Bila tiba hari raya pastinya lauk pauk , biskut dan kek menjadi kemestian untuk menjadi penyeri di kala musim perayaan. Ada di antaranya menu ini menjadi juadah wajib yang mesti ada di meja santapan. Jom semarakkan raya anda dengan kuih kegemaran.

Biskut Semperit Dan Tart Labu Kegemaran Ramai

Biskut Semperit
Bahan-bahan:
250gm butter
2 biji kuning telur
1 cawan gula aising
1 cawan tepung jagung
1 1/2 cawan tepung kastard
2 1/2 cawan tepung gandum
1 sudu teh esen vanilla
ceri merah secukupnya (utk 90 – 100 biskut )

Cara memasak:
1. Kacau butter,gula,telur, & esen vanilla kacau sebati dengan menggunakan senduk kayu
2. Masukkan semua jenis tepung, sedikit-sedikit dan uli hingga jadi doh
3 .Terap menggunakan acuan semperit,dan hias dengan ceri merah
4. Akhir sekali,bakar pada suhu 180’c api atas bawah selama 15 -20minit

Nota:
1. Sukatan 1 cawan= 100gm
2. Warna tepung kastard memainkan peranan kepada keserian biskut. Pilih jenama tepung kastard yang berkualiti.
3. Petua supaya bunga tak jatuh selepas bakar,letakkan aduan yang sudah diterap dibawah kipas biar terkena angin selama 15 minit

Biskut Semperit Dan Tart Labu Kegemaran Ramai

TART LABU
Bahan-bahan:
100gm mentega/butter
100gm margarine
70gm gula halus
3 kuning telur
280gm tepung gandum
50gm tepung jagung
30gm susu tepung
Jem nanas, bulat-bulatkan seberat 6 gram.

Cara memasak:

  1. Mentega, marjerin, gula dan kuning telur dipukul sebentar hingga rata. Gunakan sudip kayu dan jangan kacau terlalu lama.
  2. Masukkan susu, tepung gandum dan tepung jagung yang telah diayak. Kacau menggunakan sudip kayu.
  3. Timbang doh 12 – 15 gram.
  4. Isi dengan jem nanas dan bentukkan seperti labu menggunakan penyepit.
  5. Bakar suhu 160 C selama 15 minit. Keluarkan dan gliss dengan bancuhan kuning telur dan sesudu susu cair. Rehatkan 10 minit baru sambung bakar hingga golden brown.

Kredit resipi & foto : Rozita Hasan

Ada yang nak shopping barangan rumah? Boleh layari https://invol.co/cloqny

Rahsia Buat Kuah Mi Hailam Yang Sedap & Padu

Guna 4 Bahan Buat Agar-Agar Cadbury, Confirm Sedap.

Cara Mudah Masak Puding Roti Sos Kastard Sedap Guna Air Fryer

Tak tahu nak masak apa? Lubuk resipi RASA kini di SEENI, tak perlu susah lagi.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI