Petang macam ni tengah fikir apa yang sedap nak makan dengan bahan-bahan yang terhad ada di rumah. Teringat pula kenikmatan bubur sum sum aduhai bila disiram dengan gula melaka memang tak terkata. Buat kemudian simpan dalam peti sejuk. Memang tak jemu makan.
Bubur Sumsum
Bahan-bahan:
1 cawan tepung beras
2 sudu tepung jagung
4 1/2 cawan santan
1sudu kecil garam
Daun pandan
Cara memasak:
1.Masukkan semua bahan dalam periuk. Kacau sebati. Api (sederhana saja ya) kacau tanpa henti supaya tidak berketul-ketul.
2.Kacau sehingga tepung masak dan pekat.
3.Padam api dan tuangkan dalam acuan atau dalam bekas. Sejukkan.
Air gula
3 ketul gula Melaka
Sedikit gula putih(ikot kemanisan masing-masing)
Air daun pandan
Cara memasak:
Campur semua dan masak atas api… Siap, Masukkan dalm peti sejuk. Bila dah sejuk, keluarkan dua-dua. Potong Bubur Sumsum siram dengan air gula.
Ngap masuk mulut… Sedapnya sejuk!!!
Selamat Mencuba
Kredit resipi &foto :Yna Sidek
Download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI
Kuih Tepung Gomak Inti Kelapa Manis, Sedap & Puas Hati Makan
Kuih muih melayu memang sukar nak jumpa yang sedap dan memuaskan hati. Jadi boleh cuba buat kuih lejen ni, tepung gomak inti kelapa manis.Ikut cara ini boleh dapat dalam 20 biji kuih. Hidang untuk minum petang memang layan.
KUIH TEPUNG GOMAK INTI KELAPA MANIS
Inti:
½ biji kelapa parut muda
3 sudu makan gula merah / gula melaka
3 sudu makan gula pasir
2-3 helai daun pandan disimpul
1 cawan air
1-2 sudu makan tepung gandum
(Sukatan gula boleh adjust ikut selera masing-masing)
Cara memasak:
1. Didihkan air bersama daun pandan.
2. Daun pandan dah layu, masukkan pula gula merah dan gula pasir. Renehkan seketika.
3. Masukkan kelapa parut muda. Gaul rata sehingga air agak kering.
4. Masukkan tepung gandum / sebarang tepung dan masak seketika. Gaul rata, sejukkan.
5. Bulat-bulatkan besar ikut suka.
Doh (untuk hasilkan 20 biji kuih)
2 cawan tepung pulut
2 sudu makan membukit tepung gandum
1½ cawan air
Sedikit garam
(Cawan 250ml)
Cara membuat:
1. Larutkan garam bersama air.
2. Campurkan kedua-dua tepung dalam bekas.
3. Tuang air sedikit demi sedikit sambil uli doh sehingga doh tak melekat di bekas.
4. Tambah lagi sedikit air jika doh masih keras.
5. Masukkan inti. Bulatkan kemudian leperkan.
6. Didihkan air dalam periuk.
7. Rebus kuih. Bila kuih dah terapung, tanda kuih telah masak. Boleh terus salut dengan tepung kacang hijau.
Bahan salut:
Kacang hijau
Cara membuat:
1. Sangai kacang hijau menggunakan api kecil sehingga warna keperangan.
2. Buang kulit kacang, kemudian ayak / tampi kulit kacang.
3. Masukkan dalam pengisar kering. Kisar sehingga halus. Ayak dan kisar lagi sehingga dapat tekstur seperti tepung.
4. Sangai tepung kacang hijau sekali lagi.
5. Sejukkan sebelum disimpan dalam bekas kedap udara.
CARA PALING MUDAH:
Beli saja tepung kacang hijau yang sedia ada dikedai-kedai. Pastikan ada tertulis ROASTED ye. Saya lampirkan tepung yang saya maksudkan. Brand lain pun dah banyak dijual. Saya sendiri pernah cuba beli cap Alagappas. Selain kuih tepung gomak, tepung ini juga boleh dibuat kuih kole kacang, batang buruk dan putu kacang.
