
Isi Kandungan
ToggleSiapa yang tak suka bila dihidang kek coklat depan mata. Mewah dengan rasa coklat.
Rasa pun enak biarpun tanpa telur. Nak lagi sedap tambah coklat leleh dan
parutan coklat di atasnya. Sekali rasa pasti nak lagi.
KEK COKLAT
Bahan-bahan:
1 cawan tepung gandum
1/2 cawan serbuk koko
1/2 cawan minyak masak
1/2 cawan gula
1/2 cawan susu pekat
1 sudu kecil esen vanila
1 sudu kecil baking powder
1 cawan air panas
Cara memasak:
1. Satukan semua bahan. Kacau sebati. Tapiskan adunan.
2. Kukus 45-50 minit api besar
Bahan Coklat leleh:
Cairkan 1/2 cawan dark coklat dan 1/4 cawan susu cair
[Sertai Telegram Geng Rasa Share Resipi]
Tonton lebih banyak video masakan mudah & sedap di Dailymotion @Rasa & Youtube @Majalah Rasa Official
https://www.youtube.com/watch?v=TOaeoyLgk0E
Download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI
Cheese Tart Kembong Magnum Serius Sedap. Adunan Ini Boleh Dapat 100 Biji

Kek dan biskut tetap jadi rebutan bukan hanya di musim perayaan. Tak kurang yang menyukai cheese tart kembong magnum ni. Memang super sedap kalau buat jual pun memang hot sales.Jom kita sama-sama cuba buat.
Cheese Tart Kembong Magnum
Bahan-bahan:
kalau rajin buat shell kalau tak beli saja di bakeri.
Shell tart
250gm butter (suhu bilik)
1/2 cawan gula aising
500gm tepung gandum-BELI ONLINE DI SINI
1 biji kuning telur
Sedikit esen vanila-BELI ONLINE DI SINI
1 sudu besar air sejuk
Cara membuat:
1.Adun butter dan gula aising hingga sebati. Guna spatula pun boleh.
2.Masukkan kuning telur dan esen vanila.Gaul sebati
3.Masukkan tepung dan air sejuk dari peti ais. Uli hingga menjadi doh.
4.Terap atau bentuk doh dalam acuan shell tart berukuran 4.5cm.Cucuk dasar doh dengan garfu.
5.Bakar pada suhu 120°c api atas bawah 20-25minit atau hingga masak.
SUHU BERGATUNG PADA OVEN MASING-MASING.
(dapat dalam 100 biji)
Bahagian topping
300gm cream cheese
60-80gm gula kastor- dikisar-BELI ONLINE DI SINI
2 sudu besar kuning telur
1 sudu besar butter /majerin
1 sudu kecil esen vanila
Cara membuat:
1. Pukul cream cheese sampai sebati. Masukkan esen vanila,kuning telur dan butter tadi. Pukul sekejap.Kemudian masukkan gula sikit-sikit. Pukul sebati semua dan siap.
Bahan lain :topping magnum
-Choc dark compound beryls
2 sudubesar cocoa butter kalau tak ada shortening pun boleh
– Kacang cincang almond bakar dulu sekejap
Cara memasak :
1.Masukkan filling nutella atau coklat chips dalam shell. Kemudian piping cream cheese membukit.
2.Bakar 170° selama 5 minit. Dah siap. Ketepikan.
3.Cairkan beryls +cocoa butter,double boil
4.Celup permukaan cheese tart tadi dalam choc yang dah panas dan cair ni. Kemudian terus tabur kacang di tepi, Buat cepat masa choc tu masih panas nanti dah beku ia tak mahu lekat.
5.Siap susun dan masukkan dalam chiller baru susun dalam bekas
Kredit resipi dan foto: Syahirah Binti
ADA YANG NAK MEMBELI MIXER, BOLEH LIHAT DI SINI.
Puding Trifle Mudah Buat Ikut Sukatan Cawan. Rasa Memang Sedap
Resipi Puding Horlicks Gula Merah Memang Sedap. Jika Dijual,Memang Laku Keras
Biscoff Butter Cookies Rangup & Berkrim, Memang Kegemaran Ramai

