![biskut batik gulung](https://cdn.rasa.my/rasa/Untitled-design83.png)
Biskut batik yang sedap dan mudah dihidangkan. Selepas masak hanya perlu gulung dalam plastik dan bila sudah sejuk boleh potong ikut ketebalan yang kita suka.
BISKUT BATIK GULUNG
BAHAN-BAHAN:
- Biskut marie sepeket, (patah-patahkan)
- 480gm milo sepeket
- 250gm Butter/Mentega
- Suku tin susu pekat (ikut citarasa anda)
- Esen vanila (pilihan)
- Kacang campuran (pilihan)
CARA MEMASAK:
- Masukkan butter, susu, & vanila dalam kuali dan kacau rata.
- Masukkan milo bila butter sudah cair sepenuhnya. Gunakan api sederhana.
- Kemudian masukkan biskut dan kacang. Kacau hingga sebati.
- Masukkan dalam plastik bungkus makanan dan bentukkan macam dalam gambar (langkah ini kena cepat buat sebelum adunan sejuk, kalau dah sejuk susah nak bentuk)
- Masukkan dalam peti sejuk, lepas sehari dah boleh potong.
Info: Biasa buat ikut resipi ini boleh dapat dalam 7 plastik. Dalam 15 minit dah siap bungkus.
Kredit: Rafidah Mokhtar
Download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI
Nikmatnya Dapat Makan Bolu Coklat Lapis Cheese Kukus Ni
![Nikmatnya Dapat Makan Bolu Coklat Lapis Cheese Kukus Ni](https://cdn.rasa.my/2021/06/375495.jpeg)
Siapa yang suka sangat dengan kek coklat boleh cuba versi yang ini pula. Bolu Coklat Lapis Cheese Kukus ni sedap disimpan dalam chiller dulu kemudian baru dipotong. Buat untuk minum petang nanti. Boleh cuba resipi yang dikongsi oleh Iedaa Jahaya.
Bolu Coklat Lapis Cheese Kukus
110gm tepung gandum
2 sudu makan serbuk coklat
1 sudu kecil baking soda
1/2 sudu teh garam
1 sudu kecil baking powder
Ayak.kemudian gaul sebati dahulu. Ketepikan
2 biji telur
150gm gula kastor
Whisk hingga gula larut kemudian masukkan
125ml susu cair ,gaul hingga sebati.
Cara membuat:
1.Masuk bahan ayak sikit-sikit, kaup balik hingga betul-betul sebati dan adunan tak berketul. Adunan nampak licin je.
2.Kemudian masuk 45ml minyak jagung. Gaul betul-betul sebati,baru masuk loyang.
3.Panaskan kukusan. Kukus 30minit.Dah sejuk keluarkan dari loyang. Potong bahagian tengah kek.
4.Putar 250g cream cheese
5.Masuk ½ cawan whipping cream,kalau tak ada guna susu full cream pun boleh.
6.Masuk 1/2,cawan susu pekat,putar lagi.
7.Bila dah nampak leleh sikit.lapis kat bahagian tengah kek. Letak pulak lapisan kek lagi satu.
8.Untuk bahagian atas pulak,lapis lagi cream cheese kat semua lapisan atas.
9.Untuk curah coklat,Double boil coklat masakan. Saya guna coklat beryls milk bukan dark.boleh je mana-mana pun lebih kurang 3/4cawan. Masuk 1/2cawan whipping cream.Bila air dah didih,kacau coklat hingga cair tutup terus api.Tunggu sejuk sekejap baru curah atas lapisan atas cheese tadi.
10.Masuk lebihan cheese dalam piping beg .Lakarkan sikit atas tu.
Siap dah. Boleh simpan dalm peti sejuk dulu. Kemudian baru dipotong.
Kredit: Iedaa Jahaya
Kurma Banyak Lagi Di Rumah? Boleh Buat Kek Kurma, Barulah Tak Membazir
Kek Coklat Kukus Paling Ringkas, Hasil Sedap, Lembut & Moist.
Tonton lebih banyak video masakan mudah & sedap di Dailymotion @Rasa & Youtube @Majalah Rasa Official
Biskut Cornflakes Tambah Badam , Memang Super Crunchy Lah .
![Biskut Cornflakes Tambah Badam , Memang Super Crunchy Lah .](https://www.rasa.my/wp-content/uploads/2020/03/Untitled-design-2020-03-23T100351.396.jpg)
Biskut Cornflakes memang kesukaan ramai. Lebih lebih lagi budak-budak. Tambah pulak dengan badam , makin bertambah rangup lah. Meh ke dapur buat cornflakes almond crunchy cookies.
Masa panjang di rumah ini, ambil kesempatan mengeratkan kemesraan keluarga. Buat aktiviti bersama keluarga. Idea buat biskut cornflaes almond crunchy bersama anak-anak ni pasti menjadi aktiviti yang menggembirakan. Ajak anak-anak buat adunan dan sama sama gentel atau terap biskut tu.
