Kalau korang penggemar sambal ayam penyet ni, pasti nak lebih sambalnya. Barulah padu rasa. Sebenarnya kan lebih puas kalau buat sendiri sambal ni.
Tak susah mana pun, yang penting ada kerajinan. Boleh follow resipi yang dikongsi ini.

SAMBAL AYAM PENYET

BAHAN BAHAN:

Cili Padi Merah ( 30 biji digoreng )
Cili Merah ( 12 biji dipotong potong dan digoreng )
Tomato ( 4 biji dipotong 4 dan digoreng )
Bawang Merah ( 5 biji digoreng )
Bawang Putih ( 5 ulas digoreng )
Belacan (1 inci dibakar )
Air Asam Jawa

CARA MEMASAK:

1.Tumbuk semua bahan bahan & Masukkan semua bahan ke dalam kuali dan digoreng sehingga naik minyak.

2.Masukkan air asam jawa bersama garam dan gula secukup rasa.

*sambal ni boleh tahan 3/4 hari tanpa simpan dalam peti & kalau dekat chiller 3-4 weeks pun okey , tapi pastikan masa menumis tu masakkan cili nya betul betul ye