Jom buat Cottage Cheese / Keju Cottage secara homemade! Pernahkah terjadi bila anda membeli susu segar atau susu penuh krim yang masih belum tamat tempoh tetapi terasa masam apabila hendak diminum? Pasti kecewa bukan? Namun jangan buang! Susu tersebut masih boleh diolah menjadi Keju Cottage yang enak. Barulah tidak membazir. Jom lihat cara-cara yang dikongsi oleh saudari Eyda Sukiman.
CARA BUAT COTTAGE CHEESE /
KEJU COTTAGE HOMEMADE
BAHAN-BAHAN:
Susu segar / susu penuh krim – tidak semestinya susu rosak. Boleh juga guna susu yang masih segar 2 sudu makan cuka (beli online disini) Cheese cloth @ kain untuk tapis keju Garam (beli online disini)
CARA MEMASAK:
1. Panaskan susu di dalam periuk hingga mendidih. Ingat, susu tak perlu rosak pun, cuma dalam kes empunya resipi ni, susu dibeli sudah rosak. Jadi untuk tidak membazir, beliau jadikan sebagai keju.
2. Bila susu sudah mula nampak mendidih dan sedikit berketul, tambahkan cuka. Jika tiada, boleh gantikan dengan perahan lemon.
3. Setelah dimasukkan cuka, kacau-kacau sekejap supaya ketulan keju terapung. Waktu ini ada akan 2 lapisan. Bahagian bawah adalah air dan bahangian atas adalah ketulan keju. Padamkan api.
5. Pastikan air betul-betul sejat. Boleh juga diperah hingga air betul-betul kering. Waktu ini keju dalam bentuk ketulan @ gumpalan yang sempurna dan tidak berderai.
6. Masukkan keju kembali ke dalam kain dan rendam ketulan keju dalam air garam (kalau nak masin) sekitar 2 jam. (empunya resipi tidak rendam. Beliau masukkan garam dalam susu)
7. Perah keju sekali lagi bagi membuang lebihan air garam.
8. Keju Cottage siap untuk dinikmati.
INFO:
Keju ini mempunya rasa yang sedap dan lemak berkrim.
Ia boleh dinikmati bersama roti, dijadikan sandwich, pizza, kek, topping salad dan sebagainya. Terpulang pada selera masing-masing.
Boleh juga dimasukkan ke dalam kari. Sedap katanya.
Cara penyimpanannya ialah disimpan dalam peti sejuk. Boleh tahan lebih kurang seminggu.
Ni resipi paling mudah dibuat, Jejari kentang cheese, keju dan kentang memang gandingan padu lazat. Ramuan 5 bahan aje, tak termasuk garam hihihi. Makan ni depan tv sure menjilat jari lah.
Jom semak resipi yang dikongsikan oleh Masni Bahari ini.
KENTANG CHEESE JEJARI
.
BAHAN-BAHAN :
7biji ubi kentang. | direbus – beli online DI SINI
CARA MEMASAK : 1. Rebus ubi kentang sampai empuk, selepas itu lenyek sampai lumat.
.
2. Biarkan sampai ubi tu sejuk,bila ubi dah sejuk satukan semua bahan yang lain. 3. Kemudian gaul sampai jadi doh,bila dah siap dah boleh bentukkan adunan td. Sebelum nak bentukkan sapukan minyak pada tangan ya supaya tak melekat nanti
.
4. Bila dah siap dah boleh goreng dgn api sederhana, goreng kekuningan dah boleh angkat dan hidangkan.
Kredit : Masni Bahari
INGIN MENCARI PENGISAR ATAU MESIN MEMPROSES MAKANAN YANG TERBAIK, JOM BELI ONLIN DI SINI.
Pizza homemade resipi perkongsian saudari Wan Hidayu ni nampak sangat sedap. Hanya guna roti sandwic dan beberapa bahan-bahan mudah yang lain sahaja. Memang jimat. Sesuai sangatlah dihidangkan untuk anak-anak sempena PKP ni. Boleh dijadikan sajian minum petang, makan malam atau bila-bila masa yang sesuai.
CARA MEMASAK: 1. Gris loyang ngan marjerin kemudian susun roti sandwic dalam dulang. Renjis air sedikit supaya roti menjadi lembut. 2. Sapu sos tomato @ pasta pada roti dengan secukupnya. 3. Kemudian susun kepingan keju cheddar.
4. Satukan kesemua bahan-bahan lain ( kecuali keju mozarella )dalam mangkuk dan gaul rata. Sudukan ke atas roti dengan secukupnya.
5. Tabur keju mozarella dan bakar dalam ketuhar selama 15 minit pada suhu 170C. Waktu membakar mungkin berbeza mengikut jenis ketuhar.
6. Setelah keju cair, keluarkan dan sedia dinikmati bersama sos cili.
INFO CHEF: Panaskan ketuhar selama 10 minit sebelum memasukkan pizza.
Kudap-kudap mudah yang anda boleh hasilkan secara homemade. Makan sambil tengok TV, memang ralit. Sekejap je habis satu balang. Jom cuba resipi perkongsian saudari E-cah Katman ni.
KACANG TANAH GORENG
BAHAN-BAHAN:
Kacang tanah besar
Bawang putih – hiris
Halia – hiris
Serbuk nasi goreng
Air secukupnya
Garam dan serbuk cukup rasa secukupnya
CARA MEMASAK:
1. Masukkan air, garam dan cukup rasa secukupnya ke dalam periuk. Masak hingga mendidih.
2. Setelah mendidih, masukkan kacang tanah, bawang putih dan halia. Biar sampai sejuk.
3. Toskan air dan goreng hingga garing termasuk sekali dengan bawang putih dan halia tadi. Kuantiti minyak seperti anda menggoreng kerepek.
4. Angkat dan toskan kacang goreng tadi. Tabur serbuk rencah nasi goreng secukupnya. Gaul rata.
5. Sedia untuk dinikmati.
INFO RASA: Jika tak nak guna serbuk nasi goreng, boleh juga guna garam halus biasa.
Tip simpan rebung ini kena tahu sebab ramai yang suka makan rebung, tapi nak dapatkan rebung segar bukan selalu ada. Musim-musim tertentu saja rebung...