
Senang je sebenarnya nak buat bubur jagung ni, yang buat susah rasa malas je. Bahan nak buat bubur jagung ni pun mudah je tak banyak hal. Menu bubur jagung ni terpulang nak dihidangkan panas ataupun sejuk. Tapi saya lagi suka makan masa sejuk rasa lemak manisnya lagi terasa di tekak. Resipi yang dikongsikan oleh Norhafizan Ezan Sulaiman di Facebook ni memang laku keras kalau terhidang. Jom kita cuba!
RESIPI BUBUR JAGUNG LEMAK MANIS
BAHAN-BAHAN:
1 tin Cream Styled Corn (jenama hosen)
1 tin Sweet Corn (jenama hosen)
Susu cair 1 tin (nak kurang manis kurangkan. Kalau letak sagu kena letak 1 tin sebab nanti pekat)
Sehelai daun pandan
2 sudu besar gula perang
CARA PENYEDIAAN:
1. Masukkan kedua-dua jagung dalam tin.
2. Tuangkan susu cair. Kemudian letakkan juga daun pandan dan gula perang.
3. Panaskan semua bahan dalam periuk sampai mendidih.
4. Bila dah mendidih, tutup api dan sejukkan.
5. Boleh juga letakkan sagu mengikut citarasa masing-masing.
6. Nak lagi sedap boleh masukkan biskut wheat cracker yang sudah dihancurkan.
SELAMAT MENCUBA!
Kredit: Norhafizan Ezan Sulaiman
Dapatkan lebih banyak resipi yang mudah, sedap & cepat masak di laman web RASA:
Tonton lebih banyak video masakan mudah & sedap di Youtube @Majalah Rasa Official
Download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI
Resipi Mudah & Anti Gagal Cara Buat Brownies Biscoff

Biasa kan kita tengok bila orang buat brownies, mesti muncul masalah itu ini. Sama ada tak jadi kedut-kedut ataupun brownies menjadi bantat.
Nah, untuk makan petang yang istimewa pada hari yang syahdu ini, kita persembahkan resipi brownies daripada Noratiqah Nordin!
Tapi yang paling best, kita gabungkan resipi brownies ini bersama biskut biscoff yang popular tu. Insya-Allah, resipi ini boleh dijadikan jualan kerana ia sangat sedap, chewy dan anti gagal!
BROWNIES BISCOFF
BAHAN-BAHAN:
400gm dark coklat
150gm marjerin – beli online di sini
100gm gula kastor – beli online di sini
100gm gula perang – beli online di sini
100gm tepung naik sendiri/self raising flour – beli online di sini
30gm serbuk koko
Biscoff spread dan biskut biscoff
TONTON Creamy Garlic Butter Chicken
TONTON Macaron Teh Tarik
CARA MASAK:
1. Masak marjerin secara double boiler hingga marjerin cair.
2. Masukkan dark coklat pada marjerin hingga coklat cair. Kemudian, angkat dan ketepikan.
[Jangan Terlepas Resipi Menarik Di Channel Rasa]
3. Di dalam mangkuk lain, masukkan telur. Kacau. Masukkan gula castor dan gula perang. Gaul hingga sebati sahaja.
[Sertai Telegram Geng Rasa Share Resipi]
4. Masukkan tepung naik sendiri dan serbuk koko. Gaul hingga sekata. Masukkan bahan coklat yang kita masak tadi. Gaul hingga sekata. Kemudian, masukkan biskut biscoff. Kacau.
5. Masukkan dalam loyang. Jika tiada baking paper, boleh guna kertas burger saja.
6. Letak hiasan biscoff spread dan biskut biscoff d atas permukaan brownies. Masukkan dalam ketuhar dengan suhu 160C selama 45 minit atau sehingga masak. Lain ketuhar lain aturan masanya.
Kredit resipi & foto: Noratiqah Nordin
Dapatkan lebih banyak resipi yang mudah, sedap dan cepat dimasak di laman web Rasa:
Nak Buat Ikan Goreng Lagi Sedap? Boleh Cuba Ramuan Istimewa Ni
Tonton lebih banyak video masakan mudah dan sedap di YouTube @Majalah Rasa Official:
Kak Ros Kongsi Resipi Sotong Tumis Pedas Warisan Mertua. Anak-Anak Memang Suka!

Sedapnya sajian Sotong Tumis Pedas ni. Menurut Puan Rosni Musa, resipi ini adalah dari mertuanya dan menjadi kegemaran anak-anak. Cara masaknya mudah sahaja dan sangat ringkas. Namun rasanya memang memikat selera. Bagi anda yang bercadang nak cuba menu mak mertua Kak Ros ni, berikut adalah bahan-bahan serta cara memasaknya. Selamat mencuba!
RESIPI SOTONG TUMIS PEDAS WARISAN MERTUA PALING SEDAP
BAHAN-BAHAN:
- 200-300gm sotong
- 1 biji bawang besar (beli online DISINI)
- 1 ulas bawang putih (beli online DISINI)
- 13 biji cili api merah & hijau (beli online DISINI)
- 2 inci belacan (beli online DISINI)
- 1 biji tomato (boleh gantikan dengan asam keping)
CARA MEMASAK:
1. Tumbuk bahan-bahan rencah kecuali sotong dan tomato.
2. Tumbuk kasar-kasar sahaja. Jika suka, boleh tumbuk hingga lumat.
3. Panaskan minyak masak dan masukkan bahan-bahan tumbuk tadi. Tumis sampai sedikit garing.
4. Bila tumisan dah naik bau, masukkan tomato yang sudah dibelah empat. Kacau rata. Jika tiada buah tomato, boleh digantikan dengan asam keping.
5. Masukkan sedikit air ke dalam lesung untuk habiskan sisa-sisa bahan tumbuk. Kemudian tuang ke dalam kuali. Jangan masukkan banyak kerana nanti sotong akan mengeluarkan air sendiri.
6. Perasakan dengan garam dan juga perasa.
7. Seterusnya, masukkan juga sedikit gula. Kacau biar sebati.
8. Kemudian masukkan sotong yang telah dibersihkan.
9. Kacau-kacau lagi sehingga sotong dan rencah bergaul sebati.
10. Renihkan sehingga sotong masak. Pastikan sotong tidak dimasak lama bagi mengelakkan ia menjadi liat.
11. Sotong Tumis Pedas siap untuk dinikmati. Boleh dihidangkan dengan lauk pilihan yang lain.
Kredit resipi & foto: Rosni Musa
Dapatkan lebih banyak resipi yang mudah & sedap di laman web RASA:
Resipi Parpu Teloq Sedap Tak Terkata. Bau Aroma Bahan Tumis Darat Sungguh Membuka Selera
Tonton lebih banyak video masakan mudah & sedap di Youtube @Majalah Rasa Official
5 Sajian Cina Kesukaan Rakyat Malaysia Dari CRG. Pasti Sedap Dibuat Berbuka.

Isi Kandungan
ToggleMin gerenti korang mesti gemar makan sajian Cina. Setuju kan kalau Min kata sajian cina mendapat tempat di hati rakyat negara ini tanpa mengenal kaum. Menu masakan laut, tofu dan sajian kukus berasaskan resipi autentik cina telah menjadi sebahagian dari rutin pemakanan warga Malaysia.
Kalau masih fikir nak buat apa untuk menu berbuka ni, jom kita cuba reseipi dari Chef Imran Audi Mohd Yap dan Firman Fauzi dari restoran Chicken Rice Guys (CRG), di seksyen 7 Shah Alam, Selangor. Ini bukan resipi biasa ya,tapi diwarisi dari nenek moyang mereka yang berketurunan Cina.
STIR FRIED BLACK PEPPER BEEF
BAHAN-BAHAN :
- 100 gm daging | dihiris nipis (bahagaian batang pinang)
- 2 sudu makan sos tiram
- 3 sudu makan lada hitam | serbuk kasar
- 1 biji bawang | dipotong dadu
- 3 ulas bawang putih | diketuk
- 2.5 sm halia | dihiris
- 3 biji cili api | diketuk
- Sedikit daun bawang | dipotong 2 sm
- Garam secukup rasa
- Gula secukup rasa
CARA MEMASAK :
1. Panaskan minyak dalam kuali.
2. Tumiskan bawang besar, bawang putih, biarkan hingga naik bau wangi.’
3. Kemudian masukkan daging ke dalam kuali.
4. Masukkan pula sos tiram, serbuk lada, cili api, daun bawang dan bawang besar.
5. Tumiskan dan gaul hingga sebati. Perasakan dengan garam dan gula secukp rasa
6. Apabila daging empuk, padamkan api.
Saiz hidangan : 2 orang
Waktu memasak : 15 minit
Keistimewaan : Gabungan rasa pedas lada hitam dan sos tiram yang lazat
INFO CHEF : Untuk melembutkan daging , perapkan dengan gula, garam dan minyak masak dan biarkan untuk 2- 3 jam.
STEAM TOFU WITH BRAISED MUSHROOM AND BROCCOLI
BAHAN-BAHAN :
- 350 gm tofu putih | kukus selama 20 minit
- 50 gm cendawan shitake kering | dibasuh dan rendam air semalaman
- 50 gm brokoli
- 1/2 biji bawang besar | dihiris
- 4 ulas bawang putih | dihiris
- 4 sm halia | dihiris
- 500 ml stok ayam | atau air rebusan ayam
- 4 sudu makan sos tiram
- Garam secukup rasa
- Gula secukup rasa
- Sedikit tepung jagung yang dibancuh tepung jagung | jika mahu pekat
CARA MEMASAK :
1. Pijarkan minyak dalam kuali.
2. Tumiskan bawang putih, bawang besar dan halia’
3. Masukkan stok ayam, sos tiram dan air rendaman cendawan.
4. Masukkan cendawan shitake dan brokoli dan masak hingga lembut.
5. Perisakan dengan sedikit garam dan gula secukup rasa.
6. Pekatkan kuah dengan menggunakan air yang dibancuh tepung jagung (opsyen )
7. Masukkan garam dan gula secukup rasa.
8. Tuangkan di atas tofu yang telah dikukus terlebih dahulu. Siap untuk dihidangkan.
Saiz hidangan : 3 orang
Waktu memasak : 20 minit
Keistimewaan :Sajian ‘vegetarian’ yang sihat dan enak
INFO CHEF : Tekstur taufu sangat halus dan lebih lembut berbeza dari tauhu . Ia mudah hancur dan tidak sesuai untuk masakan tumis bergoreng.
BRAISED GINGER CHICKEN WITH MUSHROOM
BAHAN-BAHAN :
- 1/2 ekor ayam | dipotong lapan bahagian
- 3 biji cendawan shitake | dihiris nipis
- 1 biji bawang besar | dicincang
- 500ml air masak
- 5ulas bawang putih | dicincang
- 3 sm halia | dihiris nipis
- 8 sudu makan kicap pekat
- 4 sudu makan kicap masin
- 4 sudu makan kicap manis
- 4 sudu makan sos tiram
- Garam secukup rasa
- Gula secukup rasa
- Sedikit daun bawang | dipotong 2.5 sm
- 2 biji bawang besar | dibelah 4
CARA MEMASAK :
