
Musim panas begini sesuailah buat ais krim ni.Mudah jer nak buat. Rajin atau tak saja. Hanya guna 3 bahan .Sedap pula tu. Bolehlah buat, gerenti anak-anak pun suka.
Aiskrim Nutella Homemade
Bahan-bahan:
Nutella
1 tin susu pekat
1 tin susu cair
Cara membuat:
1.Masak susu pekat dengan susu cair,campur 3 tin air.Biarkan sehingga mendidih.Korang nak rasa manis lagi boleh tambah gula.
2.Bila susu dah mendidih, biarkan sejuk.
3.Isi nutella dalam plastik aiskrim.
4.Ambil susu tadi, isi dalam plastik aiskrim.Ikat simpul.
5.Siap.Masuk dalam peti ais beku. Tunggu beku dulu,baru makan.
Kredit: Fairuz Abu Hassan
Sedapnya Kek Apam Cheese Kukus, Cheese Meleleh-leleh Bila Makan Panas-panas
Buat Sendiri Mayones Homemade. Mudah & Tak Guna Banyak Bahan
Download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI
Apam Cornetto Mini Dengan Tekstur Gebu

Bentuk apam yang menarik macam kun aiskrim buat rasa geram nak menikmatinya. pasti anak-anak suka menikmati dengan bentuknya yang comel. Boleh buat untuk hidangan minum petang ini.
Apam Cornetto
Bahan-bahan:
3 cawan tepung gandum- BELI ONLINE DI SINI
1 1/2 cawan gula castor -BELI ONLINE DI SINI
4 biji telur gred B
1 sudu besar ovellate – BELI ONLINE DI SINI
3/4 cawan ais krim soda
Pewarna Coklat masakan
Badam cincang yang sudah dibakar
Acuan kon yang dibuat dari brown paper
Cara memasak:
1.Putarkan gula castor dan telur hingga kembang
2.Masukkan tepung sikit demi sedikit diselang-selikan dengan ais krim soda.
3.Bahagikan adunan kepada 3 bekas dan warnakan.
4.Masukkan adunan ke dalam piping bag.
5.Masukkan adunan tersebut ke dalam kon yang telah disusun dalam periuk kukus. Masukkan ikut warna 1 per 1.
6.Kukus dengan api sederhana dalam 15 minit.
7.Cairkan coklat masakan ikut kaedah double boil.
8.Tuang coklat atas apam dan taburkan badam hancur.
9.Coklat sudah keras barulah boleh dibuka acuan kertas.
Kredit: fb sabariah harun
ANDA SEDANG MENCARI PERKAKAS DAPUR DAN RUMAH YANG BARU, BOLEH KLIK DI SINI.
Resipi Kek Coklat Sedap, Cair Di Mulut. Memang Ketagih Nak Makan
http://https://www.rasa.my/minum-petang-berbeza-dengan-spring-roll-makaroni-berkeju/
Aneka Bubur Manis Untuk Berbuka

