Senang je sebenarnya nak buat bubur jagung ni, yang buat susah rasa malas je. Bahan nak buat bubur jagung ni pun mudah je tak banyak hal. Menu bubur jagung ni terpulang nak dihidangkan panas ataupun sejuk. Tapi saya lagi suka makan masa sejuk rasa lemak manisnya lagi terasa di tekak. Resipi yang dikongsikan oleh Norhafizan Ezan Sulaiman di Facebook ni memang laku keras kalau terhidang. Jom kita cuba!
RESIPI BUBUR JAGUNG LEMAK MANIS
BAHAN-BAHAN:
1 tin Cream Styled Corn (jenama hosen)
1 tin Sweet Corn (jenama hosen)
Ads
Susu cair 1 tin (nak kurang manis kurangkan. Kalau letak sagu kena letak 1 tin sebab nanti pekat)
Sehelai daun pandan
2 sudu besar gula perang
CARA PENYEDIAAN:
1. Masukkan kedua-dua jagung dalam tin.
2. Tuangkan susu cair. Kemudian letakkan juga daun pandan dan gula perang.
3. Panaskan semua bahan dalam periuk sampai mendidih.
4. Bila dah mendidih, tutup api dan sejukkan.
5. Boleh juga letakkan sagu mengikut citarasa masing-masing.
6. Nak lagi sedap boleh masukkan biskut wheat cracker yang sudah dihancurkan.
Hendak memikat selera si anak, ibu memang kena jadi kreatif. Seperti ibu ini, dia berkongsi resipi roti kegemaran anaknya. Tiap kali roti ini disediakan, pasti anaknya makan dengan girang.
Khairiyah Hisham menyatakan penyediaan roti ini tidak sesukar mana. Hanya perlukan tiga bahan sahaja.
ROTI BERGULA
BAHAN BAHAN
Roti sandwich
Sapuan roti (mentega, marjerin) (BELI DI SINI & DI SINI)
Gula
CARA MEMBUAT
1. Sapukan sapuan roti pada kedua-dua bahagian permukaan roti.
2. Kemudian tabur gula.
3. Panaskan non sticky pan (BELI DI SINI). Letak sedikit sapuan roti pada kuali.
4. Biarkan sapuan roti tadi cair sedikit. Letakkan roti yang sudah disapu dengan sapuan roti tadi. Biarkan sehingga gula cair dan melekat elok pada permulaan roti.
Siap! Sedap dimakan ketika masih panas. Bagi kanak-kanak, enak dimakan begitu sahaja. Untuk orang dewasa, sedap kalau dilengkapi dengan kopi O panas.
Apa menu anda untuk minum petang? Selain kuih muih teringin rasanya nak makan yang simple dan mengenyangkan. Jom ubah selera makan kuey teow sup chinese style ni pula. Memang tidak jemu makan walau berkali. Tambah enak bila dicampur dengan minyak bawang putih bersama cili potong. Memang puas hati makan.
Kuey Teow Sup Ala Kopitiam
Kuey Teow Sup Ala Kopitiam
Bahan-bahan:
Isi ayam
Fishball
1 kiub ayam
Lada sulah
Kuey teow
Cara membuat sup:
Rebus isi ayam hingga mendidih.
Masukkan fishball.
Masukkan 1 kiub ayam dan lada sulah.
Keluarkan isi ayam dari kuah sup. Sejukkan dan carikkan isi ayam.Sambil tunggu sup masak,cuci kuey teow untuk buang lebihan minyak.Toskan.
Bahan cili kicap:
Cili
Kicap masin
Cara membuat:
1.Potong cili dan campurkan dengan kicap masin.
Bahan minyak bawang putih:
1 labu bawang putih
Minyak
Cara membuat:
1.Cincang satu labu bawang putih. Nak senang pakai chopper.
2.Masukkan minyak dalam kuali kecil, masukkan bawang putih. Hidupkan api, guna api kecil je. Kacau hingga bawang garing dan kekuningan kemudian tutup api. Jangan sampai bawang hangus nanti pahit.
Bila tibanya musim perayaan Tahun Baru Cina, hidangan Burger Prosperityni antara yang ditunggu-tunggu. Bagi anda yang nak cuba buat sendiri burger ni di rumah, saudara Farid Sham Qaseh Pakcik ada kongsi resipinya. Mudah je. Jom cuba.
1. Satukan kesemua bahan dan gaul rata.
2. Timbang berat patty ikut kegemaran masing-masing. Biasanya sekeping patty seberat 70gm. Jika suka yang tebal, boleh timbang 90gm sekeping.
3. Bentukkan ikut saiz yang digemari.
Nota: Jika buat dalam jumlah yang sedikit, boleh bahagikan jumlah bahan ikut berat daging kisar yang digunakan.
BAHAN SOS LADA HITAM:
1/2 biji bawang besar Holland – hiris halus @ kisar guna food processor.
2 hirisan mentega
1 sudu makan biji lada hitam – dikisar
1 cawan tepung gandum
2 sudu makan kicap pekat – beli online disini
2 sudu makan sos lada hitam
Serbuk pati ayam secukupnya
1 cawan air
CARA MEMASAK:
1. Panaskan mentega dalam kuali dan masukkan bawang Holland. Tumis hingga wangi dan agak kekuningan.
2. Masukkan serbuk lada hitam. Kacau lagi.
3. Seterusnya masukkan tepung gandum. Perlahankan api. Gaul sehingga sekata supaya tepung tidak berketul-ketul.
4. Gaul lagi dan sampai jadi seperti dalam gambar di bawah ini.
5. Masukkan air. Bolehlah tambah serbuk pati ayam, kicap pekat dan sos tiram. Boleh juga tambah susu full cream, sos tomato dan sos jika untuk rasa pedas dan masamkan lagi sos. Boleh tambah ikut citarasa. Dalam peringkat ni, pelbagai cara anda boleh ‘try & error’ untuk menyedapkan lagi sos.
6. Masukkan garam dan gula secukup rasa.
7. Sentiasa kacau sos supaya tidak berketul. Bila sos mendidih, ia akan menjadi lebih kental dan pekat. Jika tidak pekat, boleh tambah bancuhan tepung jagung.
CARA MENYEDIAKAN BURGER PROSPERITY
BAHAN-BAHAN:
Patty daging burger
Sos lada hitam
Bawang Holland- dihiris
Roti oblong
CARA MEMASAK:
1. Masak daging burger hingga keperangan dan masak sepenuhnya.
2. Celupkan ke dalam sos lada hitam dan letakkan atas roti.
3. Tabur hirisan bawang Holland dengan secukupnya.
Ayam goreng kari ini kalau diratah, makan panas-panas, memang tak cukup seketul. Boleh ketagih dibuatnya. Sedapnya berbeza dari ayam goreng biasa atau ayam goreng...