Jom buat Cottage Cheese / Keju Cottage secara homemade! Pernahkah terjadi bila anda membeli susu segar atau susu penuh krim yang masih belum tamat tempoh tetapi terasa masam apabila hendak diminum? Pasti kecewa bukan? Namun jangan buang! Susu tersebut masih boleh diolah menjadi Keju Cottage yang enak. Barulah tidak membazir. Jom lihat cara-cara yang dikongsi oleh saudari Eyda Sukiman.
CARA BUAT COTTAGE CHEESE /
KEJU COTTAGE HOMEMADE
BAHAN-BAHAN:
Susu segar / susu penuh krim – tidak semestinya susu rosak. Boleh juga guna susu yang masih segar 2 sudu makan cuka (beli online disini) Cheese cloth @ kain untuk tapis keju Garam (beli online disini)
CARA MEMASAK:
1. Panaskan susu di dalam periuk hingga mendidih. Ingat, susu tak perlu rosak pun, cuma dalam kes empunya resipi ni, susu dibeli sudah rosak. Jadi untuk tidak membazir, beliau jadikan sebagai keju.
2. Bila susu sudah mula nampak mendidih dan sedikit berketul, tambahkan cuka. Jika tiada, boleh gantikan dengan perahan lemon.
3. Setelah dimasukkan cuka, kacau-kacau sekejap supaya ketulan keju terapung. Waktu ini ada akan 2 lapisan. Bahagian bawah adalah air dan bahangian atas adalah ketulan keju. Padamkan api.
5. Pastikan air betul-betul sejat. Boleh juga diperah hingga air betul-betul kering. Waktu ini keju dalam bentuk ketulan @ gumpalan yang sempurna dan tidak berderai.
Ads
6. Masukkan keju kembali ke dalam kain dan rendam ketulan keju dalam air garam (kalau nak masin) sekitar 2 jam. (empunya resipi tidak rendam. Beliau masukkan garam dalam susu)
7. Perah keju sekali lagi bagi membuang lebihan air garam.
8. Keju Cottage siap untuk dinikmati.
INFO:
Keju ini mempunya rasa yang sedap dan lemak berkrim.
Ia boleh dinikmati bersama roti, dijadikan sandwich, pizza, kek, topping salad dan sebagainya. Terpulang pada selera masing-masing.
Boleh juga dimasukkan ke dalam kari. Sedap katanya.
Cara penyimpanannya ialah disimpan dalam peti sejuk. Boleh tahan lebih kurang seminggu.
Memang sedap! Bagi anda yang belum ada idea nak masak apa untuk kudapan, sarapan atau minum petang, boleh cuba resipi Tauhu Goreng Crispy perkongsian saudari Mastura Razali ni. Sedap, mudah dan tidak menggunakan banyak bahan. Ia sangat enak dinikmati bersama Sambal Kicap. Padu…. Sekali cuba pasti tidak menyesal. Jom lihat cara-cara penyediaannya.
RESIPI TAUHU GORENG CRISPY SEDAP & MUDAH
BAHAN-BAHAN: 4 keping tauhu basah – potong 4 5 sudu makan tepung gandum – beli online disini 1 sudu makan tepung beras – beli online disini Secubit garam 1/2 sudu teh baking powder – beli online disini 1 cawan air 1 kiub pati ayam + 1/3 cawan air panas (air panas ini bertujuan untuk hancurkan kiub ayam) – beli online disini
CARA MEMASAK: 1. Bancuh semua bahan kecuali tauhu. Adun sebati semua adunan.
2. Bila adunan sudah agak-agak sebati, barulah masukkan tauhu yang telah dipotong.
3. Gaul-gaul tauhu dalam bancuhan kemudian tapis atau sejat tauhu tersebut. Panaskan minyak masak dan goreng tauhu tadi.
4. Air bancuhan tepung tadi jangan dibuang. 5. Goreng tauhu agak-agak sudah garing. Tuang air tepung tadi dalam kuali sambil kacau-kacau tauhu. Ia bertujuan nak bagi tepung melekat pada tauhu.
6. Kemudian tuang lagi air tepung sambil kacau tauhu. (empunya resipi tuang air tepung dalam kuali sebanyak 2 kali)
7. Biarkan tauhu garing dan angkat. Sejatkan minyak pada tauhu dan sementara itu bolehlah buat Sambal Kicap.
Jom buat Cucur Udang Geragau untuk kudapan keluarga. Sangat sedap ya! Bahan-bahan yang diperlukan sangat ringkas dan mudah didapati. Memang rugi kalau tidak dicuba. Menurut empunya resipi, saudari Har Ryea, cucur ini sangat sedap dimakan panas-panas bersama sos cili atau kuah lada. Wah…sepinggan tak cukup ni. Jomlah cuba! Anda pasti sukakannya.
CARA MEMASAK CUCUR UDANG GERAGAU YANG SANGAT SEDAP
1 biji lada merah – dihiris (bole guna cili padi, ikut kepedasan yang disukai)
Sedikit daun sup – dihiris
Sedikit garam
CARA MEMASAK: 1.Masukkan semua bahan ke dalam besen yang bersesuaian. 2.Gaul sebati dan pastikan semua bahan bercampur rata serta tiada gumpalan tepung. Gaul guna senduk sebab panas. 3. Biarkan adunan sejuk seketika. 4. Kemudian bolehlah jemput adunan dan bulat-bulatkan doh mengikut saiz yang anda gemari. Untuk lebih mudah, basahkan sedikit tapak tangan dengan air semasa bulatkan doh bagi elak doh melekat.) 5. Panaskan minyak masak dan goreng bebola cucur tadi hingga garing dan berwarna keemasan. 6. Angkat, toskan minyak dan enak dinikmati bersama sos cili atau kuah lada. Makan panas-panas memang sedap.
Dapat sebalang kuih tiram yang rangup memang enak.
Bahan-bahan yang digunakan pun tak banyak. Anda yang teringin
nak buat sendiri, boleh ikut resepi mudah ini.
Kuih Tiram
1 kg tepung gandum
4 sudu besar-marjerin
1 biji telur
Sedikit garam
Air sejuk peti secukupnya
Cara membuat:
1.Masukkan tepung,telur,marjerin, garam ke dalam bekas.Gaul menjadi serbuk roti.
Selepas itu masukkan air sejuk peti tadi sedikit demi sedikit sehingga menjadi doh.
Langkah seterusnya bulat-bulatkan doh kepada beberapa bahagian.Ikut suka nak buat
tiram besar atau kecil.
2.Ambil doh tadi.Gelek dengan penggelek sampai nipis sapu pes tadi.Gulung biar
padat.
3.Potong serong sedikit. Terpulang nak besar atau kecil.Dulang ditabur tepung dulu.
4.Goreng dengan api perlahan.
5.Balik dua kali dah cukup.
Untuk pes sapu
6 sudu besar tepung ubi
6 sudu besar minyak masak
(adun sebati jadi pes untuk disapu)
Belajar cara membuat Matcha Latte Homemade ala kafe yang super sedap, mudah dan jimat. Resipi lengkap dengan langkah ringkas untuk hasil pekat, creamy dan memuaskan!