Kredit: Marlia Lia
Dapatkan lebih banyak resipi yang mudah, sedap & cepat masak di laman web RASA:
https://www.rasa.my/resipi-nasi-kerabu-kuning-sedap-masak-sendiri-baru-puas-makan/
https://www.rasa.my/resipi-rojak-ayam-sedap-masak-sendiri-puas-hati-lebih-jimat/
https://www.rasa.my/cara-masak-oden-homemade-ala-family-mart-sedap-puas-makan/
https://www.rasa.my/jom-cuba-resipi-kuih-kole-kacang-sedap-mudah-kurang-manis/
Tonton lebih banyak video masakan mudah & sedap di Youtube @Majalah Rasa Official
Tepung Pasung Gula Merah Kuih Kegemaran Di Pantai Timur
Jika di pantai timur kuih tepung pasung atau tepong pasong bukanlah asing. Ia menjadi kegemaran masyarakat di sana. Tepung pasung diperbuat daripada tepung beras dan mempunyai inti. Ia dibentuk seperti kelongsong. Bentuk dan rasanya memang unik . Sesuai dihidangkan untuk sarapan dan minum petang.
TEPUNG PASUNG GULA MERAH
BAHAN-BAHAN:
125gm tepung beras
50gm tepung ubi
175gm gula merah
200ml air
600ml santan pekat
2 helai pandan disimpul
1 sudu teh garam
Daun pisang untuk kelongsong
CARA MEMBUAT:
1.Sediakan kelongsong daun pisang secukupnya.
2.Satukan gula merah air dan pandan
3.Masak sehingga gula larut/sejukkan kemudian tapis
4.Dalam periuk, satukan tepung beras, tepung ubi, santan dan garam.
5.Masukkan air gula merah dan kacau sebati.
6.Kemudian masak dengan api perlahan sehingga meruap, sentiasa kacau (jangan terlalu pekat ye)
7.Tuang ke dalam kelongsong dan kukus selama 25min sehingga masak
8.Sejukkan sedia dihidangkan.
SELAMAT MENCUBA
Kredit : Mas Cotek
MAHUMENCARI PENGUKUS YANG TERBAIK , JOM LAYARINYA DI SINI ADA BANYAK PILIHAN MENARIK.
Donat Gebu Gabas Bersira Sambal, Memang Enak DiMakan Bila Masa Pun.
Resipi Bingka Tumis Yang Super Sedap. Bakar Guna Pemanggang Ajaib. Memang Ajaib Betul Hasilnya
Resipi daripada pemilik FB Noor Lela ini memang terlihat sangat sedap. Cara membuatnya pun tidak terlalu sukar. Lebih senang lagi bila bakar guna pemanggang ajaib je. Resipi ini dikongsi melalui page mahn.
BAHAN-BAHAN:
- 2½ cwn tpg gandum
- ¾@1 cawan gula
- ½ biji kelapa size besar
- (hasilkan 5 cawan santan)
- 1 cwn air daun pandan
- (6 helai daun pandan blend)
- 2 biji telur size B
- 2 sb butter atau marjerin
- Sedikit garam
- Sedikit pewarna hijau
BAHAN TUMIS
- 10-12 ulas bawang kecil
- 2 sb butter atau marjerin
- Sedikit minyak masak
CARA MEMASAK:
LANGKAH 1
- Masukkan air daun pandan bersama 4 cawan santan. Kemudian masukan telur dan tepung, blend sampai sebati. Kemudian masukkan ke dalam periuk.
- Kemudian masukkan baki 1 cawan santan, gula, butter dan garam
- Masak atas dapur gunakan api perlahan selama 5-10 minit atau sehingga adunan pekat
- Setelah pekat, padamkan api dan ketepikan sebentar.
LANGKAH 2
- Sediakan bahan tumis. Panaskan butter dan minyak.. Goreng bawang sehingga kekuningan. Toskan bawang tadi.
- Minyak bawang tadi masukan ke dalam adunan tepung tadi dan gaul sehingga sebati.
LANGKAH 3
- Masukkan ke dalam pemanggang ajaib, taburkan bawang goreng.
- Bakar 30-40 minit..api perlahan…setelah 20 minit…terbalikan pemanggang ajaib .lakukan sehingga masak.
SIAP:
INFO:
Untuk oven: bakar suhu 170-180 darjah celcius selama 30 minit bergantung pada oven masing-masing-masing
Setelah masak sapukan permukaan bingka dengan butter atau marjerin..untuk kelihatan lebih cantik..
Resipi ni untuk sukatan pemanggang ajaib. Jika nak buat banyak, gandakan bahannya
Ok selamat mencuba