Karipap sedap yang garing dan rangup memang digemari ramai. Namun ada kalanya, bila dimasak, sekejap sahaja kulitnya dah lembik dan lemau. Putus selera. Kalau nak tahu cara-cara nak buat kulit karipap yang rangup serta tahan lama, boleh cuba resipi perkongsian Che Kelly Muhamad di bawah ini.

 

RESIPI KULIT KARIPAP SEDAP & RANGUP

BAHAN KULIT KARIPAP:

  • 1kg tepung gandum ( empunya resipi guna cap blue key)
  • 1 cawan minyak masak
  • 2 sudu makan marjerin
  • 350ml air
  • 2 sudu makan air rendaman kapur makan ( yang jernih)

CARA MEMASAK:
1. Panaskan minyak bersama marjerin. Sukatan ini untuk 1 kg tepung. Jika nak buat 2kg, gandakan sahaja bahannya.

Cara Buat Kulit Karipap Sedap & Rangup Walau Dah Sejuk

2. Kemudian tuangkan ke dalam tepung dan uli menggunakan sudu. Jangan uli dengan tangan kerana tepung sedang panas.

Cara Buat Kulit Karipap Sedap & Rangup Walau Dah Sejuk3. Gaul tepung hingga jadi macam ni.

Cara Buat Kulit Karipap Sedap & Rangup Walau Dah Sejuk4. Kemudian masukkan air dan air kapur. Uli hingga sebati. Jangan risau jika tepung tidak menjadi licin. Asalkan ia sebati, sudah mencukupi.

Cara Buat Kulit Karipap Sedap & Rangup Walau Dah Sejuk

Cara Buat Kulit Karipap Sedap & Rangup Walau Dah Sejuk

IKLAN

Cara Buat Kulit Karipap Sedap & Rangup Walau Dah Sejuk5. Setelah siap diuli, masukkan ke dalam plastik sebegini. Tujuannya supaya doh tidak terkena angin. Perap selama 4 jam. Tujuan doh diperap pula adalah supaya ia lembut dan berminyak sedikit.

Cara Buat Kulit Karipap Sedap & Rangup Walau Dah Sejuk6. Akhir sekali, doh bolehlah dicanai dan dimasukkan inti. Kelim dengan kemas dan goreng hingga garing.

Cara Buat Kulit Karipap Sedap & Rangup Walau Dah Sejuk

Cara Buat Kulit Karipap Sedap & Rangup Walau Dah Sejuk7. Jika nak buat frozen, cukup sekadar goreng karipap separuh masa. Kemudian bekukan.

Cara Buat Kulit Karipap Sedap & Rangup Walau Dah Sejuk

 

RESIPI INTI KENTANG

IKLAN

BAHAN INTI KARIPAP:

  • 1 kg ubi kentang | dipotong dadu, direbus dan di tos airnya
  • 1/2 biji bawang besar | didadu kecil
  • 4 sudu makan serbuk kari
  • 8 sudu makan gula | boleh dikurangkan jika kurang gemar inti karipap yang manis
  • 3 sudu teh garam
  • 1 sudu teh serbuk perasa | boleh abaikan
  • Sedikit air
  • Minyak untuk menumis

CARA MEMASAK:
1. Panaskan minyak dan tumis bawang hingga wangi.

Cara Buat Kulit Karipap Sedap & Rangup Walau Dah Sejuk2. Kemudian masukkan rempah kari serta sedikit air, gula, garam dan perasa.

Cara Buat Kulit Karipap Sedap & Rangup Walau Dah Sejuk3. Seterusnya masukkan ubi kentang. Kacau hingga kering.

Cara Buat Kulit Karipap Sedap & Rangup Walau Dah Sejuk4. Padamkan api dan sejukkan inti. Boleh digunakan untuk menghasilkan karipap.

Cara Buat Kulit Karipap Sedap & Rangup Walau Dah Sejuk

Kredit resipi & foto: Che Kelly Muhamad

IKLAN

 

 

Nak beli AIR FRYER tapi takt ahu mana satu yang bagus? Pilih je DISINI. Ada banyak pilihan & pastinya pada harga mampu milik. 

 

Nak lebih banyak resipi mudah, sedap & cepat masak, boleh cuba resipi di bawah ni:

Pisang Muda Masak Lemak Cili Api Campur Bilis & Tempoyak Memang Tiada Tandingan

Kuetiau Theng Memang Layan, Boleh Berpinggan Menikmatinya

Pasta Udang Berkrim. Resipi Mudah Tapi Sangat Sedap.

Tonton lebih banyak video masakan mudah & sedap di Youtube @Majalah Rasa Official

 

Tak tahu nak masak apa? Lubuk resipi RASA kini di SEENI, tak perlu susah lagi.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI