Sarapan pagi dengan cucur memang sedap. Tambah pula bila dimakan panas-panas. Memang gerenti sepinggan boleh habiskan. Kalau buat banyak boleh bawa bekal ke pejabat juga memang kenyang hingga tengah hari.
Kuih Limas, kuih tradisional yang menjadi kegemaran orang-orang Perak. Sekali imbas, rupanya seakan Kuih Tepung Pelita atau Kuih Sampan, namun ada sedikit perbezaan iaitu Kuih Limas ini dibuat menggunakan tepung gandum sahaja dan tidak menggunakan tepung beras. Nampak sedap kan? Jom cuba resipi perkongsian saudari Noriza Jaja ni. Jika tahu, boleh buat kelongsong atau acuan menggunakan daun pisang. Namun jika tidak pandai, boleh sahaja guna bekas plastik yang dilapik dengan daun pisang. Pasti sedap dijadikan sajian minum petang.
1. Campurkan semua bahan dan kacau rata. Tapis dan ketepikan.
2. Jika santan agak pekat boleh kurangkan sukatan tepung jadikan 1/2 cawan.
Empunta resipi guna santan yang diperah dari sebiji kelapa. Jadi kita kena pandai-pandai adjust sebab santan yang kita guna kadang-kadang tidak sama kepekatannya. Kuih Limas asli memang kepalanya agak lembut ya.
BAHAN-BAHAN LAIN:
Kelongsong daun pisang@bekas plastik
Gula secukupnya
CARA MEMASAK: 1.Panaskan kukusan dan susun kelongsong dan isi 1 sudu besar gula (empunya resipi letak lebih sebab nak berair macam dalam gambar paling bawah)
2. Bila air sudah mendidih, masukkan adunan lapisan bawah (hijau).
3. Kukus selama 12 minit menggunakan api sederhana. Bila sudah masak, sejukkan sebentar supaya bila tuang adunan lapisan atas, kuih tidak bercampur. 3. Apabila lapisan hijau sudah sedikit sejuk, masukkan pula adunan lapisan atas. (Untuk lebih mudah, tuang guna senduk perlahan-lahan)
4. Kukus sekali lagi selama 10-12 minit menggunakan api sederhana. Apabila sudah masak, tutup api. 5. Kuih Limas siap untuk dihidang. Kuih ini boleh dinikmati ketika suam atau pun sejukkan di dalam peti terlebih dahulu.
Tips:
Kukus dengan api sederhana sahaja untuk mendapatkan permukaan kuih yang cantik.
Sejukkan lapisan bawah dulu supaya tidak bercampur adunan sebab kuih ini agak lembut.
Balut tudung pengukus supaya air tak jatuh ke atas kuih.
Empunya resipi guna santan segar.
Sebelum tuang adunan ke dalam acuan, kena kacau terlebih dahulu supaya adunan sebati.
Selalunya kulit jagung akan dibuang dan hanya mengambil isi jagung sahaja. Tidak perlu mencari daun pisang resipi lepat jagung manis ini menggunakan kulit jagung sebagai pembalut kuih lepat. Sangat bijak dan tiada pembaziran dalam proses masak lepat kerana semua digunakan sepenuhnya.
LEPAT JAGUNG MANIS
BAHAN-BAHAN:
4 tongkol jagung (disagat halus)
1 tongkol jagung (hiris)
1 cawan tepung beras
1/2 cawan tepung gandum
1/2 cawan tepung jagung
1/2 cawan gula
2 cawan santan pekat
CARA MEMASAK:
1. Satukan kesemua bahan-bahan dan kacau sehingga sebati.
2. Masak adunan hingga pekat dengan menggunakan api sederhana (kacau selalu supaya tidak hangit)
3. Sediakan kulit jagung dan masukkan 1 sudu besar adunan.
4. Bungkus dengan kemas dan kukus selama 20 minit.
Nak belajar buat kulit karipap? Dalam penghasilan karipap, doh adalah bahagian yang paling penting. Jika kulit karipap tersebut rangup, rapuh dan enak, memang sedaplah kuih tersebut. Tak puas makan! Jadi bagi anda yang nak belajar cara-cara buat kulit karipap yang kekal rangup dalam tempoh masa yang lama, boleh cuba resipi perkongsian saudari Noor Azlina Khalil. Menurut beliau, karipap ini adalah antara yang menjadi kegemaran kawan-kawan serta pelanggan setia beliau. Wow, memang kena cuba!
CARA-CARA BUAT DOH KARIPAP RANGUP
BAHAN-BAHAN:
1kg tepung gandum
1 cawan minyak masak + 2 sudu makan planta (dipanaskan)
2 sudu makan air kapur
1 1/2 sudu teh garam
1 1/2 sudu makan gula
350ml air sejuk (letak seketul ais)
Sedikit daun sup cincang (optional)
CARA MEMASAK:
1. Satukan tepung gandum, gula, garam dan daun sup cincang.
2. Kemudian masukkan minyak, planta yang dah dipanaskan dan air kapur.
3. Kacau bahan-bahan tadi menggunakan senduk. Setelah sedikit sejuk, barulah diramas dengan tangan hingga mendapat tekstur seperti serbuk roti.
4. Seterusnya masukkan air dan uli.
5. Masukkan doh ke dalam plastik dan ramas-ramas tepung dama 10-15 minit. Perap dalam peti sejuk selama 3-4 jam.
6. Kemudian bolehlah dicanai dan diisi inti kegemaran masing-masing. Bentukkan seperti karipap dan goreng hingga masak.