1. Pijarkan minyak dalam kuali.
2. Tumis bawang besar, bawang putih dan halia, biarkan hingga bau wangi.
3. Masukkan ayam ke dalam kuali
4. Masukkan sos tiram, kicap pekat, kicap masin dan kicap masin.
5. Masukkan air masak.
6. Masukkan cendawan shitake yang telah dihiris.
7. Tutup kuali dengan penutup dan biar didih sehingga ayam masak
8. Perisakan dengan gula dan garam
9. Taburkan daun bawang dan bawang besar yang telah dipotong, kacau sebentar. Padamkan api.
10. Hidangkan bersama nasi putih yang panas.
Saiz hidangan : 5 orang
Waktu memasak : 25 minit
Keistimewaan :Sajian asli cina yang menyatukan 4 jenis kicap
INFO CHEF : Biarkan mereneh dalam keadaan kuali bertutup supaya cepat masuk dan lebih sebati rasanya
HOKKEIN PRAWN MEE
BAHAN-BAHAN :
- 500gm mi kuning | dicelur dalam air panas
- 10gm taugeh
- 10gm sayur kangkung
- 2 biji telur rebus | dibelah dua
- 10 gm dada ayam | direbus
- 12 ekor udang saiz sederhana | direbus
- 5gm bawang goreng
Bahan kuah udang:
- 1kg kulit udang
- 1liter air
- Gula secukup rasa
- Garam secukup rasa
- 3 sudu makan minyak masak
Bahan sambal:
- 50gm bawang putih | dikisar halus
- 150gm bawang besar | dikisar halus
- 4 sm halia | dikisar halus
- 50gm cili padi merah | dikisar halus
- 100gm cili kering | direbus dan dikisar halus
- Gula secukup rasa
- Garam secukup rasa
CARA MEMASAK:
Cara memasak sambal:
1. Panaskan minyak dalam kuali.
2. Tumis kan bawang putih, bawang besar, halia sehingga naik bau
3. Masukkan cili padi merah dan cili kering, tumis hingga pecah minyak dan garing.
4. Masukkan garam dan gula secukup rasa
Cara memasak kuah udang:
1. Panaskan minyak dalam periuk
2. Tuangkan kulit udang kedalam periuk
3. Tumiskan sehingga kulit udang tukar berwana merah
4. Tuangkan air kedalam periuk
5. Biarkan mendidih selama 2 jam, tudungkan
6. Letak garam dan gula secukup rasa. Padamkan api.
Cara hidangkan mi udang :
1. Celurkan mee kuning, tauge, kangkung\
2. Susun ke dalam mangkuk sekalikan dengan isi ayam, udang dan telur rebus
3. Letakkan sambal di atas mi tersebut
4. Tuangkan kuah udang yang panas
Saiz hidangan :4 orang
Waktu memasak : 2 jam
Keistimewaan :Mi udang dengan sup yang pedas dan manis
INFO CHEF : Anda boleh juga menambah pelbagai makanan laut lain seperti ketam, lala atau kepah untuk mendapatkan lebih rasa kemanisan makanan laut dalam kuah tersebut.
AYAM STIM HAINAN
BAHAN-BAHAN :
- 1 ekor ayam | berat 2 ke 2.2 kg
- 5 sm halia ketuk
- 3 liter air | atau paras ayam boleh tenggelam
- 5 batang daun bawang | dipotong panjang
CARA MEMASAK :
1. Basuhkan ayam dengan bersih
2. Masukkan air hingga ayam boleh tenggelam
3. Masukkan halia, taburkan daun bawang
4. Masak hingga mendidih
5. Masukkan ayam dan kecilkan api dan biarkan ia mereneh selama 30minit
6. Selepas ayam masak, angkat ayam dan rendam di dalam bekas yang berisi air dan ais selama 20 minit
7. Toskan. Sewaktu menghidang, tuang sedikit air rebusan ayam yang masih panas dan dimasak tadi.
Saiz hidangan : 10 orangng
Waktu memasak : 1 1/2 jam
Cara memasak : Rebus dan reneh
Keistimewaan : Sedap dimakan bersama nasi ayam
INFO CHEF : Terdapat pelbagai versi ayam stim hainan selain merebus dan reneh anda boleh juga mengukus dengan memerap dahulu ayam dengan kicap cair, minyak bijan dan lada hitam.
RESEPI : CHEF IMRAN AUDI MOHD YAP
TERIMA KASIH ; FIRMAN PAIZI@FAUZI, CHEF DANIEL SOON, CRG CHICKEN RICE GUYS, 40, Jalan Zirkon 7f/F, Seksyen 7, Shah Alam, Selangor