Kek ini dinamakan Kek Madeline kerana menggunakan acuan loyang  yang berbentuk seperti gelas kecil. Gabungan kek butter, strawberi dan kelapa kering mencentuskan rasa enak yang hebat.

Kek Madeline, Kek Butter Tradisional Disapu Jem Strawberi & Disaluti Kelapa Kering

Kek Madeline, Kek Butter Tradisional Disapu Jem Strawberi & Disaluti Kelapa Kering

Kek Madeline, Kek Butter Tradisional Disapu Jem Strawberi & Disaluti Kelapa Kering

IKLAN

Kek Madeline, Kek Butter Tradisional Disapu Jem Strawberi & Disaluti Kelapa Kering

KEK MADELINE

IKLAN

BAHAN-BAHAN

  • 5 biji telur gred A
  • 1 cawan gula
  • 1 cawan butter/marjerin
  • 1 sudu kecil esen vanila
  • 2 cawan tepung kek (kalau guna tepung gandum tambah 1 sudu kecil baking powder)
  • Jem strawberi
  • Kelapa kering

 

IKLAN

CARA MEMASAK:

  • Satukan gula dan butter. Pukul sampai kembang
  • Masukkan telur satu persatu dan kacau sebati
  • Selepas itu masukkan tepung dan kacau sebati
  • Masukkan adunan dalam acuan madelin
  • Bakar suhu 175c dalam masa 25 minit
  • Bila sudah masak, sapukan jem strawberi dan golekkan dengan kelapa kering

 

Kredit: Siti Shuhaidah Samsudin