Biskut yang satu ni gerenti menjadi kegemaran ramai. Semasa membakar dah bau harum aromanya.Kudapan ni tak rugi buat banyak.Minum pula air kopi, memang padanan yang ideal.Jomlah kita buat.
Biscoff butter cookies
Bahan-bahan:
500g pure butter
150g gula icing
1 sudu teh butter vanilla
60ml susu full cream/susu segar
400g tepung gandum
130g tepung jagung
180g serbuk biskut lotus biscoff
Untuk hiasan atas biskut:
100g biscoff creamy spread
50g biskut lotus biscoff- dihancurkan
Cara membuat:
1.Campurkan butter dan gula icing kacau selama 5 minit.
2.Masukkan butter vanilla dan susu, kacau hingga sebati.
3.Masukkan tepung sedikit-sedikit, kacau sebati.
4.Masukkan biskut lotus biscoff yang dihancurkan. Gaul hingga sebati.
5.Guna nozel 864, tekan adunan membulat menggunakan piping bag.
6.Tekan bahagian tengah biskut, paipkan sedikit biscoff creamy spread dan taburkan biskut lotus biscoff yang dihancurkan.
7. Bakar pada suhu 170 selama 25 – 30 minit, bergantung kepada oven masing-masing.
Kredit: Nur Masri
Resipi Udang Celup Tepung Yang Rangup & Sedap, Rasa Sama Macam Makan Di Restoran Tom Yam
Sedapnya Cream Cheese Red Velvet Cookies Sampai Teringat-ingat, Bakar Guna Airfryer Je
Simple Tapi Sedap Puding Roti Karamel Ikut Resipi Ini, Yang Baru Belajar Masak Boleh Cuba
Kek Coklat Lembab, Sudah Pasti Gebu & Sedap

Kek Coklat Moist @lembab, memamg sedap dinikmati bila masa pun. Rasa lemak manis kaya bercoklat rugi kalau tak cuba.
Bagi June Ahmad kek ini memang cukup disukai ahli keluarganya. Dia telah mencuba resipi ini dan memang ternyata mudah menjadi.
KEK COKLAT LEMBAB
Resepi asal dr (Munira Baharum)
Bahan A:
⚘1 cwn serbuk koko (3/4 cwn pun ok)
⚘1 cwn susu cair
⚘3/4 cwn susu pekat
⚘3/4 cwn gula
⚘1 cwn minyak masak
*semua bahan di atas gaul sebati dan masak atas api perlahan…
*rehatkan kejap bila bahan sudah sebati…
Bahan B:
⚘3/4 cwn tepung gandum
⚘1 sudu kecil (sudu kfc) soda bikarbonat
⚘1 sudu kecil (sudu kfc) baking powder
*semua bahan ini diayak…
Bahan C:
⚘4 biji telur (blender jer)
CARA MEMASAK :
1. Satukan bahan B dan C ke dalam bahan A.
2. Secara berselang seli dan gaul dengan senduk.
3. Bila dah sebati, masukkan ke dalam dalam loyang yang disapu minyak.
4. Kukus dlm 30-45 minit(bergantung saiz loyang).
*nak test, cucuk dgn lidi, kalau tak melekat adunan kat lidi tuh kira kek dah masak ler…
⚘P/s : Loyang tu kena panaskan dulu sebelum masukkan adunan kek tadi….
⚘ : Nak senang lagi sebelum tuang adunan, lapik je loyang dgn aluminium foil, gerenti adunan tak melekat kat loyang bila dah masak.
Bahan Topping:
⚘115 gm coklat masakan
⚘60 gm susu cair
⚘30 gm mentega
⚘Cairkan coklat masakan dgn cara double boiler.
CARA MEMASAK :
1. Masukkan susu cair, padamkan api.
2. Masukkan mentega kacau hingga sebati dalam coklat masakan tadi.
Resipi asal Munira Baharum
FB June Ahmad
ANDA MUNGKIN JUGA SUKA RESIPI INI :
https://www.rasa.my/kek-mentega-mudah-buat/
DAN JUGA VIDEO INI :