CORNFLAKES ALMOND CRUNCHY COOKIES
BAHAN-BAHAN:
BAHAN A
1cwn butter/200g butter ke majerin ke buleh
1cwn gula perang/100g
1/2 cwn minyak masak
1 biji kuning telur
1sdk esen vanila
sedikit garam halus
1 cawan cornflakes di kisar
1 cawan almond d bakar sekejap
BAHAN B
4cwn tepung gandum(400g)
1/2 cawan tepung susu(50g)
1sdk empleks atau tepung beras
1sdk baking powder
1sdk soda berkarbonat
ayak kan👆
CARA MEMASAK :
1. Whisk aje bahan A, guna senduk pun boleh. Dah sebati masuk esen vanila dan kuning telur, minyak serta garam sikit dan kacaukan.
2. Masukkan cornflakes kisar tadi dalam adunan majerin bahan A kacau kan
3. Kemudian masukkan sedikit demi sedikitcampuran tepung sambil kacau rata gaul sebati guna senduk td.
4. Adunan lembut sedikit jangan risau jadi je. akhir sekali masukkan almond slice td gaul rata..masuk kan peti ais 20 mnt..boleh sudu kan dan golek atas cornflakes yg korg ramas2 tuk sebagai hiasan la
5. Adunan agak lembik sket so jarakkan sedikit semasa susun adunan sbb die akan mengembang sket masa dibakar. Bakar dengan suhu 170c 20minit.
Sumber :
FB : ZuLaily Hanim Lilly
ANDA MUNGKIN JUGA SUKA RESIPI INI :
ATAU MUNGKIN JUGA RESIPI INI :
Kek Lapis Oreo Dengan Biskut Crackers. Tanpa Tepung,Telur,Mentega & Oven
Bakar 10 Minit Je. Resipi Cupcake Sarang Semut Ni Memang Mudah & Sedap!
![Bakar 10 Minit Je. Resipi Cupcake Sarang Semut Ni Memang Mudah & Sedap!](https://cdn.rasa.my/2021/08/391208.jpeg)
Comelnya Cupcake Sarang Semut ni.Walau versi mini tapi elok bersarang. Bagi anda yang rasa nak makan Kek Sarang Semut tapi tak punya banyak masa, boleh cuba resipi perkongsian saudari Maizatul Nurjannah ni. Lebih kurang 10 minit je dah siap masak. Berbaloi kan? Jom lihat cara-cara pembuatan serta bahan-bahan yang diperlukan.
RESIPI CUPCAKE SARANG SEMUT SEDAP & MUDAH MASAK
BAHAN-BAHAN:
1 cawan gula pasir – beli online disini
1 cawan air panas
1 cawan tepung blue key + 1/2 sudu (kfc) soda bikarbonat – beli online disini
1/4 cawan susu pekat manis – beli online disini
3 sudu makan marjerin/mentega (kalau cairkan terlebih dahulu rasa kek akan lagi lembut) – beli online disini
4 biji telur gred A
1 penutup esen vanilla – beli online disini
CARA MEMASAK:
1. Cairkan gula hingga warna jadi keperangan/coklat. Bila gula sudah cair, masukkan air panas dan marjerin yang telah dicairkan. Kacau sebati dan biarkan suam.
2. Masukkan telur dan esen vanilla ke dalam blender. Kisar sekejap kemudian masukkan susu pekat manis. Kisar sebentar sekali lagi.
3. Masukan tepung yang telah dicampur dengan soda bikarbonat. Kacau hingga rata.
4. Masukkan air gula yang sudah suam. Kisar lagi sekali kemudian tapis.
5. Perap adunan. Boleh pilih sama ada nak perap sebentar atau lama. (Empunya resipi pernah cuba keduanya dan dua-dua menjadi.)
6. Tuang bancuhan kek ke dalam acuan cupcake yang telah diletak dalam tray muffin. Bakar pada suhu 160C menggunakan api bawah terlebih dahulu selama 5minit. (kek akan mula nampak lubang-lubang)
7. Kemudian bakar lagi menggunakan api atas bawah selama 5 minit. Masa mungkin berbeza mengikut jenis ketuhar masing-masing.
8. Cupcake Sarang Semut sedia untuk dinikmati.
Kredit resipi & foto: Maizatul Nurjannah
Dapatkan lebih banyak resipi yang mudah, sedap & cepat masak di laman web RASA:
Resipi Pengat Bebola Durian. Manisan Kampung Mudah Yang Sangat Sedap
Korean Japchae. Resipi Mi Kaca Korea Sangat Sedap & Mudah Masak
Rangup Di Luar Lembut Di Dalam, Resipi Mudah Honey Butter Biscuits
Tonton lebih banyak video masakan mudah & sedap di Youtube @Majalah Rasa Official