Jom buat Cottage Cheese / Keju Cottage secara homemade! Pernahkah terjadi bila anda membeli susu segar atau susu penuh krim yang masih belum tamat tempoh tetapi terasa masam apabila hendak diminum? Pasti kecewa bukan? Namun jangan buang! Susu tersebut masih boleh diolah menjadi Keju Cottage yang enak. Barulah tidak membazir. Jom lihat cara-cara yang dikongsi oleh saudari Eyda Sukiman.

CARA BUAT COTTAGE CHEESE /

KEJU COTTAGE HOMEMADE

Cara Buat Cottage Cheese Homemade Guna 4 Bahan

BAHAN-BAHAN:

Susu segar / susu penuh krim – tidak semestinya susu rosak. Boleh juga guna susu yang masih segar
2 sudu makan cuka (beli online disini)
Cheese cloth @ kain untuk tapis keju
Garam (beli online disini)

Cara Buat Cottage Cheese Homemade Guna 4 Bahan

CARA MEMASAK:

1. Panaskan susu di dalam periuk hingga mendidih. Ingat, susu tak perlu rosak pun, cuma dalam kes empunya resipi ni, susu dibeli sudah rosak. Jadi untuk tidak membazir, beliau jadikan sebagai keju.

2. Bila susu sudah mula nampak mendidih dan sedikit berketul, tambahkan cuka. Jika tiada, boleh gantikan dengan perahan lemon.

3. Setelah dimasukkan cuka, kacau-kacau sekejap supaya ketulan keju terapung. Waktu ini ada akan 2 lapisan. Bahagian bawah adalah air dan bahangian atas adalah ketulan keju. Padamkan api.

Ads

4. Ambil kain tapis / penapis, (empunya resipi guna kain lampin bersih) kemudian tuang campuran keju tadi.

Cara Buat Cottage Cheese Homemade Guna 4 Bahan

5. Pastikan air betul-betul sejat. Boleh juga diperah hingga air betul-betul kering. Waktu ini keju dalam bentuk ketulan @ gumpalan yang sempurna dan tidak berderai.

Cara Buat Cottage Cheese Homemade Guna 4 Bahan

Cara Buat Cottage Cheese Homemade Guna 4 Bahan

6. Masukkan keju kembali ke dalam kain dan rendam ketulan keju dalam air garam (kalau nak masin) sekitar 2 jam. (empunya resipi tidak rendam. Beliau masukkan garam dalam susu)

7. Perah keju sekali lagi bagi membuang lebihan air garam.

8. Keju Cottage siap untuk dinikmati.

Cara Buat Cottage Cheese Homemade Guna 4 Bahan

INFO:

  • Keju ini mempunya rasa yang sedap dan lemak berkrim.
  • Ia boleh dinikmati bersama roti, dijadikan sandwich, pizza, kek, topping salad dan sebagainya. Terpulang pada selera masing-masing.
  • Boleh juga dimasukkan ke dalam kari. Sedap katanya.
  • Cara penyimpanannya ialah disimpan dalam peti sejuk. Boleh tahan lebih kurang seminggu.

 

Kredit resipi & foto: Eyda Sukiman

 

Ads

[Sertai Telegram Geng Rasa Share Resipi]

Dapatkan lebih banyak resipi yang mudah, sedap & cepat masak di laman web RASA:

Resipi Sizzling Tauhu Telur. Mudah Betul Cara Masaknya

Cara Masak Shrimp Omelette Sedap Macam Dekat Restoran Thai

Resipi Mushroom Chicken Pie Mudah, Tanpa Uli. Hanya Guna Pastri Segera

Resipi Kuih Bom Bijan Yang Sedap, Lembut & Tak Liat Walau Dah Sejuk

Resipi Sotong Goreng Pedas & Rahsia Supaya Lembut, Tak Berbau

Ads

Jom Cuba! Resipi Kuih Kole Kacang Sedap, Mudah & Kurang Manis

Bancuh Sendiri Kopi Ais Super Kaw. Sangat Sedap, Nikmat Tak Terkata

Resipi Tart Telur Simple & Sedap. Wajib Dicuba

Tonton lebih banyak video masakan mudah & sedap di Dailymotion @Rasa & Youtube @Majalah Rasa Official

 

 

 

Tak tahu nak masak apa? Lubuk resipi RASA kini di SEENI, tak perlu susah lagi.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI