![Untitled design - 2020-03-30T141257.981](https://www.rasa.my/wp-content/uploads/2020/03/Untitled-design-2020-03-30T141257.981.jpg)
Petang macam ni tengah fikir apa yang sedap nak makan dengan bahan-bahan yang terhad ada di rumah. Teringat pula kenikmatan bubur sum sum aduhai bila disiram dengan gula melaka memang tak terkata. Buat kemudian simpan dalam peti sejuk. Memang tak jemu makan.
Bubur Sumsum
Bahan-bahan:
1 cawan tepung beras
2 sudu tepung jagung
4 1/2 cawan santan
1sudu kecil garam
Daun pandan
Cara memasak:
1.Masukkan semua bahan dalam periuk. Kacau sebati. Api (sederhana saja ya) kacau tanpa henti supaya tidak berketul-ketul.
2.Kacau sehingga tepung masak dan pekat.
3.Padam api dan tuangkan dalam acuan atau dalam bekas. Sejukkan.
Air gula
3 ketul gula Melaka
Sedikit gula putih(ikot kemanisan masing-masing)
Air daun pandan
Cara memasak:
Campur semua dan masak atas api… Siap, Masukkan dalm peti sejuk. Bila dah sejuk, keluarkan dua-dua. Potong Bubur Sumsum siram dengan air gula.
Ngap masuk mulut… Sedapnya sejuk!!!
Selamat Mencuba
Kredit resipi &foto :Yna Sidek
Download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI
Cara Buat Apam Pisang Gebu, Makan Satu Mesti Tak Cukup
![Cara Buat Apam Pisang Gebu, Makan Satu Mesti Tak Cukup](https://www.rasa.my/wp-content/uploads/2020/11/310633.jpeg)
Apam pisang ni memang sedap. Kalau makan satu je mesti tak cukup. Nak beli pun agak mahal, lebih baik buat sendiri di rumah. Pastinya lebih gebu dan sedap. Bahan yang digunakan pun ringkas dan tidak susah. Jom kita cuba buat apam pisang menggunakan resipi oleh saudari Junainah Borhan.
APAM PISANG GEBU
BAHAN-BAHAN:
- 8-10 biji pisang
- 2 cawan tepung gandum – beli online DISINI
- 1 cawan gula – beli online DISINI
- 1 cawan minyak masak – beli online DISINI
- 3 biji telur
- 1 susu yis mauripan – beli online DISINI
- 1 sudu garam – beli online DISINI
- 1 sudu esen vanilla – beli online DISINI
CARA PENYEDIAAN:
1. Kisar pisang, gula, telur, esen vanilla dan garam hingga hancur. Asingkan ke dalam bekas.
2. Masukkan tepung dan yis mauripan. Kacau hingga sebati. Masukkan minyak dan kacau lagi sehingga rata.
3. Kemudian, masukkan adunan tadi ke dalam acuan dan susun di dalam periuk kukus. Kukus selama 10 hingga 15 minit.
4. Siap! Bolehlah nikmati dengan tenang.
Kredit resipi & foto: Junainah Borhan
Anda mencari STEAMER POT? Boleh dapatkan secara online DISINI.
Dapatkan lebih banyak resipi di laman web RASA:
Cara Buat Apam Polkadot Pelangi Berinti Strawberi. Buat Jualan Gerenti Laku Keras
Lemak Manis, Kenyal & Tak Jemu. Ini Cara Buat Kuih Lepat Ubi Kayu Paling Sedap.
Tonton lebih banyak video masakan mudah & sedap di Youtube @Majalah Rasa Official:
Kuih Lapis Coklat Pandan Lemak Manis. Ikut Sukatan Memang Cantik Hasilnya
![Kuih Lapis Coklat Pandan Lemak Manis. Ikut Sukatan Memang Cantik Hasilnya](https://www.rasa.my/wp-content/uploads/2019/06/Untitled-design-2019-06-24T105752.008.jpg)
Mulut rasa nak mengunyah yang manis. Min cadangkan buat resipi kuih lapis coklat pandan yang pasti korang suka. Boleh layan makan, gabungan pandan dan coklat memang harum jer . Bolehlah cuba nanti .Sedap yakmat ampa tau dak
KUIH LAPIS COKLAT PANDAN
BAHAN A
2 cawan tepung beras(cap teratai)
1 cawan tepung gandum
2 sudu besar tepung jagung
2 cawan santan
1 sudu kecil garam
BAHAN B
1 tin susu cair
1 cawan santan
1 ¹/⁴ cawan gula pasir( 1 cawan lebih)
2 helai daun pandan(simpul)
BAHAN C
3 sudu besar serbuk koko+ 4 sudu besar air suam =kacau biar sebati
1 sudu kecil pewarna hijau(nak terang lagi..boleh tambah lagi)
*Kalau betul-betul ikut sukatan memang akan dapat kuih lapis yang cun
Cara memasak:
1.Satukan semua bahan B.Masak atas api sambil-sambil kacau sampai gula hancur.
2.Ketepikan bahan B yang dimasak tadi. Biar suam-suam sikit.
3.Masukkan semua bahan A dalam bekas. Kacau-kacau biar sebati.
4.Bila bahan B yang kita masak tadi dah suam, campurkan bahan A dan B.Kacau sebati dan tapis.
5.Bahagikan adunan kepada 2 bahagian.
6.Satu adunan letak serbuk koko yang dibancuh tadi(kacau sebati)
7.Satu adunan lagi masukkan pewarna hijau.
8.Panaskan kukusan.Penutup kukusan kena bungkus supaya air wap tidak menitik.
9.Letak loyang yang dah disapu minyak dalam kukusan biar panas sekejap. Tuang adunan selapis selapis.
10.Mula-mula .tuang warna coklat dulu selapis. Guna senduk bulat yang besar.Tuang haruslah rata dalam loyang.
11. Kukus dalam 5 minit setiap lapisan, api sederhana.Dah cukup 5 minit, buka kukusan. Kemudian tuang yang hijau .Tutup dan kukus lagi 5 minit.
12.Ulang langkah tuang selapis-selapis sampai habis adunan.
13.Untuk adunan yang terakhir,kukus selama 20 minit.
14.Dah siap masak,keluarkan kuih lapis dari kukusan.Sejukkan baru boleh dipotong menggunakan pisau plastik
Selamat mencuba.
Resipi :Cikpooja
Nak Pisang Goreng Sedap? Ini Resipi Tepung Bancuhan Pisang Yang Best
Talam Ubi Kayu Lembut Bergedik. Resipi Ikut Sukatan Cawan Gerenti Jadi
Cara Buat Kuih Sagu Kukus Menggunakan Acuan Lompang
![Cara Buat Kuih Sagu Kukus Menggunakan Acuan Lompang](https://www.rasa.my/wp-content/uploads/2021/02/340534.jpeg)
Kuih Sagu merupakan antara kuih lama yang sedap dan paling mudah nak buat. Teksturnya yang lembut, manis dan dinikmati bersama kelapa parut menjadikan sajian ini digemari semua golongan. Bagi anda yang terasa nak makan Kuih Sagu untuk minum petang, resipi perkongsian saudari Sitihawa Ahmad ni boleh dicuba. Memang mudah!
RESIPI KUIH SAGU
BAHAN-BAHAN:
- 1 cawan sagu – beli online DISINI
- 2 1/2 cawan air
- 3/4 cawan gula pasir – beli online DISINI
- 1/2 sudu teh pewarna merah @ hijau
- 1/2 biji kelapa parut – kukus terlebih dahulu supaya tahan lama
- Sedikit garam halus – beli online DISINI
- Sedikit minyak untuk sapu acuan
CARA MEMASAK:
1. Panaskan air dan masukkan pewarna. Kacau rata.
2. Bila mendidih, masukkan sagu dan gula. Kacau serta masak hingga kembang dan likat.
3. Padamkan api dan masukkan sagu ke dalam acuan-acuan kecil atau acuan lompang. Boleh juga guna loyang yang telah disapu dengan sedikit minyak.
4. Kukus sagu sekali lagi selama 15-20 minit.
5. Sejukkan sagu seketika sebelum dikeluarkan dari acuan.
6. Tabur kelapa parut yang telah dikukus dan digaul dengan sedikit garam halus.
7. Siap dan sedia untuk dinikmati.
Kredit resipi & foto: Sitihawa Ahmad
Anda mencari PENGUKUS? Boleh cari DISINI.
Dapatkan lebih banyak resipi di laman web RASA:
Resipi Kuih Bakul Homemade Yang Kenyal & Sedap, Yang Penting Halal
Tonton lebih banyak video masakan mudah & sedap di Youtube @Majalah Rasa Official: