Petang begini dapat makan kek pandan sedapnya. Nak masak ni senang saja hanya guna dapur gas pun elok hasilnya. Bolehlah cuba nanti ikut resipi yang dikongsi ini.
KEK PANDAN KAMPUNG
Bahan-bahan:
A) Sukatan cawan:
5 biji telur gred B
1/2 cawan gula halus (kalau suka manis boleh tambah)
Pernah makan kek mata lembu? Rupanya sama macam telur mata , pelik tapi kena cuba buat sebab sedap. Resipi ini dikongsi oleh Dyzah Sulaiman. Dia menggunakan resipi kek cheese salji sebab ia ringan. Boleh guna apa-apa jenis kek. Ikut cita rasa masing-masing. Sebelum buat kek, kita kena buat puding kuning dulu.
Bahan puding: 1 paket agar-agar serbuk clear 3 cawan air 1/2 cawan susu cair 3/4 cawan gula(kalau tak suka manis boleh kurangkan) 2 sudu makan jus oren Sunquick@mangga 2 sudu teh warna kuning telur 1 sudu makan tepung kastard ,cairkan dengan sikit air kira-kira 3 sudu makan.(Boleh guna serbuk dadih perasa mangga atau oren, tapi saya belum pernah cuba lagi)
Cara masak: 1.Campur semua bahan dalam periuk dan kacau-kacau supaya tak bergentel. Masak atas api dan kacau selalu. 2.Masak hingga mendidih dan sejukkan sebentar, baru tuang dalam acuan telur. 3.Sejukkan bawah kipas. Dah sejuk baru masukkan dalam peti sejuk selama 30 minit.
Kek Cheese Salji Bahan-bahan: 6 biji telur gred B 100g tepung naik sendiri 60g tepung jagung 100g gula kastor-BELI ONLINE DI SINI 50ml air suam 1/2 sudu makan ovalette-BELI ONLINE DI SINI 1 sudu teh vanila 75g butter- dicairkan * Boleh guna apa-apa resipi kek
Cara memasak: 1. Panaskan oven dulu 160°C selama 10 minit guna api atas bawah. Boleh masukkan butter tadi untuk dicairkan. 2. Campur semua bahan dalam satu bekas kecuali butter cair. Mixer sehingga putih dan gebu. Kemudian baru masukkan butter cair tadi. 3. Sediakan acuan bulat sederhana(seperti dalam gambar). Sapu sikit butter dalam acuan tu.
4. Tuang adunan 3/4 dari acuan tu. Bakar selama 35 minit guna api atas bawah 160°C.Ikut kesesuaian oven. Nak tau dah masak cucuk dengan lidi sate. Kalau tak melekat masak lah tu.
Bahan topping atas kek 250g cheese Tatura 500g fresh cream 125g gula ising(boleh kurangkan kalau tak suka manis) 2 sudu makan perasa oren Sunquick atau mangga 3 sudu makan susu segar(nak bagi lembut sikit) * tak bubuh pun tak apa.
Cara memasak: 1.Campurkan kesemua bahan dalam satu bekas. 2.Hancurkan dulu cream tartura guna sudu makan sebelum diputar. 3.Putar semua bahan hingga halus dan berkrim. 4.Dah siap putar sapukan atas kek tadi dan letak puding telur atas kek. 5.Dah siap boleh masuk peti sejuk sebentar. Kalau tak masuk peti sejuk pun boleh.
Cookies antara kudapan raya moden yang mudah disediakan. Sesuai dengan selera semasa, oreo antara bahan campuran popular dan disukai ramai terutama di kalangan kanak-kanak. Kalau mak-mak nak cuba buat, sekarang masanya, kalau buat awal-awal bimbang balang kuih kosong menjelang raya. Untuk resipi, RASA kongsikan di sini.
MILKEY OREO COOKIES BAHAN-BAHAN: BAHAN A:
130 gm mentega
70 gm gula
1/4 sudu teh esen vanilla
secubit garam BAHAN B:
170 gm tepung gandum
20 gm tepung jagung
20 gm tepung beras
1/8 sudu teh baking powder
20 gm cornflakes | di kisar
20 gm serbuk badam
20 gm badan nibs
20 gm oreo | di kisar HIASAN:
Coklat putih | dicairkan
Coklat Oreo | dikisar
CARA MEMBUAT:
Satukan bahan A dalam mixer dan pukul sebati
Kemudian satukan bahan B dan masukkan dalam adunan A.
Uli adunan hingga menjadi doh
Canai doh dan terap dengan acuan bulat atau apa-apa bentuk acuan yang di sukai. Susun dalam loyang.
Bakar pada suhu 150 C selama 20 minit atau sehingga biskut masak.Sejukkan.
Paipkan coklat putih di atas biskut atau boleh juga celupkan permukaan biskut dengan coklat putih yang telah dicairkan.
Taburkan atau hiaskan dengan taburan oreo kisar.
Biarkan coklat mengeras sebelum di simpan dalam bekas kedap udara
Sedapnya Basque Burnt Cheese Cake ni. Kalau beli di kedai, sepotong pun dah mahal. Memang tak puas makan. Jadi apa kata kita cuba buat sendiri di rumah. Menerusi perkongsian saudari Norlela Abdullah, beliau menunjukkan cara-cara menyediakan Basque Burnt Cheese Cake yang sedap dan mudah. Sangat berbaloi cuba.
CARA MASAK BASQUE BURNT CHEESE CAKE
BAHAN-BAHAN:
1000gm (1kg) krim keju ( cream cheese) – suhu bilik
CARA MEMASAK: 1. Panaskan ketuhar pada suhu 200C. Pada masa yang sama, siapkan acuan spring foam saiz 9 inci terlebih dahulu. 2. Alas bahagian dalam alaskan acuan dengan parchment paper. Lebihkan sedikit parchment paper di bahagian atas kerana kek akan naik. Bahagian luar spring foam balut dengan aluminum foil. Ketepikan. 3. Untuk menyediakan kek, putar krim keju dengan gula halus. Kemudian masukkan telur satu persatu. Masukkan krim putar. 4. Akhir sekali masukkan tepung gandum dan kaup balikkan sahaja hingga sebati. 5. Tuang adunan ke dalam acuan spring foam. Bakar pada suhu 200C selama 1 jam atau sehingga bahagian atas kek menjadi warna coklat gelap. Guna api atas dan bawah. Kipas off.
6. Bila kek masak, biarkan kek sejuk dalam ketuhar barulah buka pintu oven. 7. Kemudian masukkan kek ke dalam peti sejuk. Enak dimakan dingin.
Cucur badak montok ini memang buat kita teruja untuk makan. Bentuknya yang bulat comel Bersama inti homemade tak dinafikan cukup sedap.Kuih tradisi ini tak...