Aneka bubur manis untuk berbuka. Selain hidangan utama, manisan melengkapkan juadah berbuka. Tak kira kuih-muih atau pun bubur.
Dikongsikan empat jenis bubur dan pengat yang mudah untuk dimasak. Yang penting, dijamin sedap.
ANEKA BUBUR MANIS UNTUK BERBUKA
BUBUR BARLI DAN KELEDEK
BAHAN-BAHAN:
100 gram barli – boleh beli online di sini
200 gram keledek yang dipotong dadu
250 gram gula pasir atau secukup rasa – boleh beli online di sini
250 gram santan
600 gram air
1 helai daun pandan
1/2 sudu teh garam – boleh beli online di sini
CARA MEMASAK:
- Rebus barli dan keledek hingga kembang dan empuk. Setelah empuk masukkan gula, garam dan daun pandan. Kacau sebentar kemudian masukkan santan pekat.
- Apabila kuah telah menggeleggak dan agak pekat, tutup api dan sedia untuk dihidang.
BUBUR BUTIR NANGKA
BAHAN-BAHAN:
100 gram tepung pulut – boleh beli online di sini
Pewarna merah
1-2 titis pewarna hijau
Pewarna kuning
250 gram gula pasir atau secukup rasa – boleh beli online di sini
250 gram santan
400 gram air (kuah santan)
600 gram air (untuk rebus butir nangka)
1 helai daun pandan (simpul)
1/2 sudu teh garam – boleh beli online di sini
CARA MEMASAK:
- Jerang air di dalam periuk hingga menggelegak.
- Untuk membuat butir nangka; gaulkan tepung pulut bersama garam dan sedikit air. Gaul hingga menjadi seperti doh. Bahagikan kepada tiga bahagian dan titiskan pewarna kepada setiap bahagian. Gaul hingga warna sekata dan bentuk seperti butir nangka.
- Masukkan butir-butir nangka tadi ke dalam air yg telah menggelegak. Tunggu sehingga butir nangka itu timbul barulah diangkat. Redam butir nangka yang telah masak di dalam air sejuk supaya tidak melekat. Ketepikan.
- Untuk kuahnya pula; rebus air sebanyak 400gm hingga menggelegak. Kemudian masukkan butir nangka, gula, garam dan daun pandan. Kacau sebentar kemudian masukkan santan pekat.
- Apabila kuah telah menggeleggak dan agak pekat, tutup api dan sedia untuk dihidang.
PENGAT KELADI, PISANG DAN KELEDEK
BAHAN-BAHAN:
2 biji pisang nangka (dibentuk bunga)
100 gram keladi (potong dadu sebesar lebih kurang 2cm x 2cm)
50 gram gula merah/melaka
100 gram keledek (potong dadu lebih kurang 2cm x 2cm)
250 gram santan
100 gram gula pasir atau secukup rasa – boleh beli online di sini
650 gram air
1 helai daun pandan (simpul)
1/2 sudu teh garam – boleh beli online di sini
CARA MEMASAK:
- Rebus keladi dan keledek sehingga empuk, kemudian masukkan pisang.
- Masaklah sebentar kemudian masukkan gula, gula merah/Melaka, garam dan daun pandan.
- Kacau sebentar kemudian masukkan santan pekat. Apabila kuah telah menggelegak dan agak pekat, tutup api dan sedia untuk dihidang.
BUBUR CANDIL
BAHAN-BAHAN:
UNTUK DOH:
100 gram tepung ubi kayu (untuk doh) – boleh beli online di sini
1 cawan air (untuk doh)
Pewarna merah
1-2 titis pewarna hijau
Pewarna ungu
1 sudu teh air kapur
1 1/2 sudu teh garam
UNTUK KUAH:
250 gram santan pekat
100 gram gula pasir – boleh beli online di sini
50 gram gula merah/melaka
1 sudu makan tepung ubi (untuk kuah) – boleh beli online di sini
Sehelai daun pandan (simpul)
Sedikit garam – boleh beli online di sini
600ml air untuk merebus
CARA MEMASAK:
- Di dalam periuk, jerang air bersama daun pandan sehingga mendidih. Ketepikan.
- Untuk membentuk doh; gaulkan tepung ubi bersama 1/2 teh garam, air kapur dan sedikit air sehingga membentuk doh.
- Bahagikan kepada tiga bahagian dan titiskan pewarna uli sehingga warna sekata, bentukkan bulat-bulat.
- Kemudian masukkan ke dalam air yang mendidih. Masak sehingga doh timbul di permukaan. Tutupkan api. Ketepikan.
- Untuk membuat kuah; Gaulkan gula merah/melaka, tepung ubi bersama 1 cawan air sehingga sekata, kemudian masukkan ke dalam periuk candil tadi. Masaklah sehingga kuah agak pekat.
- Untuk menghidang, curahkan santan pekat yang telah digaulkan bersama garam.
SERTAI TELEGRAM GENG RASA SHARE RESIPI
Dapatkan lebih banyak resipi di laman web RASA:
Buat Puding Karamel Guna Bahan Sedia Ada Di Rumah, Mudah Sangat
Tonton lebih banyak video masakan mudah & sedap di Dailymotion @RASA dan Youtube Majalah RASA Official
Cara Buat Dadih Susu Topping Mangga Homemade Paling Sedap.

Dadih memang sedap lebih-lebih lagi kalau makan sejuk-sejuk. Menerusi perkongsian saudari Yang Ku Rodzmah, beliau menunjukkan cara-cara menyediakan dadih susu yang diletak topping mangga. Rasanya seakan manisan yang dibeli di restoran. Wow…Bolehlah cuba nanti. Mudah dan pastinya kena dengan selera. Jom lihat bahan-bahan yang diperlukan.
RESIPI DADIH SUSU TOPPING MANGGA
BAHAN-BAHAN:
- 1 liter air
- 20gm agar-agar – bagikan kepada 3 bahagian. Guna 1 bahagian sahaja (anggaran 7gm)
- Gula secukup rasa
- Sedikit garam
- 1 liter susu full cream
BAHAN TOPPING:
- Buah mangga ranum secukupnya
- Pes jus mangga
CARA MEMASAK:
1. Satukan air, agar-agar, gula dan sedikit garam di dalam periuk. Masak hingga semua bahan larut.
2. Bila semua bahan sudah hancur, masukkan susu. Tunggu susu naik wap kemudian barulah padamkan api. Jangan biarkan susu mendidih nanti tekstur jadi tidak cantik.
3. Isikan ke dalam bekas bersesuaian dan bekukan.
4. Bila sudah kental, bolehlah dimasukkan topping dengan secukupnya.
5. Bagi membuat topping, campuran buah mangga yang dipotong dadu bersama pes jus mangga. Gaul sebati dan sedia untuk digunakan tanpa perlu dimasak.
Kredit resipi & foto: Yang Ku Rodzmah