @ leezaramzi milik Nor Aliza Mohd Ramzi,ia telah pun mencecah lebih 154,000 follower sejak dibuka dua tahun lalu. Video masakannya cukup mudah difahami dan paling menyeronokkan bila melihat aksi anak bongsunya dengan gaya yang mencuit hati, makan dengan penuh gaya dan nikmat menjadi 'food taster' masakan ibunya.
Hashtag anak beranak suka makan memang sepadan dengan keluarga ini, kerana Leeza sekeluarga memang suka menikmati makanan sedap bila berjalan dan suka mencuba resipi baru di IGnya . Menurut Leeza tiga daripada video masakannya iaitu masakan Korea TTeok-bokki, Cheese Garlic Bread dan Kek Batik Cream Cheese mendapat 'view' paling tinggi dan pasti terus hit 2020 ini.
Kek Batik Cream Cheese mencatat 236,123 view manakalah video tteok-bokki dan Garlic Cheese Bread masing-masing mencatat 180,566 dan 66,562 view. Dia yakin ketiga-tiga video bakal terus trending dan terus popular di tahun 2020 ini. Nor Aliza sehingga kini tetap aktif dengan 'posting' video masakannya dan gambar-gambar sajian yang menambat selera. Kini dia mula cenderung membuat roti menggunakan 'bread maker' kesayangannya dan mula mengumpul follower untuk 'baking'pula.
TTEOK-BOKKI
BAHAN-BAHAN :
Bahan kek beras :
1 cawan tepung pulut
1/2 cawan air
Secubit garam
3 cawan air untuk merebus
Sedikit minyak
Bahan sos:
2 ulas bawang putih
1 batang sosej
3 sudu makan sos korea adabi
1 sudu teh gula perang
Sedikit minyak bijan
Sekeping keju
CARA MEMASAK :
Cara masak kek beras :
1. Masukkan tepung pulut ke dalam satu bekas.
2. Masukkan air, secubit garam dan gaulkan hingga membentuk doh. Uli doh hingga tak melekat di tangan.
3. Keluarkan doh dan gelekkan dan bentukkan memanjang, potong menyerong doh.
4. Didihkan air dan masukkan potongan doh kek beras tadi, titikkan minyak dan masak hingga timbul. Angkat
5. Kemudian masukkan dalam air biasa supaya tak melekat. Bila nak masak baru toskan air.
Cara memasak sos :
1. Pijarkan minyak dan tumiskan bawang putih hingga naik bau.
2. Masukkan sosej dan biarkan ia masak.
3. Masukkan sos korea dan gula perang.Masukkan minyak bijan.
4. Tutup api dan taburkan bijan di atasnya, letakkan kepingan keju cedar di atasnya. Sajian siap untuk dinikmati.
CHEESE GARLIC BREAD
BAHAN-BAHAN :
Bahan doh :
500gm tepung protein tinggi
260ml air
1 paket yis kering
1 sudu makan minyak
80gm gula halus
Sedikit garam
Bahan inti :
Keju mozarella secukupnya
Sosej | ikut suka potong kecil
Bahan mentega bawang putih :
2- 3 sudu makan mentega
1 ulas bawang putih | dicincang
Sedikit daun parsli
CARA MEMASAK :
1. Masukkan kesemua bahan-bahan untuk doh roti ke dalam 'breadmaker' (mesin pembuat roti)
2. Biarkan ia menguli hingga doh mengembang, dan tak melekat di tepi bread maker.
3. Keluarkan doh dari bread maker dan canai rata doh, letakkan atas dulang pembakar.
4. Susunkan keju dan sosej, cantum dan lipat dua doh. Kelarkan di atasnya
5. Tutup doh dengan kain, dan biarkan ia berehat selama 30 minit.
6. Panaskan oven ke suhu 180 darjah Celcius dan bakar hingga masak dan gebu.
KEK BATIK CREAM CHEESE
BAHAN-BAHAN:
1 bungkus biskut Marie coklat
250gm @ 1 ketul mentega
1 sudu makan pemanis @ treasure.sugar |* boleh ganti dengan 1 sudu makan gula
500gm krim keju
CARA MEMASAK :
1. Patah-patahkan biskut Maire berperasa coklat kepada kepingan kecil.
2. Kemudian cairkan mentega di atas api dan masukkan susu pekat manis, gula atau pemanis. Kacau rata.
3. Masukkan krim keju dan kacau rata, tutup api.
4. Cedok dan asingkan satu bekas ( 1 mug) daripada krim keju tadi.
5. Masukkan biskut Marie ke dalam krim keju yang telah siap tadi. Masukkan dalam tin pembakar bulat dan padatkan permukaannya.
6. Kemudian tuangkan 1 mug krim keju di atasnya.
7. Masukkan di dalam peti sejuk , biarkan beberapa jam sebelum dihidangkan.
Resipi nugget ayam dan sayur. Sesuai untuk yang nak berdiet sebab bahannya tidak menggunakan tepung. Sesuai jugak untuk anak-anak yang susah nak makan sayur. Selamat mencuba!
RESIPI NUGGET AYAM DAN SAYUR
BAHAN-BAHAN:
Dada ayam dikisar.
Brokoli dikisar
Bunga kubis dikisar
Bawang besar dikisar
*apa jenis sayur yang anda suka.
Telur gred A sebiji.
Nak pedas boleh letak lada/cili padi.
Garam.
CARA MEMASAK:
1.Gaul je semua bahan sehingga sebati.
2.Rehatkan sekejap dalam peti ais supaya mudah nak dibentuk.(saya buat bentuk bulat)
3.Kukus dalam 10minit.(isi nugget tak melekat bila kita cucuk)
4.Boleh disimpan dalam peti ais,sedia digoreng bila bila masa. Hidang bersama sos/mayonis.
Kebiasaannya, kita pasti akan membuang biji durian selepas menikmatinya. Tetapi, tahukah anda sebenarnya biji durian boleh dibuat kerepek. Resipi kerepek biji durian ini telah dikongsi oleh Azura Jhamary. Katanya, ia cukup rangup bila dijadikan kerepek. Tambah pula serbuk cheese, confirm menjilat jari. Jom kita lihat resipi yang dikongsi olehnya. Selamat mencuba!
KEREPEK BIJI DURIAN CRISPY (3-4 ORANG MAKAN)
BAHAN-BAHAN:
5 hingga 7 biji durian (lebih pun boleh)
1 senduk Tepung Bistari
Pisau sagat biji durian
CARA PENYEDIAAN:
1. Sebelum kopek kulit durian, rendamkan dahulu biji durian. Ia bertujuan untuk membuang sisa-sisa isi durian.
2. Kemudian, kopek kulit biji durian. Hati-hati kerana ia akan keluar lendir yang banyak. Jadi, rajin-rajin rendam dan keringkan.
3. Sagat biji durian semampu yang boleh. Hati-hati kerana biji durian agak keras sedikit.
4. Selepas disagat, letakkan hirisan biji durian ke dalam tepung. Tak perlu letak air di dalam tepung.
5. Tuang minyak ke dalam kuali dan tunggu sehingga minyak betul-betul panas.
6. Perlahankan api dan masukkan adunan yang sudah disalut tepung tadi.
7. Goreng sehingga keperangan dan garing mengikut kesesuaian kita.
8. Angkat dan toskan minyak. Sedia untuk dihidang!
Jika anda sedang mencari KUALI yang berkualiti pada harga yang rendah, boleh klik DISINI.
Resipi kek mentega sedap & mudah. 15 variasi moden (pandan, strawberi, lemon, nenas, marble, oreo & banyak lagi). Ikut langkah satu per satu, confirm jadi!